Egzamin teoretyczny do PPL(a)

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

metodman

Egzamin teoretyczny do PPL(a)

Post autor: metodman »

Witam,

Kilka dni temu skonczylem szkolenie praktyczne do licencji pilota samolotowego turystycznego. Niedlugo bede mial egzamin w ulc'u (papiery mam wszystkie zlozone czekam tylko na termin).
Mam prosbe do tych ktorzy zdawali takowy egzamin: jakies uwagi, rady i ogolnie wszystko co by mi sie przydalo. :) Sciagnelem nieoficjalna baze pytan lke, ale tam nie ma wszystkiego. Wiec wakacje sa a ja musze sie uczyc :? z gory thx 8-)

Z checia odpowiem na pytania zwiazanie ze szkoleniem do ppl'a . Wiec jak cos to pisac :D

pozdrawiam
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

A czy ja mógłbym prosić to linka do takowej bazy pytań??
Interesują mnie szybowce (głównie narazie) i samoloty (bo za 1,5 roku robie sobie PPL w USA)

PS. Z bajań innych pilotów słyszałem, że bite 60-75% oblanych KWT to prawo lotnicze i procedury. Tego trzeba się uczyć najbardziej... Taka moja rada, ale chyba każdy to wie ;)

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
jacol
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: jacol »

aviator
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: FIR Warszawa

Re: Egzamin teoretyczny do PPL(a)

Post autor: aviator »

metodman pisze:... a ja musze sie uczyc :? ....
Z checia odpowiem na pytania zwiazanie ze szkoleniem do ppl'a . Wiec jak cos to pisac :D
pozdrawiam
Toć przecie nauka z takiej dziedziny jest czystą przyjemnościa... :P
metodman

Przyjemnoscią to jest latanie :D Niekorych dzialow fajnie sie uczy , ale niektore pytania sa po prostu "dziwne". np: W ktorym rodziale AIP znajduje sie tabela wschodow i zachodow slonca? odp. gen 2.7 Normalnie mnie rozwalilo to pytanie 8-)
Niektore rzeczy sa poprostu nieprzydatne w praktyce, a ich znajomosc jest wymagana.

Ale niewazne, wazne ,zeby zadac a potem tylko flyinnngowac ile mozna :D :D :D

pozdro,
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez metodman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: adams »

Ważne. Bo Polska to ciągle zacofany kraj. Kiedyś czytałem o nonsensownych pytaniach o personel lotniczy. W tym kraju chyba tak długo jeszcze będzie.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez adams, łącznie zmieniany 1 raz.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

WilkzPolski pisze: PS. Z bajań innych pilotów słyszałem, że bite 60-75% oblanych KWT to prawo lotnicze i procedury. Tego trzeba się uczyć najbardziej... Taka moja rada, ale chyba każdy to wie ;)
taa ... rowniez tak slyszalem
heh ... no i niby 'fajnie' ze zrobili ten nowy...komputerowy system, bo chociaz ludzie sie uczą, no tylko po co tkaie... 'nieludzie pytania' ?
Kiedys ( wiem z opowiadan kolegow 8-) :P ) bylo tak, ze wystarczylo znac mniej wiecej podstawy i byc obkutym z 2/3 tematow i jak widzieli ze 'toniesz' to potem z nich cie dopytywali :)
w takiej sytuacji pozostaje tylko sie uczyc ... ;)
jaceks
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Śląskie

Post autor: jaceks »

Ja mam dwa:
1) Prosze opisz jakim badaniom lekarskim byłeś poddawany;
2) Ile kosztował Cię kurs i egazmin?

pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez jaceks, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Na temat badań sie niestety nie wypowiem bo mam tylko II klasy :) cena .... powinienes zamknac sie w 20 tys... zreszta na stronie kazdego aeroklubu jest ona podana ... a co do ceny egzaminu to ...
http://www.ulc.gov.pl/index_1.php?dzial ... k=wyciagol

pozdrawiam
metodman

Za caly kurs zaplacilem 31 tys. zl i skonczylem go z nalotem 51 h.
Troche drozej niz w areoklubach poniewaz szkolilem sie w prywatnej firmie, IBEX-ul.
Ale za to polatalem troche z roznymi instrukturami ktorzy lataja na codzien w locie, centralwings itp. Ostatni egzamin wewnetrzy mialem z panem co lata na trasnatlantyckich trasach w Locie :) Troche porozmaialem z nim i dowiedzialem sie paru rzeczy i dal mi kilka cennych rad :)
W tej firmie jest dobrze do teoria jest laczona z praktyka. Juz po okolo 6 h teori zaczolem latac. Aaa. teoria jest 1/1 z instruktorem.
Maja duzo samolotow wiec nie ma problemow z lataniem, jak masz czas to latasz :D
Kurs robilem 2 miesiace. Z tym ze latalem prawie codziennie.
Odnosnie badan to zrobilem II klase w WIML'u. Wyniosly mnie 370 zl.

pozdrawiam,
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

metodman pisze: troche porozmaialem z nim i dowiedzialem sie paru rzeczy i dal mi kilka cennych rad :)
i co nie podzielisz sie z nami tymi radami ? :D
metodman pisze:W tej firmie jest dobrze do teoria jest laczona z praktyka.
Plus :)
metodman pisze: Aaa. teoria jest 1/1 z instruktorem.
Myśle, ze ani plus ani minus, mi tam jakos grupa nie przeszkadzala... choc nie wiem czy po wykladzie z prawa lotniczego bylbym w stanie spojrzec instruktorowi w oczy ;) a tak.. jak jest grupa to chociaz widzi ze nie ejstes jedynym 'niezainteresowanym' :D
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

metodman pisze:W ktorym rodziale AIP znajduje sie tabela wschodow i zachodow slonca? odp. gen 2.7 Normalnie mnie rozwalilo to pytanie 8-)
Niektore rzeczy sa poprostu nieprzydatne w praktyce, a ich znajomosc jest wymagana.
Jeszcze moze przyjdzie czas ze zrozumiesz ze to takie nieprzydatne nie jest.
metodman

sorry, ale zyjemy w Polsce gdzie przepisy sa nie adekwatne do wymagan stawianych pilotom... Ile masz godzin wylatanych ?? Bo pytania do ppl'u sa dziwne. Moj instrkuktor ktory ma 2000 h wyatanych sam powiedzial, ze by nie zdal teorytecznergo do ppl'a teraz...
Wiec ile masz wylatane?? Bo teoria to nie to samo co praktyka... co z tego, ze przeszytasz 400 stron, jesli nie wiesz jak sie zach0wac...

sorry za pisownie ale jestem na bibbie :) wiec pisze srednIO :d\
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez metodman, łącznie zmieniany 1 raz.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

a co ma do tego nalot ?
mysle ze malo który pilot tak bez przygotowania 'zdalby jeszcze raz' PPL(A). Duzo ludzi oblewa , a uczy sie cale wakacje albo i wiecej... a co dopiero bez zadnego przygotowania ...
a ze teoria to nie to samo co praktyka to chyba kazdy na tym forum wie ... i nie mysli ze po przeczytaniu manuala do 747 spokojnie by go 'poprowadzil' (?) :)
ps. napewno jest masa 'niepotrzebnych' pytan ale ... wschody i zachody jednak sie przydaja ;)
aviator
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: FIR Warszawa

Post autor: aviator »

metodman pisze:...sorry, ale zyjemy w Polsce gdzie przepisy sa nie adekwatne do wymagan stawianych pilotom... Ile masz godzin wylatanych ?? Bo pytania do ppl'u sa dziwne. Moj instrkuktor ktory ma 2000 h wyatanych sam powiedzial, ze by nie zdal teorytecznergo do ppl'a teraz...
Wiec ile masz wylatane?? Bo teoria to nie to samo co praktyka... co z tego, ze przeszytasz 400 stron, jesli nie wiesz jak sie zach0wac...
Czytając tego typu teksty zawsze się zastanawiam dlaczego ludzie je piszący wyobrażają sobie, że na takim forum można spotkać ludzi, których wiedza lotnicza oparta jest co najwyżej o wrażenia z FS i kilku przeczytanych manuali ściągniętych z avsimu...

Odwołanie adeptów lotnictwa do nalotu, zawsze wywołuje u mnie pewną wesołość i każe im przypominać starą zasadę (popytaj swojego instruktora - pewnie to potwierdzi...), że:
lotnik, który ma 50h myśli, że o lataniu wie wszystko...
mając godzin 500, zdaje sobie sprawę że o lataniu nie wie wszystkiego, a
mając ich 5000 już wie, że o lataniu nigdy nie będzie wiedział wszystkiego....
Poza tym, instruktor który
...ma 2000 h wyatanych...
i twierdzi
...ze by nie zdal teorytecznergo do ppl'a teraz...
powinien rzucić tę robotę i poprosić ULC o wykreślenie uprawnień FI z kartonika. Może i jest świetnym pilotem, ale plotąc takie bzdury ludziom dla których ma być wzorem daje złe świadectwo nie tylko sobie, ale i całemu środowisku instruktorskiemu...
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

aviator pisze: lotnik, który ma 50h myśli, że o lataniu wie wszystko...
mając godzin 500, zdaje sobie sprawę że o lataniu nie wie wszystkiego, a
mając ich 5000 już wie, że o lataniu nigdy nie będzie wiedział wszystkiego....
u nas w aeroklubie na jednej z tablic nawet widnieje taki napis ;)
aviator pisze:Może i jest świetnym pilotem, ale plotąc takie bzdury ludziom dla których ma być wzorem daje złe świadectwo nie tylko sobie, ale i całemu środowisku instruktorskiemu...
no fakt moze przykład i zły... no ale mysle, ze np z prawa lotniczego, malo osob ( pilotow ) tak bez przypomnienia by zaliczylo ...
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

To niestety poklosie ostatnich lat, gdzie haslem przewodnim wszelkich planowanych zmian w edukacji i oswiacie bylo "mniej teorii, wiecej praktyki", czesto bez pojecia. A akurat w lotnictwie ta teoria moze nieraz w praktyce d... uratowac.
ODPOWIEDZ