Kołowanie z klapami

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Kołowanie z klapami

Post autor: PZL Belfegor »

W poradniku Advenced Operations Manual do PMDG przeczytałem:
Taxiing into the ramp with the flaps down is a signal that you wish to be meet by armed law enforcement personnel.
Trochę mnie to zaskoczyło. Czy ktoś może rozwinąć temat?
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Ja mogę tylko połowicznie potwierdzić, że zwykle po wylądowaniu klapy chowane są natychmiast po zakończeniu hamowania.
Swoją drogą ciekawe, czy gdyby pod EPWA podjechał samolot z opuszczonymi klapami, ktoś by się tym przejął..?
Obrazek
Awatar użytkownika
b00gie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: b00gie »

w PMDG, podczas kolowania trzeba wysunac klapy na 10 stopni (inaczej wlacza sie alarm) do tej samej pozycji trzeba je wsunac po ladowaniu. W rzeczywistosci, podczas kolowania rowniez wypuszczane sa klapy, po wyladowaniu sa one chowane, ale czy w 737 na 0 ??? ... Mysle ze dopoki ktos by sobie glowy o nie rozbil to nikt by nawet nie zauwazyl :P
Ostatnio zmieniony pt 01 wrz, 2006 13:35 przez b00gie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamil Nawrocki
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Golina

Post autor: Kamil Nawrocki »

Alarm się włącza jak za daleko przesuniesz przepustnicę. Klapy chowa się tuż po lądowaniu.
Obrazek
Awatar użytkownika
b00gie
Light Planes Captain
Light Planes Captain

w PMDG bez wypuszczonych klap, w ogole nie mozesz ruszyc przspustnicy zeby nie wlaczyl sie alarm. Rozumiem idee, i zgadzam sie ze tak powinno byc, ale to jednak srednio dziala. BTw mam GoFlight TQ-6 (wykalibrowana.:P )
Awatar użytkownika
Kamil Nawrocki
Cadet
Cadet

skopane coś masz w takim razie.
Obrazek
Awatar użytkownika
b00gie
Light Planes Captain
Light Planes Captain

dopuszczam taka ewentualnosc (windows + obce sterowniki rulez) , ale i tak do pasa koluje z wypuszczonymi klapami, idle jest ok , wszystko dziala wiec nie stanowi to jakiegos strasznego problemu. Po za tym taki dopiesczony samolot w ktorym wszystko dziala w 100% to nie jest as real as it gets :P:P
Obrazek
Awatar użytkownika
Kamil Nawrocki
Cadet
Cadet

Do startu kołuje się z wyciągniętymi, ale po lądowaniu chowa się od razu

['] - ten tekst o 'as real' .
Obrazek
Snajper

Post autor: Snajper »

b00gie pisze:w PMDG bez wypuszczonych klap, w ogole nie mozesz ruszyc przspustnicy zeby nie wlaczyl sie alarm. Rozumiem idee, i zgadzam sie ze tak powinno byc, ale to jednak srednio dziala. BTw mam GoFlight TQ-6 (wykalibrowana.:P )
U mnie nic nie pika,ja wypuszczam klapy jakies 5 minut po ropoczeciu kolowania,poprostu jak juz rusze z miejsca,sprawdzam Checklisty,przelaczniki itp,to jak juz sprawdze to wypuszczam klapy.Ale zaraz po wylądowaniu i zjechaniu na droge kołowania,gdy tylko dostane handoff na ground i zgode na kołowanie do postojowego to wciągam klapki. :)
Awatar użytkownika
b00gie
Light Planes Captain
Light Planes Captain

5 minut? to na wiekszosci Polskich lotnisk wypuszczasz je juz po starcie ? ;PP Oczywiscie po wyladowaniu i wyhamowaniu chowamy klapy, natomiast czy wypuscimy je tuz przed rozpoczeciem kolowania, w polowie kolowania, czy przed zajeciem pasa startowego to raczej nie ma znaczenia. Niestety jak narazie mam PPL(A) i nie wiem jak wyglada ta sprawa w real 737 - jezeli jest inaczej to sie kajam... a to o as real to byl jakby co zart.... ech,...

[ Komentarz dodany przez: konraf: Sob 02 Wrz, 2006 17:12 ]
Co bylo poniżej, zostało skasowane. Bardzo proszę trzymać sie tematu, nie pisać dla samej sztuki pisania, a sprawy prywatne, załatwiac via priv.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez b00gie, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
ODPOWIEDZ