Jaka predkosc przy kolowaniu pasem "via runway"

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

PS-HT1
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPPO

Jaka predkosc przy kolowaniu pasem "via runway"

Post autor: PS-HT1 »

Z jaką prędkością można kołować pasem "via runway". Sytuacja taka ma miejsce np. na EPPO kiedy dostaje zgode na start z pasa 11 (wjazd na pas jest tylko od strony pasa 29). Czy jadąc 29 do końca, żeby tam zawrócić i ustawić sie na 11 musze jechać <20 czy mogę kołować szybciej i nieblokować tak długo pasa ?
Czy kołując pasem 29 w strone początku pasa 11 mam mieć swiatła TAXI bo to przecież kołowanie, czy też mam mieć światła LAND z uwagi, ze jestem napasie ?
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Oficjalnie za górne ograniczenie prędkości kołowania uważa się gs 25kts.
Obrazek
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Byle by było bezpecznie i wygodnie. Po pasie często kołują szybciej z tego co zauważyłem.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Siedziałem kiedyś w kokpicie przy lądowaniu we Frankfurcie. Samolot był oóźnieny a ja miałem następny lot trans. Pilot powiedział "No dobra, to będę kołował szybciej niż zwykle, powinieneś zdąrzyć". Ale z tego co widziałem, nie przekroczył 25. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

hmm w Epby z tego co wiem, jak kręcą backtracka po pasie, a troche do przejechania mają, to w normalnych warunkach circa 30kt
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
ODPOWIEDZ