Tryb APP w ATR-72 Flight1

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

martom
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Tryb APP w ATR-72 Flight1

Post autor: martom »

Witam!
Mam nie do pokonania (jak do tej pory) problem z funkcją APP w autopilocie ATR-72(oryginał!).
Otóż podczas podchodzenia na jakiekolwiek lotnisko( z syst.ILS) wszystko przebiega prawidłowo do momentu przełączenia AP w tryb APP.Po przechwyceniu ILS`a samolot wykonuje zakręt odchylony od osi pasa o 60st. z dość gwałtownym zniżaniem po czym stabilizuje się na tym kierunku i leci sobie dalej bez celu.
Żeby zobrazować dokładnie opisany problem zamieszczam screan`y z podejścia ILS/33
Okęcia.
1 dolot na HDG do ILS/33
2-3 po przełączeniu w tryb APP
4 ustabilizowany na nowym kursie
Proszę zwrócić uwagę na nakładający się tekst na wyświetlaczu AP po przełączeniu w tryb APP!
(chyba tak nie powinno być?) widziałem screany z poradnika i tam jest prawidłowo.
Jeśli ktoś z Was ma lub miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać to bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Załączniki
dolot na HDG do ILS/33 Okęcie
dolot na HDG do ILS/33 Okęcie
Scrshot1.jpg (64.83 KiB) Przejrzano 2467 razy
przełączony w tryb APP
przełączony w tryb APP
Scrshot2.jpg (64.09 KiB) Przejrzano 2467 razy
zakręt ze zniżaniem w trybie APP
zakręt ze zniżaniem w trybie APP
Scrshot3.jpg (69.96 KiB) Przejrzano 2467 razy
ustabilizowany na nowym kursie w trybie APP
ustabilizowany na nowym kursie w trybie APP
Scrshot4.jpg (63.45 KiB) Przejrzano 2467 razy
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

A jak kolega ma ustawiony CRS (kurs pasa) ;)
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
martom
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Tryb APP w ATR-72 Flight1- ważna uwaga!

Post autor: martom »

Opisywany przeze mnie na Forum problem z trybem APP w autopilocie ATR-72 został wreszcie
rozwiązany!
Chciałbym podzielić się z wszystkimi zainteresowanymi jednym szczegółem podczas uruchamiania ATR`a w FS.
Otóż wybranie z listy samolotów w FS dowolnego modelu i na jego bazie tworzenie nowej lokalizacji ale już z zamianą na ATR`a i zapisanie tej konfiguracji, skutkować może potem dziwnym działaniem różnych urządzeń pokładowych,a także samym zachowaniem tego samolotu!
Tak było w moim przypadku,kiedy po włączeniu trybu APP samolot wykonywał bezsensowne manewry odbiegające zupełnie od wykonania zadanej procedury.
Kosztowało mnie to stratę wielu godzin w poszukiwaniu przyczyny tej sytuacji.Na szczęście
udało się!
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ