Panel wypychania...pushback

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

arti02

Panel wypychania...pushback

Post autor: arti02 »

Witam!
Mam takie pytanie.. Ściągnąłem jakiś darmowy samolot. I jest w nim taki panel wypychania (chyba wiecie o co chodzi :) )
Spodobał mi się i chciałbym go umieścić w innym samolocie... tylko nie mam pojęcia jak to zrobić??
W tych sprawach jestem zielony :oops: ...
Ostatnio zmieniony pt 10 kwie, 2009 12:45 przez arti02, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Skorzystaj wobec tego z FSCopilot
http://www.mcdu.com/en/fscopilot.php
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Re: Panel wypychania...

Post autor: Bober »

arti02 pisze:Witam!
Mam takie pytanie.. Ściągnąłem jakiś darmowy samolot. I jest w nim taki panel wypychania (chyba wiecie o co chodzi :) )
Spodobał mi się i chciałbym go umieścić w innym samolocie... tylko nie mam pojęcia jak to zrobić??
W tych sprawach jestem zielony :oops: ...
Jeśli nie umiesz dodawać gaugesów do panelu to ściągnij sobie jakiś inny dodatkowy gauges,który wydaje Ci się przydatny,jest ich mnóstwo np. na avsimie, i zapewne będziesz miał tam instrukcję dodawania.Generalnie polega to na zmianach w panel.cfg danego samolotu. Popróbuj dodać,jak opanujesz zasadę to raczej bez problemu dodasz swój "Pushback gauge"do dowolnego samolotu.Wymaga to,jak to w życiu ,trochę cierpliwości i pracy ;) Nie zapomnij zrobić wcześniej backup pliku panel.cfg bo jak coś zwalisz to tylko reinstall Ci pomoże.
pzdr
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
arti02

Dzieki, jutro pokombinuje 8-)
A co do tego FSCopilot, to jest w nim taka opcja 'Headeffect' czy coś takiego, rozumiem że wtedy pilot odwraca głowę w virtualnym kokpicie... ale w jakich sytuacjach to robi??
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Ej, no co Wy? ;) Z panel.cfg kopiujesz odpowiedni szereg wpisów dla Twojego panela wypychania do innego panel.cfg. Jak to mawiała moja nauczycielka od matematyki - proste jak obsługa cepa. ;) Gdybyś chciał na przykład skopiować panel GPS, z panel cfg wybierasz

[Window02]
Background_color=0,0,0
size_mm=456,378
position=8
visible=0
ident=GPS_PANEL
window_size= 0.500, 1.000
window_pos= 0.000, 0.000

gauge00=fs9gps!gps_500, 0,0

gdzie kolejne linijki oznaczają odpowiednio:

kolor tła
wielkość okna
pozycja na ekranie
czy widoczny jest od razu
nazwa okna
nieistotne
nieistotne

niżej są gauges użyte w panelu. W Panelu GPS jest tylko jeden. Po prawej od nazwy jest wpisane ich położenie na panelu.

Pozdrawiam

ps: Jeżeli wpiszesz [Window09] to panel będzie się uruchamiał po naciśnięciu kombinacji Shift+9.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

Może też być taki gauges w main panel lub upper,otwarte na stałe, bez osobnego okna(są takie opcje w darmowych samolotach) wtedy troszkę inaczej...
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Oczywiście, tylko żeby to zrobić albo będziesz grzebał nie wiadomo ile w panel.cfg albo kupisz FS Panel Studio i zrobisz to w 30sek. Poza tym, chyba żadem samolot w realu nie ma takiego panela ;) więc moim zdaniem lepiej dać go jako osobne okno.
Obrazek
arti02

tylko musiałbym znaleść wszystkie gauges od tego wypychania...

A tak przy okazji Copilot'a..:

Mam problem z FSCopilot.. mianowicie jak włączam główny panel, i chcę wejść w settings, albo w którąkolwiek z opcji, brak reakcji.. tzn przycisk podświetla się na pomarańczowo, ale nic się nie otwiera, więc muszę korzystać z alt i potem Copilot-> np. Inn setings.. a jak już nawet wejdę w ustawienia, i chcę sie połączyć z VATSIM, to nie mam takiego przycisku 'load servers' jaki jest w torturialu na mcdu.com:/
Nie mam pojęcia czemu nie działa..?
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Nic nie musisz szukać. Wszystkie gauges masz wpisane tam gdzie mówiłem i nawet nie musi Cię obchodzić gdzie są pliki (są w folderze gauges). Po prostu kopiujesz CAŁY wpis do innego panela. 30sek roboty.
Obrazek
arti02

D. Design pisze:Nic nie musisz szukać. Wszystkie gauges masz wpisane tam gdzie mówiłem i nawet nie musi Cię obchodzić gdzie są pliki (są w folderze gauges). Po prostu kopiujesz CAŁY wpis do innego panela. 30sek roboty.
Rozumiem, ale przykład który podałeś odnosi się do GPS-u... a nie wiem co wpisać w ident, i w ostatniej linijce, żeby był panel wypychania... :?
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Możesz wpisać "KOT", "WIEPRZ", "BOND_JAMES_BOND", "JEST_PAN_ZEREM_PANIE_POŚLE", "BĘDZIE_LEPPER" itd. To jest tylko nazwa okna, jak zresztą powyżej napisałem. (!)
[Window02]
Background_color=0,0,0
size_mm=456,378
position=8
visible=0
ident=GPS_PANEL
window_size= 0.500, 1.000
window_pos= 0.000, 0.000

gauge00=fs9gps!gps_500, 0,0

gdzie kolejne linijki oznaczają odpowiednio:

kolor tła
wielkość okna
pozycja na ekranie
czy widoczny jest od razu
nazwa okna
nieistotne
nieistotne

Wpisz PUSHBACK.
Obrazek
arti02

Przepisałem dokładnie to co napisałeś do panel.cfg, zmieniłem sobie tylko na [Window09] i nazwę. Ale gdy włączam ten samolot(B737) i klikam Shift+9, nic się nie dzieje... :(
D. Design pisze:
gauge00=fs9gps!gps_500, 0,0[/i]

niżej są gauges użyte w panelu. W Panelu GPS jest tylko jeden. Po prawej od nazwy jest wpisane ich położenie na panelu.
Czy nie powinienem więc w ostatniej linijce wpisać nazwy wszystkich gauges używanych przez to wypychanie??

P.S. Sory za zawracanie głowy, ale jeszcze nigdy nic robiłem z panel.cfg, i nie mam o tym pojęcia :oops: :(
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

1. W nazwę okna wpisz to, co miałeś, nie zmieniaj tego.
2. Tak, kopiujesz wpisy gauges te, które były w panelu wypychania.
3. Jak sobie już zupełnie nie będziesz radził, napisz link do tego panelu to Ci to zrobię. Albo chociaż napisz cały ten wpis panela wypychania (od [Window XX] do końca listy gauges.
Obrazek
arti02

Pff, w końcu mi się udało :lol:
Nie radziłem sobie, ale ciągnąłem z avsim tylko sam panel wypychania (Groundhandling V4.0-polecam :) )
I tam była dokładna instrukcja krok po kroku, w sumie to nie takie trudne... :)
Dzięki wszystkim za pomoc:P
ODPOWIEDZ