[FSX] Pytanko o pogodę w FSX

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

[FSX] Pytanko o pogodę w FSX

Post autor: adams »

Czy pogoda w FSX jest ciągle niezmienna ? W FS02 pogoda na całym świecie jest taka sama. Czy w FSX-ie są jakieś fronty, wyże, niże ?
Gdy w FS02 dałem temperaturę np 20*C w Warszawie to w Afryce miałem też taką temperaturę. Czy wreszcie to zmieniono ?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez adams, łącznie zmieniany 1 raz.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Re: Pytanko o pogodę w FSX

Post autor: JeV »

adams pisze:Czy pogoda w FSX jest ciągle niezmienna ? W FS02 pogoda na całym świecie jest taka sama. Czy w FSX-ie są jakieś fronty, wyże, niże ?
Gdy w FS02 dałem temperaturę np 20*C w Warszawie to w Afryce miałem też taką temperaturę. Czy wreszcie to zmieniono ?
Trzeba korzystać z pogody online lub ustawić samemu dla każdego miejsca które nas interesuje. Nie widzę potrzeby żeby coś tutaj nowego wprowadzać.
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ja nie chcę podpinać sie do internetu. Chciałbym żeby podczas lotu warunki pogodowe zmnieniały się tak jak w rzeczywistości. Podobnie jak z AI - nie muszę latać w sieci, żeby zobaczyć inne samoloty, bo mam flightplan. Chciałbym zeby pogoda była symulowana przez symulator tak jak w FU3.
Rozumiem że nic się w tym temacie nie zmieniło, czy tak ?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Tak. Albo masz:
1. pogodę wybraną z predefiniowanych scenariuszy (np. sniezyca)
2. albo masz pogodę raz sciagniętą z netu (i obowiązuje przez cały lot)
3. albo masz pogode sciaganą z netu co 15 minut.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Snajper

Post autor: Snajper »

4. Albo masz pogode ustawianą ręcznie dla każdego miejsca według własniego uzania.

Uważam to za najlepszą w twoim przypadku możliwość. :)
"Selected weather">"User-definied weather">"Customize weather">"Advanced weather" ;)
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki za odpowiedź. Czyli niestety, symulator nie ewoluuje tak jakbym sobie tego życzył. A przecież nie chodzi mi o jakąś wyrafinowaną symulację pogody, tylko prostą symulację rzeczywistości. Niestety, kolejne wersje symulatora to zmieniane samoloty, tekstury landclassów i technologie scenerii, co tylko powoduje, że wszystko musi być robione od nowa. A przecież symulator mógłby umieć interpretować scenerie z poprzednich wersji (przynajmniej z tej ostatniej). Ale to tylko pobożne życzenia.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Symulowanie pogody nie jest rzeczą łatwą (pomyśl, jak często prognozy bywają błędne ;)). Gdyby FS miał sam generować w miarę realistyczną aurę, na pewno zużywałoby to sporo mocy procesora i kosztowałoby wiele godzin na zaprogramowanie tego. Jednak, można mieć pogodę całkiem dokładnie odpowiadająca tej z rzeczywistości dzięki okresowemu ściąganiu MATARów-rozwiązanie proste i eleganckie. Dlatego nie dziwię się, że twórcom FSX nie chciało się zmieniać tego sprawdzonego, i co najważniejsze dobrego sposobu.
Co do niekompatybilności samolotów i scenerii-w pełni się zgadzam.
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Mnie nie chodziło o rzeczywistą symulację pogody a jedynie o to by pogoda się zmieniała, a to naprawdę jest proste : parę wyżów, niżów i fronty między nimi.
ODPOWIEDZ