[FS2004] Propeller synchronization i Flight director

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Jagdtiger

[FS2004] Propeller synchronization i Flight director

Post autor: Jagdtiger »

Na początku mojej przygody z FS-em postanowiłem opanować mniejsze maszyny. W miarę dobrze idzie mi już nawigacja (VOR, DME, ILS itp). Ciekaw jestem tylko co powoduje przełączenie owych dwóch przycisków wymienionych w temacie (aktualnie latam głównie Baronem 58). Do tej pory przyciskałem je jakby automatycznie. Prop synch przypuszczam, że chodzi o jakąś synchronizację silników, tylko co konkretnie się zmienia po przełączeniu na ON?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Jak może zauważysz, to FD (Flight Director) włącza Ci pomocny wskaźnik na busoli, dzięki któremu możesz łatwo ustawić samolot względem oczekiwanego/ustawionego kursu na AP.
O ile dobrze pamiętam, to w Baronie wskaźnik ten ma kształt takiego daszka (^), względem którego ustawiasz sylwetkę samolotu. W B373 są to dwa odcinki krzyżujące się pod kątem prostym.

Propeller synchronization to synchronizacja obrotów śmigła.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
M_Kobielak

Post autor: M_Kobielak »

Witam

Flight Director (FD) jest to swego rodzaju kumputer przetwarzajacy suche dane (row data) z przyrzadow nawigacyjnych i pilotazowych (HSI, ALT, ALT preselect, Airspeed indicator). Pokazuje on Tobie w formie omawianego daszka lub "krzyza" (forma, ktora ja preferuje i jest dla mnie czytelniejsza) na sztucznym horyzoncie (AI) kat pochylenia/przechylenia samolotu wymagany do osiagniecia zadanych parametrow. Jak juz zauwazyles- flight director moze pracowac w rozmaitych modach. W rzeczywistosci trzeba czasami uwaznie je ustawiac, bo bledne ustawienie moze wprowadzic Ciebie w blad. Proste wersje FD nie wskazuja tendencji, ktora mozna wyczytac bezposrednio na przyrzadach nawigacyjnych (raw data).

Jezeli chodzi o Propeller Synchro- jest to komputer (lub program komputera na wiekszych i nowoczesniejszych samolotach), ktory porownuje predkosc obrotowa 2 smigiel. Metody na to sa 2. Albo synchronizator "dociaga" obroty silnika nr 2 do silnika nr1, albo "podciaga" obroty wolniej chodzacego smigla do smigla chodzacego szybciej. Na wiekszosci samolotow synchronizator smigiel wylacza sie do startu i ladowania (na wypadek go around-a)- ale o tym mowia juz dokladnie instrukcje z wyszczegolnionymi procedurami dotyczacymi danego samolotu jak i checklista.
Nieuzycie, badz niesprawnosc prop synchro powoduje do wzmozonego halasu i wibracji spowodowanego rozna czestotliwoscia obrotu smigiel.
W wielu starszych, malych samolotach, gdzie prop synchro nie wystepuje, obroty ustawia sie "na sluch".
Jagdtiger

Post autor: Jagdtiger »

Super, wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Dorzucę jeszcze do tego tematu jeszcze jedno pytanie. W panelu radia w mniejszych samolotach np Cessna jest rząd przycisków np COM1 COM2 BOTH NAV1 NAV2 DME ADF itp. Co one dają, bo nie zauważyłem różnicy po ich włączeniu. Np jak wpiszę właściwą częstotliwość NDB to czy nacisnę ADF czy nie to i tak mi pokazuje namiar na ten nadajnik. To samo z VOR...
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Jagdtiger pisze:(...)W panelu radia w mniejszych samolotach np Cessna jest rząd przycisków np COM1 COM2 BOTH NAV1 NAV2 DME ADF itp. Co one dają, bo nie zauważyłem różnicy po ich włączeniu. (...)
Zauważ, że jeśli ustawisz daną częstotliwość dla NAV1 (VOR) i naciśniesz przycisk NAV1, to po jakimś czasie usłyszysz "pipkanie", jest to kod radiolatarni nadawany alfabetem Morse-a. W taki sposób identyfikujesz poprawność wyboru radiolatarni.

COM1 i COM2, to przełączanie radiostacji. Możesz mieć np. na COM1 wieżę, a na COM2 ATIS i szybko się między nie przełączać.
BOTH, to COM1 + COM2 odsłuchiwane na raz.
NAV1 i NAV2, DME, ADF to włączanie/wyłączanie odsłuchu odpowiednich częstotliwości radiolatarni.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ODPOWIEDZ