Kompresja czasu - problemy
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
Matthias
Kompresja czasu - problemy
Jest kilka rzeczy ktore w FS2004 zupełnie mi się nie podobają, co pewnie wynika z przyzwyczajenia do rozwiązań z Falcon 4.0. Pierwsza z nich to obsługa widoków zewnętrznych, ale to można przeboleć zmieniając przypisanie klawiszy, natomiast druga jest poważniejsza - obsługa kompresji czasu. Wciskanie klawisza R i + - obsługujące jednocześnie zoom i kompresje to glupota (ktorej nie można edytowac!), ale bug zmieniający te klawisze to porażka. W pewnym momencie samoistnie klawisz - zmienia funkcję ze zmniejszenia na zwiększenie kompresji, natomiast klawisz + robi się martwy. W efekcie lecąc z x8 wbrew woli zwiększam kompresję na x16 bez możliwości zmniejszenia. Kończy to zwykle zabawę, bo ATC zaraz mówi "service terminated" i do widzenia. Przydałby się automat który wyłącza kompresję czasu w momencie gdy wywołuje nas ATC, ale nie wiem czy coś takiego jest. Są jakieś skuteczne rozwiązania tego problemu?
Nie chcę się wtrącać, ale tak szczerze kompresja czasu!!! Po co ??? Jak juz latać to, jak najbardziej realnie, czy któryś pilot ma kompresje czasu w samolocie. Pewnie wynika to z tego że nie latam na dalekich trasach, co najwyżej EPWA-ESSA, EPWA-LIRF EPWA-LOWW EPWA-EDDW. Więc są to loty tylko po europie, ale nawet jeżeli zaczne kiedyś latać między kontynentalne trasy będe nie będe używał kompresji, to zmniejsza realizm, ja tam wole kwitnąć przed monitorem i obserwować wszystkie wskażniki, albo przy okazji przeczytać jakąś książke
. Zaznaczam że to jest tylko moje zdanie. Pozdrawiam
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Bo jak, Tomku, chodzisz do pracy/szkoły itd. a masz na latanie powiedzmy 2h dzienie i chcesz lecieć na inny kontytent, w dodatku offline (vatsim to co innego) i na defaultowych samolotach, to zapewniem Cię, że 12-to godzinny lot do Tokyo nie sprawi Ci przyjemności. Zwłaszcza, jak po 9ciu godzinach zatnie Ci się FS.
- Por.Kornel
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPOK
No to wystarczą góra trzy międzylądowania na jakimś dużym lotnisku, save i możemy spokojnie startować do miejsca docelowego, nie martwiąc się, że wrazie problemów z FS'em tracimy kilka godzin lotu, tylko np. 30 minut lub coś w tym stylu. Fakt, zmniejsza to realność lotu, ale można i tak się zabezpieczać na bardzo długich dystansach.
No ok zgadzam sie z toba. Jeżeli latasz 2h dziennie no to co innego. Ja osobiscie caly czas trenuje PMDG 737 i robie to w nocy czasami mam problem wstac do pracy
No ale to jest silniejsze odemnie i tak jak napisałem jest to tylko moje zdanie. A każdy lata tak jak mu czas pozwala. Ale osobiscie wolal bym lecieć np.ESSA-LIRF bez kompresji, niz z Warszawy do Tokyo.Być może żle to rozumuje ale jakoś tak sobie już w głowie zakodowałem. Jedyna gra w której korzystałem z kompresji to był Sillent Hunter. 
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Już widzę jak podczas lotu do NY siedziesz przez kilkanaście godzin przed monitorem obserwując wskaźnik zużycia paliwa. Ubaw po pachy.Ivoo pisze:ale nawet jeżeli zaczne kiedyś latać między kontynentalne trasy będe nie będe używał kompresji, to zmniejsza realizm, ja tam wole kwitnąć przed monitorem i obserwować wszystkie wskażniki

McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
Kontrolujesz cały samolot na przyrządach, a nie tylko poziom paliwa. Podczas długiego lotu można się przespać chwilkę, albo porobić jakiś projekt 
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Panowie dlaczego w niektórych samolotach przy kompresji czasu samolot wariuje? Jest jakieś ustawienie fs9 które za to odpowiada? Dodam że tak mam z CS 757 i Airsimmer A320.
Ostatnio zmieniony wt 07 sie, 2012 16:24 przez białko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powinieneś opisać dokładniej co znaczy "wariuje".
Generalnie należy pamiętać, że samoloty w FS nie są stworzone do latania z kompresją czasu - wszystkie będą w mniejszym lub większym stopniu zachowywały się niepoprawnie. W przypadku bardziej rozbudowanych dodatków - problemy mogą być większe.
Poza nielicznymi samolotami (np. A2A B-17) samoloty działają poprawnie przy kompresji czasu jeśli umiejętnie steruje się czasem. Tzn. przy ustabilizowanym locie można bez większych problemów stosować duże przyspieszenie. Przy zakrętach i zmianie wysokości na autopilocie nie radzę więcej niż x4, na ogół x2 to dużo - sugeruję wyłączenie kompresji czasu w ogóle.
Generalnie należy pamiętać, że samoloty w FS nie są stworzone do latania z kompresją czasu - wszystkie będą w mniejszym lub większym stopniu zachowywały się niepoprawnie. W przypadku bardziej rozbudowanych dodatków - problemy mogą być większe.
Poza nielicznymi samolotami (np. A2A B-17) samoloty działają poprawnie przy kompresji czasu jeśli umiejętnie steruje się czasem. Tzn. przy ustabilizowanym locie można bez większych problemów stosować duże przyspieszenie. Przy zakrętach i zmianie wysokości na autopilocie nie radzę więcej niż x4, na ogół x2 to dużo - sugeruję wyłączenie kompresji czasu w ogóle.
Zgadzam się z tobą że jest to nienaturalne, ale niektóre modele takie jak Wilco przy ustabilizowanym locie na kompresji z auto pilotem leci prosto po wyznaczonej trasie, podobnie ifly. Natomiast CS 757 i Airsimmer zaczyna wariować góra dół lub przechyły boczne tak ostro, że wyłącza autopilota. To dlaczego inne dają radę, a inne nie? I tu jest kwestia czy można poprawić to samemu.
Ostatnio zmieniony wt 07 sie, 2012 21:24 przez białko, łącznie zmieniany 2 razy.
Producenci umieszczają w instrukcji informacje, że nie należy przekraczać pewnej krotności kompresji czasu. Wystarczy się do tego stosować.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Jest to po przekroczeniu 4x. Już rozumiem temat dziś, sprawdziłem Airsimmer i dla niego max to 2xm, więcej nie daje rady. A czy te wartości do stabilizacji przy kompresji można zmieniać w Airsimmerze?
Ostatnio zmieniony sob 11 sie, 2012 14:30 przez białko, łącznie zmieniany 1 raz.