Z racji tego, że jestem fanem prawa lotniczego ... to mam jedno pytanko
Aby uzyskać licencję członka personelu lotniczego, osoba ubiegająca się o nią musi spełniać następujące wymagania dla poszczególnych specjalności w zakresie wieku i wykształcenia:
4) pilot liniowy, bez względu na kategorię statku powietrznego, którego dotyczy licencja - ukończone 21 lat oraz co najmniej średnie wykształcenie
Wie ktoś może czy chodzi tu o pełną linówke czy zamrożoną ?
Z tego co wiem, to dotyczy to zarówno licencji zamrożonej, jak i normalnej. Czytając cały dział nie natrafiłem na wzmianki o licencji zamrożonej, więc stąd mój wniosek.
No a właśnie... jeszcze jedno pytanie... czy ATPL'ke trzeba mieć 'wszędzie'? czy np w jakiś mniejszych firmach przewozowych wystarczy zawodowa ME i IFR ?
ATPL, to licencja potrzebna dla pilota liniowego, więc jest potrzeba jeśli masz ambicje latać w LOT albo innych liniach lotniczych. Jeśli natomiast chcesz pracować w straży granicznej i innym podobnym lotnictwie "małym zawodowym", to taka licencja najprawdopodobniej nie będzie od ciebie wymagana. Tutaj jednak nie jestem pewien w 100% więc z tym pytaniem odsyłam do ludzi bardziej wtajemniczonych. A szukając odpowiedzi na twoje pytanie natrafiłem na ciekawy link w związku z licencją ATPL: http://dlapilota.pl/szkolenia/
Zaprawdę rzecz nadzwyczaj ciekawa.
ciemny21 pisze:heh nawet w prawie lotniczym ATPL nie jest wymagany... ale linie sobie życzą
To przeczytaj sobie dokladnie JARy i z tego co pamietam to zeby latac samolotami z zaloga wielu pilotow trzeba miec przynajmniej teorie ATPL zrobiona czyli tak zwany "frozen"