Problem z FS2004 oraz z HSI

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Nightly

Problem z FS2004 oraz z HSI

Post autor: Nightly »

Witam mam pare pytan i licze na wasza pomoc
1. Czemu jak lece samolotem i mam ustawiony ciag silnikow tak abym kolowal z predkoscia 25k i jak zmieniam kamere albo czasami nie zmieniam to przepustnica ustawai sie w pozycji domyslnej i samolot przyspiesza?

2.Jak ustawic na HSI rozowe pokretlo aby lecial np kursem 110?? (korzystam z poradnika z GRYONLINE) i tam jest napisane ".... tam krecimy rozowym pokretlem aby ustawic kurs okolo 110 stopn. To pozwoli nam utrzymac przyblizony kurs pasa po starcie zgodnie z zaleceniem kontroli " CZy ktos moglby zrobic fotke i napisac jak ustawic. pozniej jest napisane ze trzeba ustawic zielona linie na HSI aby utworzyla calosc. NIe wiem jak to zrobic POMOCY !!
3. To 110 stopni trzeba ustawic od samolotu patzac ze 0 kat 180 stopni przechodzi pionowo przaz dziub czy 180 stopni przechodzi przez skrzydla samolotu na wskazniku HSI??
4. Jak cofac samolotem??
5.Mam napsiane """zielonym pokretlem krecimy tak dlugo az spelnone zostana 2 warunki obie czesci zielonej strzalkiutworza pojedyncvza linie ( to rozumiem) ale dalej ... a biala stzaleczka lezaca na zielonej lini bedzie wskazywala w strone grotu strzalki zielonej (o co chodzi?) pozostajejeszcze wyregulowac tak rozowe pokretlo kursu HSI aby jego szczerbionka pokryla sie z zielona strzalka( Czy ktos moglbym wytlumaczyc o co chodzi?)
Wszystko mi idzie swietnie tylko nie umiem zaporgramowac aby samolot trzymal sie wyzanczonego kursu z tym mam najwiekszy problem.
6.Co to jest to np. Fl290 czy F360??
7.Czy w grze jest mozliwosc pomylki wiezy i np wywolanie tragedii ze 2 samoloty zderza sie na psaie startowym??
8Co robi ster na ogonie samolotu 777 (w lewo i w prawo)??
9.Czy da sie w mjejscu skrecac jak tak to jak??
10.Kto wie co to za samolot http://www.simdesign.pl/wps/06.jpg ??
Licze na wasza pomoc
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Nightly, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

1. Nie wiem
2. http://www.aztec.pl/szkola.htm
3. 0 to kierunek magnetycznego bieguna północnego
4. Shift+P
5. Też za bardzo nie wiem o co chodzi, polecam http://www.aztec.pl/szkola.htm
6. FL=Flight Level (poziom lotu) np. FL260= 26000 stóp. FL zaczyna się od poziomu przejściowego (Transition Level w Polsce FL80)
7. Jeśli chodzi o defaultowe ATC to robi czasem gorsze rzeczy ;)
8. To samo co w innych samolotach. Jest to ster kierunku, umożliwia odchylenia samolotu w osi pionowej.
9. Maxymalny skręt i trochę gazu, powinno wyjść to o co pytasz ;)

Pozdrawiam
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

3. Heading 110-lecisz dziobem w kierunku 110 stopni na lewo od północy, na HSI masz tarczę z podziałką stopniową.
4. A jak chcesz potem skręcić to po kombinacji Shift+P naciśnij 1 lub 2.
5. To chyba jakiś pokrętny opis przechwytywania radiala.
6. Odpowiedź Tidita uzupełni przeszukanie forum, Fl260 to wcale nie 26000 stóp, tak jest tylko przy uśrednionym ciśnieniu na poziomie morza 29.92 cala rtęci ;)
9. Hamulce na koła po wewnętrznej, maksymalny skręt, trochę otworzyć przepustnicę.
10. Erj-145
11. Pisownia, nie jest źle, ale może być trochę lepiej ;)
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Co do ad. 5 to PZL Belfegor masz oczywiście masz rację. Mea Culpa :oops:
Nightly

A ostatnie pytanie : Jezeli mamy zaplanowany lot to wieza kaze nam kolowac na pas taki i taki i odlatujemy a jezeli nie wybiertamy planera lotu to mamy w wiezy kolowanie na wschod lub zachod lub pozostanie w szyku lub inne takie i to tylko mamy wtedy jak nie zaplanujemy lotu??
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Poczytaj sobie o lotach VFR i IFR
Nightly

A moglbys podac namiar?? I gdzie sie ustawai Vor?? T ojest gdzies w sampolocie
ps wybaczcie za moje glupie pytania ale jestem zielony w tym ??
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nightly

1.Mam pytanie (kolejne) czy w samolocie Kingair na Hsi zielonym pokretlem ustawiamy kurs?? To co ustawiamy rozowym i czy rozowe zawsze musi nachodzic na zielone??
2.Ktore to jest pokretlo Hdg w Kingairze to zielone??
Snajper

[FS2004] Re:Problem z FS2004 oraz z HSI

Post autor: Snajper »

Witam!
Kolego, ale w tym poradniku z GRY ONLINE jest wszystko idealnie wyjaśnione. :?
1)
1.Mam pytanie (kolejne) czy w samolocie Kingair na Hsi zielonym pokretlem ustawiamy kurs?? To co ustawiamy rozowym i czy rozowe zawsze musi nachodzic na zielone??
Zielone to jest przeważnie kurs pasa lub radial do przechwycenia a kolor różowy to jest aktualny kurs którym chcesz leciec. :?
2)
2.Ktore to jest pokretlo Hdg w Kingairze to zielone??
Dziwnie formułujesz pytania... :| Patrz punkt 1 ;)
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Zielone - kurs. Nawet na wyświetlaczu zmieniają się cyfry przy napisie 'CRS', gdy kręcisz ww. pokrętełkiem.
Różowe - HDG.
Nightly pisze: czy rozowe zawsze musi nachodzic na zielone??
Nie nie muszą.
PS. poczytaj jeszcze
Nightly

no tak ale jak zmieniam zielonym kurs to samolot nie skreca a jak zmienie rozowym to wtedy skreca i skad ja wtedy mam wiedziec gdzie jest 110 stopnie. Ma patrzyc gdzie jest 110 stopni z zielonego pokretla?? Snajper w kingairze jest napisane na poczatku aby ustawic 110 stopni kurs i wtedy samolot skreca nad morze a jak by sie nic nie ustawailo to by lecial normalnie prosto i by trzymal sie kursu. A jak mozesz to wstaw na forum jak poprawnie w tym locie trzeba ustawic HSI
Snajper

Post autor: Snajper »

no tak ale jak zmieniam zielonym kurs to samolot nie skreca a jak zmienie rozowym to wtedy skreca i skad ja wtedy mam wiedziec gdzie jest 110 stopnie. Ma patrzyc gdzie jest 110 stopni z zielonego pokretla??
Witam! :)
No na tym wyświetlaczu...czekaj jak on sie...a na HSI masz taki mały prostokąt czerwony (grot) który kreci się wokół tarczy z kursem. Tym grotem czerwonym ustawiasz aktualny kurs.Patrzysz na tarcze, widzisz 110 i kręcisz czerwonym pokrętlem aż czerwony grot znajdzie się na liczbie 110. ;) A zielone ustawili na 110 bo to jest kurs bodajże pasa, więc przed lotem powinno się ustawić w CRS kurs pasa z ktorego będziemy startować abyś mógł widzieć odchylenie względem pasa startowego. ;)
Mnie ten poradnik bardzo pomógł, dzieki niemu właśnie zacząłem przygode z FS. Praktycznie wszystkiego nauczyłem się dzieki temu poradnikowi. A póżniej manuale do PMDG itd,itp,etc... ;)
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Nightly pisze:no tak ale jak zmieniam zielonym kurs to samolot nie skreca a jak zmienie rozowym to wtedy skreca i skad ja wtedy mam wiedziec gdzie jest 110 stopnie. Ma patrzyc gdzie jest 110 stopni z zielonego pokretla??
Pokrętło CRS nie służy do tego, żeby samolot leciał sobie z takim kursem jak ustawimy właśnie na CRS'ie... od tego jest HDG ( heading ). CRS'em kręcimy właśnie przy starcie, jak przechwytujemy radiale, no i na podejściu - sytuacja analogiczna do startu - chcemy wiedzieć jak bardzo jesteśmy odchyleni od osi pasa.
Snajper pisze:Praktycznie wszystkiego nauczyłem się dzieki temu poradnikowi. A póżniej manuale do PMDG itd,itp,etc... ;)
Wszystkiego .... hmm... można powiedzieć, że takie 'wszystko' jest na http://www.aviation.home.pl
Nightly

Mozecie mnie uznac za wielkiego debila ale ja na HSI nie widze zadych stopni zadnego 110 zadnego 170 nic nie wiem moze jestem an tyle glupi moglby ktors zrobic screena ?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Łopatologicznie, jeśli się nie obrazisz:
Zakładam, że wiesz, który wskaźnik to HSI. Jest na nim takie białe kółko z podziałką i literkami N, S, W i E. Z lekcji geografii na pewno wiesz, że N to północ, S to południe, E to wschód i W to zachód. N to heading (żaby Ci z course nie mylić będę używał heading zamiast kurs) 360*, S to 180*, E to 90* i W to 270*. Pomiędzy nimi masz jedno lub dwucyfrowe liczby w odstępach co 30*. Dopisujesz 0 na końcu i masz heading. Tak 3 to 30*, a 24 to 240*. Czemu tak? Albowiem na tarczy HSI za dużo miejsca nie ma, wszystko trzeba skracać ;)
Twój zadany heading to 110, będzie więc między E a 12, jest to grubsza kreska na lewo od 12.
Nightly

Dziekuje wam bardzo dzieki wam teraz rozumiem. ZObacze czy mi sie uda poleciec wkoncu dobrze. Czyli jak dolece do kolejnej radiolatarni to musze znow zmienic kurs??
1.Jeszcze mam na Hsi ustawione 2 kreski rozowe i sa zawsze naprzeciw siebie one cos robia??
2.CZy podczas wypycahnia mozna sterowac samolote?
3.Czemu czasami jak na pasie wyladuje samolot a przedemna czekaja 2 samoloty kontrola lotu kaze mi wrocic na miejsce startu?
4.Czy jak w pocjach wylacze HDG i wlacze NAv to samolot juz niebedzie skrecal jak bede zmienial rozowym pokretlem kurs?? Musze spowrotem zmienic na HDg?? A jak wlacze Nav to juz samolot bedzei samo sie kierowal na radiolatarnie??
5.CZemu jak ustawie na NAV to samolot nie trzyma sie kursu na mapie jak lec do radiolatarni tylko leci wlasna drogo ale w strone radiolatarni.
6.Jak sie ustawia predkosc w King Airze z jaka autopilot moze maxsymalnie leciec?
Ostatnio zmieniony pn 01 sty, 2007 19:08 przez Nightly, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Nightly pisze:Dziekuje wam bardzo dzieki wam teraz rozumiem. ZObacze czy mi sie uda poleciec wkoncu dobrze. Czyli jak dolece do kolejnej radiolatarni to musze znow zmienic kurs??
A jak sobie to inaczej wyobrazasz? Jesli w planie lotu masz same punktu VOR i NDB, to jasne chyba, ze po minieciu danego VOR, nalezy leciec na kolejny.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nightly, przed wysłaniem kliknij taki sprytny przycisk podgląd i popraw wiadomość.
2.CZy podczas wypycahnia mozna sterowac samolote?
Tylko skręt w lewo lub prawo o 90*, pisałem Ci już o tym.
3.Czemu czasami jak na pasie wyladuje samolot a przedemna czekaja 2 samoloty kontrola lotu kaze mi wrocic na miejsce startu?
Nie mam pojęcia, FSowe ATC jest dziwne. Te samoloty przed Tobą czekają na lądowanie? Prędzej byś jakiś holding dostał.
4.Czy jak w pocjach wylacze HDG i wlacze NAv to samolot juz niebedzie skrecal jak bede zmienial rozowym pokretlem kurs?? Musze spowrotem zmienic na HDg?? A jak wlacze Nav to juz samolot bedzei samo sie kierowal na radiolatarnie??
Autopilot będzie podążał albo określonym kursem, albo radialem. Oboma na raz może tylko jeśli kurs pokrywa się z radialem.
5.CZemu jak ustawie na NAV to samolot nie trzyma sie kursu na mapie jak lec do radiolatarni tylko leci wlasna drogo ale w strone radiolatarni.
Jakiego kursu na jakiej mapie? Pewnie nie ustawiłeś pokrętłem obs odpowiedniego radiala do przechwycenia.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

PZL Belfegor pisze:
Jakiego kursu na jakiej mapie? Pewnie nie ustawiłeś pokrętłem obs odpowiedniego radiala do przechwycenia.
Myślę, że chodziło o GPS = mapa. Jeśli samolot jest np 10 mil ( np na wschód ) od tej linii narysowanej przez GPS, to co ma wracać te 10 mil żeby lecieć dokładnie po niej ? Nie, bo nie ma sensu. Wybiera sobie najkrótsza drogę, czyli linię prostą ( no ortodromę, ale to tam szczegół ) i leci... ;)

Ps. Wspominałeś coś o głupocie... zapewne głupi nie jesteś i nie ma rzeczy niemożliwych, ale !
Jak już zresztą wyżej pisałem poczytaj na podstawie tego poradnika nie nauczysz się wszystkiego. Przeczytaj chociażby poradnik z Azteca, bo z powietrza sie wszystkiego nie weźmie... a takim to sposobem ( nie czytania ) zadałeś już mase pytań i ... nic
Nightly

Mam pytanie jak lece kursem 310 i wieza mowi turn right heading 015 to znaczy ze mam skrecic w prawo o 15 stopni ?? I co to znaczy descend 3 ?? Znaczy zebym zszedl na wyskosc 3000stop??
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Nightly pisze:Mam pytanie
kolejne
Nightly pisze:Mam pytanie jak lece kursem 310 i wieza mowi turn right heading 015 to znaczy ze mam skrecic w prawo o 15 stopni ??
Nie.... masz skręcić w prawo na kurs 015.
Nightly pisze: I co to znaczy descend 3 ?? Znaczy zebym zszedl na wyskosc 3000stop??
Tak.
www.slowniki.onet.pl

CZYTAJ ! :)
Nightly

Wlasnie skonczylem moj 1 lot :D Udalo mi sie wyladowac i caly lot przebiegl clkiem spokojnie a to wszystko dzieki wam. Zastanawia mni tylko jedno czemu przed ladowaniem okolo 20 mil od ladowiska wieza mowi zebym nie trzymal sie kursu tylko skrecal 230 lewo 235 prawo i tak caly czas. To jest zrobione po to abysmy normalnie trafili w psa bo takto bysmy nie zdazyli opadac samolotem i predkosci wychamowywac?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Nightly, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Standardowe ATC jest dosc ograniczone. Przy lądowaniu dostaje sie normalnie wektor na przechwycenie ILS i juz do pilota należy ustabilizowanie samolotu na ścieżce podejścia i mowa tu o predkosci, wysokości i kursie.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Nightly pisze:Wlasnie skonczylem moj 1 lot :D Udalo mi sie wyladowac i caly lot przebiegl clkiem spokojnie a to wszystko dzieki wam. Zastanawia mni tylko jedno czemu przed ladowaniem okolo 20 mil od ladowiska wieza mowi zebym nie trzymal sie kursu tylko skrecal 230 lewo 235 prawo i tak caly czas.
Było to napisane w poradniku który ponoć masz, czemu nie czytasz i zapewne już nie przeczytasz ? nie wiem... straciłem wiarę w człowieka
Tak się kontro z app chciało, to tak cię pokierował.
Nightly pisze:To jest zrobione po to abysmy normalnie trafili w psa bo takto bysmy nie zdazyli opadac samolotem i predkosci wychamowywac?
Pies najprawdopodobniej zdążył by uciec...
Marcin
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Na psa należy brać poprawkę, bo kiedy my się poruszamy samolotem, pies też się porusza.
Mam pytanie jak lece kursem 310 i wieza mowi turn right heading 015 to znaczy ze mam skrecic w prawo o 15 stopni ?
Nadal nie rozumiesz pojęcia heading. Heading jest bezwzględny.
To jest zrobione po to abysmy normalnie trafili w psa bo takto bysmy nie zdazyli opadac samolotem i predkosci wychamowywac?
Taką Cessną wyhamować to nie problem, to pewnie były (dziwne bo od FSowego ATC), jak napisał Konraf, wektorki.

Ile razy trzeba Cię prosić o estetyczną pisownię?
Nightly

Pprzepraszam chodzilo mi o pas moja klawiatura jest jakas dziwna. teraz bede probowal drugi lot z tego poradnik mianowicie Boeing 777 :D Na mapie w 1 locie zobaczylem ze pod koniec lotu zrobilem duze kolo aby trafic w tzw. "psa" ale udalo sie. A czemu kotrola mowi descend 3 a nie descend 3000 ?? Na poczatku tego nie zrozumialem ale jak kotrola to co chwile powtarzala to zrozumialem ze cos zle robie. Tzn ze pod koniec kazdego lotu zawsze bedziemy musieli zboczyc z kursu?? A czemu czasami zdarza (nie wiem czy tak sie pisze) sie ze podczas zaplanowanego lotu w okienku tower mam flight on west albo east albo north a nie mam Clerance IFR ?? Wszystkim jeszcze raz dziekuje za pomoc. Pozdro
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Tzn ze pod koniec kazdego lotu zawsze bedziemy musieli zboczyc z kursu??
Lecisz radialem 180 VORa OKE. Jak wyobrażasz sobie lądowanie na EPWA bez zmiany kursu?
A czemu czasami zdarza (nie wiem czy tak sie pisze) sie ze podczas zaplanowanego lotu w okienku tower mam flight on west albo east albo north a nie mam Clerance IFR ??
Prawdopodobnie przy układaniu planu lotu wybrałeś lot VFR.
ODPOWIEDZ