Kilka lamerskich pytań - B737 (reverse, autobrake...)

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Kilka lamerskich pytań - B737 (reverse, autobrake...)

Post autor: Artur S. »

Witam!
Od razu powiem, że wszystkie pytania dotyczą mojego ukochanego B737 ;)
Pierwsze pytanie o real: czasami jestem na Okęciu (BTW ul. Wirażowa - bywa tak ktoś z Was? - piękne miejsce na obserwację starujących samolotów ;) ) i chciałbym się dowiedziec jak benek ma ustawione klapy podczas startu? W FS ustawiam na "10" ale hm... mam wrażenie jakby w realu było to "5".
Następnie lamerskie pytanie ;: : przy jakiej max prędkości mozna włączyć odwrotny ciąg silników po wylądowaniu? Co jest głównym "źródłem" hamowania smolotu w chwili dotknięcia ziemi- airbrake, wheelbrake czy odwrotny ciąg silnika?
Przedostatnie lamerskie pytanie;) Przy jakiej prędkości "dotykacie" ziemi lądując i jak ustawiacie klapy?
I ostatnie- może trochę dziwne i smieszne pytanie ale... hmm.. czy samoloty są myte tak jak np. samochody?
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Re: Kilka lamerskich pytań - B737

Post autor: JeV »

Artur S. pisze:Witam!
Od razu powiem, że wszystkie pytania dotyczą mojego ukochanego B737 ;)
Pierwsze pytanie o real: czasami jestem na Okęciu (BTW ul. Wirażowa - bywa tak ktoś z Was? - piękne miejsce na obserwację starujących samolotów ;) ) i chciałbym się dowiedziec jak benek ma ustawione klapy podczas startu? W FS ustawiam na "10" ale hm... mam wrażenie jakby w realu było to "5".
Następnie lamerskie pytanie ;: : przy jakiej max prędkości mozna włączyć odwrotny ciąg silników po wylądowaniu? Co jest głównym "źródłem" hamowania smolotu w chwili dotknięcia ziemi- airbrake, wheelbrake czy odwrotny ciąg silnika?
Przedostatnie lamerskie pytanie;) Przy jakiej prędkości "dotykacie" ziemi lądując i jak ustawiacie klapy?
I ostatnie- może trochę dziwne i smieszne pytanie ale... hmm.. czy samoloty są myte tak jak np. samochody?
1. przy stracie klapy na 5, zazwyczaj
2. rewers i airbrake od razu po przyziemieniu
3. Klapy max, lub prawie max
4. b737, ok 135 - 140 kts, zalezy np od modelu
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Ad2. A kiedy i czy wogóle zaczynasz hamować "kołami"? Chodzi oczywiście o sytuację zblizona jak najbardziej do realu...
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Ty sam (ręcznie, kropką czy czego tam używasz) nie hamujesz - służą do tego autobrake'i ustawiane przed przyziemieniem. [pokrętło w defaultowym 737 z prawej strony kokpitu, mniej więcej 1/3 wysokości od góry, z pozycjami RTO - off - 1 - 2 - 3 - MAX]. RTO (rejected take off, coś jak odrzucony/anulowany start) ustawiasz przed startem, podczas startu włączą się automatycznie, jeśli zamkniesz przepustnicę poniżej 40%. Używa się tego w sytuacjach awaryjnych - samolot ma wyhamować przed końcem pasa.
Co do lądowania, przed przyziemieniem [dokładny moment ustawienia jest w checklistach, a tych jest dużo, i są różne. Wg PMDG po przechwyceniu localizera].
Cyferki oznacząją siłę hamowania. Niestety nie znam zasad mówiących kiedy używać którego ustawienia.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Witam

Według pewnych zrodeł (np. manuale do samolotów), ciag wsteczny nalezy wyłączyc przy około 60 kts (B737-400). Potem hamowanie reczne (hamulcami). Przy wyzszej predkosci bys po prostu spalił hamulce.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
lechende
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Re: Kilka lamerskich pytań - B737

Post autor: lechende »

Artur S. pisze:... hmm.. czy samoloty są myte tak jak np. samochody?
są myte:
umyli ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Alti
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPCH

Post autor: Alti »

ciag wsteczny nalezy wyłączyc przy około 60 kts (B737-400). Potem hamowanie reczne (hamulcami). Przy wyzszej predkosci bys po prostu spalił hamulce.
A przy prędkość niższej od 60 kts (po nie wyłączeniu rewersu) pozasysał byś do silnika różne śmieci z pasa. (W realu rzecz jasna ;) ).
Dla tego też nie używa się odwróconego ciągu do cofania podczas kołowania.
Poza tym wydaje mi się że istnieją na różnych lotniskach różne procedury antyhałasowe, które tam jakoś mogą ograniczać użycie takiego hamowania.

8)
Pozdrawiam Alti ;-)
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

To jak działa w takim razie autobrake? Od razu po dotknięciu kołami ziemi czy dopiero poniżej pewnej prędkości (np 60kts)?
p.s. pliczek "umyte" jest ok! ;) :)
AZT017 (WAW)

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Artur S. pisze:To jak działa w takim razie autobrake? Od razu po dotknięciu kołami ziemi czy dopiero poniżej pewnej prędkości (np 60kts)?
Ciekawe pytanie. Prawde mowiac nie wiem jak to wyglada. Na chłopski rozum, hamulce powinny sie same załaczyc po wyłączeniu ciagu wstecznego...ale czy tak jest...nie wiem. Jesli ktos z Was wie cos wiecej na ten temat bedziemy wdzieczni :)
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
misio1958

Post autor: misio1958 »

Autobrake sterowane sa przez komputer pokladowy samolotu. Reguluje on mi.in. nacisk na bebyny pod wplywem ciezaru samolotu i tarcia opon o ziemie. Pamietacie wypadek Airbusa Lufthansy na Okeciu przed kilku laty? Wlasnie tu nie zadzialal prawidlowo autobrake. W oprogramowaniu nie uwzgledniono aquplaningu. Autobrake dostal wiadomosci, ze wszystko w porzadzku i nie zareagowl wlasciwie. Samolot po prostu pojechal dalej. Od tej pory odezwaly sie glosy sprzeciwu w stosunku do zbytniej automatyzacji i odebranie pilotom mozliwosci manualnej ingerencji w dzialalnosc systemow pokladowych. Nie jestem do konca pewien, ale wydaje mi sie, ze czujniki moga reagowac na obroty kol. Kola na mokrym pasie nie krecily sie zbyt szybko, wiec komputer doszedl do wniosku, ze predkosc nie jest zbyt duza i nie zwiekszyl nacisku na hamulce. Nie chce mi sie czytac, ale moze tu znadziecie dokladniejsze wiadomosci o systemie:

http://www.hydroaire.com/products/BrakeC/AutoBrake.htm
Ostatnio zmieniony pn 26 lip, 2004 15:36 przez misio1958, łącznie zmieniany 4 razy.
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Przeczytałem link misia1958 (serdeczne dzięki) i prawie wszystko mam już jasne :) Swoją drogą myślałem, że RTO ma zapobiec przypadkowemu hamowaniu podczas stratu :oops: Jeszcze raz dzięki za info :)
AZT017 (WAW)

El Wieczor
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: ppp

Post autor: El Wieczor »

misio1958 pisze:APamietacie wypadek Airbusa Lufthansy na Okeciu przed kilku laty? Wlasnie tu nie zadzialal prawidlowo autobrake. W oprogramowaniu nie uwzgledniono aquplaningu. Autobrake dostal wiadomosci, ze wszystko w porzadzku i nie zareagowl wlasciwie. Samolot po prostu pojechal dalej.
A tu piszą, że piloci wogóle nie użyli autobrake. To jak to było w końcu?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

The crew used FULL flaps configuration, which on this aircraft disabled the braking system until recorded touchdown.
O to Ci chodzi?
Powyższy zapis mówi tylko o tym, że przy konfiguracji pełnej system wyłącza hamowanie dopóki nie otrzyma informacji o lądowaniu.
W tym wypadku właśnie system nie dostał informacji o pełnym lądowaniu, gdyż prawa goleń pierwsza dotknęła pasa.
Airbus A320 automatic systems dependent on compression of oleo struts armed all three braking systems only at the moment of recorded contact of the left main landing gear assembly with the runway (15:33:57). Systems began to work, spoilers were deployed to FULL (50°), reverser systems went into operation and N1 of the engines come to 71%, but wheel brakes, dependent on the rotation gain to circumferential speed of 72 kts began to operate about 4 seconds later.
Touchdown
This phase falls within the period 15:33:48 to 15:33:57
Czyli system zadziałał 9 sekund (sic!) po dotknięciu prawej goleni.

Jeśli piloci lądowali i sprawdzali systemy wg. checklisty, a na pewno tak robili, to włączyli autobrake.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
El Wieczor
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: ppp

Post autor: El Wieczor »

The crew decided to land without use of automatic wheel braking system.
Nie czytałem całego sprawozdania, ale między innymi przeczytałem powyższy tekst, więc jakieś nieścisłości są chyba ;)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Nie jestem pewien, ale chodziło chyba o obejście systemu autobreak i hamowanie z pełną siłą za pomocą hamulców w pedałach.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kubahh »

A przy prędkość niższej od 60 kts (po nie wyłączeniu rewersu) pozasysał byś do silnika różne śmieci z pasa. (W realu rzecz jasna ;) )
No właśnie, często czy to w realu czy na filmikach można zauważyć, że na pasie REVERS jest wyłączany przy mniej więcej 20 węzłach. Fakt że zatrzymuje się zaraz przed zjazdem, ale myślę że jakby wyłączyć REVERS przy tych 60 węzłach, i potem hamować manulanie to efekt byłby nie gorszy. Jeszcze niedawno leciałem do Krakowa i na wszystkie czynności zwracałem uwagę, więc po dotknięciu pasa od razu włączyli Revers, spoilery wiadomo i przy pewnej niedużej już prędkości ale powiedziałbym że było to poniżej 60 węzłów samolot zaczął mocniej hamować czyli zapewne hamowali manualnie. Revers znów wyłączyli przy prędkości trochę większej od kołowania.
Kuba
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

kubahh pisze:No właśnie, często czy to w realu czy na filmikach można zauważyć, że na pasie REVERS jest wyłączany przy mniej więcej 20 węzłach.
Wyłączyć rewersery, a zamknąć upusty, to dwie różne rzeczy. Po wyłączeniu mija jeszcze kilka sekund zanim się zamkną upusty.
Jeszcze niedawno leciałem do Krakowa i na wszystkie czynności zwracałem uwagę, więc po dotknięciu pasa od razu włączyli Revers, spoilery wiadomo i przy pewnej niedużej już prędkości ale powiedziałbym że było to poniżej 60 węzłów samolot zaczął mocniej hamować czyli zapewne hamowali manualnie.
Po naciśnięciu hamulców w pedałach wyłączasz autobreak. Prawdopodobnie koło 40kt wyłączyli automat i hamowali ręcznie, a w zasadzie nożnie.
Revers znów wyłączyli przy prędkości trochę większej od kołowania.
Chyba powyżej prędkości dojazdu po pasie do drogi kołowania, a nie kołowania?
ODPOWIEDZ