wiatr w fs i podejście
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
wiatr w fs i podejście
Witam :-) Po długiej nieobecności na forum wracam z bardzo prostym pytaniem ale proszę nie krzyczeć :-)
A mianowicie chodzi mi porty Frankfurtu i np Dresden gdzie jestem częstym gościem.
Przykład : Z tego co mi wiadomo w realu samoloty na obydwu lotniskach lądują po wiatr bądź starują.
A znowu w fs bez względu, z której strony jest wiatr to podchodzę zawsze od strony zachodniej i bez różnicy czy wieje z zachodu czy wschodu... W czym jest problem ?
Oczywiście to jest przykład.
I proszę mnie poprawić jeżeli coś źle napisałem
Pozdrawiam :-)
A mianowicie chodzi mi porty Frankfurtu i np Dresden gdzie jestem częstym gościem.
Przykład : Z tego co mi wiadomo w realu samoloty na obydwu lotniskach lądują po wiatr bądź starują.
A znowu w fs bez względu, z której strony jest wiatr to podchodzę zawsze od strony zachodniej i bez różnicy czy wieje z zachodu czy wschodu... W czym jest problem ?
Oczywiście to jest przykład.
I proszę mnie poprawić jeżeli coś źle napisałem
Pozdrawiam :-)
Domyślam się, że latasz offline.
Latasz z Real-World Weather, czy z Fair Weather? Masz może ActiveSky?
Latasz z Real-World Weather, czy z Fair Weather? Masz może ActiveSky?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Więc problem występuje w FS2002, czy FS2004?Masi pisze:Witajreal world weather... w fs2002 ,ale teraz przerzuciłem się na fs9
Może po prostu pogoda jest taka, że ATC tak sadza samoloty. Porównywałeś dobór pasa z ATISem lotniska?
Zapraszam do opcji Szukaj!
A ja mam jeszcze takie pytanie odnośnie doboru pasa przy lądowaniu/startowaniu.
1) Wiem, że normalnie kontrola dobiera mi pas do lądowania i startowania (chyba, że się mylę?). Czy jeśli poproszę o zmianę pasa to na ogól kontrola się zgadza czy raczej nie?
2) Przy podejściu do lądowania, a nawet wcześniej mogę zakładać na jakim pasie będę lądować, ale na jakiej podstawie? Wiem, że głównie chodzi o wiatr, ale dobieram pas tak, żebym wiatr miał bardziej od tyłu czy przodu niż z boku? Czy na odwrót? Czy ma znaczenie to, że ląduje z wiatrem, a nie pod wiatr (czy to jedna bajka - jeśli chodzi o dobór pasa)?
1) Wiem, że normalnie kontrola dobiera mi pas do lądowania i startowania (chyba, że się mylę?). Czy jeśli poproszę o zmianę pasa to na ogól kontrola się zgadza czy raczej nie?
2) Przy podejściu do lądowania, a nawet wcześniej mogę zakładać na jakim pasie będę lądować, ale na jakiej podstawie? Wiem, że głównie chodzi o wiatr, ale dobieram pas tak, żebym wiatr miał bardziej od tyłu czy przodu niż z boku? Czy na odwrót? Czy ma znaczenie to, że ląduje z wiatrem, a nie pod wiatr (czy to jedna bajka - jeśli chodzi o dobór pasa)?
Kolejny raz to samo, polecam szukajkę...
http://vatsim.home.pl/viewtopic.php?f=25&t=27988
viewtopic.php?t=3646&highlight=wyb%F3r+pasa
I miliard stron różnych innych materiałów, dostępnych w internecie.
http://vatsim.home.pl/viewtopic.php?f=25&t=27988
viewtopic.php?t=3646&highlight=wyb%F3r+pasa
-
Artur Grabski
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: Bielsko-Biała
Pas dobiera kontrola. Dobiera się pas tak żeby lądować pod wiatr, bo zwiększa to siłę nośną.
AD1. Kontroler nie zawsze się zgodzi wszystko zależy od sytaucji ruchowej ale także od warunków meteo. Bo jeżeli masz waitr np 15 kts to raczej z taki wiatrem w ogon nie będziesz podchodził na 11 bo akurat Ci bliżej. Jeżeli wiatr jest słaby to można pytać. Przy doborze pasa ważne sa priorytety. np na EPWA w sytaucji kiedy masz wiatr 110 stopni o sile 3 wezłów to peirwszy w kolejności do lądowań jest 33 anie jak wskazuje na to wiatr 11.
AD2. Przed rozpoczęciem STARA ( jeżeli lotnisko posiada) sprawdzasz metar i na jego podstawie dobierasz pas. Zawsze zarówno satrty jak i lądowania powinny być pod wiatr.
Pozdrawiam
Artur
AD1. Kontroler nie zawsze się zgodzi wszystko zależy od sytaucji ruchowej ale także od warunków meteo. Bo jeżeli masz waitr np 15 kts to raczej z taki wiatrem w ogon nie będziesz podchodził na 11 bo akurat Ci bliżej. Jeżeli wiatr jest słaby to można pytać. Przy doborze pasa ważne sa priorytety. np na EPWA w sytaucji kiedy masz wiatr 110 stopni o sile 3 wezłów to peirwszy w kolejności do lądowań jest 33 anie jak wskazuje na to wiatr 11.
AD2. Przed rozpoczęciem STARA ( jeżeli lotnisko posiada) sprawdzasz metar i na jego podstawie dobierasz pas. Zawsze zarówno satrty jak i lądowania powinny być pod wiatr.
Pozdrawiam
Artur
Aha, dzięki.
Mniej więcej rozumiem. 
Ale teraz poczytam jeszcze te wyniki. Dzięki. 
Szukać szukałem tylko wpisywałem wiatr + lądowanie i mi nic takiego nie znalazła, co mnie interesowało.Aaben pisze:Kolejny raz to samo, polecam szukajkę...
http://vatsim.home.pl/vie...hp?f=25&t=27988
http://www.aztec.pl/forum...ht=wyb%F3r+pasa