Jakiś czas temu zastanawiałem się jak dotrzeć do dowolnego punktu na ziemi lecąc samolotem (jestem noobkiem więc może moja dedukcja nikogo nie zaskoczy). Slyszałem o intersection, o ile się orientuję, są to takie właśnie punkty, nie wnikam w to czy są one jakoś sensownie poukładane na mapie (no na pewno sensownie) i po co sie je stosuje, wiem ze znajdują się one na przecięciu radiali. I teraz moje pytanie: mapki na pl-vacc dotyczą tylko lotnisk, a ja byłbym zainteresowany mapą polski czy jakiegokolwiek innego kraju z zaznaczonymi radiolatarniami wraz z ich radialami. Czy istnieje coś takiego w internecie do ściągnięcia? Ułatwiło by to naukę nawigacji, ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej mapki. Widziałem chyba w jakimś sklepie internetowym prawdziwą mapę ale jak zapewne rozumienie, nie chodzi mi o kupno
Mapa polski.
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Mapa polski.
Witam.
Jakiś czas temu zastanawiałem się jak dotrzeć do dowolnego punktu na ziemi lecąc samolotem (jestem noobkiem więc może moja dedukcja nikogo nie zaskoczy). Slyszałem o intersection, o ile się orientuję, są to takie właśnie punkty, nie wnikam w to czy są one jakoś sensownie poukładane na mapie (no na pewno sensownie) i po co sie je stosuje, wiem ze znajdują się one na przecięciu radiali. I teraz moje pytanie: mapki na pl-vacc dotyczą tylko lotnisk, a ja byłbym zainteresowany mapą polski czy jakiegokolwiek innego kraju z zaznaczonymi radiolatarniami wraz z ich radialami. Czy istnieje coś takiego w internecie do ściągnięcia? Ułatwiło by to naukę nawigacji, ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej mapki. Widziałem chyba w jakimś sklepie internetowym prawdziwą mapę ale jak zapewne rozumienie, nie chodzi mi o kupno
Droga lotnicza:
viewtopic.php?p=12630#12630
viewtopic.php?p=12630#12630
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Którymi radialiami? VOR ma 360 radiali wiec, o ktory Ci chodzi.Snoopy_jb pisze:To w większości są mapy podejścia a mi chodzi o mape polski z zaznaczonymi radiolatarniami z radialami (VOR'y)
Poza tym nie zapoznałes sie z linkiem, jaki dałem wyzej. Sa tam opisy symboli uzywanych na wszystkich mapach, nie tylko podejsciówkach.
Bartek
-
PK
A po co linijeczką jeśli w tym samym AIP jest spis wszystkich dróg i wszystkich punktów (radiopomocy i fixów) z tych dróg wraz z kursem z jakim ta droga opuszcza dany punkt i to w dwie strony. Łatwiej przeczytać, a i błąd mniejszy.Snoopy_jb pisze:To w większości są mapy podejścia a mi chodzi o mape polski z zaznaczonymi radiolatarniami z radialami (VOR'y) tak zebym mogł sobie linijeczką, na stoliku wyznaczać trasy przez polske (lub inny kraj).
Ale... radiale w AIPie i w FSie mogą się różnić (w Polsce obecnie do 3 st) bo przede wszystkim deklinacja FSowa jest sprzed paru lat (w 2002, 2004 i FSX różni się) ale także dlatego, że mapa FSa bywa inna niż mapa realna.
Piotr
no tak. mapki mapkami, drogi, drogami ale dam przykład, chciałbym np. przelecieć cessną nad jakąś konkretną wsią, mam jej współrzędne geograficzne, zaznaczam punkt na mapie na której są również VOR'y wyszukuję sobie 2 radiolatarnie i zaznaczam linią od wsi do VOR'a (jednego i drugiego). Potem patrzę jak się te linie pokrywają z radialami i lecąc tak manewruję aby na wskaźnikach wszystko pokryło się z tym co mam na mapie, wtedy jestem nad daną wsią czy miastem. ale do tego potrzeba mapy z VOR'ami i radialami bo inaczej można wszystko krzywo rozrysowac, a taki VOR z radialami widziałem tylko na mapkach podejścia gdzie jest punkt i do okoła taka podziałka jak z okrągłego kątomierza.
źle rozumuję? jeśli tak to jaki jest inny sposób aby dotrzeć do konkretnego punktu na ziemi? (cały czas mówimy o małym samolociku a nie kolosach z komputerami co wszystko obliczą za mnie)
źle rozumuję? jeśli tak to jaki jest inny sposób aby dotrzeć do konkretnego punktu na ziemi? (cały czas mówimy o małym samolociku a nie kolosach z komputerami co wszystko obliczą za mnie)
-
PK
Dobrze rozumujesz jeśli koniecznie chcesz dolecieć kierujac sie standardowymi instrumentami czyli w locie IFR non-RNAV. Możesz wykorzystać mapy dostępne w księgarniach. Jest Mapa Polski VFR z całkiem rozsądna dokładnością.
Ale... małymi samolotami ubogo wyposażonymi lata sie przede wszystkim nawigując wzrokowo - czyli VFR. Do takiej miejscowości lecisz kierując się własnymi oczkami, rozpoznając teren, wzdłuż rzek, linii kolejowych, dróg itp. Lot IFR ma sens tylko w razie braku VMC czyli przy złej pogodzie uniemożliwiającej nawigacje wzrokową. Ale po co wtedy lecieć do tej miejscowości kiedy nawet nie jesteś w stanie stwierdzić, że trafiłes?
Piotr
Ale... małymi samolotami ubogo wyposażonymi lata sie przede wszystkim nawigując wzrokowo - czyli VFR. Do takiej miejscowości lecisz kierując się własnymi oczkami, rozpoznając teren, wzdłuż rzek, linii kolejowych, dróg itp. Lot IFR ma sens tylko w razie braku VMC czyli przy złej pogodzie uniemożliwiającej nawigacje wzrokową. Ale po co wtedy lecieć do tej miejscowości kiedy nawet nie jesteś w stanie stwierdzić, że trafiłes?
Piotr
Chodzi o to że sie umiePK: Ale po co wtedy lecieć do tej miejscowości kiedy nawet nie jesteś w stanie stwierdzić, że trafiłes?
budyniek: gotowa mapa z zaznaczonymi 360 radialami umożliwia mi dokładne wyznaczenie prostej, a mając same punkty oznaczające "tu jest VOR" nic mi nie mówi bo nie jestem w stanie dokładnie stwierdzić gdzie jest np radial 281
Zagłęb sie w to:
http://www.navfltsm.addr.com/basic-nav-plotcourse.htm
Bez porządnej mapy + kątomierza pewnie sie nie obejdzie.
http://www.navfltsm.addr.com/basic-nav-plotcourse.htm
Bez porządnej mapy + kątomierza pewnie sie nie obejdzie.
Bartek
Mając dwa punkty jestes w stanie bardzo dokładnie obliczyć radial!!!Snoopy_jb pisze:mając same punkty oznaczające "tu jest VOR" nic mi nie mówi bo nie jestem w stanie dokładnie stwierdzić gdzie jest np radial 281
Wystarczy znajomość podstaw trygonometrii, i jesteś w stanie obliczyć radial z dokładnością do minut !!!
Zakładam, że odległość między punktami jest na tyle nieduża, że pomijamy krzywiznę ziemii.
Dzięki.
ps.
Jak nie będziesz wiedział jak liczyć, daj znać.
Pozdrawiam
Pamiętaj, że masz dokładne współrzędne geograficzne danych punktów (o których wspomniałem wcześniej).Snoopy_jb pisze:Ciekaw jestem jak byś to obliczył, mając tylko 2 punkty i odległość między nimi. Musisz mieć przeciez jakiś punkt odniesienia, chociaż jeden radial prawidłowo naniesiony i oznaczony.