Klapy silnika

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

darkolek1
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Konin

Klapy silnika

Post autor: darkolek1 »

Mam pytanie dotyczace klap silnika w Cessnie 182RG. W checklist jest napisane ze w trakcie lotu opadajacego nalezy zamknac klapy silnika. Jednak ich zamkniecie nie zmienia parametrow lotu, wiec jestem ciekaw do czego one sluza i czy sa wazne w locie opadajacym. Poza tym mozna je rowniez ustawic w pozycjach posrednich lecz nie wiem kiedy te pozycje maja zastosowanie (w checkliscie nie ma nic o tym ze mozna stosowac klapy silnika wedlug uznania). Pozdrowienia dla wszystkich cierpliwych forumowiczow :)
malin
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: malin »

Jesli się mylę niech mnie ktoś poprawi, ale klapy silnika otwiera się w celu lepszego chłodzenia. W trakcie zniżania silnik pracuje na niskich obrotach więc nie ma potrzeby wspomagania układu chłodzenia otwieraniem klap silnikowych.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Dokładnie tak. Gdybyś leciał na otwartych klapach silnika przy zniżaniu mógłbyś przechłodzić silnik a ten w konsekwencji mógłby zgasnąć. Musisz tak operować tymi klapami, żeby utrzymać optymalną temperaturę pracy silnika.
Piotr Uchtomski
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Opole

Klapy silnika

Post autor: Piotr Uchtomski »

Pokrywa silnika jest ważna w An-2 "Homer", jak się nie schłodzi silnika przez podnieienie klap silnika to po kilku minutach pojawia się dym i silnik gaśnie po przegrzaniu pow 250* C.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Chyba An-2 autorstwa Xomera :P
ODPOWIEDZ