Witam
Taki trochę nietypowy problem. Chodzi mi po głowie program do konwersji procedur do formatów obsługiwanych przez GPS w Tu-154 oraz FMC w iFly 744. Oczywiście chciałbym, aby narzędzie było jak najbardziej przydatne więc tutaj pojawia się kwestia wyboru bazy procedur z której będę konwertował. PMDG, LEVEL-D, jakaś inna?
Więc moje pytanie:
Która baza jest najbogatsza, tzn zawiera najwięcej aktualnych procedur + ma najwięcej "bajerów" (fix'y warunkowe, ograniczenia itd)
Baza SID/STAR, która najlepsza?
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
W sumie niepotrzebnie dodałem słowo "aktualna" bo to akurat najmniej istotna rzecz. Nawet jeśli procedury są trochę nie na czasie to i tak łatwiej je poprawić niż pisać od zera. Więc widząc w którym kierunku poszła rozmowa poprawiam pytanie:
Która baza jest najbogatsza, tzn zawiera najwięcej procedur + ma najwięcej "bajerów" (fix'y warunkowe, ograniczenia itd)?
Która baza jest najbogatsza, tzn zawiera najwięcej procedur + ma najwięcej "bajerów" (fix'y warunkowe, ograniczenia itd)?
SID/STAR?, chyba można spokojnie napisać że żadna, piszą i co ważne wysyłają to ludzie którzy często nawet nie przetestują swojego tworu, a im procedura jest prostsza tym mniej zawodna i łatwiejsza do napisania, do tego dochodzi sprawa dokładności współrzędnych, bo pomimo że wszystko oparte jest na bazie Richarda (z pamięci) to bywa że się różnią w tym względzie a sama baza powiela pewne błędy od wielu wielu lat, wiem że niektórzy z Was korespondowali z nim w tej sprawie, a możliwości procedur jedne z największych ma darmowy iFly, tylko "cholernik" nie ma modułu sprawdzającego i przy najmnieszym błędzie wykrzacza FS'a.some1 pisze:Która baza jest najbogatsza, tzn zawiera najwięcej procedur + ma najwięcej "bajerów" (fix'y warunkowe, ograniczenia itd)?
Cóż, na razie padło na PMDG -> iFly, jako że najbardziej podchodziło i to pod temat projektu z technik kompilacji na uczelni. Najpóźniej za miesiąc wypadałoby skończyć, więc zobaczymy czy to się będzie do czegoś nadawać 
Co do iFly to niesety chłopaki nie wszystko jasno opisali i trzeba kombinować żeby działało, w dodatku autopilot w tym samolocie w wielu sytuacjach sobie po prostu nie radzi. Natomiast okienkowy edytor a'la to co zrobiłem dla KLN-90B nie jest ciężko napisać, może zrobię jak mi się nie znudzi ten samolot do wakacji.
Co do iFly to niesety chłopaki nie wszystko jasno opisali i trzeba kombinować żeby działało, w dodatku autopilot w tym samolocie w wielu sytuacjach sobie po prostu nie radzi. Natomiast okienkowy edytor a'la to co zrobiłem dla KLN-90B nie jest ciężko napisać, może zrobię jak mi się nie znudzi ten samolot do wakacji.
Ja na potrzeby iFly'a zrobiłem sobie po prostu tabelkę pod Exela, żeby wiedzieć od razu w które pole jakie dane można wpisać, gdy mi coś odbije to dopiszę makro żeby od razu sprawdzało bazy AIRAC przy wprowadzaniu navaid i fix'ów, a help faktycznie jest enigmatyczny i chyba nie opisuje wszystkich możliwości.some1 pisze:Cóż, na razie padło na PMDG -> iFly.
P.S.
Widziałem jakieś screeny SID epwa iFly oparte na Vektorach to Twoja robota?