Pilot In Command 737-300/400/500
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
No i kolejna maszyna jest do FSX:
http://www.wilcopub.com/index.cfm?fusea ... rod_737pic
http://www.wilcopub.com/index.cfm?fusea ... rod_737pic
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Latam często PIC-em 735 i wiem, że na początku były spore problemy z tym produktem.
Nie znam możliwości FSX-a i nie wiem jakie dokonano zmiany w porównaniu do FS2004, ale z historii wynika, że samo przystosowanie tego samolotu do tego programu nie wystarczy i zaraz pojawią się SP.
Nie znam możliwości FSX-a i nie wiem jakie dokonano zmiany w porównaniu do FS2004, ale z historii wynika, że samo przystosowanie tego samolotu do tego programu nie wystarczy i zaraz pojawią się SP.
-----------------------------------------------
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam.Daresus pisze:Dzięki za pomoc, faktycznie problem leżał w złym ustawianiu IRS system.
CLICK!
Ta checklist'a jest zrobiona co prawda w word'zie i mało realistyczna ale super wszystko wyjaśnione!
Mam pytanko w sprawie IRS, a dokładniej jak to ustawic żeby działało.
Z góry dziękuje za pomoc.
Nie wiem czy było o tym na forum to napiszę bardzo po krótce. Jeżeli dalej będziesz miał problemy to napisz na priv, to wszystko Ci po kolei wyjaśnię. Najpierw ustaw wszystkie przełączniki na NAV(overhead). Potem w FMC na zakładce POS INIT w puste okienka przenosisz podaną wyżej w tym samym okienku pozycje, i zwykle czekasz ok. 10 min, choć możesz ustawić czas ALIGN na ile chcesz. Jeżeli dalej będziesz miał problemy to napisz na priv, to wszystko Ci po kolei wyjaśnię.
Kuba
Strona 58 komiksu PIC 737.
Pokrętło z OFF przestawia się na NAV, po chwili wraca do ALIGN, wklepuje się współrzędne w FMC, czeka na ustawienie systemu, pokrętła na NAV.
Pokrętło z OFF przestawia się na NAV, po chwili wraca do ALIGN, wklepuje się współrzędne w FMC, czeka na ustawienie systemu, pokrętła na NAV.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Mam prośbę czy ktoś mógłby zrobić takiego krótkiego manuala uruchamiania silników czywli przygotowania do startu silników i po starcie chodzi mi o formę tak jak w poradniku -do DreamFleet 737-400 na Aztec. Proszę o to bo nie mogę odpalić silników według instrukcji komiksowej dodanej z PIC737.
Pozdrawiam i z góry uprzejmie dziękuje
Pozdrawiam i z góry uprzejmie dziękuje
Może tak, przeczytaj manual powoli, jak coś to na internecie są słowniki. Ja też miałem problemy ale już po kilku godzinach zabawy na ziemii wykonałem pierwszy lot. Jeżeli naprawdę nie będziesz dalej umiał to mi napisz na priv, chyba że już Ci ktoś podesłał. To nie jest trudne, naprawdę.
A tak nawiasem, nie znam czegoś takiego jak "przygotowanie silników po starcie". Od tego już jest checklista, i w jaśniejszej formie niż tej dołączonej zrobić się nie da
A tak nawiasem, nie znam czegoś takiego jak "przygotowanie silników po starcie". Od tego już jest checklista, i w jaśniejszej formie niż tej dołączonej zrobić się nie da
Kuba
od strony 11 masz ładne rysunki, z literkami po kolei tak? Rób po KOLEI i wszystko się uda. Jedyne co Ci powiem to że częste przeoczenie jest takie, iż zapomina się WŁĄCZYĆ APU BLEED(komiks, str.16 numerek 8) i L&R PACKS (str.16 rysunek nr.5). Jak wcześniej włączyłeś APU, to po kolei włączniki na GRD. Chodzi też o to, że musisz sam do tego dojść. Musisz opanować takie podstawy jak odpalanie. Wilco 737 to bardzo fajna maszyna, i jeżeli przesiadłeś się prosto z defaultowego 737 to musisz się poduczyć. Jeżeli dalej tak strasznie Ci zależy to napisz na priv, to Ci przygotuje już takiego gotowca.
Kuba
Bo coś sie nie przykładasz. Ściągnij sobie fajna checklistę z Avsim.com
boeing_737_pic_by_wilco-feelthere.zip
boeing_737_pic_by_wilco-feelthere.zip
Bartek
Dzień dobry wszystkim forumowiczom.
Mam kłopot z samolotem 737-300 PIC. Otóz gdy uruchamiam go ze stanu "cold & dark", po włączeniu zasilania, apu i tych innych spraw - mam kokpit jak na rysunku:

Problem jest w tym, iż wyświetlacze EHSI i EADI sa w jakichś dziwnych trybach, nijak nie mogę przełączyć na normalna nawigację, oraz w tym, że nie działa wariometr analogowy.
Szukałem w manualu i w checkliście dostępnej na AVSIM i nic.
Mógłby ktoś z Was mi pomóc?
Mam kłopot z samolotem 737-300 PIC. Otóz gdy uruchamiam go ze stanu "cold & dark", po włączeniu zasilania, apu i tych innych spraw - mam kokpit jak na rysunku:

Problem jest w tym, iż wyświetlacze EHSI i EADI sa w jakichś dziwnych trybach, nijak nie mogę przełączyć na normalna nawigację, oraz w tym, że nie działa wariometr analogowy.
Szukałem w manualu i w checkliście dostępnej na AVSIM i nic.
Mógłby ktoś z Was mi pomóc?
IRS nie skalibrowany. Jak to zrobić było wyżej.
Bartek
Dziwny problem. Po ściagnięciu i zainstalowaniu scenerii LKPR z http://www.vacc-cz.org/ mam następujące dziwne zjawisko(?): gdy ustawię samolot na pozycji GATE1 lub GATE2 (z rękawami) robiąc "push-back" samolot stoi w miejscu - oczywiście hamulce zwolnione. Dalej - gdy daję widok w prawo lub w lewo - samolot zaczyna się poruszać normalnie w tył; biore widok normalnyw przód - zatrzymuje się. Dalej - gdy już go jakoś wypcham i zaczynam jechać po drodze kołowania - każde moje spojrzenie na terminal, czy to z widoku wewnątrz czy ze "spot plane" powoduje zatrzymanie się samolotu. Co ciekawe - "startując" spod GATE3 - obok GATE1 czy GATE2 - nie mam takich dziwactw.
Czy może ktos z Was miał coś takiego? Aha, ma to miejsce tylko w przypadku 737-300 PIC i tylko na sceneri LKPR ze strony czeskiego VATSIM-a, inne samoloty zachowują się bez zarzutu.
Czy może ktos z Was miał coś takiego? Aha, ma to miejsce tylko w przypadku 737-300 PIC i tylko na sceneri LKPR ze strony czeskiego VATSIM-a, inne samoloty zachowują się bez zarzutu.
Mówisz o trasie FMC? To zapisuje w swoim formacie, a w jakim ma zapisywać?zbyszek pisze:W jakim formacie 737 zapisuje plan lotu?
Nie znam Feel Thre, byc moze zapisuje jako .pln albo .rte, abo jeszcze coś,
a że w swoim to się domyślam
-----------------------------
Czy szarpanie przy zakrętach w pic 737 to normalka / na AP /,
czy można coś z tym zrobić, aby na pokładzie nie wybuchła panika?
a że w swoim to się domyślam
-----------------------------
Czy szarpanie przy zakrętach w pic 737 to normalka / na AP /,
czy można coś z tym zrobić, aby na pokładzie nie wybuchła panika?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Asus P5E, Intel Core2 Duo 8400, OCZ Reaper 2 x 2048, HIS Radeon 4890 Turbo, SB X-Fi
Zbyszek , wczytaj się w komunikat. Mówi on nie mniej, nie więcej tylko tyle, że dwoja baza danych jest poza "terminem ważności". Algorytm FMC porównuje datę systemową z datą ważności załadowanego AIRAC i informuje Ciebie o jej deaktualizacji.
Tyle, nie jest to żaden bug a prawidłowe działanie sprawdzania aktualności bazy danych nawigacyjnych zapakowanych do FMC. Jeżeli byś zasilił FMC danymi cyklu 0708 komunikatu by nie było.
Pozdrawiam
Grzesiek
Tyle, nie jest to żaden bug a prawidłowe działanie sprawdzania aktualności bazy danych nawigacyjnych zapakowanych do FMC. Jeżeli byś zasilił FMC danymi cyklu 0708 komunikatu by nie było.
Pozdrawiam
Grzesiek
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Gwidon, łącznie zmieniany 1 raz.
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Wyrzuć foldery feelthere pic 737-400 i feelthere pic 737-500 np na pulpit, zinstaluj aktualizacje tylko dla feelthere pic 737-300 - powinno wtedy nie wolać, że nie widzi 400 i 500.
Po zaktualizowaniu otrzymasz w folderze aircraft nowe foldery feelthere pic 737-400 i feelthere pic 737-500 tylko z aktualizacją .gau czy jakoś tak, skopiuj do nich to co masz na pulpicie i będzie ok.
Po zaktualizowaniu otrzymasz w folderze aircraft nowe foldery feelthere pic 737-400 i feelthere pic 737-500 tylko z aktualizacją .gau czy jakoś tak, skopiuj do nich to co masz na pulpicie i będzie ok.
Asus P5E, Intel Core2 Duo 8400, OCZ Reaper 2 x 2048, HIS Radeon 4890 Turbo, SB X-Fi
Fuel planner: http://www.volny.cz/fs2002/B737FPL/B737FPL.htmkuba933 pisze:Czy jest jakis planer paliwa do PIC 737 no i moze jescze planner mocy do startu???
Z kalkulatorem derate temp jest gorzej, jak na razie spotkałem kalkulatory do innych maszyn, ale nie do PICa:
http://www.tomaflex.net/
http://library.avsim.net/esearch.php?DLID=108205
To są chyba dźwięki zaszyte w gaugesach i nie poradzisz na nie. Działa na nie "Q"?
Dobrym (sprzętowym) rozwiązaniem jest zakup drugiej karty dźwiękowej przeznaczonej do komunikacji z kontrolą.
Dobrym (sprzętowym) rozwiązaniem jest zakup drugiej karty dźwiękowej przeznaczonej do komunikacji z kontrolą.
Posiadam PIC 737-300/400/500 do FSX. Dodatek instaluje sie poprawnie lecz gdy włączam grę nie działają żadne przełączniki i wyświetlacze, a gdy w konfiguratorze ustawiam opcję Cold&Dark zastaję maszynę z działającymi silnikami (wskaźniki i włączniki oczywiście nadal nieczynne). Co mam robić aby samolot działał poprawnie???
P.S Instalator jest oczywiście w wersji do FSX.
P.S Instalator jest oczywiście w wersji do FSX.
W związku z moimi pracami nad "generalną poprawą" defaultowego Panelu do B738 w FSX mam pytanie.Czy po "wejściu" do samolotu typu PIC,PMDG(i oczywiście w realu) w konfiguracji cold & dark świecą się(mrugają) annunciatory MAST CAUT i pozostałe z tej części,czy dopiero powinny się włączyć po włączeniu prądu(battery).Nie mam żadnego płatnego Benka 737 więc nie mogę porównać.
bober
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Dopiero po włączeniu prądu z akumulatorów.
W samochodzie też nie zostawiasz włączonej stacyjki z lampkami na noc, bo akumulator by "nieco" ucierpiał
W samochodzie też nie zostawiasz włączonej stacyjki z lampkami na noc, bo akumulator by "nieco" ucierpiał
Moja żona jest w stanie to zrobićRzEmYk pisze:Dopiero po włączeniu prądu z akumulatorów.
Dzięki,wszystko jasne.
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa