Mam zainstalowaną scenerię EPKT (z PL VACC) + afcad z Avsim (AFCAD2 for Katowice's Pyrzowice Airport scenery by Tadeusz Zukowski) - wydaje sie być najbardziej aktualna. Dzisiaj przed zalogowaniem na Vatsim ustawiłem się na parkingu dla GA (wzdłuż drogi kołowania do pasa). Teoretycznie jest tam ok. 5-ciu takich miejsc. Kontroler Katowice Tower napisał mi na privie - "dlaczego stoję na drodze kołowania" - (godz. ok.22.00) ciemno, nie widziałem dokładnie w którym miejscu stoję, a zalogowałem się zaraz po zainstalowaniu tej scenerii - wiem to mój błąd powinienem najpierw sprawdzić to offline, ale cóż... Okazało się, że rzeczywiście stałem na samym środku drogi dojazdowej do pasa. Po wylogowaniu sprawdziłem plik (afcad) w scenery EPKT AFCAD`em i niby wszystko jest ok. miejsca parkingowe są przy krawędzi drogi kołowania a nie na jej środku.
W związku z moim wywodem j.w. pytam, jakiego pliku afcad do EPKT używacie latając online?
A może trzeba przed zalogowaniem po prostu ustawić ptaszka na odpowiednim wg. scenerii miejscu parkingowym (gats`sie) a dalej to już wiadomo, wszystko wg. mapy lotniska EPKT?
P.S. Sprawdziłem jeszcze na mapie diagramu lotniska EPKT i okazuje się, że nie miejsc parkingowych przy drodze kołowania do pasa. Ale pytanie j.w. pozostawiam.
Domyślam sie tylko, że zgodnie z zasadą "tak realnie jak to tylko możliwe" trzymamy się przede wszystkim map i jeszcze raz map (PL-VACC lub np. AIP) a scenerie FS9 z ich drogami kołowania to inna, drugorzędna kwestia, czy tak?
Afcad EPKT a latanie na Vatsim
Moderator: RzEmYk
Bo nie ma parkingu GA przy drodze Sierra (która to jest pozostałością po starym, niemieckim lotnisku).
Dla samolotów GA jest druga płyta (Apron 2).
Przed zalogowanie ustaw się na płycie po prostu, nie sugeruj się AFCADem, tylko scenerią.
Co do map, to na PL-VACC jest jeszcze mapa z drogami C i E4, więc to też swoją drogą...
Zerknij na AIPa, tam jest obraz najbliższy rzeczywistości.
Dla samolotów GA jest druga płyta (Apron 2).
Przed zalogowanie ustaw się na płycie po prostu, nie sugeruj się AFCADem, tylko scenerią.
Co do map, to na PL-VACC jest jeszcze mapa z drogami C i E4, więc to też swoją drogą...
Zerknij na AIPa, tam jest obraz najbliższy rzeczywistości.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11