Traffic (jak dodac ruch AI)

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

KhaaL
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: KhaaL »

Tak naprawdę to czekam na paczkę z FSX 8-)
A na forum PAI znalazłem wątek z podobnym problemem, ale urywa się bez rozwiązania problemu.

To co jeszcze mnie dręczy to instalacja lotnisk, bo jakoś wydaje mi się że w tym może tkwić powód braku AI.
I tu jakoś ciężko mi znaleźć dokładny opis instalacji lotniska.

Ale zdaje się (mam taką nadzieję) że jutro problem AI w FS2002 przestanie mieć dla mnie znaczenie... a przyjdzie pora by pomęczyć się z tym w FSX
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kubahh »

witam! czy posiada ktoś (lub zna adres) do Ryanair traffic? Dzięki !
Kuba
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Awatar użytkownika
JAKUB
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPNT

Post autor: JAKUB »

Witam w temacie.

Zrobiłem wszystko tak jak jest opisane tutaj. Samolot startuje, lecz nie chce wylądować.

Nabiera wysokości, zawraca nad lotnisko i znów leci po okręgu- i tak w nieskończoność.

Zmieniłem ustawienia w sekcji flight tuning, tak jak napisano na w/w stronie ale nie pomogło.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Niestety,niektóre samoloty tak mają.U mnie np. An-2 Xomera w FS02 nigdy nie chciał wylądowac, a w FSX ląduje za każdym razem w przeciwieństwie do niektórych innych.
pdr
bober
Awatar użytkownika
JAKUB
Cadet
Cadet

Aha. Już wiem.

Zrobię to samo tylko że AeNem AI Xomera.
Znalazłem go tutaj (na samym dole).

Dzięki i pozdrawiam :D .

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Musiałem jeszcze zmienić aircraft.cfg, bo wcześniej też nie lądował.

Ale przynajmniej jest mniej klatkożerny.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

JAKUB pisze:Aha. Już wiem.

Zrobię to samo tylko że AeNem AI Xomera.
Znalazłem go tutaj (na samym dole).

Dzięki i pozdrawiam :D .

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Musiałem jeszcze zmienić aircraft.cfg, bo wcześniej też nie lądował.

Ale przynajmniej jest mniej klatkożerny.
A co zmieniasz w aircraft.cfg, żeby lądował? I podaj mi jeszcze jakiś link do tego Antka AI bo ten coś nie wchodzi.
pzdr
bober
Awatar użytkownika
JAKUB
Cadet
Cadet

Aircraft.cfg to niekoniecznie (teraz dopiero to odkryłem), ale wystarczy, że dasz inny plik *.air.

Ja dałem z Wilgi 80,zmieniając nazwę na 'An2.air'. Gdyby to nie działało, musisz skopiować z wilgi wszystko oprócz:

[fltsim], [lights] i [contact points], bo będzie zakopany po skrzydła). ;)

=================================================

Jesczcze link.

AI An-2 jest do pobrania na http://www.fsussr.avsim.ru/Aircraft.htm

Na samym dole strony jest 'АН-2 ДЛЯ ТРАФИКА' i trzeba kliknąć na 'СКАЧАТЬ (0,98 Мб)'

Pozdrawiam.
Szymek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Oleszyce

Post autor: Szymek »

Ja z kolein tworze sobie samemu ruch AI, zrobiłem sobie listę 75 lnii lotniczych i po kolei sciągnąłem do nich flightplans (zawierają one także pliki aircraft oraz airports) i po kolei sciągam malowania i modele po czym za pomocą TTools kompiluje, zabawa niezła tylko czasami jak zobacze ile malowań trzeba ściągnąć to sie odechciewa. Ogólnie dużym plusem jest to że wszystko zależy ode mnie robie sobie powoli specjalne package'y dzięki którym można będzie szybko i prosto zaktualizować plany lotów dla poszczególnych linii. Narazie mam kompletnych 17linii już skompilowanych do pliku traffic.bgl wszystko bardzo fajnie wygląda przynajmniej EPWA już zapełnione nawet na EPRZ lądują samoloty LOtu Ryanaira, Eurolotu jest tak jak w rzeczywistości. Myślę że jak ukończe prace nad tymi 75liniami udostępnie gotowy pack z spakowanymi samolotami i malowaniami plus plik traffic.bgl do zamiany tak aby każdy mógł wgrać szybko i prosto ruch, może się to rozwinie bardziej jak byjeszcze kilka osób sie przyłozyło do tego możnaby więcej linii dorobić oczywiście prostą metodą po przez tworzenie pliku w którym byłyby już samoloty textury i pliki aircraft, airports, flightplans tak aby szybko każdy mógł dodać sobie pakiet po przez TTools.
Awatar użytkownika
Tusha
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gostyń

Post autor: Tusha »

Nie chce tworzyć nowego tematu więc wklejam tu. Chodzi mi o dziwne zagęszczenie ruchu AI w okolicach lotnisk w Azji. W Europie nigdy nie zauważyłem podobnej sytuacji a w Azji jest to niemal norma. Mam zainstalowanych tylko kilkanaście linii z World of AI.
Oto screen:
Obrazek
LOT Polish Airlines
Obrazek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Wow! Deszcz meteorytów!
Obrazek
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: adams »

A czy ten deszcz samolotów to różne samoloty czy powtarzają się ? Innymi słowy, czy opis samolotu (czerwone literki) się powtarzają, czy każdy jest inny. Bo jeśli się powtarzają to linie w planie lotu muszą być zdublowane.
Obrazek
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOK

Post autor: Por.Kornel »

To wygląda, jakby formacja B-17 leciała nad Rzeszą w celu zrzucenia ładuneczku bomb na jakies miasto ;-)
Ja tak mam, ale w okolicy dużych lotnisk. Gdy włączam sima na np. Narita Intl. lub Seattle, to na podejściu do lądowania mam z 25 samolotów i nie dość, że jeden za drugim w odległości góra 25 metrów, to jeszcze jeden obok drugiego itp. ;-) Niezbyt często , na szczęście, mam takiego babolka, ale nieźle screeny wychodzą w takim natłoku samolotów.

Aby nie być gołosłownym -
http://pomeranian.wrzuta.pl/obraz/x9KFC ... arita_intl
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Por.Kornel, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Poczekajcie 10 min, samoloty sie przerzedzą. To stary bug FSa, po załadowaniu umieszcza on ruch AI na ziemi przy rękawie lub na stojance albo w danym punkcie w powietrzu-potem samoloty zaczynają kołować, te z "formacji" lecą w swoją stronę/robią MA i sytuacja jest normalna po pewnym czasie.
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOK

Post autor: Por.Kornel »

Tak, sytuacja po pewnym czasie wraca do normy. Co prawda, czekająć na take-off przy pasie można się naczekać z pół godziny, bo gdy co 3 samolot ląduje z tej formacji, a pozostałe zataczają kręgi, i znów się zacieśnia wszystko, to bywa, że samoloty również oczekujące na start po prostu znikają... Jest to bardzo rzadka sytuacja, więć nie ma się raczej czym przejmować, co najwyżej pośmiać i porobić niezłe screeny, gdy się wplącze w ten rój maszyn ;-)
Awatar użytkownika
Tusha
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gostyń

Post autor: Tusha »

adams pisze:A czy ten deszcz samolotów to różne samoloty czy powtarzają się ? Innymi słowy, czy opis samolotu (czerwone literki) się powtarzają, czy każdy jest inny. Bo jeśli się powtarzają to linie w planie lotu muszą być zdublowane.
Każdy jest inny i już sprawdzałem czy loty nie są zdublowane. Chyba faktycznie jest tak jak pisze PZL Belfegor
LOT Polish Airlines
Obrazek
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: wibwk »

Zainstalujcie sobie AiSmoot, do zdobycia na Avsim, porządkuje ruch Ai w okolicach lotnisk, U mnie w Ai jest wykonywane tygodniowo ponad 350tyś startów i lądowań bez tego dodatku na niektórych lotniskach za boga nie mogłem "wstrzelić' się w kolejkę.
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Poprawka do poprzedniego postu, chodziło mi oczywiście o AiSmooth, w wersji 1.11 jest można powiedzieć niesamowity.

P.S.
chciałem edytować poprzedni post ale odmówiono mi dostępu, sorry za brak refleksu.
trudny
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: trudny »

Na FSPlanet jest nowsza wersja AISmooth v1.20:

link
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

trudny pisze:Na FSPlanet jest nowsza wersja AISmooth v1.20:
Zapomniałeś tylko dopisać że jest to wersja tylko do FSX i potrzebuje już FSUIPC w wersji4.xx
trudny
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: trudny »

A tego to nie wiem.
Mam FS9 i FSUIPC 3.74, a AISmooth w wersji 1.20 działa wyśmienicie.
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

trudny pisze: Mam FS9 i FSUIPC 3.74, a AISmooth w wersji 1.20 działa wyśmienicie.
Dzięki za podpowiedź, mnie w identycznej konfiguracji AIS wykrzacza się po kilku minutach, myślałem że to z powodu niekompatybilności.
ADR
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Polska

Post autor: ADR »

nie kumam zabardzo tego programu...

mam w zwiazku z tym kilka pytan :

1. Na czym to dokladnie polega ??
2. Czy musze sam ustawić jakie linie lotnicze beda latac , oraz jakie trasy bedzie mial poszczegolny samolot ?? czy to wszystko jest automatem tak jak w standardowym ruchu z fs9 ?
3. Czy można ustawić żeby wszystko było zautomatyzowane tak jak jest standardowy ruch w fsie ?? zeby raz na lotnisku np. frankfurt stało 50 samolotów lufthansa , lot , sas ... , a innym razem na tym lotnisku stało 20 samolotów spanair ???
albo drugi przyklad ze np. raz jak jestem w EPWA to stoją tam np. 2 samoloty star alliance , a innym razem sa tam samoloty zupełnie innych lini lotniczych... Prościej mówiąc chodzi mi o to żeby ruch był taki jak jest w standardowym systemie fs2004 , tylko żeby tych samolotów było wiecej i żeby miały inne malowania np. lot , sas , spanair itp.
prosze pomóżcie :)
Piotr Uchtomski
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Opole

Post autor: Piotr Uchtomski »

TrafficTools Version 2.0
ttoo1202.zip na flightsim.com
zawiera także instrukcję jak edytować ręcznie kod AI
ADR
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Polska

Post autor: ADR »

nie chce robic osobnego tematu wiec napiszę to tutaj :

chcę zainstlalować World of AI installer z tej stronki : http://www.world-of-ai.com

no i ściągam , klikam na WOA1installer i pokazuje mi sie taki błąd : Aplikacja nie została właściwie zainicjowana ( oxc0000135). Kliknij przycisk OK , aby zakończyć splikację.

o co tu chodzi ? jak to naprawić ? pomocy ;(
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

http://www.world-of-ai.com/installer
IMPORTANT: To use the installer you need to download and to install the Microsoft .NET framework 2.0
... i to dużą, czerwoną czcionką.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Goney

Post autor: Goney »

Witam.Tylko się nie złoście:)Mam pytanie nie ma ktoś może linka skąd można pobrać samoloty LOTu do projektu AI??Bardzo bym był wdzięczny!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Goney, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Goney pisze:Witam.Tylko się nie złoście:)Mam pytanie nie ma ktoś może inku z kąd można pobrać samoloty LOTu do projektu AI??Bardzo bym był wdzięczny!
Będziemy, bo:
1) search.php daje wynik:
2) viewtopic.php?p=58121&highlight=project++lot#58121, co może nas pokierować do:
3) http://www.projectai.com/, a tam:
4) http://www.projectai.com/library_archiv ... .php?cat=7, co sumarycznie da:
5) ostrzeżenie numer jeden.

Co bardziej kumaty od razu przechodzi do numeru trzy.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Goney pisze:Witam.Tylko się nie złoście:)Mam pytanie nie ma ktoś może linka skąd można pobrać samoloty LOTu do projektu AI??Bardzo bym był wdzięczny!
Poza tym tak piszesz, że nie wiadomo o co Ci chodzi: czy o samoloty LOT do AI, czy o rozkład.
Owszem, napisałes "samolot" ale podejrzewam, że nie masz ani samolotu, ani rozkładu.
Tak czy siak, wszystko można znaleźć na podanych wyżej stronach.
Jak sie nie chce szukać i bawić, to trzeba wydac $ i kupić coś w stylu MyTraffic czy Ultimate Traffic.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Jacek »

Dla kogos kto nie ma pojecia o ttools ,tworzeniu plikow traffic bgl. itp polecam ultimate traffic /tak jak wyzej napisal Konraf/Program prosty w obsludze ,wielkie mozliwosci kontrolowania ilosci linni lotniczych ktore maja latac w naszym fs. Wplywa to korzystnie na klatkowanie .Ja np ustawialem tylko obszar Europy.Oto jedna z plansz do ustawien.
http://www.flight1.com/images/utfsx/utrafficfsx7.jpg
Tu strona glowna.
http://www.flight1.com/products.asp?product=utrafficfsx
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Rzemyk, ostatnio zrobiłeś się dość surowy! ;)

Goney, polecam szukanie w ten sposób:
http://www.google.pl/search?hl=pl&rlz=1 ... tec.pl&lr=
Obrazek
mario18s
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wieliszew

Traffic "CZARTERY"

Post autor: mario18s »

Witam
Mam taką prośbę, pytanie. Może ktoś z forumowiczów posiada posklejany przez siebie traffic enter air, small planet i yes airways. Widziałem gotowe plany lotów i ściągnąłem je. Próbowałem nawet sam coś skleić z tego wrzucając malowania do ściągniętych samolotów jednak nic mi z tego nie wychodzi. Może ktoś mógłby podrzucić już wszystko gotowe. Byłbym niezmiernie wdzięczny.
bestek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bartoszyce

[FS2004] Planowanie Lotu AI

Post autor: bestek »

Witam.
Czy ktoś może mi wyjaśnić co oznaczają poszczególne parametry w plikach (wyciągniętych dzięki TTools) do planowania lotów AI.

Aircraft_Traffic.txt

Kod: Zaznacz cały

AC#1,200,"Beech Baron 58"
AC#2,315,"Beech King Air 350"
Airports_Traffic.txt

EPOD N37* 12.18',W107* 52.15',6683
FlightPlans_Traffic.txt

AC#1,N24680,20%,8Hr,IFR,00:35:16,03:43:43,290,F,5119,KLEX,04:35:13,07:43:39,300,F,5118,MMPB
AC#28,N69080,52%,6Hr,VFR,01:12:11,03:28:39,065,F,7545,ESNX,04:14:08,06:28:37,075,F,7544,ENAT
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

ODPOWIEDZ