ATR-72 Flight1

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

whitney

WX w ATR72 Flight1??

Post autor: whitney »

Witam!
tak jak w temacie czy jest(jak uruchomić) WX (weather radar) w ATR FLight1??
Nad mfd jest tylko znaczek "WX" ale nic wiecej..
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Re: WX w ATR72 Flight1??

Post autor: RzEmYk »

whitney pisze:Witam!
tak jak w temacie czy jest(jak uruchomić) WX (weather radar) w ATR FLight1??
Nad mfd jest tylko znaczek "WX" ale nic wiecej..
Sam samolot nie zawiera radaru meteo, możesz go dokupić: Flight Line Wx500™

Link do forum Flight1:
http://atr.flight1.net/forums/forum_posts.asp?TID=1010
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Możesz wybrać też produkt konkurencji.
--
ex AZT016
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

"CLB sequence" podczas startu

Post autor: budyniek »

Witam,

Podczas studiowania manuala odnalazłem pewną nieścisłość.
Sprawa dotyczy ustawiania PWR MGT w pozycję CLB podczas startu. A oto dwa cytaty:
F1ATR_OM page no. 37 pisze:
1. Power Management Selector
...
CLB Climb, set CLB after flaps up - command "climb sequence"
F1ATR_OM page no. 245 pisze: Published Acceleration Altitude
CLB sequence:
Selects PWR to CLB
...
FTO Speed
Flaps 0
W jednym miejscu piszą, że należy to wykonać po schowaniu klap, przy czym w drugim po osiągnięciu opublikowanej wysokości przyspieszania, zanim schowamy klapy (poszę odnieść się do schematu w manualu, strona nr 245).

A może to nie ma większego znaczenia?
Dzięki z góry,
Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Jak ktos ma mało poradników do ATR F1, to tu jest całkiem dobry:
http://www.inet.hr/vegabric/
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
DawidOlie
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Speyer

Problem z PFD i ND na panelu w ATR 72-500

Post autor: DawidOlie »

Mam nastepujacy problem:
Kiedy w konfiguracji samolotu ustawie panel na '' Ready for taxi '', to gdy przenosze sie na wybrane lotnisko, wyswietlacze PFD i ND sa czytelne i swieca jasno. Kiedy jednak w ustawieniach konfiguracyjnych, ustawie samolot na Cold&Dark i wlaczam potem po kolei systemy zasilania, to wyswietlacze PFD i ND swieca, ale bardzo slaba, sa bardzo przyciemnione i jednoczesnie slabo czytelne. Dlaczego tak jest? Moze ich ostrosc ustawia sie gdzies, tylko ja o tym nie wiem?
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: MEDUR

Manual, manual, manual.

Post autor: payback »

Punkt 3 i 4. Manual do AT7; strona 106;
•Obrazek
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
52.287061, 20.939739 elev. 322ft
Obrazek
Ari
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Świnoujście

Post autor: Ari »

viewtopic.php?t=5765 - spolszczenie
http://aviation.home.pl - latanie online
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Ari, łącznie zmieniany 1 raz.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Piterson
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA, EPBC

Autopilot (HDG, VS i in.) w ATR F1

Post autor: Piterson »

Chcąc polecieć w trybie "ręcznym" (bez FMC) przed startem ustawiam HDG pasa (np. 329 dla EPWA), dalej zakładając, że kontrola karze wznosić się do 6000 ft ustawiam wstępnie na nieuzbrojonym autopilocie ALT taką właśnie wartość, zgodnie z poradnikiem ATR 72 F1, ustawiam również IAS na V2 = 5 kts (powiedzmy 117 kts) klapy na 15. Ok. PMK w trybie TO - startujemy..., w powietrzu chowamy podwozie, zmiana IAS (150 kts), klapy na 0, no i właśnie teraz załączamy AP. Teraz w AP załączamy tryb HDG (na ustawione wcześniej 329) - ok. lecimy z tym kursem (pionowa belka na środku), wznoszenie do 6000 ft (pozioma belka lekko nad "horyzontem"). No i teraz... każda zmiana wartości HDG (w załączonym trybie AP HDG) w tym momencie jeszcze skutkuje, tj. działa - np. wartość 300, ATR skręca na 300 itp, ale kiedy chcemy zmienić wysokość np. kontrola daje pozwolenie na dalsze wznoszenie na 17000 ft i zmienimy na taką wartość ALT to już zero reakcji - ATR się nie wznosi i odwrotnie jak damy mniejszy ALT to ATR nie wytraca wysokości, poza tym po załączeniu (uaktywnieniu ALT na AP) dalsze zmiany HDG w AP są już bezskuteczne. ATR leci od teraz na poziomie i z kursem jaki był w chwili próby załączenia w AP trybu ALT. Próby wyłączania i załączania AP nie dają żadnych efektów - od tej pory AP tak jakby przestał reagować na zmiany w poszczególnych trybach. Co jest tego przyczyną, czytałem manual do ATR 1 (polski) i jest tam wzmianka na temat współdziałania poszczególnych trybów AP.
Proszę o odniesienie się do powyższego i w miarę możliwości o krótkie wyjaśnienie działania AP w ATR F1 w poszczególnych trybach. Dodaję, że oczywiście po wyłączeniu AP sterowanie wolantem działa w pełni.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Piterson, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

1. jak dasz ALT, to załączy Ci się ALT HOLD i samolot wyrówna na aktualnym pułapie.
2. do startu używasz systemu Power Management, czy przepustnicami sterujesz recznie?
3. jesli uzywasz PM, to czy czasami potem nie mieszasz przepustnicą na joy'u?

W poradniku na Aztec.pl opisane były zalezności między VS/IAS a ciągiem.

Zerknij tez tu:
viewtopic.php?t=4807

Co do tego niedziałania HDG, to daj screena z kokpitu z momentu, gdy to sie dzieje.
Bartek
Piterson
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Konraf. Przepustnicami przy starcie steruje ręcznie, tj. daje na full i przy Vr unoszę dziób ATR, dalej chowam podwozie, klapy, w AP daje HDG pasa - no i w jaki sposób dalej przejść na sterowanie AP (ALT i HDG)? Oczywiście dalej piszę o trybie bez FMC. Czy możliwe jest w ATR F1 sterowanie AP w trybie ALT, tj. zmiana ALT np. z 3000 na 6000 i jak sie ma dodatkowo przy tym zmiana wartości HDG na AP?
Ad. 3. Co masz na myśli zadając pytanie: czy nie mieszam później przepustnicą na dżoju? Przy początkowym wznoszeniu "ujmuję mocy" na ok. 70% - wg. poradnika. (?).
Zapytam jeszcze inaczej, być może bardziej zrozumiale: czy jest możliwe AP ALT bez AP ALT HOLD?
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: MEDUR

Post autor: payback »

@Piterson, a ustawiłeś "Vertical Speed" na AP?
Jest takie pokrętło po prawej stronie, którym ustawiasz pionową prędkość.
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
52.287061, 20.939739 elev. 322ft
Obrazek
Piterson
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Mówisz o "NOSE DW i NOSE UP"? jeżeli tak to VS ustawiam przed startem np. +800 FPM, pokrętłem ALT ustawiam na wspomniane wyżej 3000, kiedy po starcie ładnie się wznosi wg. powyższych wartości to już przy próbie zmiany ALT na np. 6000 - bez skutku. Może jest tak, że jak włączę na AP ALT to wtedy właśnie jest ALT HOLD i ATR leci od tej pory na wysokości z danej chwili, czy przypadkiem nie wystarcza samo załączenie AP a on automatycznie "pobiera" dane z ustawienia wartości, jakie wcześniej ustaliłem pokrętłem ALT (tym po prawej na panelu AP)?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Nie, za każdym razem ustawiasz mu prędkość pionową, lub prędkość przyrządową i względem tego się AP odnosi do wznoszenia/zniżania.

Przy starcie lepiej dać wznoszenie z trybem prędkości przyrządowej (przycisk IAS, lub podobny), wtedy FD ładnie pokazuje wymagane pochylenie nosa maszyny.

ATRek nie ma modu VNAV znanego z Benków.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Dokładnie. Jesli nie korzystasz z systemu Power Management (nie wiem dlaczego, bo nie wymaga on wcale FMC), to przy starcie ustawiasz ALT (ale nic nie klikasz), ustawiasz IAS np. na te 170 kts. Po starcie chowasz klapy i podwozie i włączasz AP. W trybie IAS samolot tak bedzie dobierał predkosc VS (wznoszenia), zeby utrzymać te IAS. Tak wlasnie działa tryb IAS.
Gdy samolot osiagnie te 170 kts, to im wiekszy dasz ciag, tym szybciej bedzie sie wznosił.
Gdy samolot osiągnie ustawiony ALT, sam wyrówna.
Sterowanie HDG nie ma tu nic do rzeczy.
Przy znizaniu, jesli lecisz np. 250 kts i chcesz znizac w trybie IAS, to ustawiasz sobie np. 200 kts. Cofasz lekko przepustnice, aby samolot zwolnił do tych 200 kts. Dopiero wtedy zacznie zniżać. Jesli chcesz zniżanie przyspieszyć, cofasz przepustnice jeszcze bardziej. Mniejszy ciag wiec zeby samolot utrzymał predkosć 200 kts, musi wejsc w większy descent rate. Jesli zniżanie chcesz zwolnic, dajesz przepustnice do przodu. Wiekszy ciąg, wiec wymagany jest mniejsze zniżanie, aby utrzymać daną predkosc IAS.

Słowem, przy IAS stopniem wznoszenia/zniżania sterujesz ciągiem.
viewtopic.php?p=42176#42176
Bartek
Piterson
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki za odpowiedzi, co do ALT już rozumiem. Konraf, mógłbyś w miarę możliwości naświetlić po krótce system Power Management, z uwzględnieniem przykładowych ustawień wartości ALT, IAS, HDG itp. Po prostu stoisz np. na runway 25 na EPKK z zamiarem odlotu np. na JED, i co krok po kroku wciskasz, ustawiasz, kiedy AP itp. Lecąc w 737 PMDG jest wszystko zrozumiałe... tu trochę mniej (pomimo przeczytania manuala, wątków o ATR F1 na forum). Dziękuje z góry.
P.S. Co do Power Management to przypuszczam, że chodzi o ustawienia - TO, CLB, CRZ ... Ja oczywiście przed startem ustawiłem TO, przy dalszym wznoszeniu CLB - rozumiem, że dalej wspinam sie ręcznie (w przypadku lotu bez FMC) dżojem, lub uzbrajam AP, wciskam VS i IAS, ale steruje przy tym przepustnicą (ciągiem odpowiednio do warunków lotu). Czy tak?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Wszystko jest napisane w moim poradniku na Aztec.pl. Strona 13.
Jesli przy starcie daleś przepustnice na tzw. notch (w zapadkę; czyli prawy klik na prowadnicach) to przy użyciu PM już nic przepustnicami nie robisz. Przepustnice dotykasz potem dopiero przy zniżaniu. Samolot automatycznie dobierze ciąg do aktualnie wybranego trybu (TO, CLB, CRZ).
W ATR nie mozesz używać jednocześnie VS i IAS. Albo to, albo to.
Bartek
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Bober »

http://www.flight1.com/products.asp?product=atr1

Do pobrania free update do wersji FSX!!
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Po reinstalacji XP mam problem z Text-O-Matic.Nie mogę wykonać drugiej "funkcji" czyli przejść do katalogu Templates i podać właściwe bitmapy.Klawisz po prostu nie działa?! Może potrzebny któryś Framework,ale mam i 1 i 2 i to nie pomaga. Na forum ATR znalazłem ten temat ale nikt nie udzielił satysfakcjonującej odpowiedzi.
Help!
bober
piotr66
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sanok

Post autor: piotr66 »

Bober pisze:Do pobrania free update do wersji FSX!!bober
Czy ktos uzywa tego na szerokim ekranie? U mnie jest problem z gauges.
Nie "rozciągają się"...

Edit: Juz wyczytalem na ichniejszym forum, że "tak ma być". O czym z dumą oświadczył ich twórca. :(
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Gdyby ktoś chciał polatać "mutantem" w postaci F1 ATR-a w malowaniu CAS-y C-295 stacjonujących na Balicach to na
http://wbober.w.interia.pl/FS02.htm
jest do pobrania.
Póki co (może kiedyś ktoś zrobi ten samolot) poudajemy żeśmy "wojskowi" :lol:
bober
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Od wczoraj nagle pojawił mi się problem. Latam zawsze w trybie pełnoekranowym i po "wejściu" do aterka i zaprogramowaniu FMC przechodzę na chwilę do trybu okienkowego żeby załadować z planera paliwo.I dotąd było wszystko ok, a teraz tryb okienkowy nie chce powrócić do pełnego ekranu?!?! Kursor myszki mruga,pojawia się czarne okno i koniec! Muszę w trybie okienkowym "opuścić" maszynę.Przy innych defaultowych samolotach nie ma tego zjawiska.
Macie jakiś pomysł na diagnozę?
bober
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Niestety:
- latać w okienku;
- nie robić alt+tab.
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

RzEmYk pisze:Niestety:
- latać w okienku;
- nie robić alt+tab.
Tylko nie wiem czy VELUX,czy FAKRO :D
A poważnie chyba znalazłem przyczynę,aczkolwiek kompletnie nie zadowalającą :twisted:
Odinstalowałem ostatnio zakupione F1 Instant Scenery i Airport Facilitator x, I teraz jest ok,czyli nie ok - jakiś konflikt za 50 $ :twisted: Tym bardziej że przy tych programach(może tylko jeden "śmieci") wieszał mi się też X Grafics :evil:
"A ić mi s takom robotom!" ;)
bober
sepecat
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPRZ

Post autor: sepecat »

Nie chce zakladac nowego watku, wiec zapytam tutaj. Czy kupujac jakis samolot Flight1, np: ATR 72-500 lub Super 80, potrzeba do instalacji polaczenia z internetem?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
sepecat
Cadet
Cadet

Rozumiem, ze dotyczy to rowniez wersji pudelkowej.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Głowy teraz nie daje, bo pudełkowe wersje kilku produktów (np. F1 Piper Meridian, czy C310) miałem bardzo dawno temu ale z tego co pamietam, wszystkie dane do instalacji zawarte były w pudełku. Nie trzeba się było łączyć z netem.
Bartek
sepecat
Cadet
Cadet

Zaryzykowalem, zamowilem i na szczescie nie potrzeba polaczenia z internetem (no moze po za sciagnieciem service packa). Teraz czeka mnie drukowanie 250 stron instrukcji.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

To od razu po polsku:
viewtopic.php?p=56339#56339
Bartek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Ależ angielska wersja nie gryzie, też mam wydrukowaną na laserówce ;)
sepecat
Cadet
Cadet

Akurat instrukcja do super 80 napisana jest dosyc prostym jezykiem, ale tlumaczenie przyda sie do wyjasniania trudniejszych slowek.
Ogolnie to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakoscia manuala, jest uporzadkowany i zawiera wiele ciekawostek dotyczacych eksploatacji i charakterystyki samolotu.
sepecat
Cadet
Cadet

Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie nalezy umieszczac dodatkowe malowania do samolotów, tak aby Text-o-matic je widzial?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Gdziekolwiek. W text-o-matic'u wskazujesz położenie ściągniętego malowania.
sepecat
Cadet
Cadet

Nie wiem co sie stalo, ale klikam na te rozne kolka i zadne nie dziala. Instalowalm juz program kilka razy i ciagle to samo. Pamietam ze kiedys dzialal normalnie

EDIT:
Poprawka, nie dziala "template", albo ja cos zle robie.

[Posty się edytuje - Rz]
Ostatnio zmieniony ndz 18 lis, 2007 19:35 przez sepecat, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: budyniek »

Gdyby kogoś (tak jak mnie) denerwował "ten" dźwięk w kokpicie, którego nie można ściszyć tak jak każdy inny, to należy na overhead w panelu Avioncs Vents przełączyć przycisk Exhaust mode w OVBD (przycisk wyciśnięty).
Co za ulga...
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

budyniek pisze:Gdyby kogoś (tak jak mnie) denerwował "ten" dźwięk w kokpicie, którego nie można ściszyć tak jak każdy inny, to należy na overhead w panelu Avioncs Vents przełączyć przycisk Exhaust mode w OVBD (przycisk wyciśnięty).
Co za ulga...
Pozdrawiam,
To nie jest rozwiązanie problemu, tym tylko wyłączasz nawiew, przez co na przelotowej usłyszysz alarm...
Rozwiązaniem jest edycja głośności awioniki w konfiguratorze, w SP3 działa to już poprawnie.
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Post autor: janita »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu dość często zgłaszanego i opisywanego na forach problemu związanego z komunikatem: "Error opening FSuipc.dll. Invalid file version. Version 3.4.1.1 or higher required" pokazującym się na wskaźnikach EHSI i EADI (patrz załączone zdjęcie).
Zjawisko to zostało wywołane gdy przesiadłem się na nowy sprzęt (CPU E6750, 2 GB RAM 800 Hz, GF 8800 GT) i system Vista HB (32-bit. z DX10 - wg DXdiag). Zainstalowane: FS9.1, ATR2.1 + SP3, FSuipc 3.75 (wszystkie licencjonowane) oraz FSInn z FSCopilot v1.2005.316.1 a wcześniej stosowany SB 3.1 informował o niezgodności z tym fsuipc.
Wszystkie opisywane metody naprawy błędu (zamiany, podmian - także z plikami .ini)spełzły na niczym. Ciągle występuje ten sam błąd.
Może ktoś już ma za sobą takie kłopoty i wie jak z nich wybrnąć a może będzie temat pomocą dla tych którzy je mają jeszcze przed sobą. Nikomu tego oczywiście nie życzę ale uniemożliwia to stosowanie tego samolotu.
Pozdrawiam
Załączniki
fsuipc.jpg
fsuipc.jpg (62.18 KiB) Przejrzano 18851 razy
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

ODPOWIEDZ