PMDG 747-400 Queen of the Skies
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Witam....
Mam mały problem z PDMG, co ciekawe problem dotyczy zarowno 747 jak i 737.... Otoz, wszystko wyglada ok podczas podejscia do ladowania (EPWA, ILS Rwy33), samolot gladko ustabilizowuje sie na kursie pasa i schodzi wraz z GS ale nagle przy wysokosci okolo 200 ft. autopilot wylacza sie automatycznie i maszyna glupieje co powoduje oczywiscie wielkie boom :-( Powinienem chyba zaznaczyc ze ten problem nie występowal wczesniej, zaczelo sie jakies dwa tyg. temu..najpierw myslałem, ze cos poprostu robie żle i ze to przypadek ale takie zachowanie podczas podejscia jest teraz za kazdym razem......prosze o jakies sygestie....
Dzieki
Mam mały problem z PDMG, co ciekawe problem dotyczy zarowno 747 jak i 737.... Otoz, wszystko wyglada ok podczas podejscia do ladowania (EPWA, ILS Rwy33), samolot gladko ustabilizowuje sie na kursie pasa i schodzi wraz z GS ale nagle przy wysokosci okolo 200 ft. autopilot wylacza sie automatycznie i maszyna glupieje co powoduje oczywiscie wielkie boom :-( Powinienem chyba zaznaczyc ze ten problem nie występowal wczesniej, zaczelo sie jakies dwa tyg. temu..najpierw myslałem, ze cos poprostu robie żle i ze to przypadek ale takie zachowanie podczas podejscia jest teraz za kazdym razem......prosze o jakies sygestie....
Dzieki
Przy CATI 200ft AGL to jest zdecydowanie najwyższy czas do wyłączenia autopilota
Zgadza sie tylko ladowanie na klawiaturze nie nalezy do najprzyjemniejszych....to tez dlatego chce kupic joya....ale:
AP wlaczone (wszsytkie 3)
Istotnie Kuba schodze w trybie APR ale wydaje mi sie ze maszyna wczesniej siadala doskonale w tym trybie.
BTW czym robicie screeny ?
Skoro AP włączone 3 to jest to autoland. Nie wiem jak się ma odzwierciedlenie w PMDG z autolandem, bo jak zapewne wiesz, lotnisko musi mieć ILS CAT III, może dlatego nie chce siadać byle gdzie. Screeny robi się tak, że podczas gry klikasz "Print Screen SysRq"(u mnei tak pisze). Przycisk ten znajduje się w prawej górnej okolicy. Potem tylko wklejasz do np. painta.
Kuba
Hmm, jakoś po tym SP1 do FSX się ruszyło w dodatkach.
PMDG testuje już beta 747-400X:
http://www.precisionmanuals.com/priv/pa ... /744x.html
PMDG testuje już beta 747-400X:
http://www.precisionmanuals.com/priv/pa ... /744x.html
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

Mam dziwny problem z fuelplannerem ( fuelplanner_v2.01.zip na avsimie) do 747. Gdy uruchamiam program, wyskakuje mi okienko "Please wait while Windows configures ActoveSky 6 and ActiveSky Graphics". Gdy kliknę cancel, okienko wyskakuje drugi raz, gdy znów kliknę cancel, program włącza sie normalnie i mogę go używać. W przypadku nie anulowania akcji, wyskakuje okno "The feature you are trying is on network resource that is unavaible.". Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem, czy pozostaje mi używanie tabel z manuala
?
-
PZL Belfegor
- Moderator

Witam Jestem dopiero świeżo po kupnie tego benka. Ściągnąłęm poradnik z aztec.pl, i wszystko jest ok dopóki nie uruchomię silników. Otóż kiedy po uruchomieniu silnika 4 wyłącza mi się Hydraulic Demand Pump switch 4. Na EICAS mam Elec. Gen Off ( czy jakoś tak), i nie wiem, co z tym zrobić. Wszystkie silniki pracują, ale przeszkadza mi ten żółty napis
. Jakby ktoś wiedział co robię nie tak to proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Pozdrawiam
AMD Athlon x2 5000+, 2x512 MB RAM 667 MHz Kingston 667MHz, ASUS M2N4-SLI, Galaxy 7900GS 512MB, CH YOKE+CH Pro pedals
Musisz na overhead'dzie mieć coś wyłączone, szukaj co jest odłączone. Ja nie mam zainstalowanego 747 i poradnik EGLL-KLAX usunąłem więc nie jestem w stanie sprawdzić co to może być, ale ściągnij sobie ów z avsim bo wiele się można dowiedzieć. Nie musisz czytać całego, ale często znajdziesz tam odpowiedzi na swoje problemy. I dla rutyny powtórzę... MANUAL 
Kuba
-
ABAB
Witam.
Latam sobie PMDG 747-400 i wszystko jest ok z jednym wyjątkiem. Kiedy włączę przyspieszenie czasu x8 lub więcej, moc silników nagle spada co jakiś czas do zera na około 1 sekundę.
Mam również PMDG 737 i nic takiego się nie dzieje.
Próbowałem reinstalacji 747 i nic nie pomogło, problem ten sam.
Spotkał się ktoś z takim czymś?
Latam sobie PMDG 747-400 i wszystko jest ok z jednym wyjątkiem. Kiedy włączę przyspieszenie czasu x8 lub więcej, moc silników nagle spada co jakiś czas do zera na około 1 sekundę.
Mam również PMDG 737 i nic takiego się nie dzieje.
Próbowałem reinstalacji 747 i nic nie pomogło, problem ten sam.
Spotkał się ktoś z takim czymś?
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

Zauważyłem ciekawą rzecz: APU włączone, APU bleed tak samo;
3 packi włączone: duct pressure wynosi 28 PSI
2 packi włączone: 27 PSI
1 pack włączony: 19 PSI
wszystkie packi wyłączone: 22 PSI
Po uruchomieniu silników, włączanie packów powoduje spadek ciśnienia, co wydaje mi się normalne. Dziwią mnie natomiast zmiany ciśnienia przed włączeniem silników, zdawało mi się, że zawsze więcej działających packów=mniejsze ciśnienie w instalacji. Czy ktoś mnie może oświecić?
------------------------------
Update:
Wygląda na to, ze wyjaśnienie tego fenomenu:
PZL Belfegor
3 packi włączone: duct pressure wynosi 28 PSI
2 packi włączone: 27 PSI
1 pack włączony: 19 PSI
wszystkie packi wyłączone: 22 PSI
Po uruchomieniu silników, włączanie packów powoduje spadek ciśnienia, co wydaje mi się normalne. Dziwią mnie natomiast zmiany ciśnienia przed włączeniem silników, zdawało mi się, że zawsze więcej działających packów=mniejsze ciśnienie w instalacji. Czy ktoś mnie może oświecić?
------------------------------
Update:
Wygląda na to, ze wyjaśnienie tego fenomenu:
Wniosek - PMDG symuluje to poprawnie. Dlaczego jednak tak jest? Jedyny opis, jaki wyszukałem, brzmi tak:Dane z prawdziwego 744 pisze:
Healthy, new aircraft... CF6-powered
TAT 23degC
0 packs = 21-22 psi
1 pack = 19 psi
2 packs = 26/27 psi
3 packs = 28 psi
PozdrawiamThe APU is designed to output more air as the load (demand) increases, but the system doesn't always operate as designed (in real life).
Main engine start signals the APU to put out maximum bleed pressure.
But, if the APU is getting a bit old or the outside air temperature is hot, you may not get the pressure you expect.
If the aircraft is new and everything is running perfectly, you would expect the pressure to rise in steps as each pack is turned on, but even on new aircraft, I've seen it step down(at some point). However, I can't recall at what point this happens.
When you start an engine, the system logic looks at Start Switch position, Autostart switch position.... and the fuel cutoff lever (if the autostart switch is ON). If the Autostart Switch is on and you pull the Start Switch, nothing should happen to the bleed system (I've confirmed this this in real life)
27psi is low-ish pressure, but you shouldn't have too much trouble starting an engine with this pressure. Just make sure the engine continues to accelerate.
Running all packs and starting 1 or 2 engines at the same time will put a huge demand on the APU and it may not be able to handle it. Rapid increases in pressure can also be a problem. If you go from no packs mode to main engine start mode, you can get a huge change in pressure. Sometimes it's best to run a single pack whilst starting and engine. It all depends on what modifications have been carried out on the aircraft.
PZL Belfegor
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PZL Belfegor, łącznie zmieniany 2 razy.
-
PZL Belfegor
- Moderator

No i się doczekaliśmy - Service Pack 1.2.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
radikk
Jak wczytać plan lotu do FMC w PMDG 747 X ?
Nie wiem jak wczytać gotowy plan lotu do FMC w PMDG 747 X. Stworzyłem sobie plan lotu w FLIGHT SIM COMMANDER 8 i próbuję wczytać go do FMC umieszczjąc go w miejsce CO ROUTE. Z tego co wiem, plan lotu musi mieć końcówkę w nazwie 001, ale u mnie to nie działa. Inne pytanie, to czy mogę stworzyć sobie plan lotu używając FLIGHTPLANNER w FSX i wpisać go do FMC ?
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc ? Z góry dzięki.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc ? Z góry dzięki.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Wydawało by się, że jest to rzecz banalna dla osoby która porywa się na latanie 747 PMDG ale mniejsza z tym.
Rozwiązanie jest proste musisz wejść w zakładkę ustawienia(tam gdzie wszystkie ustawienia grafiki)>kontrolery>zmień na profil joysticka wejdź w zakładkę "axis" i usuń oś joysticka i po kłopocie
.
Rozwiązanie jest proste musisz wejść w zakładkę ustawienia(tam gdzie wszystkie ustawienia grafiki)>kontrolery>zmień na profil joysticka wejdź w zakładkę "axis" i usuń oś joysticka i po kłopocie

Polski manual
Cześć! Wiem, że do ATRa od Flight one przetłumaczył ktoś część manuala. Istnieje może coś podobnego do PMDG 744?
Mam na myśli jakieś próby tłumaczenia manuala, poradniki itp. (Ten z aztec.pl znam już na pamięć, podziękowania dla autora)
Pozdrawiam!
Mam na myśli jakieś próby tłumaczenia manuala, poradniki itp. (Ten z aztec.pl znam już na pamięć, podziękowania dla autora)
Pozdrawiam!
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
Witam ! 
Mam taki problem (było o nim na poprzednich stronach, ale w moim przypadku re-install nie pomógł) - wszystkie systemy w samolocie chodzą bez zarzutu z wyjątkiem "czegoś" co odpowiada ze automatyczne przechodzenie z pkt. który się właśnie minęło do kolejnego :/ Mam ma myśli to że powiedzmy lecąc z lotniska A do B trasą X Y Z dolatuję do pkt. X i FMC sam nie aktywuje way-pointu Y jako kolejny tylko chce wracac do X :/ Wiem że trochę to pogmatwałem ale nie wiem jak to inaczej wyjaśnic
Mam nadzieję że rozumiecie co mam na myśli i że pomożecie jak to ominąc, bo ręczne przeskakiwanie z punktu do pkt. na FMC jest trochę uciążliwe...
Pozdrawiam !
Mam taki problem (było o nim na poprzednich stronach, ale w moim przypadku re-install nie pomógł) - wszystkie systemy w samolocie chodzą bez zarzutu z wyjątkiem "czegoś" co odpowiada ze automatyczne przechodzenie z pkt. który się właśnie minęło do kolejnego :/ Mam ma myśli to że powiedzmy lecąc z lotniska A do B trasą X Y Z dolatuję do pkt. X i FMC sam nie aktywuje way-pointu Y jako kolejny tylko chce wracac do X :/ Wiem że trochę to pogmatwałem ale nie wiem jak to inaczej wyjaśnic
Pozdrawiam !