PMDG 737-600/700/800/900

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

pw236
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: pw236 »

witam, w jaki sposob otwieramy klapy po wylądowaniu? Wiem jak je opuscic ale nie wiem jak otworzyc, w celu lepszego wytracania prędkosci.

Oczywiscie mowa o pmdg 737-600
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Mowisz o klapach czy spoilerach?
Spoilery uzbrajasz na podejściu (domyślnie Shift + / ). Po przyziemieniu automatycznie się wysuwają.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: kubahh »

Leciałem wczoraj z London Luton do Marrakeshu. Trasa dość długa, więc GW wynosiła 68.1.
W luton pas ma 2000m, więc nie jest to dużo, ale w realu taka trasa Ryanair'a istnieje więc się da. Mój problem był taki, że wyliczył mi V1 130 VR 141 przy klapach 10, moc startowa 98. Niestety, przy V1 zostało mi może z 50m pasa i nie wybiłem się na czas. Czy muszę po prostu to ścierpieć i nic na to nie poradzę czy może jest jakiś sposób żeby FMC ustawiło mi większą moc startową? Wiem, że przytrzymując F4 ciągnę z silników ile się da ale nie ma bardziej "humanitarnego" sposobu bo tą metodą silniki mają ok.112 na N1 i kontrolki są czerwone. Dzięki.
Kuba
Awatar użytkownika
walter
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: walter »

Przy krotkim pasie powinienes wybrac 15 albo 25, dodatkowo przyuwazylem na jakims filmiku -mozesz wcisnac TOGA i przytrzymac samolot na hamulcu zeby silniki nabraly mocy, to rowniez skraca rozbieg. Co do FMC - niewiem, jedyna mozliwosc to chyba tylko w zakladce N1 zmienic temperature,ale przynosi niewielka zmiane. Pozdrawiam.
Ps.: Mozesz tez mniej PAXow zabrac na poklad ;) .
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Można startować przy klapach 25?
Kuba
Awatar użytkownika
walter
Cadet
Cadet

Mozna, z 15 przy pelnym obciazeniu - poczytaj manual.
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Kuba Mędrzycki »

Mam pytanie odnośnie FMC - jak można zresetować ustawienia, żeby nie musieć wychodzić do menu FS9? Chodzi mi o to, że wylądowałem np. w EPKT i teraz chcę znów gdzies lecieć i od nowa zaprogramować FMC, ale bez wychodzenia do menu.
Awatar użytkownika
roszo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krzyżanowice

Post autor: roszo »

Ja to robię w ten sposób, że w Route w miejsce Dep wpisuję nowe lotnisko startowe. Wtedy praktycznie się resetuje.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
syrio
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: syrio »

Również i ja mam pytanie dotyczące FMC w 737-700NG.
Jak ustawić w FMC intersection żebym mógł się na nie kierować? Wczoraj dostałem od kontroli przy podejściu direct na intersection i nie bardzo wiedziałem gdzie się kierować (tylko tak pi razy drzwi bo wiedziałem że to punkt na podejściu jest).

Pozdrawiam!
Karol
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wchodzisz na zakładkę LEGS i w 1L wstukujesz nazwę danego punktu.
Kuba
Awatar użytkownika
walter
Cadet
Cadet

Jak dostajesz direct jakis punkt to przewaznie jest to skrot - kontroler zna twoj plan lotu - w zakladce LEGS odszukujesz dany punkt, klikasz na odpowiadajacy punktowi przycisk(lewa kolumna), pojawia sie ten punkt w polu wpisywania na dole, naciskasz guzik L1(pozycja nr 1 w zakladce legs), jeszcze exec i samolot kieruje sie direct punkt.Jednym slowem przenosisz dany punkt na 1 - aktywna - pozycje.
syrio
Cadet
Cadet

Post autor: syrio »

Tak jest w przypadku planu lotu.
Opisywana sytuacja miała miejsce pod EPWA_APR gdzie po minięciu ARDAG (ostatni punkt mojego planu lotu) kontroler zaczął mnie kierować na ILS pasa 33. Na podejściu do tego pasa znajdował się opisany przeze mnie wcześniej intersection na który dostałem dostałem direct.
Dlatego nie wiedziałem jak się na niego skierować. Nie miałem go w planie lotu a co za tym idzie wstukanego do FMC.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Panowie, czytajcie dokumentacje do samolotu, bo naprawdę, ostatnie 2-3 strony pytań to pytania wynikające z nieczytania dokumentacji. Do tego Direct To masz w dokumencie:
08_FMC_73702_06DEC03.pdf strona: 35
Inserting A Navigation Fix: During flight it may become necessary to insert a new
navigation fix into the flight plan in order to comply with ATC procedures or instructions.
...i dalej jest ciąg dalszy. Wszystko ładnie wyjasnione.
Podobnie z tymi klapami do startu. W dokumentacji są odpowiednie tabele pokazujące, że do okreslonej wagi (masy startowej) startować można nawet z klapami 25. Więc czytajcie dokumentację, bo będę po prostu pytania, na które można znaleźć odpowiedź w dokumentacji, kasował.
Bartek
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Kiedy lecę np.EPKK-EPWA, to T/D pojawia się bez problemu(gdzieś w okolicach ARDAG), a kiedy programuję trasę "powrotną", to w ogóle T/D się nie pojawia. Pomimo, że koryguję odpowiednio alt dla poszczególnych punktów. Oczywiście, nie jest to jakimś problemme nie do przejścia, bo zawsze można się zniżać "na piechotę", no ale problem z FMC pozostaje.
Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje?
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: MEDUR

Post autor: payback »

Kuba, a nie masz przypadkiem "Route discontinuity". Wtedy FMC nie ma punktu odniesienia jak znizac.
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
52.287061, 20.939739 elev. 322ft
Obrazek
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Zauważyłem problem, że RTO w pmdg nie działa :( Już 2 razy na próbę przerywałem start przy ok.100 węzłach i ciąg wsteczny od razu, ale hamulce się nie włączają i nie ma napisu "brake disarmed". Sprawdźcie też u siebie, może by o tym napisać do PMDG? Pzdr.
Kuba
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain

RTO:
Rozpedzasz sie na pasie, przed minieciem V1 odlaczasz A/T i dajesz ciag na idle. Powinien sam zaczac hamowac. U mnie w kazdym razie działa.
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
Obrazek
Awatar użytkownika
ciacho27
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Tarnobrzeg

Post autor: ciacho27 »

Mam problem z Cold and dark w PMDG 737.
Robię wszystko tak jak trzeba ustawiam cesnę na epkk,wyłanczam wszystko. Zapisuję i jak wybiorę 737 to jest ok ale po wyłączeniu fs i ponownym włączeniu wybieram 737 a tu wszystkie systemy działają z silnikami włącznie.
Co robię nie tak?
AMD Athlon II X 3 450 3.20 GHz / HDD 1 TB, LCD LG 19/ 4,0 GB ram Kingstone DDR3 /Gigabyte GeForce GTS 450 / Saitek Cyborg Evo/
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Musisz raczej za każdym razem to samo klepać, zaczynać od cessny i dopiero przerzucać się na 737.
Kuba
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Przecież można w ustawieniach PMDG zaznaczyć opcję cold&dark.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Z FAQ:
Co zrobić, aby każdy wybrany samolot uruchamiał się w tzw. trybie Cold and Dark, czyli całkowicie wyłączony.

Należy wybrać dowolny lot, dowolny samolot (najlepiej defaultową Cessne), ustawić sie na wybranym lotnisku, wyłącz silniki, awionike. Zapisać taka sytuacje z zaznazeniem, że ma to byc defaultowy lot.
Zapisywać, zapisałes ale dałes na Default Flight? Zapewne nie, skoro po wyjściu z FS już nie pamięta ustawienia.
Bartek
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

tidit pisze:Przecież można w ustawieniach PMDG zaznaczyć opcję cold&dark.
Pierwsze słysze. Jedyne co to jest dostępny lot cold&dark ale 737-700 i zaczyna się bodaj w Seattle.
Kuba
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

00_TITLE_AND_MENUS_737_678900_V14.pdf pisze:Saved Flights: It is not currently possible to effectively save flights in progress for simple resumption. We had hoped to add this functionality with this new version of the PMDG 737, but were unable to do so without essentially “starting over” in the highly complex model of the aircraft systems. We continue to examine ways to make this possible, and it is a certainty that it will be a part of future PMDG products based on customer interest! Additionally, we have provided a “Cold and Dark” scenario that you can use if you wish to simulate entering an aircraft that is parked and shut down. You can load the PMDG Cold and Dark saved flight, then change to your preferred location and resave the flight. We recommend against loading a non PMDG airplane, shutting it down, then switching to the PMDG airplane as we’ve found that differences in the way various airplanes are modeled can lead to subtle conflicts.
Czy to tak trudno przeczytać dołączoną instrukcję?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
ciacho27
Cadet
Cadet

Oczywiście ze zaptaszkowałem Default Flight
AMD Athlon II X 3 450 3.20 GHz / HDD 1 TB, LCD LG 19/ 4,0 GB ram Kingstone DDR3 /Gigabyte GeForce GTS 450 / Saitek Cyborg Evo/
Awatar użytkownika
ciacho27
Cadet
Cadet

Opcja cold and dark juz działa u mnie poprawnie.
Mam pytanko bo dziś lecąc sobie na trasie Epwa-Lowi zgasły mi silniki krótko przed lądowaniem. W zbiornikach skrzydeł się skończyło a z centralnego nie pobrał nic.
Pierwszy raz mi tak rzobił przed tem nic takiego nie wydarzyło się podczas lotów.
Czy coś zle zrobiłem?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Paliwo najpierw pobiera sie z centralnego, potem ze skrzydeł.
Awatar użytkownika
ciacho27
Cadet
Cadet

No coś nie tak u mnie dziś było bo pobierał tylko ze skrzydłowych.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Pompy paliwa włączone?
Bartek
Awatar użytkownika
ciacho27
Cadet
Cadet

Tak
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A poprawnie? Trzeba je przełączyć jak wartosc zbliza sie do ok. 200kg.
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
Obrazek
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: wibwk »

ciacho27 pisze:Tak
Pewnie jednak nie, za centralny odpowiada Ctrl, a nie tylko fuel pomp.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

http://www.avsim.com/pages/0504/pmdg_73 ... _panel.jpg
Wszystkie te pstryczki (6) nad włącznikiem swiateł lądowania mają być na ON (w dół).
Bartek
Awatar użytkownika
ciacho27
Cadet
Cadet

Zawsze mam je włączone na on tak wymaga checlista.
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ciacho, chodzi o konfigurację pomp, a nie samo ich włączenie. Trzeba je jeszcze prawidłowo włączyć - tak by pobieraly paliwo z poszczegolnych zbiornikow.
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

payback pisze:Ciacho, chodzi o konfigurację pomp, a nie samo ich włączenie. Trzeba je jeszcze prawidłowo włączyć - tak by pobieraly paliwo z poszczegolnych zbiornikow.
Czyli?
Bez przesady. PMDG 737 nie ma aż tak precyzyjnie oddanych systemów paliwowych. Gdy lece z wypelnionymi trzema zbiornikami, to zawsze ciągnie najpierw z centralnego, a potem bez żadnej filozofii zaczyna ściągać ze skrzydeł.
Bartek
Awatar użytkownika
payback
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Generalnie są trzy możliwości:
-Dwa górne przełączniki na OFF, dolne wszystkie na ON - pompy skrzydłowe
-Wszystkie przełączniki na ON - pompy środkowe
-Wszystkie przełączniki OFF - Wszystko OFF.

Ot, cała filozofia.
Obrazek
Satisfied FSINN1.2 user
Obrazek
lukasz
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ok. Krakowa

Post autor: lukasz »

Gdy byłem w pobliżu holdingu ów holding mi znikł. Na początku znikał gdy przełączałem się z LNAV na HDG, a później wyłączył się po prostu gdy miałem już zaczynać lot po nim. Holda opierałem na punkcie dopisanym w LEGS - nie było go w trasie. W czym moze być problem?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez lukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Czy ktos jest mi w stanie odpowiedzieć, dlaczego kiedy ląduję na EPWA 11, VOR LOC uzbrojony, to nakierowuje mnie na pas z lekkim odchyleniem w prawo? Oczywiście, pogoda dobra itd. Trzy razy ostatnio podchodziłem na ten ILS i zawsze to samo. Przy czym, w przypadku np EPWA 33 wszystko jest w porządku.
lelumpolelum
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGL/EPRZ

Post autor: lelumpolelum »

To nie wina samolotu, tylko pewnie wina afcada
ODPOWIEDZ