Moj pierwszy lot IFR King Air 350:), ale -> pytania
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Moj pierwszy lot IFR King Air 350:), ale -> pytania
Wlasnie wykonalem moj pierwszy lot IFR.
Wylecialem z Pyrzowic w kierunku Kopenhagi.Wszystko szlo jak nalezy....
Jednak juz przy samym podejsciu, na doslownie 20sek przed dotknieciem pasa 4R w Kopenhagdze mialem problemy z Rudder Tim.
Juz wyjasniam co sie stalo.
Otoz podchodzac do ladowania uzywalem AP APR. Ustawil mnie bezposrednio na pas itd..
Zaraz przed pasem zaczolem uzywac Timu tak byustawic Pitch poto zeby zmienic opadanie samolotu z 1000ft na 700ft. LEcz gdy puszczalem przycisk Trimu, samolot bardzo szybko przestawial Trim na 1000ft opadania.
Strasznie mnie to zdenerwowalo bo nie wiemdzialem co sie dzieje. Moze macie jakies wytlumaczenie?
Dodam ze AP byl ustawiony tylko na APR i FD i YD, predkosc 120knots, Klapy na APPR.
Duga rzecz:
Czy jak sie chce uzyc AP NAV to trzeba przestawic przycisk z navigacji z NAV na GPS czy mozna jakos uzyc AP NAV majac przycisk navigacji ustawiony na NAV?
Trzecia rzecz:
Ustawiajac paliwo. Wedlug NAVLogu potrzeba mi bylo okolo 110galonow paliwa. Ja zabralem ze soba 110 + 25%. Pytanie moje jest takie. Czy lecac King Air 350 na pulapie 12000, z predkoscia okolo 200knots przy predkosci smigla 1600rpm, zuzycie paliwa jest tak drastycznie wieksze niz jak bym lecial tym samym pulapem, ta sama predkoscia smigla, lecz predkoscia 170knots?
Czwarta rzecz:
Jak juz pytam, gdzie mozna zdobyc dane samolotu?
Optymalny Cruise Speed, optymalna predkosc opadania i wznoszenia , zuzycie paliwa, predkosc przy ladowaniu itd?
Dzieki za kazda pomoc.
Wylecialem z Pyrzowic w kierunku Kopenhagi.Wszystko szlo jak nalezy....
Jednak juz przy samym podejsciu, na doslownie 20sek przed dotknieciem pasa 4R w Kopenhagdze mialem problemy z Rudder Tim.
Juz wyjasniam co sie stalo.
Otoz podchodzac do ladowania uzywalem AP APR. Ustawil mnie bezposrednio na pas itd..
Zaraz przed pasem zaczolem uzywac Timu tak byustawic Pitch poto zeby zmienic opadanie samolotu z 1000ft na 700ft. LEcz gdy puszczalem przycisk Trimu, samolot bardzo szybko przestawial Trim na 1000ft opadania.
Strasznie mnie to zdenerwowalo bo nie wiemdzialem co sie dzieje. Moze macie jakies wytlumaczenie?
Dodam ze AP byl ustawiony tylko na APR i FD i YD, predkosc 120knots, Klapy na APPR.
Duga rzecz:
Czy jak sie chce uzyc AP NAV to trzeba przestawic przycisk z navigacji z NAV na GPS czy mozna jakos uzyc AP NAV majac przycisk navigacji ustawiony na NAV?
Trzecia rzecz:
Ustawiajac paliwo. Wedlug NAVLogu potrzeba mi bylo okolo 110galonow paliwa. Ja zabralem ze soba 110 + 25%. Pytanie moje jest takie. Czy lecac King Air 350 na pulapie 12000, z predkoscia okolo 200knots przy predkosci smigla 1600rpm, zuzycie paliwa jest tak drastycznie wieksze niz jak bym lecial tym samym pulapem, ta sama predkoscia smigla, lecz predkoscia 170knots?
Czwarta rzecz:
Optymalny Cruise Speed, optymalna predkosc opadania i wznoszenia , zuzycie paliwa, predkosc przy ladowaniu itd?
Dzieki za kazda pomoc.
Ostatnio zmieniony wt 29 maja, 2007 11:29 przez Goose, łącznie zmieniany 2 razy.
GG: 4842234
-
Snajper
[FS2004]
Pierwsza rzecz: nie możesz sterować Trimem mająć włączonego AP, bo to właśnie on steruje Trymerami, wiec chciałeś z nim walczyćZaraz przed pasem zaczolem uzywac Timu tak byustawic Pitch poto zeby zmienic opadanie samolotu z 1000ft na 700ft. LEcz gdy puszczalem przycisk Trimu, samolot bardzo szybko przestawial Trim na 1000ft opadania.
Dodam ze AP byl ustawiony tylko na APP i FD i YD, predkosc 120knots, Klapy na APPR.
Czwarta rzecz:Reference, najprostszy sposób to klikasz F10 gdy stoisz na lotnisku, lecisz itd.Czwarta rzecz:
Warto TU! zajrzeć!
Tak tak, bylo juz pozno i litery sie poprzestawialy:Ptidit pisze:Acha i tak gwoli ścisłości, to wykonywałeś lot IFR, nie IRF
Zaraz zaraz, ale AP ALT byl wylaczony, czy jak jest AP ALT wylaczony to on i tak bedzie sterowal Trimerem i regulowal Pitch? A moze jest to zwiazane z AP FD i AP YD?Pierwsza rzecz: nie możesz sterować Trimem mająć włączonego AP, bo to właśnie on steruje Trymerami, wiec chciałeś z nim walczyć
-
PK
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
PK
i po co to? powiedz mi gdzie na ktorej stronie w gsschool pisze o autopilocie APR?RzEmYk pisze:viewtopic.php?t=532
a w szczególności http://www.maverick.webd.pl/pliki/gsschool_pl.pdf
(Szybkie szukanie na slowka, arp, autopilot) niedaja zadnych zanalezionych w tym PDFie.
EDIT:
Poprostu nie mozna odpowiedziec na pytanie czy APR tez steruje Pitchem?
Bo w Baronie 58 nie mialem takiego problemu.
Wiem ze powinno sie odlaczac APR zaraz przed pasem, ale to nie oto pytam
EDIT:
Znalazlem chyba odb. na pytanie.
viewtopic.php?t=901&highlight=apr
Czy sie PK (Piotr) myli?Tryb APR to kombinacja trybów NAV i ALT, przy czym sterowanego odczytem z ILSa, a nie ustawieniem wysokości przez pilota. Działanie polega na reakcji na zmiany wiatru, prędkości i konfiguracji samolotu i to wyłącznie przez sterowanie pionowe i poziome. Jeśli te czynniki się nie zmieniają przez pewien czas to reakcje zanikają, samolot jest ustabilizowany i wyłączenie jest bezbolesne.
Jeśli natomiast w momencie wyłączenia AP akurat reaguje, to wynik może być zaskakujący. Dlatego użycie APR wymaga rozumienia manewru lądowania. Generalnie powinno się to wyłączyć przed osiągnięciem wysokości decyzyjnej i przed wyłączeniem trzeba się zorientować co AP robi w danej chwili.
Piotr
[Posty się edytuje, a nie nabija - Rz]
NAV uzywa sie gdy NAV/GPS przycisk jest ustawiony na GPS w celu nakierowania samlotu na punkty wedlugu Flight Planu, np, aby trafic na intersektion, oczywisci uzwany jest do tego celu GPS a nie VOR czy ILS.PK pisze:Goose - to czym się NAV różni od APP?
Piotr
Przepraszam jeśli Modom nie pasuje taki tryb naprowadzania na odpowiedź ale myślę, że czasem warto pokazać jak nalezy rozumować aby wydedukować odpowiedź samodzielnie.
APR - rozni sie od tegoze, ze uzywa ILS aby naprowadzic samolot na pas. Przysick NAV/GPS ma byc ustationy na NAV.
Dobra chyba juz rozumie, APR tez kontrolujedescent, ale czy we wszystkich samolotach?
Ostatnio zmieniony wt 29 maja, 2007 11:40 przez Goose, łącznie zmieniany 2 razy.
-
PK
Odpowiem, że NIE. Bo gdybym napisał że tak, to wpadlibyśmy w antynomię - kłamca mówi że kłamie.Goose pisze:Czy sie PK (Piotr) myli?
Pytasz nas o definicje poszczególnych trybów autopilota. To jest opisane w wielu miejscach od helpa do FSa poczynając. Najpierw przeczytaj definicje, potem przemyśl różnice poszczególnych trybów, a na końcu sprawdź to w praktyce. Tryb APR/APP utrzymuje samolot na ścieżce poziomej (z góry określonym radialu) i pionowej ILSa. Tryb NAV utrzymuje samolot na ustawionym radialu do VORa. Tryb ALT utrzymuje samolot na ustawionej wysokości albo na określonym tempie wznoszenia do tej wysokości. Włączenie trybu APR/APP automatycznie wyłącza tryb NAV i ALT (po osiągnięciu ścieżki pionowej), o ile były włączone.
Tryb APR/APP dla utrzymania samolotu na ścieżce pionowej steruje trymerami i dlatego dotykanie trymerów nic nie da (w wielu samolotach operacja na trymerach spowoduje wyłączenie autopilota). Gdybyś zaczął od doczytania definicji, to uniknąłbyś zdziwienia takim zjawiskiem. Swoimi pytaniami starałem się zachęcić Cię do czytania definicji.
Piotr