Level-D 767-300 dla FSX

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

- FMC VNAV descent behaviour based on the Pegasus version of the FMC
- VNAV descent compensates for WINDS
- VNAV descent code handles any combination of altitude constraints (AT, AT/ABOVE, AT/BELOW)
- VNAV slows before descending when initial descent speed is slower than cruise speed
- Added INSUFFICIENT FUEL, DRAG/THRUST REQUIRED messages
Dodanych w wersji FSX rzeczy nie było w FS9, czy są one zmienione do zasymulowania FMC Pegasus? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że podane powyżej funkcje doszły dopiero teraz, w końcu jak mogło ich zabraknąć w tak chwalonym dodatku...
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: wibwk »

PZL Belfegor pisze: jakoś nie chce mi się wierzyć, że podane powyżej funkcje doszły dopiero teraz, w końcu jak mogło ich zabraknąć w tak chwalonym dodatku...
No cóż, chwali się to co jest najlepsze na rynku a to nie znaczy że coś jest dobre (w pełni), PMDG 737 też jest b. chwalony nawet teraz a przecież to technologia FS2002 nic w nim odkrywczego.
gresiek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EDDF

LevelD 767 FSX - pierwsze impresje

Post autor: gresiek »

Generalnie jestem zadowolony z zakupu za $15 :)... z tym, ze niestety widac na kazdym kroku dziedzictwo FS9, ktore byc moze zostanie wyeliminowane w kolejnych Service Packach.

Pierwsze rozczarowanie to dźwiek, dzwiek w edycji FSX jest fatalny, slychac np. zapetlenie dzwieku silnikow (jakby plyta przeskakiwala), natychmiast poszukałem jakiegoś free zestawu dzwiekow do 767 i jest teraz znacznie lepiej (z bardzo przyjemnym "przydzwiekiem" silnikow z zewnatrz). nie wiem skad ten problem, podejrzewam ze dzwiek jest zywcem wziety z edycji FS9 (nie sprawdzilem), jakos tam mi nic nie przeszkadzalo a tu katastrofa.

Kolejne rozczarowanie to wyglad i dzialanie swiatel (i oswietlenia wirtualnego kokpitu w ogole).
Po pierwsze swiatla w kabinie pasazerskiej zapalaja sie dopiero przy ustawieniu 'night', w przypadku 'dusk' samolot jest ciemny i wyglada jak cargo, moglaby byc mozliwosc ich wlaczania z poziomu cokpitu (byc moze jest, nie wiem). Dla domyslnego 747 swiatla zapalaja sie juz w warunkach 'dusk', dla A321 i B738 w ogole nie ma nocnego oswietlenia kabiny pasazerskiej! (przynajmniej u mnie). Po drugie, swiatla zewnetrzne mogly by byc troche bardziej intensywne, innymi slowy bardziej FSX-owe, takie chociazby jak w domyslnych samolotach FSX-a. np. stroby moglyby dawac czerwona poswiate w okolicy. domyslam sie, ze jest to kwestia tekstur i kompatybilnosci wstecz z teksturami pod FS9. ciekawe czy tekstury robione specyficznie pod FSX beda mialy to zaimplementowane? czy moze konieczny jest nowy paint-kit? tak czy siak w kolejnym FS11 (lub FSX DX10) chcialbym zobaczyc rozwietlanie podloza przez biale i czerwone stroby na koncowkach skrzydel (szczegolnie gdy jest mokro) i rozwietlanie chmur swiatlami podejscia :)
Po trzecie, wirtual kokpit moglby miec ladniejsze (lepsze, takie jak w rzeczywistosci) oswietlenie. Autorow ewentualnych poprawek odsylam na airliners.net ;) w ogole, oswietlenia wewnetrzne wirtualnych kokpitow domyslnych samolotow wygladaja o wiele lepiej niz LevelD 767.

Podczas krotkich testow z lotow zauwazylem zjawisko zwiazane z autopilotem (chyba) - lotki na obu skrzydlach od czasu do czasu cyklicznie podskakuja (dopisek - zjawisko to ma miejsce podczas turbulencji). Poza tym jest tak samo fajnie jak w wersji FS9. Co wiecej FMC nie ma juz tendencji do rysowania zakretow pod katem 90 stopni i dziwnych petli (tak bywalo u mnie w wersji pod FS9).

Na koniec - ruch przepustnicy pod kontrola autopilota moglby byc troche bardziej plynny (jak w przypadku domyslnych samolotow FSX) ale i tak jest postep w stosunku do wersji FS9.

Co do wydajnosci to pod FSX mam na EPWA w okolicach 20 klatek (16-22) przy pelnym zachmurzeniu i opadzie deszczu, wirtualny kokpit, 32 AI samoloty wylistowane w menu, menu FSX ukryte. "klatki" niestety są takie jakie są, przy moich ustawieniach, na moim sprzecie i przy raczej duzym AI trafiku (tylko Airline Traffic). w sumie efekt na ilosc klatek nie jest tragiczny...
I tu zaskoczenie, w podobnych warunkach pod FS9, na EPWA, ze sceneria Warszawa Photo Scenery, przy tym samym trafiku i pogodzie, w wirtualnym kokpicie mam 14 klatek (12-18)!!! czyli LevelD 767 chodzi lepiej pod FSX niz pod FS9! to jest niespodzianka... za to w kokpicie 2D pod FS9 jest znacznie lepiej, bo w oklicach 24 klatek.
no ale co sie stanie w momencie instalacji dodatkowych scenerii pod FSX?, np. siatki drog (do tej pory mam zainstalowany tylko dodatek VFR landmarks) lub scenerii EPWA (o ile ktos takowa zrobi ;)?

Generalnie konkluzja co do wydajnosci pod FSX-em w ogole jest taka, ze bez powaznego upgradu sprzetu predzej czy pozniej sie nie obedzie :( moge rzecz jasna latac z domyslna sceneria FSX, ale wiadomo jak to jest, czlowieka ciegnie ku lepszemu i nowemu ;)
Zastanawiam sie, czy sam upgrade do karty graficznej klasy 8800 (z mojej obecnej 7800GT) cos by dal? mowilo sie i byla to prawda, ze wydajnosc FS9 zalezy glownie od procesora a czy z FSX jest tak samo?

pozdrawiam,
gregor,
eddf

[Światła strobe są białę, światła beacon czerwone - Rz]
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez gresiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Re: LevelD 767 FSX - pierwsze impresje

Post autor: D. Design »

gresiek pisze:Po drugie, swiatla zewnetrzne mogly by byc troche bardziej intensywne, innymi slowy bardziej FSX-owe, takie chociazby jak w domyslnych samolotach FSX-a. np. stroby moglyby dawac czerwona poswiate w okolicy. domyslam sie, ze jest to kwestia tekstur i kompatybilnosci wstecz z teksturami pod FS9. ciekawe czy tekstury robione specyficznie pod FSX beda mialy to zaimplementowane? czy moze konieczny jest nowy paint-kit? tak czy siak w kolejnym FS11 (lub FSX DX10) chcialbym zobaczyc rozwietlanie podloza przez biale i czerwone stroby na koncowkach skrzydel (szczegolnie gdy jest mokro) i rozwietlanie chmur swiatlami podejscia :)
Witam.
Rozświetlanie mgły na podejściu jest już bodajże nawet w FS2002 a w FS9 na pewno. Co do świateł, spróbuj wymienić nazwy efektów w aircraft.cfg z LevelD na te odpowiednie z FSX. Tylko same nazwy - bez żadnych innych zmian konfigu. Światła już w FS9 rozświetlają okoliczne tekstury (niestety nie dotyczy ziemi).
Obrazek
gresiek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EDDF

Re: LevelD 767 FSX - pierwsze impresje

Post autor: gresiek »

niestety, nie znalazlem zadnych definicji, typu "beacon" w plikach aircraft.cfg co by mozna bylo podmienic :(

efekt drgawek, ktory opisalem w poscie nt. moich pierwszych impresji dot. LevelD 767 FSX wystepuje rowniez w 737 PIC FSX :-(
wyglada na to, ze jest to cecha samolotow, ktore nieudolnie (?) zostaly przekonwertowane z FS9 na FSX albo ze specyficzna konfiguracja mojego FSX SP1...
dziwne,
pzdr,
grr
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez gresiek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
Awatar użytkownika
Atago
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zielona Góra

Problem braku menu i niedziałania autpilota rozwiązany.

Post autor: Atago »

Po wnikliwym przeczytaniu wątku na formum Level-D, doszedłem do wniosku, że winę za powyższe błędy ponosi kolejność ładowania dodatków do FSX. Za kolejność ładownia odpowiada plik dll.xml . Można go znaleźć w ukrytym katalogu User\[Name]\AppData\Roaming\Microsoft\FSX\ (Vista), da się go edytować nawet notatnikiem. Sztuczka polega na tym, że nasz B767 musi ładować się jako pierwszy. To wszystko, teraz opcje menu są dostępne, a i autopilot daje się zagonić do roboty. :lol:

Troszkę offtopic
Miałem też problemy z uzyskaniem odpowiedniej prędkości przelotowej i pułapu ponad FL300. Tym razem cała wina leżała po mojej stronie :oops: po prostu, nie włączałem instalacji przeciwoblodzeniowej przed startem, a włączenie jej dopiero na poziomie ponad FL200 mija się z celem.
Awatar użytkownika
Atago
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zielona Góra

Post autor: Atago »

Witam ponownie.

Problem z prędkością przelotową nie był związany tylko z instalacją przeciwoblodzeniową. Kłopot tkwił także w module pogodowym programu FSInn, który powoduje, że wskaźnik tempteratury TAT na EICS'ie pokazuje około 25-30 st. C na FL250-FL400 (!!!).
Do prawidłowego funkcjonowania tego samolotu należy całkowicie wyłączyć 'pogodę' w FSInn. Jest tak opcja "Disable weather by default'

Pozdrawiam

[Jeśli się używa AS to też należy wyłączyć pogodę w FSInn i SB3 - Rz]
Ostatnio zmieniony sob 03 lis, 2007 12:24 przez Atago, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

Ja też mam pytanko odnoście konfiguratora LDS767. Otóż można tam ustawić ilość pasażerów, masę ładunku i PROPONOWANĄ ilość paliwa. Potem konfigurator wylicza inne parametry lotne i masowe a następnie zapisuje je w pliku. Po odpaleniu 767 w FSX pojawia się okno dialogowe z opcjami wczytania tych danych lub ich ręcznego ustawienia. Do tego poziom paliwa w konfiguratorze NIE jest zapisywany w pliku i paliwo trzeba ustawić w niej ręcznie...przyznam, że jestem trochę zagubiony w ustawieniu tych wszystkich parametrów.

Czy ktoś mógłbym mi wobec tego podać prosty przepis postępowania aby prawidłowo skonfigurować i wprowadzić parametry 767 do lotu?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Gdzie paliwo trzeba ustawić recznie? Jak po odpaleniu FSX dasz na akceptację tych danych, to i akceptuje się ilość paliwa, taka, jaka była podana w konfiguratorze.
Bartek
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Chodzi mi o te dwa cytaty z manuala:
5. Propose the fuel load quantity

Propose the amount of fuel you will need for your flight by pressing on the MINUS or PLUS buttons located to the left and right. This is a “proposed fuel amount” only. Once FSX is started and the Level-D 767 loads, you will have to manually load the fuel via the menu bar to match the amount you have “proposed”. The FSX fuel load must match the Configuration Manager’s proposed amount. This is important for the %MAC & CG takeoff trim values calculation.

6. Choose Save Settings

The configuration manager records the Zero Fuel Weight and Takeoff Weight within the aircraft.cfg.

NOTE It does not record/change the fuel amount.

FIX GOTCHA!

If you alter and save the payload from the FSX payload menu the configuration settings will be overwritten.

Więc konkretnie mam na myśli metodę zatankowania 767 w grze ustaloną w konfiguratorze ilością paliwa. Poza tym nie wiem jak dobrać tą ilość do zasięgu lotu jaki mam wykonać. W konfiguratorze nie ma opcji biorącej pod uwagę dokładny zasięg lotu...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Fuel planner masz tu:
viewtopic.php?t=5809

Paliwo sprawdziłem. Po zaakceptowaniu tego, co pokazuje okienko przy wyborze samolotu (czyli load, fuel), paliwo się automatycznie aktualizuje. Sprawdziłem w opcjach załadunku paliwa w FSX i jest dokładnie ustawione tyle, ile pokazywał konfigurator.
Bartek
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Acha, czyli po prostu należy ustawić opcje w konfiguratorze i je zatwierdzić. Potem odpalić 767 w FSX i nacisnąć klawisz "1" aby samolot tak właśnie był załadowany. Na koniec do FMC trzeba chyba jeszcze wpisać wartości %MAC/T.O. dla trymu.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Dokładnie. Zwróć tylko uwagę, że konfigurator zmienia paliwo o 5000 lbs, wiec kiepsko można tam ustawić ilość paliwa. Osobiście polecam robić tak:
1. w podanym wyżej kalkulatorze paliwa obliczasz ilość paliwa na lot (wpisując załadunek z konfiguratora od LevelD)
2. w konfiguratorze ustawiasz obliczoną ilość paliwa. Nie da się dokładnie podać, wiec sprawdzasz dwie skrajne pozycje i patrzysz jakie jest %MAC. Różnić się będzie pewnie o 1, wiec można różnicę zignorować i przyjąć dowolną wartość dla danej ilości paliwa. Dajesz Save.
3. odpalasz FSX, wybierasz LevelD, akceptujesz (1) to co okienko pokazuje, po czym wchodzisz w załadunek paliwa w opcjach FSX i ustawisz dokładnie taką ilość paliwa, jaką podał fuel planner.

I tyle. %MAC masz ok (różniący się może o 1 od tego co podaje konfigurator). Paliwa masz tyle, ile podał fuel planner. Załadunek masz taki, jaki podano w konfiguratorze.
Bartek
Awatar użytkownika
castor
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Koszalin

Post autor: castor »

Witam
Mam problem z widokiem w VC. Mianowicie siedzę "jakby" za wysoko w tej kabinie i chciałbym trochę "obniżyć się".
Spacją +myszką po VC rozglądam się bez problemu ale wygodniej było by trochę obniżyć widok.
Obrazek
Obrazek
Pod FS9 był(jest) pliczek --Flight1 View Module (F1_view.dll)-- który doskonale zmieniał położenie w kabinie wirtualnej.
Na stronce flight1 znalazłem tylko plik do fs9.
Czy jest coś takiego do FSX-a? Jeżeli ktoś miał (ma) taki problem to jak go rozwiązał?. Chodzi tylko o widok w VC, gdyż w 2D trudno mi się ląduje /przy widoku oddalonym na maxa/,podejście jest jakieś nienaturalne. :lol:

THX :oops:
Ostatnio zmieniony pt 10 kwie, 2009 16:43 przez castor, łącznie zmieniany 1 raz.
i5 6600K @ 4.5 GHz
Asus Z170 Pro gaming
16GB DDR4
Asus GTX970 Strix
TH Hotas Warthog
CH Pro Pedals + TIR5
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Shift+backspace/enter.
dinokajman
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gorzów Wlkp.

Post autor: dinokajman »

A czy można wersje tego samolotu przeznaczoną dla FS2004 upgreadować do wersji FSX bezpłatnie? Czy to jednak niemożliwe? Dziękuje.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie, musisz kupić wersję dla FSX (ale dostajesz zniżkę).
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

W tym samolocie wciąż są pewne bugi:

- w VC nie działają dźwignie trymu i przepustnicy gdy chce się je poruszyć myszką

- jeśli w czasie lotu nie przełączy się na chwilę na kokpit 2D to niektóre komunikaty dźwiękowe nie działają (TCAS, GPWS)

- kompresja czasu często zabugowywuje dany lot po powrocie do normalnego biegu czasu. Niby był on testowany do kompresji 4x włącznie ale coś nie jestem tego taki pewny. Nie wiem też czy po zapisaniu lotu samolot działa zawsze poprawnie po ponownym jego wczytaniu. U mnie jakby nie bardzo.

- u mnie jest też tak, że po wczytaniu zapisanego lotu muszę jeszcze ręcznie wczytać stan panelu samolotu jaki jest z nim skojarzony. Chyba powinno to się odbywać automatycznie.

- pod Vistą są pewne problemy z poprawnym działaniem Level-D 767. Choć na forum Level-D są tipsy jak sobie Vistę poustawiać to odnoszę wrażenie jakby ten samolot nie był projektowany pod ten OS a raczej pod Windows XP.

Teraz Level-D pracuje nad 757 i miejmy nadzieję będzie on działał pod Vistą jak należy nie posiadając powyższych bugów. Potem niewykluczony jest kolejny Service Pack dla 767 pod FSX. Rozwój wersji pod FS2004 jest już chyba definitywnie zakończony.

Tak czy siak sądzę, że lepsze od Level-D 767 są jednak ostatnie produkty PMDG pod FSX. Nawet ten przetransferowany do FSX 747 (w sumie podobna historia jak z Level-D 767) choć ma swoje małe bugi to działa przyzwoiciej.
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

No cóż, samolot był robiony z myślą o FS9 i to pewnie ma konsekwencje. Pewnie, że firmy idą do przodu i rośnie jakość, dlatego pmdg pod fsx ma ciekawszą ofertę od levelka. Ale głównie pod względem graficznym, bo symulacja systemów, zachowanie w locie na pewnio nie odstają.

- Dźwignie trymu i przepustnicy w VC - a potrzebne to tak bardzo? Ja sobie nawet nie wyobrażam ruszania ich myszą, biorąc pod uwagę, że i tak muszą być dostępne na joy'u, albo przynajmniej na klawiaturze.

- kompresja czasu - nie zanotowałem nigdy problemów. Co się dzieje?

- Ładowanie zapisanego lotu - faktycznie pojedyncze nie działa poprawnie. U mnie pomagało wgranie całości ponownie. To drugie jest już bardzo szybkie, więc niewielki to problem.

- Vista i W7 - używałem pod obydwoma i nie miałem żadnych problemów. Fakt, że wiele programów miało problemy z tymi systemami. Trudno winić twórców o to. A co konkretnie nie działa? U mnie jest OK.

Jak dla mnie to level-owy 767 to ciągle najwyższa półka. Fakt, że nie jest taki piękny, panel 2D nie jest specjalnie ładny, VC też chyba odstaje od takiego np. J41 od pmdg. Ale nie to przecież świadczy o samolocie.
A z 757 oczywiście życzę im jak najlepiej.
Paweł Dragan
Gdańsk
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

- zwróciłem uwagę na brak możliwości ruchu tymi dźwigniami w VC bo w innych samolotach tego nie zauważyłem. Czy są one potrzebne? Chyba kwestia gustu i estetyki. Pewnie, że można się obejść bez tego.

- w kwestii kompresji to po zwolnieniu lotu do 1x profil lotu przechwytywanie wiązek z ILS było takie dziwnie (jakby lot po sinusoidzie) i choć nie wiem czy to akurat wina kompresji (bo może sejwa) ale i detekcja zderzenia z pasem nie zadziałała to znaczy toczyłem się po pasie z dziobem pod ziemia i FSX nie zatrzymał symulacji.

- kwestia sejwów - a czy u Ciebie też trzeba ręcznie wczytywać san panelu po wczytaniu lotu? Pytam bo nie wiem czy to tylko mój przypadek.

- z Vistą i Level-D 767 są podobno jakieś problemy jeśli chodzi o kontrolę uprawnień aplikacji nadzorowanych przez ten OS. To może zaburzać symulację. Dlatego doradzają nadanie odpowiednich uprawnień katalogom itp.

Na koniec to nie wiem czy Level-D można porównywać z PMDG. Level-D wygląda mi na firmę jednego produktu - od kilku wersji FS klepią pod niego 767 a od trzech lat nic nowego nie ma. Natomiast PMDG "produkuje" wiele samolotów. Sądzę, że z produkcjami na poziomie dzisiejszego 767 Level-D daleko już nie zajedzie. Jeśli ich 757 nie będzie sporo lepszy graficznie (coś na poziomie CS pod tym względem) i pozbawiony w/w bugów to zaczną odstawać bo nie tylko PMDG idzie do przodu. Zresztą sądzę, ze gdy PMDG wypuści 737NG pod FSX to zdetronizuje on na długo pozostałe airlinery...
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

No to ja nie zauważyłem żadnego z opisywanych problemów, a stosuję Win7, poprzednio Vistę. Używam też kompresji czasu. Wszystko OK. Być może są jeszcze jakieś inne czynniki niż sam samolot - np. sceneria, mesh itp.
Co do save'ów to tak jak napisałem - trzeba wczytać stan lotu, chwilę poczekać i zrobić to jeszcze raz. Drugi raz to krótka piłka. Wtedy stan panelu jest już OK i nie wczytuję go osobno. Nie jest to dla mnie żaden problem.
Z nowszych maszyn od pmdg mam jedynie J41. Świetny dodatek, bardzo ładnie zrobiony wizualnie, ale też ma pewne wady i niedociągnięcia. Ludzie raportują różne bug-i.
Często jest chyba tak, że niektóre problemy pojawiają się tylko w konkretnych konfiguracjach komputera i FS'a (sprzęt, różne dodatki do FS'a itp). Trudno chyba powiedzieć, że level-d ma więcej bug-ów niż obecne topowe produkcje. Odstaje może od nich na poziomie graficznym, ale to za mało, aby powiedzieć, że jest ogólnie gorszy.
Pytanie, które z dodatków pozwolą w możliwie najbardziej zbliżony do reala odwzorować przebieg całego lotu. Tutaj level radzi sobie śwetnie.
Level-D wygląda na firmę jednego produktu bo jest taką firmą. Za to jakiego produktu.
To chyba tak jest, że twórcy dodatków nie zajmują się nimi na zasadzie pełnoetatowego zajęcia. Czasem są to grupy entuzjastów, czasem pojedyncze osoby. Skupiają się na jednym produkcie, ale robią to dobrze. Tak jest chyba w tym przypadku.
Paweł Dragan
Gdańsk
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Wow! Faktycznie ten numer z podwójnym wczytaniem lotu działa! Nie tylko ładuje się za drugim razem stan panelu i FMC ale także ILS w Autolandzie zaczął mi stabilnie działać, spoilery się wysuwają przy lądowaniu. To znacznie lepsze niż wczytywanie stanu panelu. Thanks!

Teraz może faktycznie i kompresja czasu do 4x nie będzie miała wpływu na symulację lotu 767. Tym niemniej numer z podwójnym wczytywaniem lotu świadczy o tym, że jest tam jakiś bug. Musze jeszcze sprawdzić jak po podwójnym wczytaniu zachowują się GPWS call-outs bez wchodzenia do kokpitu 2D [EDIT: Jednak trzeba wejść do kokpitu 2D ale to mały problem].

W sumie fajna sprawa gdyby można spoko 767 polatać bo z tych airlinerów, które mam jest on najlżejszy i przez to chyba najłatwiej się nim steruje ręcznie (np. przy lądowaniu). Poza tym jego plusem jest możliwość takiego ustawienia pola widzenia w VC, że dobrze widać przez przednią szybę i jednocześnie pole widzenia w całości obejmuje górny MFD i inne kluczowe przyrządy. W 747 i MD-11 jest z tym pewien problem (czytelność napisów) bez używania powiększeń MFD.

Co do reszty:

- JS41 był podobno polem doświadczalnym dla 737NGX. Zresztą cenowo i jak chodzi o ficzersy to nie ta półka co MD-11 i 747 (przed obniżką).

- kwestia czy firmy "jedno-produktowe" czy "wielo-produktowe" - po prostu porównałem Level-D z bezpośrednią konkurencją robiącą airlinery. A firmy PMDG, CS, Wilco/Feelthere, ten nowy zespół od Concorde'a pod FSX mają wiele modeli takich samolotów w swojej ofercie. Nie są to jakieś liczne zespoły (PMDG liczy podobno 9 osób). Oczywiście są też developerzy, którzy robią jeden typ samolotu (Leonardo SH - ale Maddog-2010 to wciąż port z FS2004, Airsimmer - ci to chyba jednak porażka bo przecenili swoje możliwości) ale jeśli się nie mylę są w mniejszości. Zresztą sam Level-D rozpoczynając prace nad 757 zrywa z takim podejściem do sprawy.

Choć być może teraz będzie wśród poważnych dodatków do FSX boom na nowsze airlinery takie jak 777, 787 i nowe Arbusy bo obecnie dostępne są tutaj dobrze wykonane ale nie czarujmy się już wiekowe konstrukcje 7X7 sprzed 20-30 lat.

- ja akurat mam teraz wszystko defaultowe w FSX poza kilkoma samolotami third party ale faktem jest, że ta gra i jej dodatki są dość wrażliwe na różne konfiguracje sprzętowe.
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Częstochowa

Post autor: shaman »

Mam do kolegów pytanie. W którym miejscu można zmienić wyświetlane jednostki temperatury?
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

W opcjach FSa?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain

W Levelku na overheadzie są trzy wskaźniki temperatury z pokładu samolotu, u mnie są wyświetlane w stopniach Fahrenheita, a na kilku filmikach widziałem wartość w stopniach Celsjusza. Także nie wiem, czy trzeba to zmienić w opcjach Fs, czy Levelka.
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Rozumiem, że jedyny sposób aby się o tym przekonać, to napisanie posta na forum...
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Źle rozumiesz. W konfiguracji levela nie ma odpowiedniej opcji, w manualu o tym nie pisze. A jestem pewien, że ktoś będzie na tyle uprzejmy, że mi powie, w który miejscu to się zmienia.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Prawdopodobnie to co napisał Rzemyk: zmień jednostki w ustawieniach FSa. Ja mam ustawione metrics (altimeter in feet) i mam stopnie Celsjusza.
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków - EPKC

Post autor: gate »

Mam problem: nie umiem zamówić LVD na Flight1. Pomoże ktoś? (nie umiem dodać do koszyka)

Bardzo proszę o pomoc!
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Produkty wydawane przez Flight1 najpierw się ściąga (oprócz boxów oczywiście), dopiero potem kupuje - kliknij na stosowny link, ściągnij instalator, uruchom go, wtedy ukaże Ci się okno do wypełnienia danymi.
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzięki!
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Już kupione i już problemy:
udało mi się rozwiązać problem "Panel Intialization Failure", ale teraz wyświetla mi się "Bad licence for B767-300" i FSX się zamyka.

Bardzo proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

A co na to wróżka?
Jak Ty nam nie podasz informacji o kompie (w tym wypadku chodzi o oprogramowanie i OS), to sobie możemy gdybać w nieskończoność.

Co prawda można zgadnąć co go teraz boli, ale to też zgadywanka...
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Okazuje się, że to Panel... dalej jest! A co do kompa to:
Win XP Home
FSX SP2
Gigabyte 9600GT
NVIDIA
8GB RAM
i czarno-czerwona obudowa ;)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

No i mój gdyb się nie sprawdził. Stawiałem na Vistę/W7 i UAC.

Nie mam Levelka pod FSXa, ale pod FS9 instalator tworzy sobie w katalogu C:\Flight One Software\ plik lvld67.lic. Sprawdź, czy masz podobny plik.

PS Wiesz, że ponad połowa RAMu Ci się marnuje w 32-bitowym Win XP?
Awatar użytkownika
gate
Turboprop Captain
Turboprop Captain

RzEmYk pisze:No i mój gdyb się nie sprawdził. Stawiałem na Vistę/W7 i UAC.
nie rozumiem...
Mam taki plik tylko trochę inaczej się nazywa (nazwa tego pliku pod FSX jest inna od FS9)
Zrobiłem sobie ten transfer licencji i tam było napisane, żeby zmienić nazwę z _TRANSFER_ld767fsx.lic na _TRANSFER_.lic, ale nawet ta wcześniejsza nazwa nic nie daje.

edit: dodam też, że dostałem jakiegoś bonusa w formie ohydnego A380
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Ale po co przenosiłeś licencję? Instalowałeś na kompie bez dostępu do internetu?
ODPOWIEDZ