Podejście do LKPR ( Bodalils? )

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Awatar użytkownika
clmisiu
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków, Gorce

Podejście do LKPR ( Bodalils? )

Post autor: clmisiu »

Witam. Dziś leciałem do Pragi i nie za bardzo wiedziałem o co chodzi kontrolerowi. Użył sformuowania, BODALils. Bodal to jeden z punktów rozpoczęcia STAR. Zapytał, czy mam mapy BODALils (charts of bodalils) i czy jestem w stanie wykonać bodalils. Co on mógł chcieć, abym zrobił?? STAR do pasa 24 od BODAL?? Nie użył słowa STAR. Podejście ILS do pasa 24?? Nie ma innego sposobu na to podejście jak ze STAR'u (tak mi się zdaje). Dam mapkę ILS 24 i STAR 24, ponieważ mój opis jest troche chaotyczny. Mam nadzieję, że ktoś z Was się orientuje w podejściach w Pradze.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt 26 cze, 2007 07:29 przez clmisiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Michał M.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Jeżeli chcemy rozmawiać o czymkolwiek, to powinieneś popisać się aktualnymi mapami ;) (moze mial na mysli RASIM?) A jego nie pytales o co chodzi?
Awatar użytkownika
clmisiu
Cadet
Cadet

Hmm, mapy mają niecały rok, ale widzę, że już wyszły nowe :) Na pierwszy rzut oka nie widzę zmian, ale oczywiście mogę się mylić.
EDIT:
moze mial na mysli RASIM
Nie za bardzo Cię rozumiem. On by mnie doprowadził do RASIM, a ja miałbym wykonać później proceduralnie?
Nie pytałem. Poprosiłem o wektory i się zgodził. Poza tym byłem bardzo blisko BODAL.
[Nie musisz tego pisać jako nowy post - Rz]
Wiem, ale nie dało się skasować.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez clmisiu, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam,
Michał M.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Pewnie sie przesłyszałes. Nie mowił czasami BODAL ILS approach rwy 24 ?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
clmisiu
Cadet
Cadet

konraf pisze:Pewnie sie przesłyszałes. Nie mowił czasami BODAL ILS approach rwy 24 ?
Najpierw powiedział to co TY napisałeś, a za chwilę zapytał czy mam mapy BODALils i czy jestem w stanie wykonać bodalils. Komunikacja była na tekscie i nie zdążyłem mu odpisać na pierwsze polecenie, a on zadał to pytanie.
Pozdrawiam,
Michał M.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

No to mowie, przejęzyczenie w tekście. Zamiast napisac: mapy BODAL ILS, to napisał BODALILS. Innego rozwiązania tu nie widzę.
Bartek
Awatar użytkownika
clmisiu
Cadet
Cadet

Czyli co on mógł chcieć, abym wykonał? Star od Bodal? Podejejście ILS jest w tym przypadku ze staru.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez clmisiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Michał M.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Heh, to już kontrolera musiałbyś zapytać.
W tym przypadku prawdopodobnie chciał, zebys wykonał BODAL, do pasa ILS 24.
Tak jak piszesz, STAR'y kończą się na IAF do pasa, wiec szło o pełny STAR BODAL albo STAR + podejście. Cięzko tu gdybać. Na drugi raz, gdy masz takie wątpliwości, a do tego lecisz na tekst, rób screena; latwiej będzie wyjaśniać.
Bartek
Awatar użytkownika
clmisiu
Cadet
Cadet

Dobra, dzięki Wam :)
Pozdrawiam,
Michał M.
ODPOWIEDZ