Problem z Saitek Cyborg Evo - "drganie" osi

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

ShuttlePilot

Problem z Saitek Cyborg Evo - "drganie" osi

Post autor: ShuttlePilot »

Witam serdecznie,

Przed paroma dniami dotarł do mnie Cyborg Evo - zdecydowałem się na kupno właśnie tego joysticka po przeczytaniu pochlebnych opinii na jego temat krążących po internecie. Niestety, rzeczywistość wcale nie jest taka słodka... Na początku wszystko było wspaniale, nie miałem absolutnie żadnych zastrzeżeń co do tego joya. Niestety, po paru dniach pojawił się problem. Najpierw była to zwykła "decentracja" joysticka, ale w tym przypadku wystarczyło skalibrowanie go i problem został rozwiązany. Niestety, jest też gorszy - otóż oś "lotkowa" drga! W okienku kalibracji w białym polu mimo że nie poruszam jostickiem, widzę, jak krzyżyk lekko porusza się w prawo, po czym wraca do środka. To samo jest podczas latania - mimo że nie poruszam joystickiem, to wolant w VC przekręca się w prawo, po czym wraca do centralnej pozycji. Kalibracja w tym przypadku nie pomaga... Bardzo proszę o pomoc i rady, w ostateczności będzie trzeba go wymienić :| , aczkolwiek kiedy przeczytałem zastrzeżenia dot. gwarancji to aż się roześmiałem, bo 99% przypadków zdaje się nie być rozpatrywane... Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
Wojtek Sz.

--------------------------

EDIT:

Witam,

W zasadzie problem został rozwiązany. Otóż po prostu przyrząd kalibracyjny w Windowsie jest mało dokładny (nie ustawisz nim Deadzone) - skorzystałem z oprogramowania Saiteka (funkcja Deadzone), i udało mi się ustawić krzyżyk dokładnie w centrum tego białego kwadratu . Krzyżyk nadal drga (i teraz przypomniałem sobie, że drgał już gdy go dostałem, więc może nie jest to wada joysticka), jednak drga w centrum kwadratu, przez co nie wkracza na "strefę" wykrywaną przez FSa. Spadł mi kamień z serca, jednak nadal czekam na odpowiedź czy może jest jakiś sposób by wyregulować joystick tak, by żadne drgania nie występowały - teraz po prostu chodzi mi bardziej o maksymalną optymalizację, a nie o rozwiązanie problemu, który praktycznie już nie istnieje.

Serdecznie pozdrawiam,
Rozradowany Wojtek Sz.

--------------------------

EDIT 2:

Witam serdecznie!

Teraz problem zniknął zupełnie - krzyżyk nie drga, i znowu jest na full-center position, przez co mogłem zmniejszyć Deadzone do minimum. Jak widać, Cyborg niekiedy zachowuje się w dziwaczny sposób, ale jestem zadowolony. Problem rozwiązany, ale proszę pozostawić wątek otwartym, bo może ktoś ma coś jeszcze do powiedzenia na ten temat.

Pozdrawiam,
Wojtek Sz.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez ShuttlePilot, łącznie zmieniany 2 razy.
ShuttlePilot

Witam,
Znowu mam problemy z niewłaściwą kalibracją i oscylacją osi w moim Cyborgu - teraz problem bardzo się nasilił, przez co joystick w tej chwili w ogóle nie nadaje się do użytku, chyba że jako ozdoba pokoju. Napisałem wiadomość do supportu Saiteka (próbowałem wszystkich sposobów podanych na stronie, ale nic nie pomogło), mam nadzieję, że odpiszą. Będę na bieżąco informował was o przebiegu mojej "walki" z nowym nabytkiem, i czekam na Wasze sposoby.

Serdecznie pozdrawiam,
Walczący z Cyborgami Wojtek Sz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

A pobaw się tym:
viewtopic.php?t=3968
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Kelso
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rzeszów

Post autor: Kelso »

Moim skromnym zdaniem to wina potencjometru osi przechylenia. Pomogłoby zapewne zapuszczenie go WD-40 lub PR-10 (środek do czyszczenia potencjometrów - do nabycia w sklepach elektrotechnicznych). Joy nowy, na gwarancji - próbuj reklamować.
ShuttlePilot

Witam serdecznie,
Programami podanymi przez konrafa pobawiłem się troszkę, niestety nie pomaga. Co do sposobu Kelso to jeszcze nie wypróbowałem go, ale to brzmi logicznie, dlatego spróbuję użyć WD-40 (popijając przy tym na uspokojenie Wódę 40 albo mocniejszą :lol:), najpierw jednak zapoznam się dokładnie z budową mojego Cyborga, bo nie obejdzie się bez śrubokrętowej roboty.

Pozdrawiam,
Nadal Wojujący Ale Chyba Trochę Bliższy Zwycięstwa Wojtek Sz.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

Z całą pewnością masz wadliwy sprzęt.
Gdy ja kupiłem swego pół roku temu, chodził tak jak i chodzi teraz, czyli w pełni sprawnie. Nie mam z nim żadnych problemów na jakim kolwiek komputerze i przy jakiejkolwiek grze. Kolega za moją rekomendacją też sobie taki sprawił i jest zadowolony do dziś.
Gwarancję masz więc wymień go na sprawny i po kłopocie, troszkę to potrwa (zwłaszcza gdy kupuje się go ze sklepu internetowego), ale zaoszczędzisz zdrowia i nerwów.
Kelso
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rzeszów

Post autor: Kelso »

Pamiętaj, że rozkręcając joya naruszasz warunki gwarancji !!! No chyba, że uda Ci się go tak rozkręcić, żeby na śrubkach/wkrętach nie pozostał żaden ślad (chodzi o krzyżakowe wycięcia). Jeśli jednak się zdecydujesz, jest duża szansa, że zabieg ten będziesz musiał co jakiś czas powtarzać ! Tu masz link z rozgołoconym Twoim joyem: http://www.saitek.ru/other/evo/. Z mojego doświadczenia wynika, że skuteczniejszy (na dłużej pomaga) jest PR-10. Na koniec polecam jednak zdecydowanie skorzystać z gwarancji. Potencjometr najwyraźniej jest zrobiony w poniedziałek i myślę, że z wymianą nie będzie problemów.

Edit: Sorry, podany przeze mnie środek do czyszczenia potencjometrów nazywa się po prostu PR :oops: .
Ostatnio zmieniony śr 25 lip, 2007 15:00 przez Kelso, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

Ewentualnie jeśli już zdecydujesz się na ingerencję w jego konstrukcję to możesz zobaczyć jaki ma on potencjometr i poprostu go wymień. Koszt nie jest duży, ale to zależy od rodzaju konkretnego modelu, czyli między 5 a 30zł. Nie wiem, tylko, czy do joya jest używany ogulnie dostępny jego model.
Awatar użytkownika
jacol
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: jacol »

Ja miałem niedawno podobny problem tyle że z logitech 3d (już bez gwarancji)... Śrubokręt, WD40, parenaście minut i teraz wszystko śmiga jak dwa lata temu :)
matis2817

Post autor: matis2817 »

A ja mam inny problem związany z Cyborg'iem Evo. Gra jest jeszcze na poczcie, w poniedziałek odbieram, ale joystick dostałem wcześniej i wydaje mi się, że nie będzie działał sprawnie. Otóż jest jakby niedokręcony, można nim wykonać delikatne ruchy, na które w sterownikach "krzyżyk" nie odpowiada. Oznacza to, że joystick będzie działał poprawnie? Narazie miałem okazję latać nim (ściągnąłem sobie na próbę) Flight Simulator. Podczas gry joystickiem nie ruszałem a samolot sam podczas kołowania skręcał w lewo podczas lotu tak samo. Patrząc w kalibracji jak wspominałem "krzyżyk" jest na środku, niby wszystko działa poprawnie. Ale dałem też dokładny filmik na youtube abyście mogli zobaczyć o jakie delikatne ruchy mi chodzi. http://pl.youtube.com/watch?v=WdipIKFiu6M
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Nie panikuj. Wszystko jest ok. Mój ma tak samo a działa już ponad 5 lat bez zarzutu ;)
Awatar użytkownika
Shifti
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: Shifti »

Mam Logitecha Attack 3 i też się tak delikatnie "kolebie" To chyba standard...
ABAB

Post autor: ABAB »

Kupiłem nówkę Saitek Cyborg evo force. Problem mam taki: zainstalowałem z płytki CD, która była w pudełku sterownik i nie wiem czemu nie działają niektóre przyciski. Konkretnie F3, F4 oraz na Hat Switch w górę i prawą stronę, w lewo i w dół działa. Reszta przycisków działa, jak również wszystkie osie. Myślałem, że to problem sterownika więc zainstalowałem najnowszy ze strony Saiteka. Niestety to samo. Nie mam pojęcia czy to problem z jakimiś ustawieniami czy może joystik wadliwy.
Jak ktoś się spotkał z takim problemem byłbym wdzięczny za wszelkie porady.
Z góry dzięki.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Spróbuj wpiąć do innego portu USB, jeśli nie odniesie skutku - sprawdź na innym komputerze, może sam kontroler jest uszkodzony.
ABAB

Post autor: ABAB »

Spróbowałem na innym komputerze. Jest ten sam problem. Dzisiaj mi kurier przyniósł paczkę. Długo się nim nie nacieszyłem. Zdaje się, że trzeba będzie dać do reklamacji, albo to coś innego. Nie mam pojęcia.
ODPOWIEDZ