Blad przy ustawianiu cisnienia i wysokosci elewacji PMDG 747

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

MANIEK747400
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Oborniki Sl.

Blad przy ustawianiu cisnienia i wysokosci elewacji PMDG 747

Post autor: MANIEK747400 »

Witam.
Mam problem z ustawieniem prawidlowych wartosci cisnienia wraz z wysokoscia elewacji lotnisk w samolocie PMDG 747-400.
Kiedy programuje FMC wpisuje kod lotniska startu i kod lotniska ladowania,
to na PFD przy standardowym cisnieniu 29.92 moj wskaznik Current Altitude Display jest powyzej znacznika gruntu. Tak samo jest z ustawieniem wysokosci elewacji lotniska, wskaznik jest za wysoko co do prawidlowej wartosci.
Dodam ze zaczelo sie to dziac jak zainstalowalem nowa bazeAIRAC0707.
PROSZE O POMOC. Jakies wskazowki poprawki.Moze robie cos nie tak.
Pozdrawiam wszystkich zapalencow lotnictwa
Mariusz EPWR
Ostatnio zmieniony śr 01 sie, 2007 10:52 przez MANIEK747400, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Po prostu ciśnienie lokalne QNH w danym miejscu różni się od 29.92hPa, skąd ściągasz dane meteo?
Airac nie ma z tym nic wspólnego.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Dajnik ciśnienia statycznego nie jest na poziomie gruntu, więc nic dziwnego, że pokazuje wysokość trochę nad poziomem gruntu:
http://www.airliners.net/open.file/1020062/L/
http://www.airliners.net/open.file/0921999/L/
MANIEK747400
Cadet
Cadet

RzEmYk pisze:Po prostu ciśnienie lokalne QNH w danym miejscu różni się od 29.92hPa, skąd ściągasz dane meteo?
OK. temat cisnienia jest stary jak wegiel ale ja w off line dostaje od ATIS w np.SEATTLE
KSEA Cisnienie QNH 29.92 przy pogodzie (weather themes clear) i tak je wprowadzam do FMC a wskazniki nie pokrywaja sie. Current altitiude jest wyzej od gruntu. tak chyba nie powinno byc. Jak zainstalowalem PMDG 747-400 tak nie bylo.
Wiec co mam zmienic i gdzie to wpisac lub co robie nie tak.
PZL Belfegor pisze:Dajnik ciśnienia statycznego nie jest na poziomie gruntu, więc nic dziwnego, że pokazuje wysokość trochę nad poziomem gruntu
A jaka moze byc tolerancja do pokrycia wskaznikow.
Jak mam ustawic elewacje lotniska docelowego jesli mam taka rozbieznosc?
pozdrawiam
Mariusz EPWR
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez MANIEK747400, łącznie zmieniany 3 razy.
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kubahh »

Jeszcze nie nauczyłeś się cytować 8-) Przeczytaj co Ci piszą i edytuj posty :)
No standartowe ciśnienie masz 29.92 lub 1013, wciskasz tylko "B" i samo się ustawia. W FMC nic nie zmieniasz, jak już zmieniasz ciśnienie to na pokrętłach panelu i nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma :)
Kuba
MANIEK747400
Cadet
Cadet

Nic z tego wciskam klawisz B QNH standard i bez zmian wskaznik gruntu ponizej.
Awatar użytkownika
b00gie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: b00gie »

MANIEK747400 pisze:Nic z tego wciskam klawisz B QNH standard i bez zmian wskaznik gruntu ponizej.

a miales tylko wcisnac B :PPPP ..........Cisnienie atmosferyczne to cisnienie wywierane przez slup rtęci o wysokości 760mm w temp 0C na szerokości geograficznej 45stopni NA POWIERZCHNI MORZA na powierzchnie równą 1cm2. Cisnienie STANDARD to zawsze 760mmHg = 10,13 hpa . W kazdym razie jezeli ustawisz cisnienie atmosferyczne mierzone na poziomie morza to w zaleznosci jakie jest polozenie lotniska wzgledem morza taka bedziesz mial roznice w wysokosci. Czyli jest jeszcze cos takiego jak cisnienie na poziomie lotniska :) a jak wiadomo cisnienie i gestosc powietrza zmniejszaja sie proporcjonalnie ze wzrostem wysokosci. Czasami wiec w FS bywa, ze QNH wypada troche ponizej lub powyzej wskaznika.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

MANIEK747400 pisze:Nic z tego wciskam klawisz B QNH standard i bez zmian wskaznik gruntu ponizej.
Daj screena. Cisnienie ustawiasz na glownym panelu, a nie w FMC.

Do poczytania:
viewtopic.php?t=193

Tak to wygląda?
Załączniki
QNH
QNH
qnh.jpg (37.88 KiB) Przejrzano 11083 razy
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Generalnie to nie rozumiem pojęcia ' wskaźnik gruntu ' ( być może występuje to tylko w 747... albo znam inną definicję tego słowa ) więc może moja odpowiedź będzie bez sensu, ale to chyba logiczne, że jak ustawisz QNH to nie będziesz miał 0 na wysokościomierzu ( no chyba, że lotnisko ma elewacje 0 m.n.p.m. ). No a, że przy QNE nie masz 0m. to już też nie powinno Cie dziwić.
Poczytaj.... konraf podrzucił Ci linka, tam wszystko jest opisane.
Marcin
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

A jaka moze byc tolerancja do pokrycia wskaznikow.
Możesz zobaczyć jaka jest na zdjęciach z A.net, wysokość samolotu jest nieco nad żółtym znacznikiem.
Jak mam ustawic elewacje lotniska docelowego jesli mam taka rozbieznosc?
Gdzie Ty chcesz ją ustawiać? Jeśli wpiszesz kod ICAO w FMC, to "samolot będzie wiedział" na jakiej wysokości jest lotnisko docelowe.
Generalnie to nie rozumiem pojęcia ' wskaźnik gruntu ' ( być może występuje to tylko w 747... albo znam inną definicję tego słowa )
Spójrz na linki z mojego wcześniejszego posta, chodzi o tą żółtą linię. Jednak nie wskazuje ona gruntu, a wysokość lotniska n.p.m. ;).
MANIEK747400
Cadet
Cadet

Daj screena
.

Wielkie dzieki za posty i linki,
a to moj screen. Prosze o opinie czy jest wszystko ok. Czy ustawienia Baro i Radio
sa prawidlowo. I to by bylo wszystko.
Pozdrawiam
Maniek EPWR
Załączniki
747.JPG
747.JPG (13.99 KiB) Przejrzano 11118 razy
Ostatnio zmieniony czw 02 sie, 2007 17:11 przez MANIEK747400, łącznie zmieniany 1 raz.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

No jeśli QNH mialeś podane 2992, to tak. I w okienku wysokości możesz sobie odczytać wysokość elewacji lotniska ( sprawdź z mapkami ) jak sie zgadza to znaczy, że jest OK. No bo w sumie co ma nie być OK ?
Marcin
MANIEK747400
Cadet
Cadet

Spójrz na linki z mojego wcześniejszego posta, chodzi o tą żółtą linię. Jednak nie wskazuje ona gruntu, a wysokość lotniska n.p.m. ;).

Teraz mam wszystko o co mi chodzilo.
Dokladnie wysokosc lotniska.
Problemu bym nie mial ale wczesniej bylo jak na screene ponizej.

wielkie dzieki za szczegolowa odpowiedz
Pozdrawiam wszystkich uczestnikow forum.
Wysokich lotow dobrych startow i gladkich ladowan ;)

Maniek EPWR
Załączniki
747-400 II.JPG
747-400 II.JPG (13.38 KiB) Przejrzano 11112 razy
Ostatnio zmieniony czw 02 sie, 2007 17:10 przez MANIEK747400, łącznie zmieniany 1 raz.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

A no... :) Bo jak odlatujesz to dostajesz ciśnienie QNH ( wysokość bezwzględna ), jakbyś sobie ustawił 0m na lotnisku to byś miał QFE ( wysokośc względna ) i było by niebezpiecznie...
Dobra... tak po przeczytaniu po raz 100 twojego posta chyba jednak nie wiem o co chodzi... tzn wiem o którą żółtą linię Ci chodzi... ale chyba nic więcej :P
Pozdr
Marcin
MANIEK747400
Cadet
Cadet

Dobra... tak po przeczytaniu po raz 100 twojego posta chyba jednak nie wiem o co chodzi... tzn wiem o którą żółtą linię Ci chodzi... ale chyba nic więcej :P
Wlasnie to jest moj problem nie moge dokladnie nazwac rzeczy po imieniu.
Nie jestem doswiadczonym uzytkownikiem FS, lecz czytajac rozne posty i analizujac je
otrzymuje z nich mniej wiecej to co mnie interesuje.

Wielu z graczy i bywalcow forum jest ze tak powiem (wyjadaczami) :). Chca pomoc ale musza wiedziec konkretnie co, jaka jest bolaczka.

Ja musze sie jeszcze wiele nauczyc i choc starego wieku moze mi sie to uda. ;)

Nie posluguje sie plynne jezykiem angielskim wiec nie moge skozystac z wielu opisow, a w jezyku polskim jeszcze wielu materialow brakuje.
Mowiac calkiem powaznie zwracam sie do tych, ktorzy opracowuja, tlumacza materialy;
-nie ograniczajcie sie do tych tylko powaznych, czasami te banalne i proste sa bardziej potrzebne. Zwlaszcza dla poczatkujacych.

Jesli mozna kontynuowac ten temat trzeba by najpierw omowic krok po kroku co owe zolte kreski i zielone kreski oznaczaja. I jak sie je powinno ustawiac.
Pozdrawiam
Maniek EPWR
Ostatnio zmieniony czw 02 sie, 2007 17:09 przez MANIEK747400, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Zółta kreska - wysokość lotniska n.p.m., jak już wcześniej napisałem ustawia się sama po wpisaniu lotnisk startu i lądowania w FMC.
Zielona kreska - DH/MDA, ustawiasz sobie pokrętłem na glareshield (powyżej masz przełącznik: radio - wysokość względna, baro - bezwzględna).

Mariusz, zapoznaj sie z działaniem przycisku [Quote], zanim wyślesz posta. To spowoduje powstanie "ramki", dzięki czemu będzie wiadomo co cytujesz, a co sam piszesz.
ODPOWIEDZ