Blad przy ustawianiu cisnienia i wysokosci elewacji PMDG 747
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
MANIEK747400
- Cadet

- Skąd jesteś: Oborniki Sl.
Blad przy ustawianiu cisnienia i wysokosci elewacji PMDG 747
Witam.
Mam problem z ustawieniem prawidlowych wartosci cisnienia wraz z wysokoscia elewacji lotnisk w samolocie PMDG 747-400.
Kiedy programuje FMC wpisuje kod lotniska startu i kod lotniska ladowania,
to na PFD przy standardowym cisnieniu 29.92 moj wskaznik Current Altitude Display jest powyzej znacznika gruntu. Tak samo jest z ustawieniem wysokosci elewacji lotniska, wskaznik jest za wysoko co do prawidlowej wartosci.
Dodam ze zaczelo sie to dziac jak zainstalowalem nowa bazeAIRAC0707.
PROSZE O POMOC. Jakies wskazowki poprawki.Moze robie cos nie tak.
Pozdrawiam wszystkich zapalencow lotnictwa
Mariusz EPWR
Mam problem z ustawieniem prawidlowych wartosci cisnienia wraz z wysokoscia elewacji lotnisk w samolocie PMDG 747-400.
Kiedy programuje FMC wpisuje kod lotniska startu i kod lotniska ladowania,
to na PFD przy standardowym cisnieniu 29.92 moj wskaznik Current Altitude Display jest powyzej znacznika gruntu. Tak samo jest z ustawieniem wysokosci elewacji lotniska, wskaznik jest za wysoko co do prawidlowej wartosci.
Dodam ze zaczelo sie to dziac jak zainstalowalem nowa bazeAIRAC0707.
PROSZE O POMOC. Jakies wskazowki poprawki.Moze robie cos nie tak.
Pozdrawiam wszystkich zapalencow lotnictwa
Mariusz EPWR
Ostatnio zmieniony śr 01 sie, 2007 10:52 przez MANIEK747400, łącznie zmieniany 1 raz.
Po prostu ciśnienie lokalne QNH w danym miejscu różni się od 29.92hPa, skąd ściągasz dane meteo?
Airac nie ma z tym nic wspólnego.
Airac nie ma z tym nic wspólnego.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Dajnik ciśnienia statycznego nie jest na poziomie gruntu, więc nic dziwnego, że pokazuje wysokość trochę nad poziomem gruntu:
http://www.airliners.net/open.file/1020062/L/
http://www.airliners.net/open.file/0921999/L/
http://www.airliners.net/open.file/1020062/L/
http://www.airliners.net/open.file/0921999/L/
-
MANIEK747400
- Cadet

OK. temat cisnienia jest stary jak wegiel ale ja w off line dostaje od ATIS w np.SEATTLERzEmYk pisze:Po prostu ciśnienie lokalne QNH w danym miejscu różni się od 29.92hPa, skąd ściągasz dane meteo?
KSEA Cisnienie QNH 29.92 przy pogodzie (weather themes clear) i tak je wprowadzam do FMC a wskazniki nie pokrywaja sie. Current altitiude jest wyzej od gruntu. tak chyba nie powinno byc. Jak zainstalowalem PMDG 747-400 tak nie bylo.
Wiec co mam zmienic i gdzie to wpisac lub co robie nie tak.
A jaka moze byc tolerancja do pokrycia wskaznikow.PZL Belfegor pisze:Dajnik ciśnienia statycznego nie jest na poziomie gruntu, więc nic dziwnego, że pokazuje wysokość trochę nad poziomem gruntu
Jak mam ustawic elewacje lotniska docelowego jesli mam taka rozbieznosc?
pozdrawiam
Mariusz EPWR
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez MANIEK747400, łącznie zmieniany 3 razy.
-
MANIEK747400
- Cadet

MANIEK747400 pisze:Nic z tego wciskam klawisz B QNH standard i bez zmian wskaznik gruntu ponizej.
a miales tylko wcisnac B :PPPP ..........Cisnienie atmosferyczne to cisnienie wywierane przez slup rtęci o wysokości 760mm w temp 0C na szerokości geograficznej 45stopni NA POWIERZCHNI MORZA na powierzchnie równą 1cm2. Cisnienie STANDARD to zawsze 760mmHg = 10,13 hpa . W kazdym razie jezeli ustawisz cisnienie atmosferyczne mierzone na poziomie morza to w zaleznosci jakie jest polozenie lotniska wzgledem morza taka bedziesz mial roznice w wysokosci. Czyli jest jeszcze cos takiego jak cisnienie na poziomie lotniska

Daj screena. Cisnienie ustawiasz na glownym panelu, a nie w FMC.MANIEK747400 pisze:Nic z tego wciskam klawisz B QNH standard i bez zmian wskaznik gruntu ponizej.
Do poczytania:
viewtopic.php?t=193
Tak to wygląda?
- Załączniki
-
- QNH
- qnh.jpg (37.88 KiB) Przejrzano 11083 razy
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Generalnie to nie rozumiem pojęcia ' wskaźnik gruntu ' ( być może występuje to tylko w 747... albo znam inną definicję tego słowa ) więc może moja odpowiedź będzie bez sensu, ale to chyba logiczne, że jak ustawisz QNH to nie będziesz miał 0 na wysokościomierzu ( no chyba, że lotnisko ma elewacje 0 m.n.p.m. ). No a, że przy QNE nie masz 0m. to już też nie powinno Cie dziwić.
Poczytaj.... konraf podrzucił Ci linka, tam wszystko jest opisane.
Poczytaj.... konraf podrzucił Ci linka, tam wszystko jest opisane.
Marcin
-
PZL Belfegor
- Moderator

Możesz zobaczyć jaka jest na zdjęciach z A.net, wysokość samolotu jest nieco nad żółtym znacznikiem.A jaka moze byc tolerancja do pokrycia wskaznikow.
Gdzie Ty chcesz ją ustawiać? Jeśli wpiszesz kod ICAO w FMC, to "samolot będzie wiedział" na jakiej wysokości jest lotnisko docelowe.Jak mam ustawic elewacje lotniska docelowego jesli mam taka rozbieznosc?
Spójrz na linki z mojego wcześniejszego posta, chodzi o tą żółtą linię. Jednak nie wskazuje ona gruntu, a wysokość lotniska n.p.m.Generalnie to nie rozumiem pojęcia ' wskaźnik gruntu ' ( być może występuje to tylko w 747... albo znam inną definicję tego słowa )
-
MANIEK747400
- Cadet

.Daj screena
Wielkie dzieki za posty i linki,
a to moj screen. Prosze o opinie czy jest wszystko ok. Czy ustawienia Baro i Radio
sa prawidlowo. I to by bylo wszystko.
Pozdrawiam
Maniek EPWR
- Załączniki
-
- 747.JPG (13.99 KiB) Przejrzano 11118 razy
Ostatnio zmieniony czw 02 sie, 2007 17:11 przez MANIEK747400, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MANIEK747400
- Cadet

Spójrz na linki z mojego wcześniejszego posta, chodzi o tą żółtą linię. Jednak nie wskazuje ona gruntu, a wysokość lotniska n.p.m..
Teraz mam wszystko o co mi chodzilo.
Dokladnie wysokosc lotniska.
Problemu bym nie mial ale wczesniej bylo jak na screene ponizej.
wielkie dzieki za szczegolowa odpowiedz
Pozdrawiam wszystkich uczestnikow forum.
Wysokich lotow dobrych startow i gladkich ladowan
Maniek EPWR
- Załączniki
-
- 747-400 II.JPG (13.38 KiB) Przejrzano 11112 razy
Ostatnio zmieniony czw 02 sie, 2007 17:10 przez MANIEK747400, łącznie zmieniany 1 raz.
A no...
Bo jak odlatujesz to dostajesz ciśnienie QNH ( wysokość bezwzględna ), jakbyś sobie ustawił 0m na lotnisku to byś miał QFE ( wysokośc względna ) i było by niebezpiecznie...
Dobra... tak po przeczytaniu po raz 100 twojego posta chyba jednak nie wiem o co chodzi... tzn wiem o którą żółtą linię Ci chodzi... ale chyba nic więcej
Pozdr
Dobra... tak po przeczytaniu po raz 100 twojego posta chyba jednak nie wiem o co chodzi... tzn wiem o którą żółtą linię Ci chodzi... ale chyba nic więcej
Pozdr
Marcin
-
MANIEK747400
- Cadet

Wlasnie to jest moj problem nie moge dokladnie nazwac rzeczy po imieniu.Dobra... tak po przeczytaniu po raz 100 twojego posta chyba jednak nie wiem o co chodzi... tzn wiem o którą żółtą linię Ci chodzi... ale chyba nic więcej
Nie jestem doswiadczonym uzytkownikiem FS, lecz czytajac rozne posty i analizujac je
otrzymuje z nich mniej wiecej to co mnie interesuje.
Wielu z graczy i bywalcow forum jest ze tak powiem (wyjadaczami)
Ja musze sie jeszcze wiele nauczyc i choc starego wieku moze mi sie to uda.
Nie posluguje sie plynne jezykiem angielskim wiec nie moge skozystac z wielu opisow, a w jezyku polskim jeszcze wielu materialow brakuje.
Mowiac calkiem powaznie zwracam sie do tych, ktorzy opracowuja, tlumacza materialy;
-nie ograniczajcie sie do tych tylko powaznych, czasami te banalne i proste sa bardziej potrzebne. Zwlaszcza dla poczatkujacych.
Jesli mozna kontynuowac ten temat trzeba by najpierw omowic krok po kroku co owe zolte kreski i zielone kreski oznaczaja. I jak sie je powinno ustawiac.
Pozdrawiam
Maniek EPWR
Ostatnio zmieniony czw 02 sie, 2007 17:09 przez MANIEK747400, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Zółta kreska - wysokość lotniska n.p.m., jak już wcześniej napisałem ustawia się sama po wpisaniu lotnisk startu i lądowania w FMC.
Zielona kreska - DH/MDA, ustawiasz sobie pokrętłem na glareshield (powyżej masz przełącznik: radio - wysokość względna, baro - bezwzględna).
Mariusz, zapoznaj sie z działaniem przycisku [Quote], zanim wyślesz posta. To spowoduje powstanie "ramki", dzięki czemu będzie wiadomo co cytujesz, a co sam piszesz.
Zielona kreska - DH/MDA, ustawiasz sobie pokrętłem na glareshield (powyżej masz przełącznik: radio - wysokość względna, baro - bezwzględna).
Mariusz, zapoznaj sie z działaniem przycisku [Quote], zanim wyślesz posta. To spowoduje powstanie "ramki", dzięki czemu będzie wiadomo co cytujesz, a co sam piszesz.