PMDG 737-600/700/800/900

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

zbysz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gliwice

Post autor: zbysz »

Witam, zainstalowałem AIRAC 0708 i nie mam teraz w bazie procedury podejścia w EPKT, proszę o wskazówki.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Ech ludziki...ta sama rada co wyzej, czyli:
viewtopic.php?p=52761#52761

Wniosek: widać nie ma pliku z procedurami dla EPKT.
Poszukaj w katalogu SID/STAR od PMDG co masz w pliku EPKT.txt
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

W przypadku EPKT brak procedur jest widocznie spowodowany zmianą nazwy PT na KTC.

Tak swoją drogą, to jakie procedury są potrzebne w EPKT? Tam jest przecież tylko procedurka nad KTC, do tego nie trzeba LNAV i VNAV...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Tak ale jesli nie ma wogole pliku z procedurą, to nie mozna nawet w FMC wybrać pasa do lądowania.
Rzecz jasna, mozna to olać i po prostu recznie ustawić kurs, freq. ILS i lądować.
Bartek
zbysz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gliwice

Post autor: zbysz »

Tak też myślałem, że spowodowane to jest zmianą nazwy z PT na KTC, ale faktycznie pasa wybrać nie można, ale dlaczego z tego powodu nie ma pliku EPKT ?
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Rafal »

A jak ktoś jest sprytny i zawzięty to sobie sam zrobi taki pliczek żeby była i procedurka i pasy w EPKT :) :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Rzeczywiście nie ma EPKT.txt, ale - jak Rafał napisał - to nie problem, bo można samemu sobie go zrobić.
Wystarczy poczytać "Appendix_1 How to write SID STARs.pdf" z dokumentacji Benka, szczególnie, że składnia jest prosta i logiczna.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Tak naprawde nie wiem do końca gdzie umieścić tego posta ale jako że problem występuje również w 737pmdg to napisze tutaj-chodzi o że system tcas działa tylko z SB3 natomiast przy FSInn nie pokazuje żadnego ruchu,przy czym sam radar z FSInn'działa. O co może chodzić?

PS. Daje linki do dwóch skrinów, może coś one podpowiedzą Wam
SB
FSInn

PS2.FSInn to wersja 1,2, CoPilot 1,6.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Zerknij na tego screena:
viewtopic.php?p=14198#14198
i potestuj oba ustawienia dotyczace TCAS (FSUIPC, FS2004 Internal). Zapewne SB3 i FSInn inaczej te rzeczy ustawiają/wykorzystują.
Bartek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Hasło do szukajki: AIBridge
FSInn przekazuje info o samolotach przez AIBridge. Jak do tej pory nie miałem z tym problemów (FSInn 1.2 i 1.3b) w PSS A320, L-D B763, PiC B737, oraz F1 ATR. Już długo nie latałem na PMDG, więc nie wiem jak w nim to teraz wygląda.
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain

konraf pisze:Zerknij na tego screena:
viewtopic.php?p=14198#14198
i potestuj oba ustawienia dotyczace TCAS (FSUIPC, FS2004 Internal). Zapewne SB3 i FSInn inaczej te rzeczy ustawiają/wykorzystują.
Próbowałem tych ustawień i dalej lipa.

Pokombinuje coś z AIBridge.
marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPSO

Post autor: marcpro »

Ściągnąłem sobie z Avsim plik który umożliwia widok na skrzydło w panelu 2D (poniżej).

Chciałbym go trochę zmodyfikować - tzn. przesunąć punkt widzenia w lewo tak aby zwiększyć pole widzenia za skrzydłem (mniej skrzydła, więcej ziemi).

W pliku panel.cfg wpisalem następujące zmiany:
VIEW_REAR_WINDOWS=40
VIEW_REAR_DIR=0.00, 0.00, 255
VIEW_REAR_EYE=12.90, -0.25, -14.00

Czy ktoś wie co poszczegóne linie oznaczają i co należy zmienić aby przesunąć widok w lewo?
Załączniki
wing view.JPG
wing view.JPG (59.17 KiB) Przejrzano 14900 razy
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
Jarekk81
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Londyn

Post autor: Jarekk81 »

Witam wszystkich.

Mam pytanko, czy istnieje możliwość włączenia (uaktywnienia) środkowego wyświetlacza w virtualnym kokpicie 737-700?
Właściwie, że się da to wiem (widziałem gdzieś na jakimś screenie) tyle, że nie wiem jak....?!?
Przypuszczam, że może sie to wiązać z jakimiś zmianami w plikach cfg ale nie daje głowy.
Ma ktoś może jakiś pomysł?
Pozdrawiam
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Zmień układ w menu PMDG (tego wyświetlacza nie ma w panelu, zobaczyć go można jedynie z VC) - side-by-side lub over/under.
spaw
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: elbląg

Post autor: spaw »

mam taki problem dotyczący dobierania procedury STAR przy lądowaniu. Mianowicie, używam do nauki poradnika z tego serwisu i jest tam napisane ze nazwa procedury uległa zmianie. Poradnik ten zrobiony jest na podstawie bazy AIRAC 0608, ja mam zainstalowana bazę 0807. W starej wersji nazwa procedury lądowania w warszawie nazywa się ARDAG1U, a w mojej bazie go właśnie nie ma.
Na jakiej podstawie mam wybierać procedurę?
Mam jeszcze jedno pytanie. Tym razem chodzi o to, że kiedy mam już zaprogramowaną procedure nie pojawia mi się punkt T/D
Bardzo proszę o pomoc!!!
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Na podstawie map.
http://www.pl-vacc.org/pol3/maps.php lub AIP Polska

EDIT:
Widocznie masz nieciągłość trasy, lub brak określonych wysokości przy punktach trasy, dlatego nie ma T/D.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
spaw
Cadet
Cadet

RzEmYk pisze: Widocznie masz nieciągłość trasy, lub brak określonych wysokości przy punktach trasy, dlatego nie ma T/D.
Kiedy już wpisze punkty FMC sam ustala sobie wysokości. Mam je zmienić?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Nie zmieniaj.
Jak nie ma nieciągłości trasy, to powinien wszystko ładnie wyliczyć.
ABAB

Post autor: ABAB »

Witam.

Stałem się posiadaczem CH Flight Sim Yoke. Testowałem go na różnych samolotach w tym PSS 777. Wszystko działa poprawnie oprócz PMDG 737 NG.
Kiedy próbuje wystartować stery odmawiają posłuszeństwa a mianowicie, ciągnę wolant do siebie i nic! Samolot ani drgnie do góry. Tak samo jest w powietrzu, samolot po prostu pikuje w dół. Przy tym na czerwono wyświetla się taka informacja: "PMDG notification: CG not within tolerance aircraft unflyable!"
Kiedy latałem na zwykłym dżojstiku wszystko było w porządku.

Proszę o pomoc. Czy ktoś się kiedyś spotkał z takim czymś?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Przeładowany lub źle załadowany samolot.

Nie ma znaczenia, czy joy, czy yoke.
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Bielsko-Biała

Post autor: Artur Grabski »

A bawiłeś się przy nim FsPassengerem ??

Mnie sie tak stało z 737-700 od PMDG FsPax musiał niby coś tam poprawić i zepsuł samolot wyświetlając właśnie taką informację.

Rada na to jest taka że samolot trzeba przeinstalować.
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: trendus »

Kolejny problem. Chcę sobie zrobić lot EPWA-EPGD. Najpierw wybieram procedurę odlotu z EPWA potem programuję trasę z tąd następnie wybieram pas lądowania na EPGD i mi wyskakuję w pewnym miejscu "route discontinuity". Jak ma w takim razie wyglądać trasa z EPWA do EPGD. Mam AIRAC 0608. Daję skrin trasy
Obrazek
Obrazek
mateo72

Post autor: mateo72 »

Witam,
spróbuj pkt. GDA09 przemiści oczko wyżej na te "kratki" i będzie działa, a co do "MAIN PANEL DUs" i "LOWER DU" to one są (chyba) dla ozdoby, bo mi też nie działają ;)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Mateo »

Witam.
Po pierwsze, polecam poradnik z Azteca :) (chociaż wątpię, że nie czytałeś ;) )
Po drugie: ja też tak mam, że po dodaniu procedury podejścia wyświetla się "route discounity (czy jak to się pisze)"... I (chyba) zawsze mam tak, że w zakładce RTE nie mogę tego zmienić (gdy chcę przesunąć do góry jakiś punkt, w Twoim przypadku jest to punkt "GDA09", klikam (też akurat w Twoim przypadku) na 5R, to mi wyskakuje "INVALID ENTRY" albo "NOT IN DATABASE"...). Wtedy robię taki myk: aktywuję tą trasę z tą "nieścisłością", a następnie przechodzę do zakładki LEGS i tam bez problemu już wszystko mogę zmieniać :) Znaczy ja najczęściej robię tak: "wklepuję" trasę do ostatniego punktu w planie lotu (np. na trasie EPKK-EPWA jest to punkt ARDAG), a procedurę podejeścia uzupełniam dopiero w locie. Jest to szczególnie fajne przy długich lotach, bo jak są nudy, to można się pobawić przez parę sekund FMC :lol:

Pozdrawiam.
Obrazek
mateo72

Witam,
mam takie małe pytanie ;) Czy ktoś wie jak włączyc dźwięki markerów?? Dam sobie rękę uciąc i nigdzie nie znalazłem :)
Awatar użytkownika
Mateo
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Mateo »

Witam. (cześć Mateusz :D )
Możesz włączyć/wyłączyć na Audio Panel, który jest na Pedestalu ;) (przynajmniej tak jest w 767, ale 737 prawie to samo :) ). Pozostaje jeszcze kwestia, czy w PMDG da się włączyć te dźwięki (czy jest to symulowane), nie wiem bo nie latam tym samolotem. Ale myślę, że powinno być :D

Pozdrawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: trendus »

W manualu do 737 NG piszę że guzik "I" jest dostępny po zainstalowniu panelu IRS. Gdzie można takowy znaleźć ?? Szukałem na stronie PMDG i nic. W goglach też pustka.
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nigdzie, PMDG 737 nie symuluje IRSów, w wersji -800/-900 zamiast "I" jest "C" (zegar).
Awatar użytkownika
SW
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: VOR KMI

Post autor: SW »

Witam.
Mam pytanie dotyczące transpondera w PMDG 737. Nigdzie w internecie nie znalazłem na nie odpowiedzi. Jest to płatny dodatek więc z tego co się dowiedziałem można przełączać transponder w różne tryby w samym samolocie. Nie trzeba tego robić w programie SquawkBox.I teraz pytanie jak przełączyć transponder w Mod C ?

Obrazek

Rozumiem ,że jak przełącznik jest ustawiony w tryb STBY to jest Stand By tak ?
A Mod C ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Alalalalalalaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
mateo72

SW pisze:A Mod C ?
Przecież już masz ustawiony na Mode C, Mode C można ustawic, przełączając na tryb TA lub TA/RA.
SW pisze:Rozumiem ,że jak przełącznik jest ustawiony w tryb STBY to jest Stand By tak ?
Tak.

Po pierwsze: Nie czytałeś manuala :lol:
Po drugie: http://aviation.home.pl/ się kłania.

Troszke samodzielności ;)
Awatar użytkownika
SW
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: VOR KMI

Post autor: SW »

Czytałem manual,ale dość dawno temu :P
Szkołę też wertuje od czasu do czasu - jak mam czas :P
Do latania online to jeszcze za cienki w uszach jestem choć już prawie rok latam.
Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
Alalalalalalaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Przecież już masz ustawiony na Mode C, Mode C można ustawic, przełączając na tryb TA lub TA/RA.
Mode S będzie włączony, gdy pokrętło ustawi się na pozycję XPDR, TA lub TA/RA, przy czym te 2 ostatnie pozycje wpływają też na zachowanie TCASu.
airwolff
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tomaszów

Post autor: airwolff »

Prędkość w FMC? Programuję FMC wpisuję prędkość 300kt wysokość FL200. Samolot wznosi się pięknie do wysokości natomiast całkowicie "olewa" prędkość utrzymuje cały czas 314kt.
Czy w waszych PMDG jest tak samo?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Lot w VNAV czy z innym trybem wertykalnym (IAS/VS)?
Bartek
airwolff
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tomaszów

Post autor: airwolff »

Lot VNAV.Na ustawieniach SPD i VS wszystko działa poprawnie.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Generalnie do modyfikacji prędkości wznoszenia w trybie VNAV służy klawisz CLB na FMC. Można tam w pole TGT SPD podać jaka ma być prędkość wznoszenia. Uważać tu trzeba, żeby nie przesadzić. Im większa będzie podana tam prędkość, tym wolniej samolot będzie się wznosił. Nie jest to przecież rakieta.
Na tej samej zakładce można sobie wybrać dwa tryby dodatkowe: max rate i max angle.

Limity prędkości wprowadzane na planie lotu mogą służyć do ograniczeń przy wznoszeniu (choć chodzi tu bardziej o minima niż jakieś maksymalne prędkości; czyli np. leci sie z 250kt i nad punktem kolejnym ma się mieć i utrzymać 270kt) oraz (głównie) przy zniżaniu.

Słowem, wznoszenie lepiej pozostawić FMC, a jeśli nie, to korzystać z VS, IAS.
Bartek
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

Parę dni temu kupiłem Reality XP WX500 i zgodnie z instrukcją na tej stronie dodałem gauge'sa. Wszystko fajnie działa, tyle że ND wygląda teraz... nijak. :(
Obrazek
Po pierwsze te niebieskie linie są strasznie nie wyraźne - czy miałby ktoś jakiś pomysł co by można było z nimi zrobić?

Ponadto jeśli mam włączony WXR to symulator strasznie rwie. :/ Czy ten radar może aż w takim stopniu obciążać system?

I jeszcze jedno pytanie. Jak można zmienić wygląd ND (MAP) na taki? W sumie dla WX również to wygląda bardzo podobnie - link, tyle że nie znalazłem nigdzie informacji jak to można zmienić. :/
spaw
Cadet
Cadet

Mam problem. Fmc wylicza mi VR, jest to 150 węzłów, a samolot startuje przy prędkości 180 węzłów. Co jest nie tak??
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez spaw, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Powodów może być kilka:
-źle wpisałeś dane do FMC
-nie ustawiłeś trymu do startu
-zapomniałeś o klapach
-wykonujesz rotację w zły sposób (np. zbyt wolno)
-samolot jest źle załadowany (CoG może być poza limitami)
...lub jeszcze coś innego.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

spaw pisze:Mam problem. Fmc wylicza mi VR, jest to 150 węzłów, a samolot startuje przy prędkości 180 węzłów. Co jest nie tak??
Vr nie równa się Vlof, zawsze będą się róznić, ale 30 kt różnicy to faktycznie trochę za dużo :)... stawiam na zbyt wolną rotacje.
Marcin
ODPOWIEDZ