Antonov 24 raz jeszcze

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Orpheo Beskidy

Antonov 24 raz jeszcze

Post autor: Orpheo Beskidy »

Czytałem wypowiedzi kolegów na temat antka.... ściągnąłem ten samolot, ale ma jedną bolączkę - otóż dźwięk nie jest na pewno dziełem audiofilów rosyjskich ( z całym szacunkiem)... moje pytania:

- jaki z dostępnych dźwieków pod FS9 podsunąć antkowi, żeby to miało "ręce i nogi" (może ktoś eksperymentował) ?

- czy jest jakaś warunkowa wielkość nalotu na vatsim, żebym mógł polatać tymże antkiem w sieci ? Tak się składa , że AN-24 znam dosyć dobrze i mam do niego słabość a nie chcę robić "bryndzy" online dlatego pytam ?...

- na ile rygorystyczne jest korzystanie w sieci z systemu miar ft, kts,nm itd.
Zachowanie jakiejś minimalnej dozy realizmu w locie an-24 dla mnie kojarzy się z podawaniem np. "3-600-50 standard" a nie "poziom 120" itp ?

Udanych lotów
SP-TFU
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPRU

Post autor: SP-TFU »

Wybierz się na Szeremietiewo - system metryczny, inne procedurki i np Konstantin Shalashnikov - bardzo miły i "cierpliwy" człowiek.
kszerszu

Post autor: kszerszu »

Jesli chodzi o poziomy lotu i podawanie cisnienia, to jest to zalezne od systemu uzywanego w danym kraju, a nie od samolotu. Jak pisze Jarek, w rosji dostaniesz metry, niezaleznie od tego, czy lecisz benkiem czy antkiem, w Polsce i wiekszosci innych krajow dostaniesz ft, rowniez niezaleznie od tego czym lecisz. Jesli masz inna skale na przyrzadach, to musisz sobie przeliczyc sam (sa tabelki).
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Nie wiem co Ty chcesz od tych dzwieków. Wszyscy znajomi, ktorzy mają ten samolot uwazają, ze co jak co ale dzwieki sa bardzo dobre.
Zerknij na ten link:

http://aztec.histo.pl/viewtopic.php?t=1278

Byl podawany link do pewnej strony, na ktore rowniez sa dzwieki. Przeczytaj jednak moj komentarz w w/w temacie.

Co do przeliczania jednostek miar, zaden problem. Czesc przeliczników masz podanych chocizaby na stronie Aztec Airways www.aztec.pl/virtual (działa Flota i na dole An-24).

Cisnienie z formatu 1013 do cisnienia stosowanego w Antku robi sie bardzo prosto: mnozysz 1013 * 0,75 i masz juz cisnienie = 760.

Wysokosc albo tez sobie przeliczasz albo właczasz Shift+Z i korzystasz z tej pomocy.

Ja natomiast mam pytanko do osób, ktore latają An-24 Samborskiego. Otoz wczoraj zauwazyłem, ze samolocik jakos tak dziwnie czasami skacze. Przy widoki zewn. widac, jak stery ogonowe "nerwowo" sie poruszają (w locie na AP). Poza tym zauwazyłem wczoraj dziwne rozsynchronizowanie wskazań HDG. Poprawnie na poczatku lotu ustawiłem hydrokompas z aktualnym kursem, jednak podczas lotu cos było nie tak. Shift+Z pokazywał kurs np. 300, troszke wiało ale nie az tak mocno, a mi na hydrokompasie pokazywało kurs np. 320....z tendencją do dalszej zmiany kursu...tak jakby hydokompas sie rozsynchronizował (lub druga ewentualnosc....mocno wiało a Shift+Z blednie pokazywał siłe wiatru). Czy po synchronizacji kursu na panelu nawigacyjnym przełaczacie przełacznik BKN z powrotem na pozycje neutralną, czy cały czas pozostac ma w pozycji do strojenia?

Pozdrawiam
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Orpheo Beskidy

re an-24

Post autor: Orpheo Beskidy »

Dzięki za odpowiedzi !
konraf - Jesli chodzi o dźwięki w AN-24 to mam wrażenie, że są tworzone z użyciem jakiegoś filtrującego niskie częstotliwości narzędzia (programu), lub też dla zmniejszenia objętości plików "zgrywane" w uboższej wersji - ale to tylko domysł - są poprostu jakby wytłumione (bez basów - co nie znaczy, że mam sto tysięcy subwoofer'ów itp.). Z kolei zmniejszenie pasma częstotliwości tych dźwięków może mieć dobry wpływ na wydajność grafiki AN-a (odciąży procesor ?), która u mnie jest trochę za niska... Apropos hydrokompasu - na ile wiem to chyba synchronizuje się go raz i potem po osiągnięciu przez niego stałych parametrów pracy (jak się rozgrzeje i ustabilizują się jego obroty) trzeba to zrobić jeszcze raz i powinno wystarczyć. Ja synchronizuję go przed startem, kiedy silnik pracuje już jakis czas więc i urządzenia pokładowe są trochę podgrzane i nabierają stałych parametrów - jednak wydaje mi się, że to "rozsynchonizowanie" nie jest to zamierzone i nie ma na celu zwiększenia realizmu a jest tylko małym błędem w programie (charakterystyce urządzenia). To moje prywatne zdanie natomiast obiecuję, że zapytam SIL'a jak to jest w rzeczywistości. W kwestii "buraków" z grafiką AN-a nie powiem nic, ponieważ nie sprawdzałem tego a autopilota nie używam, więc nie wiem. Przełącznik BKN zawsze ustawiam spowrotem w neutralną pozycję - strojenie nie jest normalnym, trybem pracy tego urządzenia - tak mi się wydaje.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi - howojcie sie na młode
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

Poza tym zauwazyłem wczoraj dziwne rozsynchronizowanie wskazań HDG. Poprawnie na poczatku lotu ustawiłem hydrokompas z aktualnym kursem, jednak podczas lotu cos było nie tak. Shift+Z pokazywał kurs np. 300, troszke wiało ale nie az tak mocno, a mi na hydrokompasie pokazywało kurs np. 320....z tendencją do dalszej zmiany kursu...tak jakby hydokompas sie rozsynchronizował (lub druga ewentualnosc....mocno wiało a Shift+Z blednie pokazywał siłe wiatru). Czy po synchronizacji kursu na panelu nawigacyjnym przełaczacie przełacznik BKN z powrotem na pozycje neutralną, czy cały czas pozostac ma w pozycji do strojenia?
Ja też zauważyłem to rozsynchronizowanie hydrokompasu(An-26 Samborskiego).Leciałem z Krakowa do Dęblina IFR i przy wektorowaniu musiałem patrzeć na Shift+Z bo hydro pokazywał spore różnice.Ale po wylądowaniu znowu się zgadzało(trochę poprawiałem w trakcie lotu)On ma dużą bezwładność i trzeba długo czekać,aż się ustabilizuje.Teraz leciałem z EPKK VFR przez ZAB,JAB,JED, LIN do EPWA i miał odchyłki rzędu 1-2 stopnie.
Czy "Szirote"czyli chyba szerokość geo(panel nav,galka po prawej od BKN) zmieniam ze zmianą szerokości?
pzdr
bober

[ Dodano: Sro 12 Sty, 2005 13:54 ]
Aha,BKN nie wyłączam,bo wtedy "samolocik" na hydrokompasie przestaje działać.Dla zainteresowanych przysyłam spaliny(An-26,24-ty chyba też, musi trochę kopcić,chociaż przy starcie, widać to na Balicach wyraźnie:)) Dołączyć na końcu w aircraft.cfg
[SMOKESYSTEM]
//Antonov An-26
smoke.0=-3, -2.00, -15.00, fx_smoke_rx //lewe skrzydło
smoke.1=-3, -2.00, -14.00, fx_smoke_rx

smoke.2=-3, -2.00, 15.00, fx_smoke_rx //prawe skrzydło
smoke.3=-3, -2.00, 14.00, fx_smoke_rx

Uruchamiane oczywiście przez I.
pzdr
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Mlody
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Mlody »

Zainstalowałem na nowym kompie An-24 by Samdim, ale nie wiem dlaczego nie działa mi przycisk "zapusk" - rozrusznik silnika. Nie lubię wariantu ctrl+e, więc musze znaleźć wyjście, tym bardziej, że wcześniej wszystko było o.k. (ale o ile dobrze pamiętam coś było "poprawiane") Czy to jest kwestia jakiegoś zapisu w aicraft.cfg? jesli tak, to może ktoś mógłby podesłać mi na maila swój plik cfg?

no i jeszcze nie dzialają mi smugi spalin z silnika....
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Mlody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Mlody
Awatar użytkownika
Olaffek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ełk

Post autor: Olaffek »

Faktycznie, dźwięki silników na zewnątrz maszyny wypadają bardzo blado jak brzęczenie komara. Sciągnąłem sobie bardzo realistyczne dźwięki Iwczenkowe i jestem zadowolony. Leciałem kiedyś Anem 24 i wiem jak grzmią te silniki w rzeczywistości.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ