Powoli przymierzam sie do popelnienia pierwszego lotu na Vatsim. Obecnie jestem na etapie studiowania mapek. Mam zamiar latac miedzy EPLL, EPPO, EPGD i EPWA. O ile 3 pierwsze lotniska nie maja jakis skomplikowanych procedur i mysle ze sobie z nimi poradze, to z EPWA jest juz gorzej. Nie chce zawalic pierwszego lotu dlatego mam pare pytan i SIDy i STARy aby byc pewnym ze jak przyjdzie co do czego to niczego nie spieprze.
Przykladowo lece z Lodzi do Warszawy. Podejrzewam ze STAR jaki przyjdzie mi wykonac bedzie najprawdopodobniej LDZ 2U. Zaczynam od VOR LDZ, kieruje sie na 69 do KRN, potem 87 i przy LIN biore kurs 328 aby przechwycic ILS na 33, o ile ten pas bedzie w uzyciu. Czy to sie zgadza? Czy wysokosc podejscia bedzie kontrolowana przez approach?
A teraz jak wyglada podejscie od polnocy? ADLAR 1U. Musze leciec przez Adlar, Kodul, Varod. W jaki sposob mam lokalizowac swoja pozycje wzgledem tych punktow jesli nie mam FMC, lece mala cessna lub kingair b200 (docelowo tym chce latac na vatsim) i jedyna nawigacja jest dla mnie VOR/DME. Rozumiem ze mozna je zlokalizowac swoim kierunkiem i odlegloscia od nadajnika VOR, jednak w tym wypadku nie bardzo widze taka mozliwosc.
Mam jeszcze pytanie o SID. Domyslam sie ze lecac do Lodzi czy Poznania przyjdzie mi wykonac Ibara 2G. Lece kierunkiem pasa 29 wznoszac sie na wysokosc 800stop az bede 1 mile za DME OKE. Skrecam w lewo (tu jakis konkretny kurs czy mozna na oko, np 210?) i potem 253 wzgledem OKE. Czy w trakcie tego skretu wznosze sie do 5000 stop, czy dopiero po tym jak obiore kurs 253?
Zastanawialem sie jeszcze nad SID Idako 2G. Jak daleko jest polozony Lamid od radiolatarni OKE? Rozumiem ze powinienem w tym punkcie skrecic by przechwycic OKE na kurs 320.
Czy na Vatsim musze potrafic wykonac kazdy SID, STAR? Czy istnieje mozliwosc zrezygnowania z niego w jakis wypadkach, np niewiedzy?