Odrzucenie lotu VFR

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Kamil

Odrzucenie lotu VFR

Post autor: Kamil »

Witam mam problem włączyłem sobie dzisiaj (dnia 7 września ) FS 2004 ustawiłem pogode z jappsen godzine taką jak jest i patrze super za oknem całkowite zachmurzenie i deszcz w grze tez ale jedno mnie zmartwiło jak chcialem poprosic o koordynaty aby wystartowac kontrola lotów oznajmiła ze otniski jest aktualnie "IFR" i ze prozba odrzucona :( o co chodzi z tym IFR??
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kamil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nie zaplanowałeś lotu jako IFR, więc FS odrzucił prośbę ze względów na brak spełnionych minimów VMC dla lotu VFR.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
lukasz
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ok. Krakowa

Post autor: lukasz »

Podczepię się pod temat: kto na Vatsim (tzn. jaka pozycja kontrolerska) pełni funkcję INFO? Na przykład chcąc lecieć z EPKP do kogo mam się zgłosić (zakładam pełną obsadę w Krakowie)? Czy może tylko unicom?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

lukasz pisze:Podczepię się pod temat: kto na Vatsim (tzn. jaka pozycja kontrolerska) pełni funkcję INFO? Na przykład chcąc lecieć z EPKP do kogo mam się zgłosić (zakładam pełną obsadę w Krakowie)? Czy może tylko unicom?
Pobiednik wielki (EPKP) leży poza CTRem EPKK_TWR, więc w zależności od wysokości lotu zostaje:
a) zgłoszenie (nie prośba o zgode na lot) lotu i późniejszy nasłuch EPKK_APP - lot powyżej 560m (około 1800ft);
b) UNICOM - lot w przestrzeni niekontrolowanej - czyli poza CTRem EPKK_TWR i poniżej 560m;
c) jeśli masz zamiar lecieć do EPKK możesz od razu poprosić o zgodę EPKK_TWR na wlot do strefy CTR lotniska Kraków-Balice.

Tak czy owak na VS dobrze jest powiadomić EPKK_APP lub EPWW_CTR o swoich zamiarach, albo przez PW, albo na kanale.
Ostatnio zmieniony czw 08 lis, 2007 15:37 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

A jeśli byłby obszar (EPWW_CTR) to on także może pełnić rolę INFO.
ODPOWIEDZ