Szybka instalacja FS z dodatkami

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
piter1966
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKM / EGSC

Szybka instalacja FS z dodatkami

Post autor: piter1966 »

Dawno na forum nie pisalem bo od pewnego czasu nie mialem dostepu do mojego FS-a. W pogoni za praca i lepszym zyciem wyemigroalem z kraju. Teraz na swieta przyjezdzam do Polski i chce ze soba zabrac swoj symulator. I tu pojawia sie moj problem tak jak w temacie :
na kompie w domu mam juz zainstalowanego FS09 wraz z roznymi dodatkami a kompa zostawiam dzieciom w Polsce.
Czy istnieje ( jezeli tak to prosze o podpowiedz) mozliwosc zrobienia kopi tej gry z komputera ( nie kopia orginalnej plyty FS09) w formie instalacyjnej by bezproblemow przeniesc to na drugi komp.
W moim FS-ie jest dosc duzo dodatkow w tym komercyjnych ktore rownierz robia wpisy w rejestrze systemowym(np. Airliner Pilot) i pelno dodatkow za free(np ProiectAI).
Bardzo zmudna jest to praca ponownej instalacji wszystkiego a ja chcialbym isc na latwizne i np. zrobic obraz iso na plytach dvd i przekopiowac na nowego kompa ale nie mam pewnosci czy to zadziala.
Podobna sytuacja moze pojawic sie u kazdego z nas gdy zrobi pelny format kompa.
Byc moze ktos sie w ten sposob juz bawil i podpowie jak to w praktyce wykonac.

PS. kozystalem z opcji szukaj nie tylko na tym forum ale i na googlach. znalazlem tylko bardzo enigmatyczna wypowiedz ale niestety bez konkretow.
Pozdrawiam PIOTREK!! ;-)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Prosto sie nie da. Przekopiowanie żywcem nic Ci nie da, bo wiele dodatków (tych z instalatorem) ma swoje wpisy w rejestrze + tworzy czasami katalogi poza katalogiem FS'a.

Wyjściem z sytuacji mogłoby być zrobienie obrazu Ghostem, choć to też jest rozwiązanie mało pewne, bo Ghost zapisze również informacje o sterownikach, a jak mniemam, tego drugiego kompa masz zupełnie innego.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Re: Szybka instalacja FS z dodatkami

Post autor: Artur S. »

piter1966 pisze: Bardzo zmudna jest to praca ponownej instalacji wszystkiego a ja chcialbym isc na latwizne i np. zrobic obraz iso na plytach dvd i przekopiowac na nowego kompa ale nie mam pewnosci czy to zadziala.
Niestety nie zadziała (przetestowane) z uwagi m.in na wspomniane wpisy w rejestrze, a Ghost odpada choćby z powodów o których wspomniał Bartek. Osobiście żeby maksymalnie skrócić instalację FSa, mam kopie z w miarę świeżą zawartością folderów: Addon Scenery, Scenery, Texture, Modules, Effect oraz pliki aircraft.cfg wraz z malowaniami dla interesujących mnie samolotów. Poza tym oczywiście skopiowałem zawartość folderu Documents and Settings i przede wszystkim zescreenowałem sobie ustawienia FSa i zawartość menu "Scenery Library" co jest bardzo pomocną "ściągą". Po instalacji symulatora kopiuję do niego ww katalogi i pliki, dodaje ręcznie scenerie te które tego wymagają, a następni instaluje płatne dodatki. Posiadane przeze mnie instalują się z "exec'a", więc jest to moment. Opisany sposób jest może nieco prymitywny, ale pozwala zaoszczędzić naprawdę masę czasu. Skorzystałem z niego już dwa razy - w tym raz przy zmianie platformy sprzętowej i nigdy nie zdarzyło mi się, bym po takiej instalacji miał problemy z Fsem. Jak wspomniałem: ważna jest ściąga z ustawieniami symulatora i zainstalowanych dodatków - pozwala zaoszczędzić masę czasu na dopasowywaniu skrótów klawiszy czy ustawień softu (jak choćby w Active Sky).
Oczywiście po takiej instalacji trzeba trochę "dopieścić" FSa - zwłaszcza przy zmianie komputera, ale jest to już raczej kosmetyka.
Pzdr - Artur S.
p.s. Mogłem pominąć jakiś plik czy katalog bo piszę z głowy, ale z grubsza wiadomo o co chodzi.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Awatar użytkownika
piter1966
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKM / EGSC

Post autor: piter1966 »

niestety nie jest to pocieszajáca informacja , ale sprobuje z tym powalczyc we wlasnym zakresie. Jak bedzie choc czesciowy sukces to sie wam pochwale! :D mialem nadzieje, ze ktos juz experymentowal z uproszczona instalacja. Wkazdym badz razie w razie czego czekam na pomocne wskazowki!
Pozdrawiam PIOTREK!! ;-)
ODPOWIEDZ