[FSX] Nauka latania 747-400 - pytania początkującego

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

wasylek88
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: 100-lica

[FSX] Nauka latania 747-400 - pytania początkującego

Post autor: wasylek88 »

Witam!
Od jakiegoś czasu mam PMDG 747-400 który narobił mi problemów przy instalacji (głupia Vista blokował instalatorowi wpisy do rejestru. Mam nieco starszą baze AIRAC 0710 ze strony navdata.

Z waszego poradnika (przykładowy lot z LHBP do LEPA) wyczytałem jak uruchomić tą maszyne. Niestety szybko pojawił się problem który pewnie wynikła z mojej niewiedzy. Jako że jestem kompletnie zielony w temaci duże samoloty napotkałem problem z programowaniem FMC. Pomyślałem że tamten plan lotu był z wykorzystaniem starszej bazy i moze dlatego nie przyjmuje mi punktów lotu. Na jednej ze stron która tworzy plany lotu wybrałem więc lot z EPKK do EPWA (krótki lot na poczatek).
Mój plan lotu wygląda tak:
EPKK DCT VAVEL M985 JED UM866 ARDAG Q23 LIN DCT EPWA
Z tego co zrozumiałem Najpierw trzeba podać po lewej te z niepogrubioną czcionką a po prawej wpisywać te z pogrubiona. Wpisałem więc EPKK po prawej (bo chyba od teogo się zaczyna) i było OK, potem chciałem DCT po lewej i był komunikat INVALID ENTRY. No ok pomyślałem że zobacze co z innymi wpisałem po prawej VAVEL i przyjęło a po leqwej samo wyskoczyło Direct. No to dalej wpisuje po lewej M985 i znowu komunikat INVALID ENTRY. No nic wiem że ta trasa mi nie zadziała ale ide dalej. JED przyjmuje po prawej. Następnie daje UM866 i...zadziałało. Dalej wpisałem ARDAG potem Q23 i wszystko dalej działało aż do LIN. Potem jest to nieszczęsne DCT (ale nie moge znaleźć co to jest) które nie działa.
Wiem wiem, nie znam się na tym. Więc dlatego proszę Was o wytłumaczenie krok po kroku jak to zaprogramować. Jak mi się to uda to zobaczymy co dalej nie potrafie ale pewnie będzie tego sporo.
FSX Deluxe + PMDG 747-400X + AIRAC 0710
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

DCT nie wpisujesz. To jest skrót od Direct.
W lewej kolumnie RTE masz nagłówek VIA i TO.
Na stronie 9 poradnika (punkt 2 w FMC) masz opisane jak wpisywać punktu.

Na zakładce RTE juz nie podajesz EPKK, EPWA itp. Te dane podajesz na samym początku programowania FMC. Na RTE ma iść sama trasa.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
wasylek88
Cadet
Cadet

Rozumiem że zaczynamy od punktu VAVEL po prawej tak jak to było w przykładowym locie z TORNO.

Nie da rady M985 bo wyswietla INVALID ENTRY.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

To weź:
JED M866 ARDAG, bo i tak od ARDAG masz już STAR.
Bartek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Re: Nauka latania 747-400 - pytania początkującego

Post autor: RzEmYk »

wasylek88 pisze:Witam!
Od jakiegoś czasu mam PMDG 747-400 który narobił mi problemów przy instalacji (głupia Vista blokował instalatorowi wpisy do rejestru. Mam nieco starszą baze AIRAC 0710 ze strony navdata.
To się wyjaśniła kwestię problemu z autoryzacją i problem czarnych ekranów.
Bardzo przepraszam za niesłuszne oskarżenia. Jak do tej pory, to tylko piraty miały z tym problem, a tu widzę, że Vista też potrafi zdziałać cuda...
Na jednej ze stron która tworzy plany lotu wybrałem więc lot z EPKK do EPWA (krótki lot na poczatek).
Mój plan lotu wygląda tak:
EPKK DCT VAVEL M985 JED UM866 ARDAG Q23 LIN DCT EPWA
Zmień stronę, bo ta generuje cuda.
http://www.pl-vacc.org/pol3/fp_new.php?d=main
http://rfinder.asalink.net/free/
Z EPKK do EPWA wiedzie trasa: JED M866 ARDAG, ewentualnie można dodać VAVEL M985 na początku, ale to jest bez sensu, bo musiałbyś po starcie z pasa 25 zakręcać o 180 stopni, żeby nadlecieć nad VAVEL. Lepiej od razu kierować się na JED. Wątpię, żebyś B744 wszedł wyżej niż FL285, więc zostańmy przy dolnych drogach lotniczych (górne mają prefix "U" od Upper).
ARDAG jest punktem wlotowym do TMA Warszawa rozpoczynającym STAR ARDAG 2U.

Piszę z pamięci, więc może być nieco inaczej:
EPKK i EPWA wpisuje się na pierwszej stronie RTE, na drugiej: przy R1 - JED, L2 - M866, R2 - ARDAG.
Na DEP/ARR wybierasz DEP z EPKK i pas. Arrival wklepuje się dopiero, gdy zaczynasz się zbliżać do punktu wlotowego, bo międzyczasie wiatr może zmienić kierunek i zamiast lądowania np. na pasie 33, będziesz podchodził na pas 11.
Ostatnio zmieniony ndz 23 gru, 2007 08:38 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
wasylek88
Cadet
Cadet

Dzięki!
Trasa zaprogramowana tak na szybko i działa. Zobaczymy wieczorem co dalej nie będe potrafił i swoje problemy zgłosze tutaj. Dzięki za w miare proste wytłumaczenie.

----
No więc tak!! Ufff pierwszy lot za mną (ale tego nie mozna tak nazwać. Kompletnie nie to co Cesna. Troszkę sie zgubiłem przy lądowaniu. Wybrałem pas numer ILS33 i z drugiej strony ARDA2U z listy i było by ok tylko że samolt zrobił zwrot na kierunek pasa ale nie zniżał się. Jak można zrobić żeby sam rozpoczął zniżanie?? Byłem zmuszony wyłączyć autopilota i lądować ręcznie ale w moim wykonaniu było to troskzę niezgrabne. Majtałem się w każdą stronę po wyłączeniu autopilota i z ledwością po posadzeniu 747 na pasie udało mi się zwolnić. Miałem też problemy z rozłączona drogą miedzy lotniskiem a ARDAG której nie mogłem załatac. Eh trzeba potrenować to może wyjdzie.
Czy na lotnisku EPKK jest procedura SID?? Bo w FMC przy starcie trzeba było wpisać a nie wiedziałem co więc ominąłem to wystartowałem, Poprzełączałem co trzeba i włączyłem LNV i VNAV.
Awatar użytkownika
roszo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krzyżanowice

Post autor: roszo »

Aby samolot sam zniżał należy wcisnąć przycisk APP na panelu autopilota.
W EPKK nie ma SIDów i STARów, startując lecisz prosto na JED, dolatując lecisz z JED do KRW.
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Zniżanie z przelotowej, czy zniżanie wg. wskazań ILS?
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

wasylek88 pisze: Jak można zrobić żeby sam rozpoczął zniżanie??
Przecież na stronie 26 naszego poradnika jest napisane, co zrobić, żeby samolot przechwycił i podążał za ścieżką ILS.
O rozłączonej drodze (Route Discontinuity) też w poradniku było. Moja rada, potrenuj te przeloty kilka-naście razy, testuj, a dopiero w przypadku problemów, pytaj. Jak opanujesz FMC oraz loty tym PMDG 747, to będziesz umiał latać każdym innym samolotem.
Bartek
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Rybnik

Post autor: pkris »

konraf pisze:..... Jak opanujesz FMC oraz loty tym PMDG 747, to będziesz umiał latać każdym innym samolotem.
???
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

FMC zawarte w tym samolocie jest zbliżone do większości FMC samolotów Boeing, jedynie Airbus ma nieco inaczej rozwiązane MCDU. Więc jak się ktoś nauczy obsługiwać FMC w B747, to będzie umiał zaprogramować FMC w B737, B757, czy B767.
W dodatku jak ktoś dobrze opanuję latanie B747, to sobie poradzi z mniejszymi samolotami.

Przy czym nie twierdzę, że należy zaczynać naukę na tym kolosie. Ja proponuję naukę rozpocząć od C172, później Baron 58 - na nich należy się nauczyć klasycznej nawigacji na VOR, NDB. Dopiero później przesiąść się na przykład na B737 i nia nim nauczyć się FMC, nawigacji RNAV, itd. Na końcu dopiero siąść na kolosy typu B747, czy A340.
Co z tego, że ktoś będzie umiał zaprogramować FMC, skoro nie będzie umiał podejścia VOR/DME?
Niedawno (VS, egzamin na epwa_twr) był wiatr 280 12kt i jedynie jedna maszyna podeszła na VOR/DME rwy 29, reszta ILS. Czy to tak trudno zerknąć na mapkę i przećwiczyć sobie offline podejście VOR/DME? Chyba trudno, bo nie wystarczy nacisnąć APP, samolot sam nie podejdzie...
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

RzEmYk pisze:280 12kt i jedynie jedna maszyna podeszła na VOR/DME rwy 29, reszta ILS. Czy to tak trudno zerknąć na mapkę i przećwiczyć sobie offline podejście VOR/DME? Chyba trudno, bo nie wystarczy nacisnąć APP, samolot sam nie podejdzie...
Przy 290/13 w realu nadal wszystko idzie na 33 :>
Awatar użytkownika
Masi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bolesławiec

Post autor: Masi »

Ale to nie real ;-)
Rzemyk ma rację co do VOR/DME ;-))
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

JeV pisze:
RzEmYk pisze:280 12kt i jedynie jedna maszyna podeszła na VOR/DME rwy 29, reszta ILS. Czy to tak trudno zerknąć na mapkę i przećwiczyć sobie offline podejście VOR/DME? Chyba trudno, bo nie wystarczy nacisnąć APP, samolot sam nie podejdzie...
Jevik, przecież wiesz o co mi chodzi. W realu w razie czego umieją podejść VOR/DME 29...
wasylek88
Cadet
Cadet

Dzięki za odpowiedzi. Z tego wszystkiego zapomniałem o APP. Już 3 raz lecę i w kółko coś mi nie wychodzi. Zlikwidowałem rozłączoną trasę ale mimo to po ARDAG samolot nie zakręcił na pas tylko wyłączył sie autopilot. Za 2 razem było ok skierował się na pas ale zapomniałem o APP a za trzecim razem z wciśniętym APP leciał w kierunku lotniska ale nie zniżył się tylko przeleciał lotnisko. Potrenuje jeszcze kilka razy i ewentualnie dalej będę pytał.

LOT numer 4 zakończony powodzeniem. Udało się! Samolot ładnie zakręcił. Było słychać kod z radiolatarni i samolot zniżył się automatycznie. No tylko to było ostre zejście bo wcześniej nie ustawiłem na poprzednich punktach trasy coraz mniejszej wysokości ale juz tak mniej więcej rozumiem na czym to polega. Teraz aż do znudzenia będę ćwiczył ten lot a potem zaplanuje coś innego.
Mam pytanie. W FMC przy punktach można podać prędkość i wyskokość tylko w jakim formacie trzeba to wpisać?? W niektórych miejscach przyjmowało mi np 210/5000 w innych nie. Nie chciało mi nigdzie przyjmować np FL100 ani nic z przedrostkiem FL.
Ostatnio zmieniony śr 28 lis, 2007 19:22 przez wasylek88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Nie chciało mi nigdzie przyjmować np FL100 ani nic z przedrostkiem FL
wpisz samo 100=10000=FL100 Chociaż u mnie przyjmuje obie wartości.
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Awatar użytkownika
Masi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bolesławiec

Post autor: Masi »

Pomyśl trochę zanim coś napiszesz ;-)
Wystarczą same liczby np:220/300 to będzie w FL (jako 30000) a jak chcesz w ft to 220/3000 ;-)
Pozdr. :-))
wasylek88
Cadet
Cadet

Masi pisze:
Pomyśl trochę zanim coś napiszesz ;-)
Wystarczą same liczby np:220/300 to będzie w FL (jako 30000) a jak chcesz w ft to 220/3000 ;-)
Pozdr. :-))
Pomyślałem. Ale jak juz wcześniej napisałem nie we wszystkich punktach przyjmowało te liczby.
Już zrozumiałem o co w tym wszystkim tak mniej więcej chodzi. Trase z Krakowa do Warszawy ćwiczyłem tyle czasu że już praktycznie wszystko na pamięć znam. A dlatego mi nie przyjmowało niektórych liczb bo samolot nie był by w stanie zejść na taką wysokość w tak krótkim czasie. Czas na inną trase ale nie wiem jeszcze jaką. Myślałem że będę miał więcej problemów z tą maszyną ale skoro istnieje autopilot i ILS to nie wiele muszę robić.
wasylek88
Cadet
Cadet

Dobra nie miałem ostatnio czasu na FSX. Teraz mam pytania. Powiedzmy że lece z zaprogramowaną trasą z EPKK do EPWA:
1. W którym momencie powinienem dostać info na którym pasie mam lądować?? Bo w tej kwestii jak gram w singlu to tragedia w FSX. Już przelatuje przez punkt ARDAG a nadal nie mam namiarów. Więc jak mam wprowadzić odpowiedni STAR?? Skoro juz jestem przy punkcie LIN i dopiero dostaje info że ILS 11 mam użyć. no ale wtedy już jest problem bo autopilot tworzy trase tak powyginaną że samolot nei jest wstanie tak lecieć. Jak samemu wprowadze (tuż przed punktem ARDAG) STAR na pas 11 to zupełnie inną drogą leci i jest ok.

2. Powiedzmy że dolatuje do ARDAG i dostaje że n pas 33 mam sie kierować. Ale przwd ustawieniem na oś pasa mam info że mam przed soba kogoś innego i musze poczekać. Jak to mozna zasymulować w singlu? Trzeba mieć mapy i wyłączyć autopilota? Wtedy można ręcznie takie kólko zrobić czy jakoś to w autopilocie moge właczyć?? Jak to jest w prawdziwym lotnictwie??

Narazie to chciałem wiedzieć.
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

wasylek88 pisze:Dobra nie miałem ostatnio czasu na FSX. Teraz mam pytania. Powiedzmy że lece z zaprogramowaną trasą z EPKK do EPWA:
1. W którym momencie powinienem dostać info na którym pasie mam lądować??

2. ..mam info że mam przed soba kogoś innego i musze poczekać. Jak to mozna zasymulować w singlu?
1. na którym pasie wylądować to powie ci METAR lotniska docelowego, jeszcze zanim wystartujesz

2. HOLDING
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
wasylek88
Cadet
Cadet

1. Czyli rozumiem że mam z góry ustalony przed lotem pas na którym mam lądować ale w razie zmiany to przed punktem ARDAG w tym przypadku powinienem dostać juz tą informacje o zmianie by wprowadzic nowy STAR??

2. To że to holding to wiem ale nie znam się na lotnictwie i nie bardzo wiem czy w realnym lotnictwie piloci wybierają z komputera pokładowego z jakiejś listy tryb holdingu czy poprostu wyłaczają zaprogramowana trase i sami czytając z map wykonują tą czynność?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

1. Nie, METAR i TAF lotniska docelowego podczas odprawy mogą co najwyżej sugerować pas do lądowania. Podczas lotu warunki meteo mogą się diametralnie zmienić.
Latając offline można przewidzieć pas podsłuchując _APP.
No i ATC już od dawna powinno Cie wektorować.

2. FSowe ATC jest głupie jak but i może Cie ustawiawić zaraz za wolniejszą maszyną na ścieżce podejścia.
Holding wykonuje się na AP, którym steruje FMC samolotu.
wasylek88
Cadet
Cadet

1. OK juz rozumiem. Szkoda, że FSX jest na tyle ubogi że powiadamiają mnie na którym pasie jak ja juz dawno zaczynam wykonywc ARDA 2U (Jestem na końcówce a nagle mi mówią że mam na pas 11 lądować.

2. Juz widze, klikam na HOLD w FMC-CDU i potem wyświetla mi się napis HOLD AT i mam wybrać punk w którym aczuna holding ale... skąd mam wiedzieć który punkt wybrać. Próbuje zrobić coś takiego przed EPKT ale to nie dziła dobrze bo te kółko robi mi w innym miejscu niż to ma miejsce na mapie którą oglądałem. W którym miejsu na mapie moge znaleźć taką informacje?? Bo ja widze tam tylko max prędkość max i min wysokość i tyle przy napisie HOLDING.

Narazie jeszcze tylko tego mi brakuje do szcześcia.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

2. Juz widze, klikam na HOLD w FMC-CDU i potem wyświetla mi się napis HOLD AT i mam wybrać punk w którym aczuna holding ale... skąd mam wiedzieć który punkt wybrać.
Wybierasz punkt, nad którym chcesz kręcić holding, na mapce widać, ze dla podejścia ILS na pas 27 EPKT jest to NDB KTC.
wasylek88
Cadet
Cadet

Wybierasz punkt, nad którym chcesz kręcić holding, na mapce widać, ze dla podejścia ILS na pas 27 EPKT jest to NDB KTC.
aaaa stąd to jest. Nie wiedziałem co to jest na mapie.

Dzieki za pomoc. Jakby co to dalej będę pytać.

------
Tak teraz ok jest. Dolatuje do tego punktu NDB KTC i zaczyna robić holding. Tylko zapomnialem że nie moge przy tym nacisnąć na LOC bo wtedy ignoruje to i leci dalej w stronę pasa. Potem nie wiedziąlem i nacisnąłem w czasie robienia holdingu EXIT HOLD bo myślałem że on sam dokończy i wróci dalej do podejścia na pas a on odrazu zaczął kierowac się do punktu w którym miał być zaraz po holdingu. Ale potem juz było ok. Rozumiem o co chodzi.

Teraz musze przećwiczyć coś innego zanim na Vatsim się wybiore. Tylko nie wiem co.

-----

A jak zrobić coś takiego że lece powiedzmy (przykładowo) z EPKK do EPKT i w połowie drogi okaże się że musze przymusowo lądaowac nie wiem w jakimś innym mieście. Co musze zrobić?? Bo mam zaprogramowaną inną trase i nie mam pojęci jak powiedzmy przerwać ją i zaprogramować w trakcie lotu inne lotnisko docelowe.
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

wasylek88 pisze:Teraz musze przećwiczyć coś innego zanim na Vatsim się wybiore. Tylko nie wiem co.
moze wyłącz to całe FMC i spróbuj polatać normalnie?
ewentualnie na samych autopilotach.

Jak dostaniesz kilka komend od ATC przed podejściem to nie bedziesz wiedział i miał czasu w co klikać w FMC i co wtedy? Wtedu bedzie fajnie jak potrafisz polecieć na jakąś pomoc radionawigacyjną, obliczyć sobie zniżnanie, wykonac stara na piechotę.

Pozdrawiam
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

wasylek88
Cadet
Cadet

Fajnie jakby to po polsku było. Bo nie umiem angielskiego na tyle by to przeczytać i zrozumieć.

noker już latałem od radiolatrni do radiolatarni jeśli o to ci chodzi tylko za pomoc ustawiania HDG i ALT ręcznie.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

wasylek88 pisze:Fajnie jakby to po polsku było. Bo nie umiem angielskiego na tyle by to przeczytać i zrozumieć.
Kupiłeś PMDG wiedząc, ze nie zrozumiesz dokumentacji? To albo słownik i jakiś translator, albo coś z polską dokumentacją czyli ATR-72.
noker już latałem od radiolatrni do radiolatarni jeśli o to ci chodzi tylko za pomoc ustawiania HDG i ALT ręcznie.
A umiesz przechwycić radial, zrobić krąg według DME?
wasylek88
Cadet
Cadet

Kupiłeś PMDG wiedząc, ze nie zrozumiesz dokumentacji? To albo słownik i jakiś translator, albo coś z polską dokumentacją czyli ATR-72.
Nie kupowałem tego dla dokumentacji. :-) Poprostu podoba mi się 747-400 i dlatego. A ten z gry mało funkcjonalny, więc wolałem zainwestować na przyszłość.
Nie każdy zna angielski, głupi zwyczaj że angielski to podstawa. Ja uczyłem się innych języków.
A umiesz przechwycić radial, zrobić krąg według DME?
Nie potrafie, dlatego potrzebuje czegoś po polsku żeby zrozumieć.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

To nauka nawigacji według VOR/DME na 747 nie jest najlepszym pomysłem (trochę za dużo się dzieje w krótkim czasie), lepiej wybierz Cessnę, a poradniki po polsku znajdziesz na Aztec.pl i w przyklejonych wątkach:
viewtopic.php?t=532&start=0
viewtopic.php?t=6513
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

wasylek88 pisze: Nie kupowałem tego dla dokumentacji. :-)
Tak sobie czytam spokojnie ten Twoj temat i faktycznie, zrobileś sobie teraz z forum instrukcje oblugi do samolotu. Jasne, że nie mam nic przeciwko pytaniu ale Ty zadajesz pytania, które są w manualu wyjasnione. Poza tym PMDG do 747 dostarcza znakomite materialy:
http://www.precisionmanuals.com/priv/pa ... /docs.html
no ale niestety, bez angielskiego daleko nie zajedziesz.
I po raz kolejny widzę posta, gdzie ktos pisze, że klikam w to czy tamto i sie nic nie dzieje, albo samolot zaczyna wariować. Nie sztuka coś poklikać. Sztuka wiedzieć do czego to cos sluży.
Już sie nie wypowiadam na temat tego, że ktoś kupuje takiego pmdg 747 i uczy sie na nim podstaw (nie umiejąc np. przechwytywać radiali VOR). W ogóle nie rozumiem jak można zabierać sie za latanie bez znajomości tradycyjnej nawigacji. Co, jak wklepiesz w FMC trase i inne dane to będziesz slepo ufal FMC? A co, jak juz sie na VATSIM wybierzesz, dostaniesz jakieś nietypowe polecenia, którego albo FMC nie wykona, albo nie bedziesz umiał ich do FMC wpisac?
Słowem najpierw nauka nawigacji, potem nauka danego samolotu i dopiero potem latanie.
Bartek
Gregoo23
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Slask

Post autor: Gregoo23 »

Witam

Probuje poleciec 747-400 na podstawie podrecznika Artura Śliwy LHBP-LEPA. Generalnie podrecznik napisany jest w miare zrozumiale ale pytanie moje dotyczy samego poczatku. Startujac gre wybieram samolot, lotnisko LHBP, warunki atm, czas itd. Czy mam zaplanowac lot czy poprostu przejsc na lotnisko LHBP?
Pytam dlatego, ze nie planujac trasy nie znam wysokosci przelotowej czy pasa startowego.
W ww podreczniku napisane jest, te dane uzyskal od kontrolera z vatsim. Nie czuje sie na tyle na silach wiec chce sprobowac offline wiec chce spytac czy mam przejsc do lotniska czy wczesniej uzyc Zaplanuj lot?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Zależy jak masz zamiar leciec. Napisałeś, ze nie na VATSIM, wiec off-line ale off-line z wbudowanym w FS ATC, czy bez użycia tego ATC?
Osobiście polecam lot bez ATC.
Plan lotu masz tu:
http://www.euroutepro.com/fp/fp_module. ... 549753f3ae
Na taki dystans mozesz spokojnie wziaść pułap np. FL380 albo FL400.
Wyboru pasa dokonujesz na podstawie warunków pogodowych na lotnisku (wiatr). Startuje się i ląduje pod wiatr. Jesli wiec masz podany np. 330, to znaczy, ze wieje z kierunku 330. Pas dla takiego wiatru byłby 33 (kierunek pasa to 330, a wieje z 330, wiec start pod wiatr).
Bartek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Pułap zależeć będzie raczej od wiatru - czasem na większej wysokości wiatr jest mniejszy, więc jeśli jest to tailwind, bardziej opłacalny jest wybór niższego poziomu lotu. Zdarzało mi się obserwować na monitorach w realu lot z USA niewiele powyżej FL300 (teraz dokładnie nie pamiętam, który był to poziom).
Obrazek
Gregoo23
Cadet
Cadet

Dzieki za odpowiedz. Jesli wylacze ATC to zniknie pytanie o zgode na kolowanie, start itd?(okno wyswietlane ~tylda)Poprawcie mnie jesli sie myle.
Wczesniej bez planowania w FMC ustawiajac trase z punktu a do b autmoatycznie w okienku ATC pojawiala mi sie prosba o odlot do punktu b. Teraz planujac trase w FMC mam prosba na odlot N,S,W,E tak ma byc czy cos robie zle?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

FMC nie ma nic wspolnego z ATC. Po prostu jesli nie zaplanujesz trasy w FS, to to ATC z FS nie bedzie jej widziało i wtedy masz te opcje N, W, S, E.
Bartek
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Po prostu nie planując trasy w FS masz opcje tylko dla VFR :)
Obrazek
Gregoo23
Cadet
Cadet

Doszlismy do tego o co mi chodzilo czy jesli chce korzystac z lotu na podstawie tego podrecznika czyli uzywajac FMC mam na poczatku zapolanowac lot czy po prostu przeniesc sie na lotnisko?:)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Tak. Tylko w locie szkoleniowym o wyborze pasów decydowała kontrola VATSIM. W Twoim przypadku musisz sam sobie o tym zdecydować.
Bartek
ODPOWIEDZ