Wilco Airbus series vol. 1
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Jednak nie jest dobrze...
No niestety pionowy profil lotu po osiągnięciu ToD nie został w patchu poprawiony (bug polega z grubsza na tym, że po osiągnięciu ToD i aktywacji DES alt samolot najpierw zaczyna schodzić bardzo powoli, balla dewiacyjna jednak mimo to ucieka do góry (tak jakby wskazywała, że jesteśmy poniżej profilu), sytuacja stabilizuje się jakiś 6 poziomach poniżej Cruise FL). Wielki minuch - a było zgłaszane tyle razy
Poza tym bugiem (i zachowaniem w holdach - o którym już pisałem, że nie zostanie poprawione) samolot wydaje się być bezbugowy
Pozdrawiam
Gwidon
Poza tym bugiem (i zachowaniem w holdach - o którym już pisałem, że nie zostanie poprawione) samolot wydaje się być bezbugowy
Pozdrawiam
Gwidon
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
U mnie jest chyba taki bug, że mimo, iż jadę w trybie Expert, mam nadal podpowiedzi w FMC. Znaczy np. nie przyjmuje mi z ręki ZFW (ale wydaje mi sie, że podaje w złej formie; w PSS wpisywało się tylko np. 115.2 - w lbs - a w Wilco taka forma nie wchodzi), za to jak kliknę na guzik obok ZFW, to pojawia sie w scratchpad podpowiedz w postaci prawidłowej wartości ZFW, ktora można wklikać w odpowienie miejsce.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Dramat...
Bartek, im dłużej latam tym bardziej siwieję....lekko podłamany
Potwierdzam, ZFWCG/ZFW właśnie się tak wprowadza, trudno to uznać za bug - możesz wprowadzić ręcznie tylko musisz zachować właściwy format (podający również CoG - a skąd u diabła te CoG wyliczyć, jak nie ma żadnego narzędzia do dyspozycji ????).
Do rozpaczy doprowadząją mnie trzt rzeczy :
- pionowy profil lotu po cięciu ToD ,
- brak dynamicznego odświerzenia danych FMGC-MCDU ,
- holdingi.
I czwarta sprawa :
- podejście developerów do użytkowników, na zasadzie : jak się Wam nie podoba zejście w managed mode desc to schodżcie sobie na VS.
Dramat i tragedia - tak się po prostu nie powinno traktować użytkowników. Przecież wszelkie managed modes to istota i filozofia AIRBUSa. Oczywiście, użytkownik powinien mieć pełną możliwość wybierania modów autopilota ale nie może być skazywany na korzystanie z jednych tylko dlatego, że inne nie działają właściwie. Dramat raz jeszcze.
Pozdrawiam
Gwidon
PS. Przepraszam wszystkich, którzy na podstawie moich wypowiedzi nabyli ten dodatek. Na moment obecny cofam wszelką rekomendację dla tego produktu. Cofam również dla tego, że nie wierzę aby dwa powyższe błędy (przy czym pierwszy jest tak naprawdę fundamentalny) mogły być kiedykolwiek w przyszłości poprawione. Sorry Koledzy.
Potwierdzam, ZFWCG/ZFW właśnie się tak wprowadza, trudno to uznać za bug - możesz wprowadzić ręcznie tylko musisz zachować właściwy format (podający również CoG - a skąd u diabła te CoG wyliczyć, jak nie ma żadnego narzędzia do dyspozycji ????).
Do rozpaczy doprowadząją mnie trzt rzeczy :
- pionowy profil lotu po cięciu ToD ,
- brak dynamicznego odświerzenia danych FMGC-MCDU ,
- holdingi.
I czwarta sprawa :
- podejście developerów do użytkowników, na zasadzie : jak się Wam nie podoba zejście w managed mode desc to schodżcie sobie na VS.
Dramat i tragedia - tak się po prostu nie powinno traktować użytkowników. Przecież wszelkie managed modes to istota i filozofia AIRBUSa. Oczywiście, użytkownik powinien mieć pełną możliwość wybierania modów autopilota ale nie może być skazywany na korzystanie z jednych tylko dlatego, że inne nie działają właściwie. Dramat raz jeszcze.
Pozdrawiam
Gwidon
PS. Przepraszam wszystkich, którzy na podstawie moich wypowiedzi nabyli ten dodatek. Na moment obecny cofam wszelką rekomendację dla tego produktu. Cofam również dla tego, że nie wierzę aby dwa powyższe błędy (przy czym pierwszy jest tak naprawdę fundamentalny) mogły być kiedykolwiek w przyszłości poprawione. Sorry Koledzy.
"...dobrze ze od 5 lat nie mam telewizora bo bym chyba sie zesral chinskim pudrem z gniewu i rozpaczy..." by Vert
Re: Dramat...
No to mnie Grzegorz załamałeś
Nie miałem okazji porządnie przetestować nowego SP i zostawiłem to sobie dopiero na weekend, a tymczasem okazuje się, że dużo z tych najistotniejszych bugów pozostało. Dobrze, że chociaż poprawiono bug z wyliczniem pozycji pseudo-waypointów po użyciu funkcji DIRECT, bo to już eliminowało ten samolot całkowicie, szczególnie do użytku na VATSIMie.
Poza tym pozostała sprawa z autotrymowaniem A318 po dołączeniu autopilota podczas podejścia, ale to nawet nie zostało uznane za bug!!!
No ale trzeba też zanleść pozytywy. Teraz po ukazaniu się SP będę mógł już ustawić ciśnienie w VC.
No i drugie kółko w przedniej golenii się już kręci podczas kołowania...
Ehhh...
Nie miałem okazji porządnie przetestować nowego SP i zostawiłem to sobie dopiero na weekend, a tymczasem okazuje się, że dużo z tych najistotniejszych bugów pozostało. Dobrze, że chociaż poprawiono bug z wyliczniem pozycji pseudo-waypointów po użyciu funkcji DIRECT, bo to już eliminowało ten samolot całkowicie, szczególnie do użytku na VATSIMie.
Poza tym pozostała sprawa z autotrymowaniem A318 po dołączeniu autopilota podczas podejścia, ale to nawet nie zostało uznane za bug!!!
No ale trzeba też zanleść pozytywy. Teraz po ukazaniu się SP będę mógł już ustawić ciśnienie w VC.
No tak....
Seweryn,
oczywiście wiele bugów zostało usuniętych. Bardzo dobrze i chwała twórcom za to.
Tak, jak napisałem wyżej - dla mnie istotne jest prawidłowe działania specyficznych cech AIRBUSa (szczególnie w zakresie automatyki lotu, sprzężęnia FMGC-MCDU, FBW) - tego czegoś co w tak wyrazisty sposób odróźnia go od Boeinga. Niestety, właśnie ta cała esencja AIRBUSa, nie została oddana.
Po wczorajszych lotach, zarzucając już sobie jakiś irracjonalny brak obiektywizmu, przeleciałem się porównawczo "moim" PSS-IFDG (ta sama trasa, ten sam załadunek, ta sama pogoda). No i wyszło mi, że produkt z długą już bardzo brodą (ile to już lat 5, 6 ?) oddaje w sposób nieporównywalnie lepszy specyfikę lotu AIRBUSami. Owszem SD nie zachowuje się tak dobrze, jak w AWS (Airbus Wilco Series - nie mylić z pewną przebrzmiałą już formacją polityczną ;-)))), grafika jakby trochę bardziej siermiężna ale...to nie stanowi tak naprawdę o jakości dodatku (przynajmniej dla mnie). Zresztą w AWS nie działają również "smaczki" których oprogramowanie jest banalnie proste - przykładowo proces przetaczania paliwa po imbalansie spowodowanym wcześniejszym używaniem APU. Powinno być : 1. otwarcie crossfeedu, 2.wyłączenie pomp po stronie w której ilość paliwa jest mniejsza. Jest : 1.otwarcie crossfeedu, 2.wyłączenie pomp po stronie w której ilość paliwa jest mniejsza i......niebieska kontrolka crossfeedu gaśnie, zaś SD informuje nas o zamknięciu zaworu przetaczania (i to jest bzdura). Na zwróconą przez użytkownika uwagę, developerzy odpowiadają mgliście udając , że nie rozumieją problemu. No chała po prostu.
Oczywiście, w jakiejś tam skali punktowej, AWS mieści się przedziale dodatków średnich z minimalnym wskazaniem na dobry-średni ;-))) Ale to za mało, jak na tak szumne zapowiedzi wydawcy, cenę i ogrom pracy testowej w to włożony.
Przed patchem byłem w stanie na wiele bugów przymknąć oko, conajwyżej komentując, że taki "trynd" obecnie mamy na rynku (produkt wymaga 2-3 patchy aby był naprawdę dobry) i trzeba dać szansę developerom. Ale po pracach związanych z patchem i wydaniem go wreszcie...nie ma żadnej taryfy ulgowej.
Skoro PSS potrafił tyle lat temu w sposób rewelacyjny oprogramować FMGC-MCDU to nie rozumiem dlaczego teraz, firma z taką reputacją nie jest w stanie właściwie oprogramować tego samego.
Howhg !
Gwidon
oczywiście wiele bugów zostało usuniętych. Bardzo dobrze i chwała twórcom za to.
Tak, jak napisałem wyżej - dla mnie istotne jest prawidłowe działania specyficznych cech AIRBUSa (szczególnie w zakresie automatyki lotu, sprzężęnia FMGC-MCDU, FBW) - tego czegoś co w tak wyrazisty sposób odróźnia go od Boeinga. Niestety, właśnie ta cała esencja AIRBUSa, nie została oddana.
Po wczorajszych lotach, zarzucając już sobie jakiś irracjonalny brak obiektywizmu, przeleciałem się porównawczo "moim" PSS-IFDG (ta sama trasa, ten sam załadunek, ta sama pogoda). No i wyszło mi, że produkt z długą już bardzo brodą (ile to już lat 5, 6 ?) oddaje w sposób nieporównywalnie lepszy specyfikę lotu AIRBUSami. Owszem SD nie zachowuje się tak dobrze, jak w AWS (Airbus Wilco Series - nie mylić z pewną przebrzmiałą już formacją polityczną ;-)))), grafika jakby trochę bardziej siermiężna ale...to nie stanowi tak naprawdę o jakości dodatku (przynajmniej dla mnie). Zresztą w AWS nie działają również "smaczki" których oprogramowanie jest banalnie proste - przykładowo proces przetaczania paliwa po imbalansie spowodowanym wcześniejszym używaniem APU. Powinno być : 1. otwarcie crossfeedu, 2.wyłączenie pomp po stronie w której ilość paliwa jest mniejsza. Jest : 1.otwarcie crossfeedu, 2.wyłączenie pomp po stronie w której ilość paliwa jest mniejsza i......niebieska kontrolka crossfeedu gaśnie, zaś SD informuje nas o zamknięciu zaworu przetaczania (i to jest bzdura). Na zwróconą przez użytkownika uwagę, developerzy odpowiadają mgliście udając , że nie rozumieją problemu. No chała po prostu.
Oczywiście, w jakiejś tam skali punktowej, AWS mieści się przedziale dodatków średnich z minimalnym wskazaniem na dobry-średni ;-))) Ale to za mało, jak na tak szumne zapowiedzi wydawcy, cenę i ogrom pracy testowej w to włożony.
Przed patchem byłem w stanie na wiele bugów przymknąć oko, conajwyżej komentując, że taki "trynd" obecnie mamy na rynku (produkt wymaga 2-3 patchy aby był naprawdę dobry) i trzeba dać szansę developerom. Ale po pracach związanych z patchem i wydaniem go wreszcie...nie ma żadnej taryfy ulgowej.
Skoro PSS potrafił tyle lat temu w sposób rewelacyjny oprogramować FMGC-MCDU to nie rozumiem dlaczego teraz, firma z taką reputacją nie jest w stanie właściwie oprogramować tego samego.
Howhg !
Gwidon
No to mamy Airbus Wilco = Airbus CLS + FMC... Nie testowałem jeszcze SP1, ale jak czytam, to widzę, że nie ma sensu. Zostaję przy mergu;)
Polityka Feelthere jest po prostu śmieszna, trzeba czekać na SP4 :/
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Na swoim forum ostro zapowiadali,że teraz poprawią wszystkie bugi i zrobią jeden, poządny SPRzEmYk pisze:No to mamy Airbus Wilco = Airbus CLS + FMC... Nie testowałem jeszcze SP1, ale jak czytam, to widzę, że nie ma sensu. Zostaję przy mergu;)
Niestety....
Niestety nie ! Znowu referencyjny jest SPD LIM pseudowaypoint, który się nie aktualizuje dynamicznie po wprowadzeniu ewentualnych constrains.# The managed descent has been improved
Nic z tego nie budiet....
Pozdrawiam
Gwidon
Osobiście ten produkt wywalam z dysku. Szkoda zdrowia.
Pomijam już w/w błędy i niedoróbki ale produkt powinien byc stabilny jak skała, a mi sie to g... wysypuje co drugi lot. Teraz właśnie na podejściu mi sie wysypał z błędem a320cfm_feelthere.gau.
Już nie liczę, że te błędy zlikwidują. Od Wilco nic więcej nie chce.
Pomijam już w/w błędy i niedoróbki ale produkt powinien byc stabilny jak skała, a mi sie to g... wysypuje co drugi lot. Teraz właśnie na podejściu mi sie wysypał z błędem a320cfm_feelthere.gau.
Już nie liczę, że te błędy zlikwidują. Od Wilco nic więcej nie chce.
Bartek
Ja tam latam cały czas na mergu PSS+iFDG i nie zamienie tego na jakiegoś babola, no może za rok z SP10...
Czy ktoś z Was oblatał może ostatnią wersję (3a) w FSX? Jesli tak, jakie wrażenia? Da się latać?
Bartek
Ja czasem latam ale na FS9. Jak dla mnie zmiany w SP3a ą kosmetyczne. Głowne bugi wciąż pozsotały. Profil pionowy dalej do d... yyy jest zły. W poziomie też nie najlepiej bo trasa czasem przypomina esy floresy, a samolot leci i tak jeszcze innaczej w siną dal. Wiecej się nie rozpisuje bo przecież widomo co i jak jest nie takkonraf pisze:Czy ktoś z Was oblatał może ostatnią wersję (3a) w FSX? Jesli tak, jakie wrażenia? Da się latać?
Kurcze, ja się skusiłem na ten "produkt". Według mnie, to coś jest niedorobione. Na jeden lot (i ostatni) zauważyłem:
-jaja przy holding'u
-samolot nie trzyma poprawnie wysokości i prędkości (na przykład wznosi się nagle kilkaset stóp, a potem wraca do poprawnego poziomu). Pogoda all clear.
-trymer wysokości u mnie nie działa (w PSS jest wszystko ok)
-wyświetlacz SD ścięty do połowy
Latałem na tym jakieś 15-20 minut, więc to są szybkie uwagi. Ogólne wrażenie: negatywne, lecz poczekajmy na opinie osób, które mają większe doświadczenie ode mnie.
-jaja przy holding'u
-samolot nie trzyma poprawnie wysokości i prędkości (na przykład wznosi się nagle kilkaset stóp, a potem wraca do poprawnego poziomu). Pogoda all clear.
-trymer wysokości u mnie nie działa (w PSS jest wszystko ok)
-wyświetlacz SD ścięty do połowy
Latałem na tym jakieś 15-20 minut, więc to są szybkie uwagi. Ogólne wrażenie: negatywne, lecz poczekajmy na opinie osób, które mają większe doświadczenie ode mnie.
Pozdrawiam,
Michał M.
Michał M.
Jesli takie jak #1 to ja dziękuję.
Samolot wygląda ładnie tylko z zewnątrz, na plus są dobre malowania. Reszta to żal, żenada i patologia. Freewarowe A320 są znacznie lepsze. Model lotu jest jakiś dziwny, mi na przykład zdarza się, że nie mogę skutecznie zmniejszać pułapu po samolot cały czas idzie do góry, Autopilot też jest jakiś .... cóż nie zawsze chce mi się wypuścić podwozie.
Re: Jesli takie jak #1 to ja dziękuję.
Zdecydowanie bym tu polemizował. iFDG ma o wiele lepsze malowanie, a różnica w paintkit-ach ogromna!Kasztan pisze:Samolot wygląda ładnie tylko z zewnątrz, na plus są dobre malowania.
A czy można prosić o screen z panelu, serii 2? Bo nijak nie mogę takowego znaleźć.clmisiu pisze:Kurcze, ja się skusiłem na ten "produkt".
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Przetestowałem AS1 SP3a offline jeden locik A320 CFM. Klasyczna trasa - EPWA - EPKK 
"Ładowany" z menu FSa fuel and payload, w MCDU wklepane odpowiednie wartości, cold&dark, "expert", TOW około 58t. Proces uruchamiania nie odbiega od PSSa, wszystko ładnie, tak samo kołowanie.
Start, po minięciu Vr ciągnę go w górę, a ten nic, samolot jakby za ciężki, strasznie ciężko było go poderwać. Poszedłem w górę około 20kt później niż powinienem, ale się udało, f-b-w zachowuje się poprawnie.
Następnie lot po trasie, na przelotowej pauza na około 2h, wznowienie lotu, podejście proceduralne na AP do EPKK w porządku.
Autoland na dwa AP gruchnął samolotem o pas, flary to nie było w ogóle...
Autobreak strasznie słaby, jak w PSS można było spokojnie ustawić LOW i jeszcze go wyłączyć, aby opuścić na F, to tutaj (AS1) na MEDIUM i z rewerserami ciężko było wyhamować do tego F.
Od razu start do testów latania z ręki... Znów ciężko było poderwać, ale jakoś poszło, odszedłem na około 12nm od lotniska, zawracam, zbliżam się do lotniska.
Konfiguracja - A/T na 180kt, klapy na 2, podwozie wysunięte - samolot znów jakiś za ciężki i trzeba go pilnować, żeby nie zniżał. Blisko pasa A/T na 160kt klapy musiałem na 3, żeby go utrzymać w poziomie i nieco wznosić mimo joya w pełni na siebie, redukcja prędkości do prędkości lądowania, klapy pełne. Lądowanie z ręki, więc dosyć łagodne
Znów trzeba się wysilić, żeby się zatrzymać, zjazd na F i... w końcu CTD z błędem gaugesa.
Więc nie wyeliminowali CTD, no i trzeba się do niego przyzwyczaić, bo lata się nim jakoś dziwnie w porównaniu do PSS A320, czy PIC 737 classic.
"Ładowany" z menu FSa fuel and payload, w MCDU wklepane odpowiednie wartości, cold&dark, "expert", TOW około 58t. Proces uruchamiania nie odbiega od PSSa, wszystko ładnie, tak samo kołowanie.
Start, po minięciu Vr ciągnę go w górę, a ten nic, samolot jakby za ciężki, strasznie ciężko było go poderwać. Poszedłem w górę około 20kt później niż powinienem, ale się udało, f-b-w zachowuje się poprawnie.
Następnie lot po trasie, na przelotowej pauza na około 2h, wznowienie lotu, podejście proceduralne na AP do EPKK w porządku.
Autoland na dwa AP gruchnął samolotem o pas, flary to nie było w ogóle...
Autobreak strasznie słaby, jak w PSS można było spokojnie ustawić LOW i jeszcze go wyłączyć, aby opuścić na F, to tutaj (AS1) na MEDIUM i z rewerserami ciężko było wyhamować do tego F.
Od razu start do testów latania z ręki... Znów ciężko było poderwać, ale jakoś poszło, odszedłem na około 12nm od lotniska, zawracam, zbliżam się do lotniska.
Konfiguracja - A/T na 180kt, klapy na 2, podwozie wysunięte - samolot znów jakiś za ciężki i trzeba go pilnować, żeby nie zniżał. Blisko pasa A/T na 160kt klapy musiałem na 3, żeby go utrzymać w poziomie i nieco wznosić mimo joya w pełni na siebie, redukcja prędkości do prędkości lądowania, klapy pełne. Lądowanie z ręki, więc dosyć łagodne
Znów trzeba się wysilić, żeby się zatrzymać, zjazd na F i... w końcu CTD z błędem gaugesa.
Więc nie wyeliminowali CTD, no i trzeba się do niego przyzwyczaić, bo lata się nim jakoś dziwnie w porównaniu do PSS A320, czy PIC 737 classic.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Rzemyk napisał:
"Autobreak strasznie słaby, jak w PSS można było spokojnie ustawić LOW i jeszcze go wyłączyć, aby opuścić na F, to tutaj (AS1) na MEDIUM i z rewerserami ciężko było wyhamować do tego"
Mi się wydaje że autobreak i same hamulce to zaleta tego samolotu. W innych samolotach typu PMDG czy PIC737 włączasz autobreak a nawet naciskasz hamulce i od razu hamuje, zero fizyki.
To właśnie podoba mi się w Wilco Airbus vol1, bardzo dobra fizyka lotu i sam samolot super wygląda.

"Autobreak strasznie słaby, jak w PSS można było spokojnie ustawić LOW i jeszcze go wyłączyć, aby opuścić na F, to tutaj (AS1) na MEDIUM i z rewerserami ciężko było wyhamować do tego"
Mi się wydaje że autobreak i same hamulce to zaleta tego samolotu. W innych samolotach typu PMDG czy PIC737 włączasz autobreak a nawet naciskasz hamulce i od razu hamuje, zero fizyki.
To właśnie podoba mi się w Wilco Airbus vol1, bardzo dobra fizyka lotu i sam samolot super wygląda.
I5 3570K 16GB RAM 1600MHz GTX750TI 2GB Saitek X52 PRO
No to inaczej rozumiemy pojęcie realizmu hamulców. Ile razy nie byłem na L'ce tyle razy samoloty bez problemu były w stanie wyhamować w połowie pasa, a AS1 jakoś ma z tym problemy. Strach siadać na krótszych pasach.Roki117 pisze:Mi się wydaje że autobreak i same hamulce to zaleta tego samolotu. W innych samolotach typu PMDG czy PIC737 włączasz autobreak a nawet naciskasz hamulce i od razu hamuje, zero fizyki.
Fizyka lotu... hmmm... no cóż, AS1 to jedyna maszyna kategorii C, którą miałem problem utrzymać w powietrzu przy 160kt na klapach... widocznie kiepski pilot...
Samolot ma tragiczne tekstury, a paintkit to już w ogóle wytwór zrobiony na odpier...nicz.
Można zerknąć na stronę producenta dodatku http://www.feelthere.com/2005/downloads.html i pobrać ostatni darmowy.
Można kupić najnowszy na http://www.navigraph.com/www/default.asp
Można kupić najnowszy na http://www.navigraph.com/www/default.asp
To zrób lepszyRzEmYk pisze:No to inaczej rozumiemy pojęcie realizmu hamulców. Ile razy nie byłem na L'ce tyle razy samoloty bez problemu były w stanie wyhamować w połowie pasa, a AS1 jakoś ma z tym problemy. Strach siadać na krótszych pasach.Roki117 pisze:Mi się wydaje że autobreak i same hamulce to zaleta tego samolotu. W innych samolotach typu PMDG czy PIC737 włączasz autobreak a nawet naciskasz hamulce i od razu hamuje, zero fizyki.
Fizyka lotu... hmmm... no cóż, AS1 to jedyna maszyna kategorii C, którą miałem problem utrzymać w powietrzu przy 160kt na klapach... widocznie kiepski pilot...
Samolot ma tragiczne tekstury, a paintkit to już w ogóle wytwór zrobiony na odpier...nicz.
Co lepszy?Roki117 pisze:To zrób lepszybo porównując do PSS-a to jest niebo a ziemia, panel w PSS jest do bani. Nie chce się oczywiście kłócić, ale i tak ten samolot nieźle wygląda.
Samolot, czy paintkit?
Samolotu nie zrobie lepszego. Uważam, że PSS+iFDG+alternatywny airfile jest lepszy i stabilniejszy niż AS1.
Czemu panel PSS jest do bani?
Malowanie - dzięki paintkitowi do iFDG - zrobiłem lepsze...
Otóż ma taki problem, gdy startuje samolot sam sie odrywa od ziemi, a nie ma jeszcze prędkości V1. Po starcie maszyna idzie w górę, i jak chce wprowadzić w lot poziomy to nie mogę. Dopiero zaczyna wyrównywać jak zaczynam zmniejszać ciąg silników. Wiem że to ma coś wspólnego z trim ale takiej opcji nie widzę w samolocie.
Trymowanie do startu, ustawia się w MCDU, tam, gdzie prędkości "V".
Wpisujesz w formacie klapy/trym, np.: 1/UP0.2, 1/DN0.3.
Przydatna tabelka:
http://www.pairbus.com/board/viewtopic.php?f=2&t=38
Wpisujesz w formacie klapy/trym, np.: 1/UP0.2, 1/DN0.3.
Przydatna tabelka:
http://www.pairbus.com/board/viewtopic.php?f=2&t=38
Mogę już zaryzykować i powiedzieć, że niemal rozgryzłem tę maszynę. W każdym razie mogłem tak stwierdzić do wczoraj.
Mianowicie lecę sobie A318 w barwach Tarom-u z Bukaresztu do Skopje, trasa przebiegała bez większych problemów, samolot nie wariował i schodził posłusznie. Lotnisko w Skopje jest dosyć specyficzne, gdyż dzięki meshowi jaki posiadam (Lower Danube by Yohann Baptiste)teren jest mocno pofałdowany, a chmury przeważnie są około 100-200m nad szczytami wzgórz i trzeba maszynę sadzać w warunkach ograniczonej widoczności na czuja.
Lecąc w końcowej fazie z powodu wspomnianego zachmurzenia kierowałem się (poza nawigacją) małym świecącym punkcikiem, który okazał się nie światłami pasa, lecz światłem pochodzącym prawdopodobnie z wieży. Szczęśliwie, gdy sobie to uświadomiłem byłem jeszcze w stanie nakierować maszynę na pas, jednakże musiałem ostro nurkować i posadziłem Airbusa z prędkością około 140 węzłów. Miałem ustawione "auto breaks" na medium, schowałem flapy, włączyłem reversy, a maszyna dalej pędziła z prędkością 120 węzłów, wrzuciłem brakes na max, pod koniec pasa hamowałem już manualnie jednak zjechałem z niego z prędkością 60 węzłów i władowałem się w drzewa... .
Powtórzyłem potem lądowanie (bo mam zwyczaj zapisywania gry kilka minut przed lądowaniem) robiłem wszystko niemal tak samo i wylądowałem bezpiecznie. Nie mam pojęcia co mogło nawalić... Czyżby kolejny Service Pack był w drodze?
Mianowicie lecę sobie A318 w barwach Tarom-u z Bukaresztu do Skopje, trasa przebiegała bez większych problemów, samolot nie wariował i schodził posłusznie. Lotnisko w Skopje jest dosyć specyficzne, gdyż dzięki meshowi jaki posiadam (Lower Danube by Yohann Baptiste)teren jest mocno pofałdowany, a chmury przeważnie są około 100-200m nad szczytami wzgórz i trzeba maszynę sadzać w warunkach ograniczonej widoczności na czuja.
Lecąc w końcowej fazie z powodu wspomnianego zachmurzenia kierowałem się (poza nawigacją) małym świecącym punkcikiem, który okazał się nie światłami pasa, lecz światłem pochodzącym prawdopodobnie z wieży. Szczęśliwie, gdy sobie to uświadomiłem byłem jeszcze w stanie nakierować maszynę na pas, jednakże musiałem ostro nurkować i posadziłem Airbusa z prędkością około 140 węzłów. Miałem ustawione "auto breaks" na medium, schowałem flapy, włączyłem reversy, a maszyna dalej pędziła z prędkością 120 węzłów, wrzuciłem brakes na max, pod koniec pasa hamowałem już manualnie jednak zjechałem z niego z prędkością 60 węzłów i władowałem się w drzewa... .
Powtórzyłem potem lądowanie (bo mam zwyczaj zapisywania gry kilka minut przed lądowaniem) robiłem wszystko niemal tak samo i wylądowałem bezpiecznie. Nie mam pojęcia co mogło nawalić... Czyżby kolejny Service Pack był w drodze?
Klap się nie chowa podczas przyziemienia. Uzbroiłeś spojlery przed lądowaniem?
Co ten post wnosi do tematu (poza chwaleniem się co masz)?
Lądowanie przy 140kt, to wg. mnie nieco za dużo, nawet jak na maksymalną ilością pax i cargo.
W Skopije jest podejście ILS rwy 34 (CAT I) oraz VOR/DME rwy 34. Przy minimalnym RVR 750m i VIS 1000m DH ≈ 430ft. Tam nie ma miejsca na lot na czuja.
PS. A tak w ogóle, to fajnie się grało?
Co ten post wnosi do tematu (poza chwaleniem się co masz)?
Lądowanie przy 140kt, to wg. mnie nieco za dużo, nawet jak na maksymalną ilością pax i cargo.
W Skopije jest podejście ILS rwy 34 (CAT I) oraz VOR/DME rwy 34. Przy minimalnym RVR 750m i VIS 1000m DH ≈ 430ft. Tam nie ma miejsca na lot na czuja.
PS. A tak w ogóle, to fajnie się grało?
Chciałem opisać swój problem z tą maszyną, bo może ktoś miał podobne doświadczenia i nie chciałem się chwalić ja tylko literacko opisuję...
Trafiłeś w sedno "grało się", bo na Vatsim to dla mnie jest za wcześnie
I pod względem sprzętu jak i umiejętności.
Edycja: Tak uzbroiłem, i wiem, że podchodziłem za szybko bo się uczę procedur dopiero, ale miałem awaryjną sytuację. Lądowałem już parę razy odkąd dzięki SP maszyna nadawała się do latania i nic się nie działo takiego.
Trafiłeś w sedno "grało się", bo na Vatsim to dla mnie jest za wcześnie
I pod względem sprzętu jak i umiejętności.
Edycja: Tak uzbroiłem, i wiem, że podchodziłem za szybko bo się uczę procedur dopiero, ale miałem awaryjną sytuację. Lądowałem już parę razy odkąd dzięki SP maszyna nadawała się do latania i nic się nie działo takiego.
A jak startujesz? Jak sterujesz przepustnicą.Roki117 pisze:Otóż ma taki problem, gdy startuje samolot sam sie odrywa od ziemi, a nie ma jeszcze prędkości V1. .
Wogóle to przeciez moze byc problem joya (źle skonfigurowany).
Po raz n-ty wychodzi, jak sie czyta - a raczej nie czyta - dokumentację do samolotu. W 90% pytan dotyczących czy to tego samolotu, czy innego, wina jest po stronie użytkownika, że nie zawraca sobie gitary manualem tylko od razu siup do samolotu. Myśli się, że to tak bedzie, jak w default 737, ze dwa guziki i jechane.
Bartek
Zachowanie jest typowe jak dla "przetrymowanej" maszyny, wina leży albo w joyu, albo w trymerze.
Jak się zachowują inne samoloty? Masz najnowszą wersję AS1?
Jak się zachowują inne samoloty? Masz najnowszą wersję AS1?
-
Kuba Mędrzycki
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPWA
Warto poczytać dokumentację do PSS A320 (za darmo, po rejestracji na stronce PSS), oraz strony związane z Arbuzkiem.