Planuję zakup słuchawek z mikrofonem - pytania

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Planuję zakup słuchawek z mikrofonem - pytania

Post autor: Artur S. »

Witam!
Jako że jest szansa, iż niedługo moje warunki lokalowe ulegna na tyle zmianie :D :D :D :D :D 8) 8) 8) , że będę mógł uzywać voice w SB, mam pytanka:
1. Jakich używacie słuchawek z mikrofonem, ew. co byście polecili? Ponieważ z przyzwyczajenia preferuję słuchawki "zamknięte", czyli izolujace od otoczenia, sugerując mi jakiś wybór weźcie to pod uwagę ;). Kwestię finansową NARAZIE pomijam.
2. Czy używając słuchawek z mikrofonem podłączonymi pod port USB, możliwe jest jednoczesnie słuchanie przez nie i przez głośniki standartowo podłaczone (jack) do k. muzycznej?
3. Czy generalnie polecacie jakieś bardziej lub mniej ale jednak markowe produkty (Logitech, Thrust) czy nie warto wydawać grubszej kasy (tj powyżej 120P-150LN) i kupić zwykły zestaw za ok 50PLN?
Z góry THX.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Castaway
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: Castaway »

Ja kupiłem w "nie dla idiotów" zamknięte jakieś takie za 60zł "Super Hiper szit 3D Bass extra large multi voice flexibile microphone ble ble ble "......po wymianie kawałka kabelka, który był się uje...ł nawet grają i chyba mnie słychać jak nadaje. ....
Szkoda kasy na porządne słuchawki, jeśli mają być używane tylko do FS-a.
Eloy60
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Eloy60 »

TESCO. MantaMM40 Digital za okolo 80 zetel.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Ja mam takie plastykowe prawie całe z elastycznym czymś do mikrofonu i nie naRZekam, kosztują 20-30 zł. Więcej nie ma IMHO sensu wydawać.
Awatar użytkownika
amichalski
Cadet
Cadet

Post autor: amichalski »

Mam troche nietypowy zestaw. Genius 5.1 (ok. 200 zł), ale ponieważ to jest bez mikrofonu więc dokupiłem taki zestawik Logitecha (jedna słuchawka z bardzo dobrym mikrofonem). Po odrzuceniu słuchaweczki pozostaje mikrofon na obrotowym pałąku, który przymocowałem do prawej słuchawki - pasuje jak fabryczne - coś pięknego i estetycznie i jakościowo. Rewelacyjny dźwięk no i raczej jestem słyszany bez problemów. Polecam!
Obrazek
tomek_wap
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPCH

Post autor: tomek_wap »

ja kiedys mialem sluchawki labtec'a na USB. jakosc dzwieku super. troche kosztuje, ale warto bylo.
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

tomek_wap pisze:ja kiedys mialem sluchawki labtec'a na USB. jakosc dzwieku super. troche kosztuje, ale warto bylo.
Wlasnie o to USB mi chodzi: mozna słuchać jednoczesnie i przez głosniki i słuchawki, no i mówić do mikrofonu of course??
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
DamianK
Cadet
Cadet

Post autor: DamianK »

Witam
W ostatnią sobotę zakupiłem zestaw Logitech Premium Stereo USB Headset 30 . Troche kosztują, ale myśle, że warto, choć jeszcze nie testowałem ich na VATSIM. Po za tym są lekkie i bardzo wygodne.
Tutaj są inne produkty Logitecha, w tym także pod USB.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

DamianK pisze:Witam
W ostatnią sobotę zakupiłem zestaw Logitech Premium Stereo USB Headset 30 . Troche kosztują, ale myśle, że warto, choć jeszcze nie testowałem ich na VATSIM. Po za tym są lekkie i bardzo wygodne.
Tutaj są inne produkty Logitecha, w tym także pod USB.

Równiez polecam, swietne i zawsze 5 by 5, jedyny problem z nimi wynika juz z mojej winy ... Pewnego razu nieopatrznie gwaltownie zrobilem z nimi cos czego niepowinienem, a najblizszy serwis logitech'a chyba w Austrii :)
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

A dobrze "izolują" od szumu otoczenia??
AZT017 (WAW)

janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Post autor: janita »

Mój komplet to Verbatim USB za 30 zł i nigdy nie było żadnych problemów z ATC także (5/5).
tomek_wap
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPCH

Post autor: tomek_wap »

Artur S. pisze:
tomek_wap pisze:ja kiedys mialem sluchawki labtec'a na USB. jakosc dzwieku super. troche kosztuje, ale warto bylo.
Wlasnie o to USB mi chodzi: mozna słuchać jednoczesnie i przez głosniki i słuchawki, no i mówić do mikrofonu of course??
Sluchawki na USB dzialaja jak odatkowa karta dzwiekowa.
Niestety tylko albo sluchawki USB albo glosniki.

W panelu sterowania/dzwieki, sie tam ustawialo przez co ma dzialac, czy przez karte USB (sluchawki) czy wew. karte dzwiekowa.

No moze to jedyny minus, ale za to jakosc jest rewelacyjna, zwlaszcza do gadania przez skype itd.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: ags »

Można, tylko wymaga to jednoczesnego podłączenia się do jednej stacji oboma radiami, jedno radio ma wyjście na kartę od słuchawek USB a drugie na głośniki :)
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Witam!
Wczoraj w końcu kupiłem słuchawki - z mikrofonem of-course, MT357 Media-tech za 89PLN w Media Markcie. Niestety, są podłączane standartowo a nie tak jak chciałem: przez USB, ale za to dwa razy tańsze. Wprawdzie wczoraj były tylko ich "beta-testy" ;) ("na serio" zaczne z nich korzystać dopiero po rzeprowadzce za 2-3 tyg), ale podczas testowego lotu spisywały się znakomicie, osoby z którymi rozmawiałem dawały mi 5/5. Aha! Mają bajer w postaci "wibracji" (takie ekstra turbo-doładowanie basów), ale w FS-ie jest to praktycznie nieprzydatne (podobnie jak FF), mam jednak nadzieję, że w innych grach (sprawdzę dzisiaj na HL2) wibracje poprawią doznania dźwiekowe. Jednym słowem - polecam zainteresowanym. Parę informacji w linkach poniżej:

Strona producenta

Strona "pierwszego z brzegu" sklepu
AZT017 (WAW)

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Facet na filmie trochę przesadza... :lol: Ja bym nie pogardził takim sprzętem ;-)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

No tylko ciekawe jak to gra, bo jak rozumiem, takie słuchawki nie potrzebują karty dzwiękowej. Teraz mam SB Audigy (1) + zwykłe tanie słuchawki Teac'a.
Bartek
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Są pod USB, więc z definicji nie potrzebują ;)
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Rybnik

Post autor: pkris »

Mam karte Audigy i do niej podpięte głośniki.
Kartę wbudowaną na płycie głównej wyłączoną w biosie.
Słuchawki USB Microsoft Lifechat LX 3000( tutaj )
Mają wbudowaną kartę dźwiękową więc nie potrzebują osobnej. (jak próbowałem podpiąć normalne słuchawki pod tą kartę na płycie głównej, to wcześniej czy później obie karty wpadały w konflikt - z całą pewnością z powodu mojej niewiedzy jak to wszystko pokonfigurować)
Na te słuchawki mam skierowane ATC .
Jestem bardzo zadowolony. Są bardzo wygodne a jakość dźwięku super.
Jedyny minus (bardziej dla moich bliskich niż dla mnie :) ), jest taki, że tak dobrze siedzą na uszach i izolują dźwięki otoczenia, że dośc głośno muszę podkręcić głośniki, by słyszeć samolot .
Mimo pewnych problemów na samym początku, wydaje mi się, że słuchawki na USB to całkiem rozsądne rozwiązanie dla latających na Vatsim.

W tym miejscu pragnę nisko pokłonić się Rzemykowi za porady i pomoc w konfiguracji.

Piotrek
JeV
Jet Captain
Jet Captain

A ja myślałem że czasy 'gąbczastych' i 'doustnych' mikrofonów już za nami :lol:

(izolacja od otoczenia, a w zamian lepszy rozwój bakterii ;-) )
pkris
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Rybnik

Post autor: pkris »

Aleś mi dosolił kolego Jev ;)

A tak poważnie, to nie zachwalam akurat tych słuchawek a jedynie wyrażam opinię, że słuchawki USB to może być niezła alternatywa dla dwóch kart dźwiękowych.

Co do miniaturyzacji wszystkiego, to od kilku już lat obserwuje się odwrót od tego trędu na rzecz wygody i jakości , a zapewniam, że te słuchawki spełniają oba warunki.

Dochodzi kwestia samopoczucia.
Otóż już dawno czytałem, że człowiek czuje dyskomfort psychiczny a nawet wielu popadło w depresję z tego powodu, gdy nie widzi do czego mówi. Dlatego u ludzi z tymi króciótkimi słuchawko-mikrofonami bluetooth do telefonów komórkowych stwierdzono tendencję do przekręcania głowy w kierunku mikrofonu, gdy mówią. Po prostu chcą widzieć do czego mówią. Z tego samego powodu taką popularnością cieszą się telefony z klapką czy rozsówane (kątem oka widać do czego mówisz).
Gąbczasty ? Popatrz na profesjonalne mikrofony reporterów czy śpiewaków. Jeśli dobrze się orientuję, chodzi o ochronę przed dźwiękami podmuchu powietrza, przy takich głoskach jak "P", "B" itp. Ale mogę się mylić :)

Co do bakterii, cóż, nie moja działka ale wydaje mi się że mniej higieniczne są malutkie słuchaweczki wkładane głęboko do środka ucha.
Te otaczają uszy ale ich nie przyciskają, ale jak pisałem - nie moja działka więc być może kolega ma rację :)

Piotrek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Ja bym zamiast tego Geniusa pod USB proponował coś "normalnego" pod mini jacki.
Słuchawki pod usb korzystają z mocy obliczeniowej procka, jakością dźwięku raczej też nie grzeszą, ale...
Jeśli to mają być słuchawki pod "FS-a", to ważniejszy jest mikrofon. Ja np. w Manta MM50 miałem (bo padł) lepszy mikrofon niż teraz w Creative HS-400 :P
Wibracje w słuchawkach... po co to komu?

Ogólnie słuchawki proponuję szukać typu otwartego, albo przynajmniej nie zasłaniające całkowicie uszy, bo się można w takich ugotować. Ważne jest też, aby po tych trzech godzinach lotu, czy grania w jakąś grę nie powodowały dyskomfortu.

Koleś na filmiku zachwalający jakość dźwięku jest śmieszny, widać że nie miał na uszach nigdy słuchawek lepszych Philipsów, czy Sennheiserów...

Jeśli masz (macie) dwie karty, tą z płyty i np. Live!, albo Audigy, to zakup takich słuchawek USB jest wg. mnie stratą pieniędzy.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

Ja polecam A4Tech EVO Vhead 50, są wygodne, lekko leżą na uszach, nie ściskają za mocno głowy, na jednym kablu, regulacja głosności, wyłacznik mikrofonu, i mały akcent lotniczy - pomiędzy 'pilotem: - reg głośności a słuchawkami kawałek przewodu zwinięty w spiralkę 8-) :lol:
Obrazek
Wcześniej miałem EasyTouch ET267 - no to w tych po godzinie uszy bolały :? ale za to miały lepszy pałączek do mikrofonu
Obrazek

Lecz pamietaj [you], jak w każdej grze - wybór nalezy do Ciebie ;)
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Ja już wybrałem, kolej konrafa :lol:
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

RzEmYk pisze: Wibracje w słuchawkach... po co to komu?
Chłopie, to było ponad dwa lata temu, tamte słuchawki to już przeszłość. 8-)
Teraz używam jakiejś Manty kupionej z rok temu na 50PLN i to mi w zupełności wystarczy. BTW kiedyś z ciekawości porównałem (na PC) jakość dźwięku owej Manty z naprawdę dobrymi słuchawkami Technicsa i... różnica była znikoma. IMHO szkoda kasy na markowe słuchawki do gierek, ważniejszy jest komfort ich użycia - tu moje upodobania się nie zmieniły, tj. pomimo "sprzyjających" warunków lokalowych - preferuję zamknięte. Oczywiście bardzo ważny jest mikrofon, ale te są już chyba porównywalne dla słuchawek z "low-" i "middle-segmentu"...
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Zależy do czego podepniesz te słuchawki, jeśli do karty zintegrowanej, to nie usłyszysz różnicy. Jeśli do SB Live! i w górę (pod względem jakości), to wtedy się lepsza jakość przydaje.

Sam miałem MM50, co prawda nauszniki w sam raz, żeby wyjść na pole i mieć ciepło w uszy, ale za to mikrofon zbierał w promieniu kilku metrów ;)
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

RzEmYk pisze:Zależy do czego podepniesz te słuchawki, jeśli do karty zintegrowanej, to nie usłyszysz różnicy. Jeśli do SB Live! i w górę (pod względem jakości), to wtedy się lepsza jakość przydaje.
Miałem, mam i dopóki będę używał XP-ka - SB Live Creativa 4.1. 8-) Niestety, pod Vistę nie ma już supportu... Jak wspomniałem - subiektywnie nie zauważyłem istotnej różnicy, choć z drugiej strony audiofil ze mnie żaden ;)
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Zgadzam sie z Arturem. Wczoraj akurat się trochę bawiłem i sobie testowałem. Podłączyłem słuchawki pod SB Audigy, potem pod kartę zintegrowaną. Zaznaczam, że odsłuch tylko przez słuchawki (jedne Teac, drugie Philips). Na moje ucho różnicy miedzy kartami nie było, a za to była między słuchawkami (Philipsa mam bez mikrofonu; dźwięk o niebo lepszy niż na Taec z mikrofonem, których używam do latania; oba modele zamknięte).
O ile słyszę różnicę pomiędzy np. kiepskim wzmacniaczem, a dobrym wzmacniaczem (zakładam, ze oba podpiete do tych samych głośników), o tyle w kartach dzwiekowych i na słuchawkach różnicy nie słyszę.
Co do tego wyżej przytaczanego Geniusa, gość na in4.pl pisał, że mikrofonik jest bardzo dobry, nie zbiera szumów z otoczenia.
Bartek
Awatar użytkownika
piotral
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBC/EPBK

Post autor: piotral »

Ja mam kartę Creative SB X-Fi Platinium Fatal1ty ChS; słuchawki Creative HQ-1900 i mikrofon macierzowy dodawanay do karty ASUS P5B DeLuxe. Tak czyję się najlepiej - mikrofon jest zamocowany na górnej ramie monitora LCD i łapie wszystko co przed nim mamrocę.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Trochę stary temat ale...
Nabyłem ostatnio sluchaweczki Creative Fatality Gaming (HS-800). Normalne, czyli nie na USB. Słuchaweczki polecam. Świetna jakość wykonania.
Fajny - jak dla mnie - dźwięk. Bardzo dobry mikrofon (odłączany; wpina sie bezpośrednio do jednego z "nauszników"), na giętkim czymś ;) wiec ładnie można sobie odpowiednio ustawić.
Bartek
Awatar użytkownika
seba21
Cadet
Cadet

Post autor: seba21 »

Ja równierz je polecam, są super; dobrze wykonane, dobry mikrofon. Jedynym minusem moim zdaniem jest cienki kabel...
http://sklep.vobis.pl/oferta/multimedia ... ality.aspx
Ostatnio zmieniony sob 17 sty, 2009 18:56 przez seba21, łącznie zmieniany 1 raz.
Przemek-Pilot
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA 33

Post autor: Przemek-Pilot »

Mój post pasuję do tematu, także i ja się tu zapytam.

Mam problem z podłączeniem swoich słuchawek lotniczych do komputera, a aktualne mają 3 lata i czas je wymienić. Zastanawiam się więc nad kupnem Saitek Pro Flight Headset. Niestety nigdzie w internecie nie mogę poszukać parametrów. Kupując słuchawki chciałbym znać jakość dźwięku, a nie tylko wykonania zewnętrznego. Napisałem do sprzedawcy ze sklepu pilots.pl, dostałem odpowiedź "niestety producent nie podaje". Może ktoś ma informacje, albo odnośnik do tych parametrów?

Nie chciałbym tych słuchawek używać tylko do Vatsim, chciałbym jednocześnie mieć bardzo dobrą jakość dźwięku dla innych gier. Aktualnie posiadam słuchawki Medusa 5.1 i w grach wiem dokładnie gdzie przeciwnik się znajduję grając na słuch. Są jednak bardzo niewygodne. Po godzinnym użytkowaniu głowa boli, a mikrofon popsuł się po miesiącu od zakupu.
Podejrzewam, że podłączając słuchawki lotnicze z samolotu, nie miałbym dźwięku dobrej jakości, bo wiadomo do czego takie słuchawki służą. :)
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

Obecnie planuję zakup słuchawek z mikrofonem i mam pewien dylemat...
W komputerze mam 4 wejścia liniowe na dźwięk + 1 na mikrofon (wsio na mini-jack oczywiście). Obecnie 3 wejścia na dźwięk mam zajęte przez kolumny 5+1 - zostaje 1 wolne gniazdko i... Teraz nie wiem czy bawić się w kupno słuchawek z mini-jackiem, czy pod USB. Jeśli chodzi o mini-jack to o ile z mikrofonem nie ma problemu to nie wiem jak będzie z dźwiękiem (a nie mam jak sprawdzić). :/ Dodam, że to główne gniazdko - tzn to, do którego podpiąłbym kolumny mające 1 mini-jack mam zajęte.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

P.S. Karta dźwiękowa to Realtek AC'97.

P.S. 2 Jeszcze myślałem o takiej rzeczy, czy pod mini-jackiem dałoby radę ustawić dźwięk tak, żebym z głośników słyszał samą maszynę, a pod słuchawkami tylko dźwięki z FSInn'a. Bo pod USB chyba z tym nie będzie problemu?
darioosPL
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łomża

Post autor: darioosPL »

Kolego możesz sobie jeszcze kupić przejściówkę żeby z 1 gniazda były 2 wtyki.
To kosztuje bodajże 6zł także groszowe sprawy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

Niby są takie przejściówki, ale szczerze mówiąc wolałbym ich uniknąć. Ale podowiadywałem się jeszcze trochę na ten temat i zdecydowałem się na USB, słuchawki Genius HS-04U. W sumie najbardziej zaważyło to, że z głośników będzie mógł iść dźwięk samolotu, a na słuchawkach tylko rozmowy z kontrolą. Mam nadzieję, że nie pożałuję. ;)
rzepa10
Cadet
Cadet

Post autor: rzepa10 »

cuube pisze:Niby są takie przejściówki, ale szczerze mówiąc wolałbym ich uniknąć. Ale podowiadywałem się jeszcze trochę na ten temat i zdecydowałem się na USB, słuchawki Genius HS-04U. W sumie najbardziej zaważyło to, że z głośników będzie mógł iść dźwięk samolotu, a na słuchawkach tylko rozmowy z kontrolą. Mam nadzieję, że nie pożałuję. ;)
Witam.
Tez zastanawialem sie nad tymi sluchawkami.
Jak wrazenia po pierwszych probach? Idzie w tym wytrzymac dluzszy czas ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Tu test bliźniaczego modelu:
http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=448
Bartek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

W charakterze ciekawostki QPAD QH-1339 – technologia lotnicza w słuchawkach. Przy czym cena przeraża ;)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Awatar użytkownika
prq91
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jastrzębie

Post autor: prq91 »

Kiedyś gdzieś obił mi się link(ale już nie pamiętam gdzie) co było można sprawdzić głos z mikrofonu ma może ktoś coś takiego ? Dziś miałem właśnie z tym problem a w systemowym rejstratorze wychodzi niby dobrze ale już sam nie wiem .... ?
Pozdrawiam Kamil
ODPOWIEDZ