AEROSOFT - PIPER CHEYENNE X
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
AEROSOFT - PIPER CHEYENNE X
http://secure.simmarket.com/product_inf ... ts_id=2716
Drogi jak co złego EUR 39.95!!!!
4 wersje każda w 3 malowaniach.
Ech...
Drogi jak co złego EUR 39.95!!!!
4 wersje każda w 3 malowaniach.
Ech...
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez piotral, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Recenzja pod FS9: http://www.lisonek.com/cheyenne.htm Krótko mówiąc, jeden z najlepszych turbopropów do FSa.
Z kupnem radzę poczekać jeszcze tydzień lub dwa. W tej chwili wyszedł trzeci SP i dalej są niewielkie kłopoty z Trimble GPS. Kłopoty te wynikają głównie z mnogości konfiguracji tzn. jedni mają XP inni Viste. Jedni mają FSX plus SP1 i SP2, inni nie chcą instalować SP2. Dodatek działa poprawnie wyłącznie z SP2. Konieczne jest też zainstalowanie wszystkich nowych bibliotek Visual C++.
Według mnie jest to najlepszy samolot jako zrobiono do FSX i chyba długo takim pozostanie. Nie jest najłatwiejszy w pilotażu szczególnie przy podejściu i lądowaniu. AIRAC do GPS dostępny na stronie Navigraph (płatny). Szczegółowy poradnik po polsku mojego autorstwa wraz z opisem trasy lotu z Krakowa do Kopenhagi można ściągnąć z www.avsim.com ( tutorial_cheyenne.zip ).
Kilka fotek TUTAJ
Według mnie jest to najlepszy samolot jako zrobiono do FSX i chyba długo takim pozostanie. Nie jest najłatwiejszy w pilotażu szczególnie przy podejściu i lądowaniu. AIRAC do GPS dostępny na stronie Navigraph (płatny). Szczegółowy poradnik po polsku mojego autorstwa wraz z opisem trasy lotu z Krakowa do Kopenhagi można ściągnąć z www.avsim.com ( tutorial_cheyenne.zip ).
Kilka fotek TUTAJ
Stanel
Kupiłem wczoraj.
Po zainstalowaniu (łatka również) mam następujący problem.
Dzwięk silników podczas lotu się nie zmienia(jego barwa i natężenie) w tle słychać turbinę która reaguje na ruchy przepustnicą natomiast główny dźwięk silnika nie.
Poza tym wskaźniki reagują z bardzo duzym opóźnieniem na ruchy przepustnicy.
Praktycznie słychać że turbina zwalnia Ale nie ma to odbicia na wskaźnikach.
Gdy przymknę przepustnicę do zera po chwili obroty na wskaźnikach spadają ale nie działa to tak płynnie jak w np.Baronie 58
Po zainstalowaniu (łatka również) mam następujący problem.
Dzwięk silników podczas lotu się nie zmienia(jego barwa i natężenie) w tle słychać turbinę która reaguje na ruchy przepustnicą natomiast główny dźwięk silnika nie.
Poza tym wskaźniki reagują z bardzo duzym opóźnieniem na ruchy przepustnicy.
Praktycznie słychać że turbina zwalnia Ale nie ma to odbicia na wskaźnikach.
Gdy przymknę przepustnicę do zera po chwili obroty na wskaźnikach spadają ale nie działa to tak płynnie jak w np.Baronie 58
-
PZL Belfegor
- Moderator

Przeinstalowałem FSX i teraz wszystko gra.
Dźwięki i przepustnica wreszcie działają jak należy.
Mam za to nowe pytanie .Latam modelem IIxl i tam do ustawienia kąta wznoszenia w AP jest taki "dzyndzelek" góra -dół i zespolone pokrętło na boki , czy tym pokrętłem ustawia się kąt przechyłu przy skręcie? Przejrzałem instrukcję ale mój angielski nie jest zbyt dobry i nie za bardzo zrozumiałem do czego to służy w autopilocie.
Mam jeszcze drugi problem a właściwie niedogodność .Gdy najeżdżam myszą na to pokrętło to pojawia się opis i wyświetlany są informacje o kącie wznoszenia. Czasami w tym momencie na krótką chwilę ekran robi się biały i po chwili wszystko wraca do normy .Takie cuda dzieją się podczas lotu różnymi samolotami, do tej pory myślałem że tak FSX odświeża pogodę ale jak napisałem wyżej dzisiaj przypadkowo odkryłem przyczynę(być może nie jest to jedyna przyczyna).
I jeszcze jedna sprawa .
Stanel napisał w swoim poradniku ( bardzo dobrym dla początkującego użytkownika) jak jak zainstalować GPS od domyślnego samolotu w FS9 czy w FSX to też będzie działać?
Dźwięki i przepustnica wreszcie działają jak należy.
Mam za to nowe pytanie .Latam modelem IIxl i tam do ustawienia kąta wznoszenia w AP jest taki "dzyndzelek" góra -dół i zespolone pokrętło na boki , czy tym pokrętłem ustawia się kąt przechyłu przy skręcie? Przejrzałem instrukcję ale mój angielski nie jest zbyt dobry i nie za bardzo zrozumiałem do czego to służy w autopilocie.
Mam jeszcze drugi problem a właściwie niedogodność .Gdy najeżdżam myszą na to pokrętło to pojawia się opis i wyświetlany są informacje o kącie wznoszenia. Czasami w tym momencie na krótką chwilę ekran robi się biały i po chwili wszystko wraca do normy .Takie cuda dzieją się podczas lotu różnymi samolotami, do tej pory myślałem że tak FSX odświeża pogodę ale jak napisałem wyżej dzisiaj przypadkowo odkryłem przyczynę(być może nie jest to jedyna przyczyna).
I jeszcze jedna sprawa .
Stanel napisał w swoim poradniku ( bardzo dobrym dla początkującego użytkownika) jak jak zainstalować GPS od domyślnego samolotu w FS9 czy w FSX to też będzie działać?
AP w IIXL ma opcję Vertical Trim czyli trymer regulujący parametr prędkości pionowej wznoszenia lub zniżania (oznaczenia UP i DN). Tym samym pokrętłem wybieramy kurs (oznaczenia HDG SEL i L,R).
Opis instalacji defaultowego GPSa dotyczy tylko FS9.
Od dzisiaj dostępne są finalne patche do FS9 (ponad 96MB) i do FSX (ponad 45 MB). Do ściagniecia ze strony Aerosoftu poprzez opcje Support/Service - FAQs/Updates po zarejestrowaniu produktu.
Biały ekran przez moment to standard przy Nvidii. Jedyna rada według mnie to lepszy sprzęt. U mnie po zmianie karty i RAM jest po problemie.
Opis instalacji defaultowego GPSa dotyczy tylko FS9.
Od dzisiaj dostępne są finalne patche do FS9 (ponad 96MB) i do FSX (ponad 45 MB). Do ściagniecia ze strony Aerosoftu poprzez opcje Support/Service - FAQs/Updates po zarejestrowaniu produktu.
Biały ekran przez moment to standard przy Nvidii. Jedyna rada według mnie to lepszy sprzęt. U mnie po zmianie karty i RAM jest po problemie.
Stanel
Od paru dni zapoznaję się Cheyennem I pod FS9. Interesuje mnie kwestia zasilania i ustawień generatora. W tutorialu "Stanela" napisane jest, iż po uruchomieniu obydwu silników, kiedy wskaźniki ładowania osiągną wartość 10 wyłączamy GENERATORY a przełącznik AUTO IGNITION przełączamy w pozycję manual. U mnie po wyłączeniu generatorów ładowanie spada do zera. Po dalszej lekturze, w tym tutoriala/checklisty wnioskuję, że generatory włączane są zaraz po uruchomieniu silników a następnie przed kołowaniem aż do shutdown. Rozjaśnijcie kwestie zasilania, generatorów, auto ignition/manual - w jakim celu generatory wyłącza się, by chwilę przed startem znowu je włączać?
-
PZL Belfegor
- Moderator

Po dłuższej przerwie przesiadłem się po raz kolejny do Pipera Cheyenna I i mam ponownie pewne wątpliwości co do procedury rozruchu silników, w tym zagadnienie IGNITION oraz GENERATOR. Za nic nie mogę wyłączyć generatora po rozruchu (po osiągnięciu 10) gdyż ładowanie od razu spada do zera i słyszę alarm dźwiękowy. Zgodnie z checlistą odpalam silnik w taki oto sposób: 1. Batery na on 2. Fuel pomp na on (i tu pytanie - przełącznik jest na "on" jak fuel pomp dam na poz. 1 czy na poz. 2?) 3. Ignition switch na on (i tu lolejne pytanie czy przełącznik ma być wówczas w poz. manual czy auto?) 3. Starter (wiadomo w poz. na dół). Kiedy Ng osiągnie min. 12% powinniśmy przesunąć dźwignię condition lever na full do przodu (u mnie wóczas, po przełączeniu startera Ng wynosi max. tylko 11% ale silnik odpala). 4. Starter w poz. neutral. 5. Ignition w poz. off (i tu pytanie na manual czy auto?),5. Przepustnica do przodu, tak aby uzyskać 68% Ng. 6. Generator na on (i tu u mnie po osiągnięciu wartości ładowania <10-15> jak wyłączam generator to zasilanie spada do zera, słychać alarm. Kiedy jednak nie wyłączam generatora, uruchomię drugi silnik - też nie wyłączając generatora wszystko niby działa a po załączaniu kolejnych świateł, radia itp. wartość zasilania wzrasta do ok. 50 i nawet przy tej wartości kiedy chcę wyłączyć generatory to wartości ładowania spadają do zera. Jeżeli to możliwe to proszę o wyjaśnienie może na początek samej zasady działania generatorów, ignition itp. a dalej procedury odpalania silników pkt. po pkt. z początkową fazą odlotu (uwzględniając tylko obsługę silników oczywiście).
-
PZL Belfegor
- Moderator

Ten samolot zaciekawił mnie, ponieważ jest stosunkowo mały ale jego wyposażenie nawigacyjne pozwala latać IFR zarówno z pomocą radionawigacji jak i po przejrzeniu jego manuala oraz możliwości systemu GPS Trimble 2000 wydaje mi się, że można nim też latać w przestrzeni RNAV po ściągnięciu płatnego AIRAC z Navigraph. Czy aby mam racje co do tej drugiej rzeczy?
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

To zadanie pilota, żeby wiedział kiedy ma zniżać, oraz jaki jest jego optymalny poziom przelotowy.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Więc chyba sobie zapodam ten samolot. Aczkolwiek dowiedziałem się, że niedługo ukarze [ukaże - od "ukazywać", nie "ukarać] się jego odpowiednik (załoga 1+5), czyli Eaglesoft Cessna Citationjet CJ1+ Extreme 2.0 z...pełnym FMS - podobny do ich Cessny Citation X 2.0! Więc może lepiej poczekać?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Ultor, łącznie zmieniany 1 raz.
Od jakiegoś czasu męczę się z programowaniem GPSa w tym Cheyenne... Manuale za wiele mi nie pomagają. Mam prośbę, czy mógłby ktoś mi tak łopatologicznie wytłumaczyć co, i jak zrobić by wpisać poprawnie ten nieszczęsny plan lotu ?
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
Zaimportuj gotowy plan z FSX lub wymień ten starodawny GPS na defaultowego. Zresztą na razie nie widzę dobrego samolotu GA w tej kategorii pod FSX...Cheyenne X, Twin Otter, Cessna Mustang, Pilatus - każdy ma jakieś wady. Może ten Mustang byłby na dziś najlepszy ale strasznie zżera FPS ten jego G1000 no i ma chyba jakieś bugi w autopilocie. Wobec tego wciąż czekam na Cessnę CJ1+ przerabiając w tym czasie kurs moich airlinerów. 
Ostatnio zmieniony ndz 04 paź, 2009 12:53 przez Ultor, łącznie zmieniany 6 razy.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Wg manuala DA SIĘ wprowadzić kompletną trasę do Trimble'a. Natomiast wymaga to naprawdę solidnego wczytania się w podręcznik. Nic nie poradzisz - to jest już taki "user friendly" komputer. Pamiętaj tylko o wgraniu wszystkich service packów, bo Cheyenne niestety lubi się wysypać podczas operacjach na Trimble'u.
Ja też trochę popróbowałem i nawet przez jakiś czas umiałem się tym cudem posługiwać, ale było to na tyle upierdliwe, że zostawiłem sobie Cheyenne'a na VFRy i latanie VOR-VOR.
"Welcome to modern navigation"
Ja też trochę popróbowałem i nawet przez jakiś czas umiałem się tym cudem posługiwać, ale było to na tyle upierdliwe, że zostawiłem sobie Cheyenne'a na VFRy i latanie VOR-VOR.
"Welcome to modern navigation"
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Wklepałem do Trimble plan lotu EPKK JED ARDAG EPWA. Po Ardag probuję wstawić STAR'a, ale gdy to robię wyświetla mi się "EPWAa <NO STARS>". APPROACH wchodzi poprawne, SID'y tez są, a starów wygląda, że nie ma. Chyba, że ja coś źle robię... 
Airac 0912.
Edit: Chyba kwestia wersji Airac. Wgrałem 0913 i są.
Edit2: Jednak nie jest dobrze
. Owszem są nowe STAR'y, ale podczas ich "wykonywania" poszczególne punkty po kolei... znikają. I plan lotu kończy się na fix'em przed FAP/FAF. Wgrałem Airac 1001 i dalej to samo. Próbowałem zrobić jakiś transition w EDDF i poszło bez problemu. Jakby ktoś mógł to sprawidzić u siebie, byłbym wdzięczny.
Airac 0912.
Edit: Chyba kwestia wersji Airac. Wgrałem 0913 i są.
Edit2: Jednak nie jest dobrze
Witam. W jakim folderze FSX przechowywane są pliki z AIRAC do Cheyenna? Rozpakowałem instalatorem AIRAC 1113 (Flight1 Cheyenne/Fokker/Mustang/Super 80 Professional/C182T) od Navigraph, który z automatu utworzył osobny folder "Navigraph" w głównym katalogu FSX. Skutek taki, że w Trimmble 2000 dalej mam bazę danych z 2009 roku.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Być może masz nieaktualną wersję samolotu.
http://www.digital-aviation.de/site/?tag=cheyenne-sp2 pisze:You might be aware that the navdata format introduced with the Cheyenne is in use with several other add-ons like the Flight1 Cessna Mustang and Super 80 products and of course our Fokker. As more and more developers are using this format, Navigraph and us decided to put the navdata in a more “neutral” location than the “Digital Aviation” folder. This location will be “<FS Folder>\Navigraph\NavData”. The Cessna Mustang already uses this folder, the Cheyenne and Fokker will start doing so starting with the release of the upcoming service packs.
So, the bump to 2.0 will help everybody to identify their version of the Cheyenne in order to get the correct navdata installer from the Navigraph site. (Note: the new path will be in the release version only, not in this release candidate!)
-
PZL Belfegor
- Moderator