Wyliczanie bezpiecznej wysokości

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Galimex
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Pikeary

Wyliczanie bezpiecznej wysokości

Post autor: Galimex »

Jak wykonuje się obliczanie wysokości bezpiecznej (H bezp) i w jakich okolicznościach :roll: .
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Gładki »

O jakie warunki Ci chodzi? Jeśli wykonujesz lot VFR, to wykonujesz go wtedy, kiedy warunki na taki lot na całej jego trasie wg obecnej i prognozowanej pogody pozwalają. Wtedy mając plan lotu naniesiony na mapę i znając wysokość podstawy chmur określamy wysokość przelotową (Jak, proponuję poczytać). Co do lotu IFR. To jeżeli nawet zdarzy się nam, że wcześniej wykonywaliśmy lot VFR, ale pogoda zmusiła nas do przejścia do lotu IFR, to wysokość lotu podyktowana jest już przez możliwości naszego samolotu (Cessna 172 nie osiągnie pułapu wyższego niż FL140), warunki pogodowe (Jeżeli warstwa chmur burzowych zalega FL30-FL60 to będziemy starać się wejść wyżej), oraz kontrolę ruchu lotniczego i obszar w którym się znajdziemy.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
Awatar użytkownika
Galimex
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Pikeary

Post autor: Galimex »

Dzięki o to mi chodziło a co do tych (warunków VFR i IFR chodziło mi o loty z widocznością i bez widoczności) :oops:
Awatar użytkownika
CHESTER
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLR

Post autor: CHESTER »

Galimex pisze:Rozumiem ale zadam ci takie pytanie.
Gdy np lecę na 3000ft a góra ma 2800ft to jak mam warunki VFR nie musze zmieniać wysokośći.
Jednak gdy mam warunki IFR to dla bezpieczeństwa wchodzę na 4000ft????
Wysokość bezpieczna to poziom lotu poniżej, którego nie możesz teoretycznie lecieć, a nie wysokość przelotowa.
Galimex pisze:Dzięki o to mi chodziło...

Tzn o co? Ta wypowiedź sprawia wrażenie, że po wypowiedzi Gładkiego zrozumiałeś co to jest wysokość bezpieczna itd. Tym czasem on słowa o niej nie wspomniał. Po mojej odpowiedzi spytałeś czy lecąc VFR możesz przeszkode ominąć o 200 FT a IFR o 1000 FT Dziwne :?
Nic nie robić tylko latać, akrobację kręcić wciąż
Być ŻELAZNYM po kres świata, tu w przestworzach jest nasz dom.

http://www.portlotniczy.lublin.pl/
ODPOWIEDZ