Dziwne problemy z pogodą.

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Przemek O.
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: PL

Dziwne problemy z pogodą.

Post autor: Przemek O. »

Witam wszystkich zaledwie kilka godzin mineło od ostatniego posta związanego z zanikiem ruchu powietrznego (problem rozwiązany - instalacja od nowa pomogła) a tu następny problem. wyobrażcie sobie że podchodze do lądowania w DUBAJU i w pewnej chwili około 2000 stóp nad ziemią zaczyna - ..........padać ŚNIEG :shock: :shock: :shock: :shock: , może i z geografi orłem nie byłem ale wiem że w dubaju w styczniu jest 24 stopnie a w grudniu 26 więc skąd śnieg w tym kraju???? następną sprawą to są wiatry tak silne że o ladowaniu ręcznym można zapomnieć, samolotem buja na lewo i prawo tak mocno że nawet podejście z autopilotem, funkcją aproach też nie skutkuje bo wyrzuca samolot daleko poza pas. Więc moje pytania są następujące:

- Czy spotkał sie ktoś w mfs 2002 z padającym śniegiem w ciepłych krajach, czy możliwe jest to że podczas instalacji gry doszło do jakiegoś błędu z plikiem odpowiadającym za pogode?

- Czy normalnym jest to że wieją wiatry z którymi nie może sobie poradzić nawet autopilot bo mi sie wydaje że tu też jest coś nie tak bo jak mogły by lądować samoloty gdyby tak sie działo.

Dodam jeszcze że sprawdzałem na 3 róznych lotniskach

Cork - tu wiatry wieją zawsze (nazywaja je wietrznym lotniskiem) ale AP też nie daje rady.
Warszawa epwa - tu śnieg pada (normalne) ale sytuacja taka sama jak w Cork.
Dubaj - tu to jakby się koniec świata zbliżał -śnieg wiatr i też AP nia daje rady.

Myśle że w miare dobrze opisałem problem a jak nie to pytajcie postaram sie coś dodać.
P :shock: ozdrawiam i proszę o pomoc.
FLY!!!
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Jakiego programu używasz do generacji pogody? Jesli żadnego, to czy w FS masz ustawione Real World Weather, czy może jakiś "temat" pogodowy.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

W takich warunkach o lądowaniu z AP możesz zapomnieć.
Ostatnio zmieniony czw 03 sty, 2008 14:26 przez D. Design, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Silesia

Post autor: ajwaj »

Ręczne lądowanie w takich warunkach to największa frajda.
Obrazek
McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
Przemek O.
Cadet
Cadet

Chodzi o to że nic nie usatawiałem zainstalowłałem fsa tak jak zawsze usatwiłem realna pogode wskazywany wiatr był 80/12 niby nie taki silny. Nigdy wcześniej nie było takich problemów dlatego to mnie dziwi. Co do kolegi AJWAJ który twierdzi że to sama frajda ladować w takich warunkach to z pełnym szacunkiem do Ciebie ( przez wgład na twoje doświadczenie ) też byś kucnął przy, tym wiem że masz ambicje ale i ty nie dał byś rady gdy b 747 rzucany był przez wiatr jak kartka papieru.
FLY!!!
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

To skorzystaj np. z programu FSMetar:
viewtopic.php?t=2309
z tego co wiem, działa w FS2002.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Przemek O.
Cadet
Cadet

Witam co do problemów to narazie się uspokoiło nie ma już takich dziwnych sytuacji jak ze śniegiem w dubaju. Wiatr też juz sie jakos uspokoił ostatnio leciałem przy 230/23 i mogłem panować nad maszyną (dla przypomnienia 80/12 i było po zawodach). Sprawdzilem jeszcze raz wyłaczyłem warunki pogodowe i właczyłem i się uspokoiło. Mam nadzieje że będzie dobrze. Wdzięczny jestem wam bardzo za zaangażowanie się w mój problem i za wszelką pomoc. pozdrawiam.
FLY!!!
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Silesia

Post autor: ajwaj »

Przemek O. pisze:Co do kolegi AJWAJ który twierdzi że to sama frajda ladować w takich warunkach to z pełnym szacunkiem do Ciebie ( przez wgład na twoje doświadczenie ) też byś kucnął przy, tym wiem że masz ambicje ale i ty nie dał byś rady gdy b 747 rzucany był przez wiatr jak kartka papieru.
To tak z ciekawości podaj w miarę dokładnie te warunki. Spróbuję sobie zasymulować.
Obrazek
McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
Awatar użytkownika
Rafal102
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Włocławek

Post autor: Rafal102 »

Witam
Mam problem z wiatrami w FSX otóż lecąc B747 na dużych wysokościach. Kierunki wiatru zmieniają sie gwałtownie i chodzi o to, że w ciągu sekundy wiatr zmienia kierunek o jakieś 90 stopni powoduje to gwałtowne przechylenia samolotu. Według mnie zabiera to trochę realizmu z FSX i jak mógłbym ewentualnie rozwiązać taki problem?
Spotkaliście się kiedyś z czymś podobnym?
Dodam że program do generacji pogody to Active sky X.
P43+Quad core q8300+9600GT
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

To częsty błąd FSów, pomaga włączenie wygładzania w zarejestrowanym FSUIPC (lub być może któraś z opcji Active Sky - pewności nie mam, gdyż nie znam wersji X).
ODPOWIEDZ