Koligacja, czyli FS i dwa rdzenie...

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Koligacja, czyli FS i dwa rdzenie...

Post autor: RzEmYk »

Z cyklu wesołej niedzielnej szkółki pilotażu... żartowałem, nie ta szkółka. ;)
    Dziś będzie cykl pogodna sobotnia szkółka majsterkowicza część druga, czyli jak odpowiednio wykorzystać drugi rdzeń w Athlon64 X2, lub Core2Duo. Oczywiście poradnik sprawdza się również w przypadku procesorów czterordzeniowych.

Na początku był jeden rdzeń i każdy się cieszył. Jednak z czasem nastała era dwu- i czterordzeniowych procesorów. Za zmianami technicznymi jednak nie nadążył nam FS, który cały czas (FSX dopiero od wersji SP1 korzysta z większej ilości rdzeni) korzysta tylko z jednego rdzenia.
Skoro nie da się zmusić FSa do korzystania z dwóch rdzeni, należy jak najwięcej programów przyrzucić na drugi.

Wydawać by się mogło, że najprościej jest przerzucić proces w Menedżerze zadań jak na poniższym obrazku:
Obrazek
Rozwiązanie takie ma jednak jedną zasadniczą wadę - za każdym razem, gdy uruchamiamy dany program musimy ponawaiać ustawianie koligacji.

Rozwiązaniem tego jest mały, darmowy programik: CPU Control.
Po ściągnięciu (636KB), zainstalowaniu i uruchomieniu programu oczom naszym ukazuje się główne (i niemal jedyne) okienko programu:
Obrazek
Obsługa programu jest intuicyjna, jak ktoś ma problemy, to polecam zmianę użytkownika.

Przejdę od razu do sedna. Nas interesuję opcja Manual, oraz dowolny pusty profil.
W spisie klikamy prawym przyciskiem myszy na interesującym nas procesie (tutaj przykładowo CCC.exe). Wybieramy opcję Add to CPU list > 1 CPU > 2, dzięki czemu zostanie on zapamiętany w profilu jako proces, który należy wykonywać na drugim rdzeniu.
Jak widać na przykładzie, w profilu 1 na liście znajdują się już ActiveSky oraz ActiveSky Graphics, należy tam dodać pozostałe programy uruchamiane razem z FSem, jak np. elementy FSCopilot i FSInn, czy ServInfo...

Jeszcze nie koniec ;) Należy jeszcze kliknąć w Options:
Obrazek
Należy zaznaczyć opcję Autostart with Windows, oraz Start minimalized, dzięki czemu przy każdym włączeniu Okienek program uruchomi się do ikonki w pasku.
Co ważniejsze, dzięki temu wystarczy raz ustawić sobie profil i od tej pory CPU Control będzie się troszczył o odpowiednie przydzielanie procesów.

W przypadku procesorów czterordzeniowych należy oczywiście zaznaczyć opcję Quad core, oraz procesy można przydzielić nie tylko do drugiego rdzenia.

Uaktualnienie:
Jak słusznie noker zwrócił uwagę, lepiej jest przerzucić FSa na drugi rdzeń, a tylko dopilnować, żeby pozostałe procesy "zostały" na pierwszym rdzeniu.
Rozwiązanie to powinno zmaksymalizować zysk z posiadania drugiego rdzenia.
Ostatnio zmieniony pt 11 sty, 2008 19:17 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 2 razy.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Dzisiaj sie trochę pobawiłem rdzeniami. Najpierw dałem niemal wszystko poza FS9 na drugi rdzeń (wszystko, czyli AS6, ServInfo, SB3, FSLcd, FSrouter, słowem wszystko co zwiazane z FS). Samego FS zostawilem na rdzeniu 1. Okazało się, że użycie rdzenia 2 było znikome, a pierwszego znaczące.
Co ciekawe, gdy dałem FS9 na rdzen 1 i 2, to oba rdzenie działały z dużym obciażeniem.

Edit:
Ech, chyba to jednak SI obciążał tak drugi rdzeń, że wyglądało, że FS9 działa na dwóch.
Ostatnio zmieniony ndz 16 gru, 2007 19:27 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

A jak się to miało Bartek do FPSów w samym FSie?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Powiem Ci, że generalnie przy procku AMD X2 3800+ (2 Ghz, podkrecony do 2,4Ghz), w FS9 szału nie ma. Ciut może płynniej z uwagi na to, że mozna sobie dodatkowy soft dac na drugi rdzeń. Takie ServInfo potrafi nieźle mulić i pamietam z czasów AMD 64 3000+, że gdy SI zaczynało pobierać dane, FS się przycinał nieźle. Przy wrzuceniu SI na drugi rdzeń, nie ma z tym problemu. FS9 leci sobie na jednym, a SI i reszta na drugim.
Bartek
Awatar użytkownika
PolBaj
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: PolBaj »

Witam w tym wątku.
Konraf a czy mógłbyś mi powiedzieć czym dzielisz zadania na procesory? Czy używasz do tego CPU Control? Ja od wczoraj mam Ten sam procesor co Ty i za bardzo nie wiem jak np. wywołać "Koligację procesorów" z Windows XP wspomnianą na początku wątku? Zainstalowałem sterowniki "AMD Dual-Core Optimizer" ale nie wiem czy nie trzeba do tego CPU dograć jeszcze jakichś innych. Jeśli byłbyś taki miły to napisz jakie masz przogramy do sterowania tym procesorem.

Dzięki i Pozdrawiam PolBaj
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Gładki »

Tak. To właśnie CPU Control służy do przypisania rdzeni do odpowiednich procesów.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
Rosomak
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Piaseczno

Post autor: Rosomak »

Korzystam z tego programiku i zastanawiam się czy warto dodawać wpis o procesorze 2 jajecznym w configu.

W kazdym razie różnica z tym wpisem i bez niego nie przekracza 3-4 klatek przynajmniej u mnie.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Rosomak pisze:Korzystam z tego programiku i zastanawiam się czy warto dodawać wpis o procesorze 2 jajecznym w configu.

W kazdym razie różnica z tym wpisem i bez niego nie przekracza 3-4 klatek przynajmniej u mnie.
Jaki wpis? W jakim configu? Możesz napisać jaśniej?
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Rosomak
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Piaseczno

Post autor: Rosomak »

Tutaj jest wątek o tym.
a wpis jest nastepujący
[JOBSCHEDULER]
AffinityMask=3
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Na mój skromny rozumek, ten wpis robi to sam co ustawienie koligacji w Menedżerze zadań albo jakimś innym programie. Ale które z nich ma wyższy priorytet to nie wiem.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Ten wpis tyczy się jedynie FSXa - o ile się nie mylę - od wersji SP1. Dopiero ta wersja obsługuje wielordzeniowce.
Ten wpis włącza obsługę w FSXie i teoretycznie dzięki temu FSX może korzystać z więcej niż jednego rdzenia.

Mój "poradnik" opiera się głównie na poprawie osiągów FS9, albo dowolnego programu, który korzysta tylko z jednego rdzenia. W przypadku natywnej obsługi wielu rdzeni należy zostawić przypisanie procesu do obu rdzeni, inaczej zamiast przyśpieszenia, zwolnimi program. W menedżerze powinny być zaznaczone zarówno CPU 0, jak i CPU 1, w CPU Control powinien zostać wpis 1100 (lub 1111 dla czterordzeniowców).

Na chłopski rozum:
Ustawianie koligacji w menedżerze, czy dowolnym programie to tak jakby stosowanie znaków zakazu dla auta na drodze dwupasmowej:
a) program obsługujący wiele rdzeni
      Jeśli jest ustawione na wykorzystanie obu rdzeni, to kolumna aut może jechać zarówno lewym, jak i prawym pasem. Auta szybsze mogą wyprzedzić drugim pasem auta wolniejsze. Jeden ciąg zadań może być obliczany na jednym jądrze, drugi na drugim.
Jeśli teraz postawimy znak zakazu jazdy lewym pasem (ustawimy koligację na jeden rdzeń), to zwolnimy cały ruch do najwolniejszej kolumny aut. Auta szybsze będą musiały czekać, aż te wolniejsze zjadą z autostrady, powstaną korki i opóźnienia. Jeden ciąg zadań będzie musiał czekać, aż zostaną wykonane obliczenia na poprzednim ciągu.

b) program obsługujący jeden rdzeń.
      Na dwupasmówce pomimo możliwości jazdy po obu pasach auta ustawiają się w jeden ciąg np. na lewym pasie, znów powstają opóźnienia i korki. Można to rozwiązać umieszczając część aut na lewym pasie, a część aut na prawym (przydzielić jeden proces na drugi rdzeń), wtedy zminimalizujemy opóźnienia. Po jednym pasie będą jechały sobie np. TIRy do Biedronki, a po drugim auta osobowe i TIRy do Tesco (w którym to podobno jest tanio ...uresko).

Reasumując:
      Po dodaniu wpisu FSX zaczyna pracować na więcej niż jednym rdzeniu (teoretycznie, nie wiem jak jest z praktyką). Jeśli w tym momencie narzucimy mu tylko jeden rdzeń, to zwolnimy i zakorkujemy ten rdzeń. W takim przypadku należy zostawić przypisanie do dwóch (lub więcej) rdzeni.
Za to np. w FS9, który sam nie potrafi skorzystać z wielu rdzeni, należy go przerzucić na drugi rdzeń, aby jak najwięcej mocy obliczeniowej zostało dla jego dyspozycji, a pozostałe programy (jak AS6, FSInn, itd.) zostawić na pierwszym rdzeniu.
Awatar użytkownika
PolBaj
Cadet
Cadet

Tak, ale mającna myśli "wpis" chodzi Wam o wpis w FSX a nie w Windows XP, przynajmniej to wynika z podanego linku do forum Il2. Ja poznałem troszkę CPU Control i powiem, że fajny jest, ale czy zawsze musi być włączony? A co jeśli ustawię go manualnie , tak jak podane na samym początku tematu, a nie będe akurat latał w FS2004, to w takim wypadku rdzeń z fs-em jest nieużywany? A moze trzeba go wtedy na automat przestawić?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

PolBaj pisze:Tak, ale mającna myśli "wpis" chodzi Wam o wpis w FSX a nie w Windows XP, przynajmniej to wynika z podanego linku do forum Il2. Ja poznałem troszkę CPU Control i powiem, że fajny jest, ale czy zawsze musi być włączony? A co jeśli ustawię go manualnie , tak jak podane na samym początku tematu, a nie będe akurat latał w FS2004, to w takim wypadku rdzeń z fs-em jest nieużywany? A moze trzeba go wtedy na automat przestawić?
Wpis w FSX.cfg.
CPU Control musi działać w tle żeby spełniał swoje zadanie, czyli pilnował przypisania procesów do odpowiednich rdzeni.
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym nieużywaniem rdzenia.
Awatar użytkownika
PolBaj
Cadet
Cadet

Już wyjaśniam.
Jeśli ustawimy CPU Control w tryb Manual, to ręcznie przypisujemy programy do poszczególnych rdzeni procka i to jest ok. A teraz załóżmy, że kończymy zabawę w latanie i rozpoczynamy pracę z edytorem graficznym i już mamy inny zestaw programów do obsłużenia, a w procesach CPU Control w trybie Manual dalej są te, które były wykorzystywane w FS a skoro jest to tryb ręczny, to inne programy niż te już przypisane do rdzeni powinny być albo zablokowane, albo przypisywane losowo do CPU
Tak na zdrowy rozsądek, to powinniśmy teraz się przełączyć w CPU Control na tryb Automat, bo nie zależy nam już, na którym rdzeniu co będzie przypisane no i mamy już inne programy na rdzeniach. Czyli konkretne pytanie brzmi, jak zachowa się CPU kontrol w trybie manual z innym zestawem programów niż te przypisane już do rdzeni?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Ale zauważ, że każdy nowo uruchomiony program (nie umieszczony na liście) z definicji dostaje przypis 1100 (lub 1111 w czterordzeniowcu), więc nie ma co kombinować.
Manual zmienia Ci tylko te programy, które ma na liście, pozostałych nie rusza.
Awatar użytkownika
PolBaj
Cadet
Cadet

To wszystko tłumaczy i w takim wypadku rzeczywiście nie ma co debatować. Poza tym co to za problem przełączyć z manuala na automat, raptem 3, 4 kliknięcia ;)

Pozdrawiam Polbaj
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

W przypadku niektórych gier i dwu- lub czterordzeniowego procesora może zaistnieć drastyczny spadek wydajności, który znika po przypisaniu tylko jednego rdzenia dla procesu.
Rozwiązaniem jest hotfix ze strony MSa: http://support.microsoft.com/kb/896256/pl, przy ściąganiu należy pamiętać o polskiej wersji patcha.

PS. Jak zwykle rozwiązanie znalazłem przypadkowo ;)
http://forums.filefront.com/farcry-problems-errors-help/312118-how-play-far-cry-dual-core.html pisze:The problem has been resolved.
1. we need to install amd cool n quiet driver
2. download n install WindowsXP-KB896256
http://www.nfs-planet.de/nfsmw_support_ ... p?lang=eng
3. click"Start",select"run",input"regedit"to open the registry editor,
right click"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\
Control\Session Manager"to create a key named Throttle,
then create a DWORD Value named PerfEnablePackageIdle fo
Throttle,modify PerfEnablePackageIdle,input "1" in Value data
and choose Hexadecimal.
4. Install AMD Dual-Core Optimizer.
UWAGA!
Poprawka ta (WindowsXP-KB896256) może (i powoduje) samoistne resety lub zawieszanie się kompa, więc instalujcie w ostateczności.
W razie problemów można ją odinstalować w Dodaj/Usuń programy.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Odnośnie:

[JOBSCHEDULER]
AffinityMask=3

czy ktoś może napisać, czy ten zapis faktycznie podnosi wydajność? Czytałem tu i ówdzie, że zapis ten nic nie daje.
Podobnie TEXTURE_BANDWIDTH_MULT. W FS9 zalecało się tą wartość podwyższyć, a tymczasem tu:
http://www.highflightsimulations.com/fsxcfg.html
podają, że w FSX należy ten parametr wręcz obniżyć.
Bartek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Nie jestem pewien czyja to "wina", być może SP3 do Win XP, ale paradoksalnie już lepiej jest zostawić FS9.exe oba rdzenie i wtedy działa lepiej/szybciej, a więc musicie sami poeksperymentować kiedy jest lepiej...
Co to za cuda? Nie wiem...
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Przypadkiem natrafiłem na Flight Simulator 2004 Affinity Tool.
Teoretycznie rozdziela proces FS9.exe na dwa rdzenie, są nawet na to screeny. Jednak mi to jakoś dziwnie wygląda.
U mnie niestety wyskakuje okienko z błędęm podczas próby uruchomienia programu, więc nie jestem w stanie przetestować tego programu.

Wersje dla procesorów Intel:
wersja 1.0
Dla wersji 2.0 są odnośniki na stronie bloga.

Wersje dla procesorów AMD:
wersja 1.0
wersja 2.0

EDIT:
Wrażenia są jak na razie różne. Jedni chwalą, u innych wystąpił spadek FPS. Zobaczymy z czasem co to będzie...
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Na Simmarket pojawił się płatny program, który robi to samo, co Flight Simulator 2004 Affinity Tool. ;)
http://secure.simmarket.com/fsps-multic ... ment.phtml
Yaskier
Cadet
Cadet

Post autor: Yaskier »

O ile dobrze rozumiem Twoje komentarze - do FSXa z SP1 lub wyższym takie narzędzie nie jest potrzebne - procesor dwu/wielordzeniowy jest wykorzystywany w pełni (wbrew temu co tam piszą na stronie produktu)?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Tak, a jeśli koniecznie chcesz nakazać użycie konkretnych rdzeni, możesz to narzucić przez wpis w fsx.cfg.
Yaskier
Cadet
Cadet

Post autor: Yaskier »

Ok, ale czy manualny podział procesów na konkretne rdzenie w FSXie ma sens, tzn. czy ma pozytywny wpływ na wydajność?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Przy procesorze czterordzeniowym możesz sobie np. przerzucić FSa na 3 ostatnie rdzenie, a programy współpracujące (np. silnik pogodowy itp.) zostawić na pierwszym - być może zaobserwujesz wzrost wydajności, a jeśli nie, to po prostu wróć do domyślnego ustawienia. Przy procesorze dwurdzeniowym zabawa koligacją samego FSa nie ma sensu, a jak będzie przy trzyrdzeniowym trudno mi ocenić ;)
Marcin Steuer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Marcin Steuer »

To takie jeszcze pytanie praktyczne. Mam procesor 2-rdzeniowy z obsługą 4 wątków (i5). Czy w programie ustawić 2 czy 4 rdzenie? Menadżer urządzeń widzi procesor jako cztery.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Który FS?
Marcin Steuer
Cadet
Cadet

FS9.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Albo Flight Simulator 2004 Affinity Tool albo ustawianie na drugie dwa "rdzenie".
W rzeczywistości Twój procesor ma dwa fizyczne rdzenie, a te dodatkowe, to tylko HT.
Marcin Steuer
Cadet
Cadet

Nie bardzo rozumiem 'drugie dwa'? Czyli np dodatki ustawić na 3 i 4 z czterech wątków procesora, tak? A jeśli program nie wykryje 4 'rdzeni' to ustawić na drugi rdzeń?
Ostatnio zmieniony ndz 17 kwie, 2011 20:25 przez Marcin Steuer, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Na CPU 2 i CPU 3 - one odpowiadają za fizyczny drugi rdzeń. Ten pierwszy fizyczny ma przypisane CPU 0 i CPU 1.
Marcin Steuer
Cadet
Cadet

Ok. Hm, działa na razie na 4 procesorach, chciałem to wymusić. Ale i tak w sumie nie żre więcej niż 25% mocy z naprawdę setkami paczek AI + REXem + 1600x900.

Więc ewentualne problemy leżą widocznie po stronie GPU.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Te 25%, to 100% obciążenia jednego rdzenia. Wiele nie zdziałasz. To procesor limituje, nie grafika.
Marcin Steuer
Cadet
Cadet

Rzemyk, no ale czemu? Skoro działają WSZYSTKIE procesory i w sumie obciążenie tak się waha? (no dobra, na jedną sekundę skoczyło pod 30 %). To co tu ogranicza? Ma przecież 75% mocy wolnej i każdy ze rdzeni pracuje na niskiej wydajności, co widzę w wykresie menadżera zadań przy FSie uruchomionym w oknie.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Masz 1 procesor, a w nim 2 rdzenie fizyczne i 2 nazwijmy to wirtualne. System widzi całą sytuację jako 4 rdzenie. Do jednego rdzenia fizycznego jest "dopięty" jeden wirtualny.
Jak wykorzystujesz 100% fizycznego rdzenia, to na ten wirtualny zostaje minimalna ilość mocy przerobowych.

FS9 jest aplikacją, która wykorzystuje tylko jeden rdzeń. Dopiero FSX od SP1 potrafi skorzystać z dodatkowych rdzeni.
Windows pokazując zużycie sumuje wszystkie rdzenie. Mając 4 rdzenie dzieli sobie 100% na 4, stąd pełne wykorzystanie jednego rdzenia daje maksymalną możliwą wartość 25%. Przekraczanie tej wartości jest możliwe jeśli uda się skorzystać z HT, a więc tego wirtualnego rdzenia.
Dodatkowo FSCopilot w najnowszej wersji (po ustawieniu wielowątkowości) potrafi przerzucić część obliczeń na inny rdzeń. Przy czym nie mam pewności czy robi to komponent ActiveX (.ocx) uruchomiony wewnątrz FSa czy jego (FSCopilota) zewnętrzny moduł bierze obliczenia na siebie. Nie wnikałem nigdy.

Więc ogranicza sam FS, który nie umie sam z siebie skorzystać z wielu rdzeni.
ODPOWIEDZ