Tatra Photo Scenery
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Tatra Photo Scenery
Witam
Całość prezentuje sie naprawdę świetnie. Oswietlenie szczytów zmienia sie w zależności od pory dnia i wysokości słońca na horyzoncie. Teksturki wyostrzają się bardzo ładnie, nawet gdy szalałem ze Slew, bardzo szybko tekstury sie wyostrzały nad nowym obszarem.
Jakość jak dla mnie super.
Nie zauważyłem negatywnego wpływu na fps (AMD X2 3800+, 7600 GS 600/1600Mhz, 2 GB RAM).
Tu dodatkowe pytanie do twórców scenerii: czy FSGlobal 2008 ma wpływ na wygląd terenu w TPS ?
Całość prezentuje sie naprawdę świetnie. Oswietlenie szczytów zmienia sie w zależności od pory dnia i wysokości słońca na horyzoncie. Teksturki wyostrzają się bardzo ładnie, nawet gdy szalałem ze Slew, bardzo szybko tekstury sie wyostrzały nad nowym obszarem.
Jakość jak dla mnie super.
Nie zauważyłem negatywnego wpływu na fps (AMD X2 3800+, 7600 GS 600/1600Mhz, 2 GB RAM).
Tu dodatkowe pytanie do twórców scenerii: czy FSGlobal 2008 ma wpływ na wygląd terenu w TPS ?
Ostatnio zmieniony wt 16 wrz, 2008 12:39 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Kurde... jakoś te Tatry do mnie nie przemawiają... te kolorki są za wesołe. Też kilka razy było się w Tatrach i kolorem dominującym wydawała mi się szarość, tu jest za dużo brązu. Adams, jeśli chodzi Ci o mesh, to jest on wykonany świetnie. Kilka fotek znajdziesz na simdesign i stronie BartGrafa.
Pozdro.
Pozdro.
Ja z kolei w Tatrach jestem rzadkim gościem, więc nie znam tak dokładnie terenu. Dodatkowe fotki są też tu:adams pisze:W Tatry jeżdżę od 35 lat, ale miałem problemy z rozpoznaniem szczytów. Nie dałoby się pokazać Morskiego Oka, Łomnicy, Gubałówki, Kasprowego, Szczyrbskiego Plesa ?
http://www.simdesign.pl/tps.php?page=tps
Na niektórych widać Morskie Oko.
Bartek
Screen 1. Boczań /Jaworzynka
Screen 2. Grań Giewontu (po lewej Kondratowa)
Screen 3. Gąsieniocowa (w dole Betlejemka i Murowaniec)
Screen 4. Odcinek grani Liliowe-Swinica (na trzecim planie ładnie widań Tomanową , po lewej dol.Cicha)
... ktoś rozpozna kolejne ?
Pozdrawiam,
Marek
Tak myślę, że szkoda, że nie dodano do produktu jakiejś małej mapki obszaru, z naniesionymi ważniejszymi/ciekawszymi punktami. Choć można wziąść do ręki mapę tradycyjną (atlas) i polatać przy jej pomocy.
Bartek
Specjalistą od scenerii nie jestem ale z tego co wiem foto scenerie generalnie wycinają autogen. Drzewa, miasta sa w postaci plaskich bitmap, co widać np tu:
http://www.simdesign.pl/img/tps23.jpg
http://www.simdesign.pl/img/tps23.jpg
Bartek
W ciagu kilku najblizszych dni, na stronie simdesign.pl dostepny bedzie do sciagniecia darmowy dodatek "TATRA PHOTO SCENERY AUTOGENPACK", dzieki ktoremu duza czesc scenerii Tatr bedzie wygladala jak na zalaczonych screen'ach. I nie bedzie juz lysoMarklar pisze:witam
co sie dzieje z autogenem na obszarze tatr po zainstalowaniu tej scenerii? chodzi mi glownie o drzewa. nie mialem wczesniej kontaktu z fotosceneriami. na screenach wszystko jakos tak lyso wyglada.
pozdr.
FS2004 - Tatra Photo Scenery + autogenpack
FSX - Tatra Photo Scenery + autogenpack

Re: Tatra Photo Scenery
Nie posiadam FS Global 2008, ale jezeli sceneria Tatr bedzie ponad sceneria FSGlobal nie powinno byc problemow z wyswietlanym meshem.konraf pisze:
-
Przemek Tabisz
- Turboprop Captain

- Skąd jesteś: EPWR
Ostatnie zdjęcie jest piękne. Poczułem wysokość, nie to co ze standardowymi teksturami
Chociaż te, które są sreyjnie, to też nie są złe. Może i mnie wyśmiejecie, ale wykonałem duży skok pomiędzy FS98 i 2002 i jakoś nadal mi się nawet podoba standardowa grafika.
BTW. Może i mniej detaliczny, ale ładinejszy wygląd terenu jest w IŁ2, niż w FS2002/2004. Nie wiem dlaczego, ale to jedyna gra, w którą jak dotąd grałem, która daje mi do zrozumienia, że jestem wysoko. Zwykle były to udawane zdjęcia, tam jak zapindalam P11, to "czuję", że jestem w powietrzu i to nawet na niemałej wysokości. Nie wiem od czego to zależy, ale kolesie tworzący tekstury może by jakoś popracowali nad ogólnym odczuciem wysokości. Wiem, że to trudne, ale jakbym w takim Photo Scenery poczuł jeszcze wysokość, nie tylko na jednym screenie, to bym zwariował z zachwytu.
BTW. Może i mniej detaliczny, ale ładinejszy wygląd terenu jest w IŁ2, niż w FS2002/2004. Nie wiem dlaczego, ale to jedyna gra, w którą jak dotąd grałem, która daje mi do zrozumienia, że jestem wysoko. Zwykle były to udawane zdjęcia, tam jak zapindalam P11, to "czuję", że jestem w powietrzu i to nawet na niemałej wysokości. Nie wiem od czego to zależy, ale kolesie tworzący tekstury może by jakoś popracowali nad ogólnym odczuciem wysokości. Wiem, że to trudne, ale jakbym w takim Photo Scenery poczuł jeszcze wysokość, nie tylko na jednym screenie, to bym zwariował z zachwytu.
Czy ktoś z koleżeństwa powie mi czy to zjawisko naturalne czy bug.
http://img515.imageshack.us/my.php?image=tatr1nk1.jpg
Chodzi mi o te rozwarstwienie w atmosferze.
http://img515.imageshack.us/my.php?image=tatr1nk1.jpg
Chodzi mi o te rozwarstwienie w atmosferze.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez piotral, łącznie zmieniany 1 raz.
Jesli mowa o tym efekcie w dolinach, to byk ale nie zwiazany z Tatra Photo. Z czym? Ciężko powiedziec. Może stery do grafiki, może same chmury, moze nieustawione limity visibility (np. w FSUIPC).
Bartek
http://img371.imageshack.us/my.php?image=tatr3xe9.jpg
Po zainstalowaniu nowego sterownika efekt zniknął. Myślałem przez moment, że to inwersja powoduje w górach takie efekty optyczne.
No ale pogoda sie kiepści - dziś w Tatrach nie polatam. Active Sky X mam i myślałem że to on przedobrzył efekty. Dzięki za wskazówkę.
Po zainstalowaniu nowego sterownika efekt zniknął. Myślałem przez moment, że to inwersja powoduje w górach takie efekty optyczne.
No ale pogoda sie kiepści - dziś w Tatrach nie polatam. Active Sky X mam i myślałem że to on przedobrzył efekty. Dzięki za wskazówkę.
Bartek
Simdesign wypuścił patch do Tatra Photo Scenery aktualizujący scenerię do wersji 1.10. Poprawia on takstury lotniska Poprad (LZZT). Download A tutaj
kolejna recka
kolejna recka
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Marcin EPML
Recenzja na Avsim:
http://www.avsim.com/pages/1207/Tatra/Tatra.htm
Niestety wytknięto też to, o czym pisałem w swojej recenzji. Brak dokumentacji. Ktoś, kto kupi tą scenerię za granicą, zainstaluje i.... tzw. zonk. Bo jak teraz te Tatry sobie obejrzeć, gdzie tego szukac? Widac wiec, jak bardzo przydałaby sie jakas dokumentacja, choćby z listą lotnisk/pasów startowych w okolicy.
http://www.avsim.com/pages/1207/Tatra/Tatra.htm
Niestety wytknięto też to, o czym pisałem w swojej recenzji. Brak dokumentacji. Ktoś, kto kupi tą scenerię za granicą, zainstaluje i.... tzw. zonk. Bo jak teraz te Tatry sobie obejrzeć, gdzie tego szukac? Widac wiec, jak bardzo przydałaby sie jakas dokumentacja, choćby z listą lotnisk/pasów startowych w okolicy.
Bartek
Problem z TPS
Właśnie zainstalowałem FSX , później SP1, potem SP2. Następnie Tatra Photo Scenery.
I mam problem: nie ma ani Morskiego oka ani Czarnego stawu, całe Tatry przedzielone są ostrą granicą, to znaczy po jednej stronie tekstury są inne niż po drugiej. Mesh wydaję się w porządku wszystkie góry ładnie i szczegółowo zarysowane, ale tekstury to tragedia.
W folderze Addon Scenery mam następujący układ: Folder TPS: 1,91 GB, Folder TPS1: 5,32 MB.
Nastepnie w folderze TPS mam: folder Scenery 1,91GB pliki bgl, folder teksture 6 MB.
Dlaczego tam mało przypada na tekstury, czy coś się u mnie nie wgrało? Może kolejność instalacji nie ta. Próbowałem nawet zainstalować TPS na nowo, ale nic to nie dało.
W związku z czym mam prośbę do kolegów którzy mają TPS-a, czy mogliby sprawdzić układ folderów u siebie? Jeszcze jedno, podczas instalacji TPS podaje że potrzebuje około 4 GB na twardzielu, a u mnie zabiera około 2GB w folderze Addon Scenery.
Pozdrawiam
I mam problem: nie ma ani Morskiego oka ani Czarnego stawu, całe Tatry przedzielone są ostrą granicą, to znaczy po jednej stronie tekstury są inne niż po drugiej. Mesh wydaję się w porządku wszystkie góry ładnie i szczegółowo zarysowane, ale tekstury to tragedia.
W folderze Addon Scenery mam następujący układ: Folder TPS: 1,91 GB, Folder TPS1: 5,32 MB.
Nastepnie w folderze TPS mam: folder Scenery 1,91GB pliki bgl, folder teksture 6 MB.
Dlaczego tam mało przypada na tekstury, czy coś się u mnie nie wgrało? Może kolejność instalacji nie ta. Próbowałem nawet zainstalować TPS na nowo, ale nic to nie dało.
W związku z czym mam prośbę do kolegów którzy mają TPS-a, czy mogliby sprawdzić układ folderów u siebie? Jeszcze jedno, podczas instalacji TPS podaje że potrzebuje około 4 GB na twardzielu, a u mnie zabiera około 2GB w folderze Addon Scenery.
Pozdrawiam