EPWA SID - climb gradient
Moderator: RzEmYk
EPWA SID - climb gradient
Witam,
Oczywiście odnoszę się do tych SIDów, które wymagają w procedurze utrzymania określonego gradientu wznoszenia do pewnej wysokości.
Czy zawsze stosuje się gradient wznoszenia, czy przy sprzyjającym ruchu wokół EPWA kontroler znosi "climb rate"?
Czy Wy jako piloci stosujecie się do tej procedury na UNICOM, gdy nie ma dużego ruchu (wg wpisów na 122.80).
Dzięki - Krzysiek
Oczywiście odnoszę się do tych SIDów, które wymagają w procedurze utrzymania określonego gradientu wznoszenia do pewnej wysokości.
Czy zawsze stosuje się gradient wznoszenia, czy przy sprzyjającym ruchu wokół EPWA kontroler znosi "climb rate"?
Czy Wy jako piloci stosujecie się do tej procedury na UNICOM, gdy nie ma dużego ruchu (wg wpisów na 122.80).
Dzięki - Krzysiek
Nie ma określonego KONKRETNEGO gradientu. Jest podany MINIMALNY. Kilka tygodni temu pisałem o tym na forum Polish VATSIM.
http://forum.vatsim.pl/viewtopic.php?p=245575#245575
http://forum.vatsim.pl/viewtopic.php?p=245575#245575
Dzięki Marcin za link. Bardzo mi pomogłeś 
Muszę tylko przyznać, że opis SID (np. ULPAR 2G rwy 29, EPWA) był przynajmniej dla mnie trochę nieścisły.
Dzięki za informacje,
Krzysiek
Muszę tylko przyznać, że opis SID (np. ULPAR 2G rwy 29, EPWA) był przynajmniej dla mnie trochę nieścisły.
Można go zrozumieć tak, że wymagane jest utrzymanie gradientu o wartości 5.6% aż do FL110.EPWA, SID rwy 29, 26 OCT 2006 pisze: Climb gradient of 5.6% is required up to FL110.
Dzięki za informacje,
Krzysiek
Skąd mam wziąć informację, ile mam się wznieść przez dany odcinek?If you are required to gain 200 ft per nautical mile
I związane z tym - skąd się w obliczeniu bierze właśnie owa wartość w stopach (czyli - dlaczego ona)?
Bo ja policzyłem tak - załóżmy, że CG wynosi 3.9, moja prędkość 90, a więc dzielę to przez 60*, mam 1,5. Mnożę przez 3.9, równa się to 5.85. Rzecz jasna, nieciekawie to wygląda więc mnożę to przez 100, czyli 585 stóp na minutę. Dobrze?
Ta wartość jak rozumiem pochodzi od 60 sekund.
Ojoj, o ile zdołałem Cie zrozumieć chcesz obliczyć z jaką prękością pionową masz lecieć, aby uzyskać wznoszenie 200ft na 1nm, przy prędkości TAS=90kt?
Przy prędkości 90kts pokonujesz 1nm w 40s ((3600s*1nm)/90nm)
Skoro w 1nm chcesz pokonać 200ft, to musisz się wznosić 60*200/40=300ft/min
Hmm, skorzystaj ze zwykłych proporcji.
90nm -> 1h
01nm -> x[h]
Czyli: x[h]=1h/90=3600s/90=40s
Ten drugi sam już sobie rozpisz,
Pozdrawiam,
ps. stylistyka nie jest Twoją mocną stroną. Postaraj się jaśniej pisać
Przy prędkości 90kts pokonujesz 1nm w 40s ((3600s*1nm)/90nm)
Skoro w 1nm chcesz pokonać 200ft, to musisz się wznosić 60*200/40=300ft/min
Hmm, skorzystaj ze zwykłych proporcji.
90nm -> 1h
01nm -> x[h]
Czyli: x[h]=1h/90=3600s/90=40s
Ten drugi sam już sobie rozpisz,
Pozdrawiam,
ps. stylistyka nie jest Twoją mocną stroną. Postaraj się jaśniej pisać
Przepraszam, ale usprawiedliwię się, że wykonywanie obliczeń słowami ma swoje wadyps. stylistyka nie jest Twoją mocną stroną. Postaraj się jaśniej pisać
Chodziło mi tylko o to, skąd w zacytowanym przez Jeva przykładzie wzięło się owe 200 stóp.Ojoj, o ile zdołałem Cie zrozumieć chcesz obliczyć z jaką prękością pionową masz lecieć, aby uzyskać wznoszenie 200ft na 1nm, przy prędkości TAS=90kt?
Jak teraz rozumiem, po prostu ktoś sobie to założył i nie jest to konieczne aby wypełnić Climb Gradient (bo po prostu nasze warszawskie SiDy tego nie wymagają), a obliczenia się bardzo przydadzą, gdy ktoś mi taki rygor wznoszenia się ileśtam na daną odległość nałoży.
Standardowy jak wynika z map SID jest 3.3% dla EPWA. Chyba że jakaś procedura ma podane inne ograniczenie.
edit:
Co do przeliczania:
KLIK
(mam nadzieje ze nie musze tlumaczyc co sie z tym robi)
Źródło: podrecznik pilota samolotowego
edit:
Co do przeliczania:
KLIK
(mam nadzieje ze nie musze tlumaczyc co sie z tym robi)
Źródło: podrecznik pilota samolotowego
Podałem głupi przykład gdzie gradient jest wyrażony w przyroście wysokości na milę a nie w procentach na milę :/lukasz pisze:Zupełnie się nie zrozumieliśmy - ponieważ niejasno napisałem. Chodziło mi JEDYNIE o owe nieszczęsne 200 stóp, nie zaś o sam Climb Gradient, o którym nie pomyślałem nawet na chwilę, że jest niewymagany. Przepraszam z wprowadzenie w błąd.
Dla procentowych będzie prędkość * gradient. bez żadnego dzielenia. Poprawię i tam żeby była jasność.
Co do tamtego przykładu z gradientem feet/nm. 200feet/nm podzielone na 60 minut da nam gradient w procentach.