ajwaj pisze:Tak na marginesie to wkleiłem to zdjęcie dzisiaj nieprzypadkowo. Kto zgadnie dlaczego?
wikipedia pisze:Two Ambassadors made the headlines due to crashes. Firstly, an Ambassador crashed on take-off from Munich on 6 February 1958, in what became known as the Munich air disaster. This crash received tremendous public attention in the UK as it involved team members and staff of Manchester United football club, together with representatives of the national press.
Ale pytasz o nazwę rodzaju silnika czy o konkretną markę i model?
Bo jesli chodzi o to drugie, to jak dla mnie równie dobrze mogłeś zapytać o panieńskie nazwisko żony tego kolesia co tam klęczy.
McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
Jest pięć opcji:
PZL P.6 i Bristol Jupiter VI FH;
PZL P.7 i Bristol Jupiter VI FH, a później Bristol Jupiter VII F;
PZL P.11a/c i Bristol Mercury IV S2;
PZL P.11b/f i Gnome-Rhône 9Krsd.
PZL P.24 i silniki Gnome-Rhône
Po przejściu kadłub - skrzydło obstawiałbym raczej PZL P.6 i PZL P.7. Silnik Bristol Jupiter, co do konkretnego modelu pewności nie mam.
Cyfra niestety mi nic nie mówi. Skrzydło nie zchodzi w dół, tylko przechodzi przez kabinę, więc to wygląda na Westland Lysander i silnik Bristol Mercury, ale nie pasują mi wtedy zastrzały podwozia...
Silnik gwiazdowy, 7 cylindrowy Armstrong-Siddley Genet Major o mocy nominalnej 140 KM i startowej 160 KM.
Jutro wieczorem coś poszukam w przerwie podczas walki z nowymi RAMami ;P
EDIT:
Nie ma RAMów, nie ma pytania.
PS. Z lat przedwojennych to kiepsko u mnie z wiedzą o samolotach i silnikach, co z resztą widać na załączonym obrazku
Ostatnio zmieniony wt 12 lut, 2008 16:04 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba nie musze pisać co to za samolot. Ta podpowiedź to już chyba jest wystarczająca
Juz dawno sie tak nie usmialem! Jest to PZL "Skoda" GR-760 (GR= gwiazda z rozrzadem) i byl instalowany na RWD 9! Skonstruowany i wykonany razem z RWD- 9 w przeciagu 1-dnego roku, na Challenge Internationale des Avions de Tourisme 1934.
Wiecej zdjec (pochodza z moich zbiorow) GR-760:
Stanislaw Plonczynski, pierwszy milioner LOT-u ( 2-gie miejsce) sartuje na bramke:
Widac potworna moc PZL "Skoda". Mimo swych malych rozmiarow osiagal 213 kW.
Tak, to "Wyzel".
Dublerem "Wilka" to on nie byl...Zostal skonstruowany do treningow zalog samolotow 2-wu silnikowych, ze wzgledu na plany rozwoju polskiego lotnictwa, ktore obejmowaly takie samoloty jak "Los, "Lampart, "Mis". W samolocie tym po raz pierwszy zastosowano ciekawa technologie (stosowana do dzis na swiecie), mianowicie wygite polfabrykaty poszycia. Byla to sklejka drewniano-ebonitowa, gieta juz podczas klejenia.
wytłumacze tutaj, żeby potencjalni 'poloniści' zrozumieli sens. Otóż, odpowiadałem na post, nie spontanicznie tak więc, idzźmy od początku :
najpierw zadałem zagadkę, więc opis do zdjęcia " a ten staruszek, bo tego faktu ukryć się nie da(chodziło o to, że zdaje sobię sprawę że nikt nie pomyśli że to A380), jedyne co to powinienem dać znak zapytania po wyrazie "staruszek", ale sens pytania pozostał, następnie kolega odgadł, pisząc:
a6intruder: "Wygląda jak BAC1-11"
ja: " i tym też jest"
Jeżeli dalej nie rozumiesz o co chodzi, to nie że złośliwie, ale korepetycje niezbędne. NAPEWNO rozumiesz, tylko siedzisz w domu, i patrzysz gdzie tu łagodnie mówiąc znaleźć przysłowiową "dziurę w całym". Przez ciebie, forum jest zaśmiecane, bo nasze, począwszy od twojego "złośliwca" posty zostaną usunięte, bo w widoczny sposób są nie na temat. Gdybyś nie chciał zabłysnąć na fourm, to dałbyś spokój bo ja dałem zagadkę, dla mnie fajną bo siedziałem w tym kokpicie ponad godzinę. Oszczędź sobie złośliwych i praktycznie bezpodstawnych postów, bo tylko działają innym na nerwach, a niech teraz zgłosi się osoba, której złośliwy post "czester'a" coś dał, a moja zagadka już prędzej, chociażby a6intruderowi, bo ja już wiem że ma dość dobrą wiedzę na ten temat, bo ja osobiście bym nie zgadł. Poza tym, to jest forum, a nie dyktando, i można skrótami chyba pisać, jeżeli coś ma sens (a mój post miał, bo gdyby nie miał to kolega by nie odgadł, o coż to chodzi). Jeszcze nie każą na forach pisać fraszek, ze wstępem, rozwinięciem i zakończeniem i póki co, tak jak w lotnictwie im krócej i zwięźlej tym lepiej, jeżeli ty tak nie uważasz, to lotnictwo w żadnym stopniu nie jest dla ciebie.