Plan lotu VFR
Moderator: RzEmYk
-
El Wieczor
- Cadet

- Skąd jesteś: ppp
Plan lotu VFR
Jeśli lot VFR przebiega w części w przestrzeni kontrolowanej, to rozumiem, że powienienem złożyć plan lotu?
Co w takim razie mam wpisać w trasie, jeśli startuję z lotniska kontrolowanego i ląduję na kontrolowanym a między nimi poruszam się tylko w przestrzeni niekontrolowanej? Wypisywać wszystkie punkty orientacyjne, czy tylko te dwa lotniska?
Co w takim razie mam wpisać w trasie, jeśli startuję z lotniska kontrolowanego i ląduję na kontrolowanym a między nimi poruszam się tylko w przestrzeni niekontrolowanej? Wypisywać wszystkie punkty orientacyjne, czy tylko te dwa lotniska?
Re: Plan lotu VFR
Na Vatsim zawsze trzeba złożyć plan lotu, to raz.El Wieczor pisze:Jeśli lot VFR przebiega w części w przestrzeni kontrolowanej, to rozumiem, że powienienem złożyć plan lotu?
W planie w route wpisujesz trasę, po której będziesz leciał, chociażby to było DCT, to należy to wpisać.
Po co? Żeby inni wiedzieli co zamierzasz robić.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
El Wieczor
- Cadet

ZAWSZE trzeba podawać plan lotu? Wydawało mi się, że tylko w przypadku lotu w przestrzeni kontrolowanej. Poza tym jak to "żeby inni wiedzieli, co robię" skoro lecąc VFR w przestrzeni niekontrolowanej sam mogę nie wiedzieć, gdzie chcę lecieć. Przecież na tym polega cała frajda i swoboda lotów w przestrzeni niekontrolowanej, czyż nie?
A w jakim formacie wpisywać poszczególne waypointy? Współrzędne GPS, czy nazwy miejscowości jezior?
A w jakim formacie wpisywać poszczególne waypointy? Współrzędne GPS, czy nazwy miejscowości jezior?
http://www.pl-vacc.org/files/VFR23APR2005.pdf - w szczegolnosci 10.2 i 10.3.
Specyfika Vatsim wymaga wysyłania planu lotu. Poczytaj zasady wykonywania lotów VFR w vFIR Warszawa. Ja osobiście do planu lotu wpisuję punkty wlotowe/wylotowe z CTRu czy TMA oraz VORy jeśli na trasie przewiduję takowe. A swoją drogą to jest latanie VFR, czyli z widocznością ziemi, a nie po kresce w GPSie, więc zbaczanie z trasy to normalka 
Zawsze.El Wieczor pisze:ZAWSZE trzeba podawać plan lotu?
Jak wypełnisz plan to widać: lotnisko początkowe i docelowe, wysokość lotu, typ samolotu, oraz trasę. Po tym można już wywnioskować co masz zamiar robić.Poza tym jak to "żeby inni wiedzieli, co robię" skoro lecąc VFR w przestrzeni niekontrolowanej sam mogę nie wiedzieć, gdzie chcę lecieć.
Punkty VFR jako litery, np. E O. Możesz wpisać miejscowości, nazwy jezior.A w jakim formacie wpisywać poszczególne waypointy? Współrzędne GPS, czy nazwy miejscowości jezior?
Współrzędne GPS z natury się gryzą z lotem z widocznością
- piotr-pajor
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPLL
Sory ale tu jest coś nie tak, chyba wieża widzi plan lotu i osoba, która go wysłała a reszta osób nie.RzEmYk pisze:Po co? Żeby inni wiedzieli co zamierzasz robić.
Project LODZ - już niedługo sporo niespodzianek !
www.projectlodz.eu
www.projectlodz.eu
Mówimy o Vatsim i locie w przestrzeni niekontrolowanej. Więc chodzi o to, żeby w SI/vroute/dolomynum można było sobie zerknąć, że np. ktoś lata koło mojego lotniska docelowego, zerknąć na jego plan i zobaczyć, czy może przelatuje, będzie podchodził, czy może startuje.piotr-pajor pisze:Sory ale tu jest coś nie tak, chyba wieża widzi plan lotu i osoba, która go wysłała a reszta osób nie.RzEmYk pisze:Po co? Żeby inni wiedzieli co zamierzasz robić.
A co Ty miałeś na myśli?
- piotr-pajor
- Light Planes Captain

Jeżeli ktoś zaczyna zabawę z Vatsim to raczej nie zna takich programów i nie każdy ma takie oprogramowanie na kompie i nie sprawdza czy ktoś lata czy nie... Ma być jak najbardziej real więc inni nie widzą innych planów lotu chyba że maja BS-a
www.projectlodz.eu
www.projectlodz.eu
- Kamil Nawrocki
- Cadet

- Skąd jesteś: Golina
Ma jeszcze UNICOM. Jak chcesz porównywać i dodawać as-real, to nie zapomnij, że w real jest Bruksela, która weryfikuje plany i przydziela sloty. Są kontrolerzy cały czas. Loty VFR też się zgłasza wcześniej. W rzeczywistości IFR nie musi się obawiać, że mu jakiś VFR wleci przed niego, bo nagle się zalogował.piotr-pajor pisze:Jeżeli ktoś zaczyna zabawę z Vatsim to raczej nie zna takich programów i nie każdy ma takie oprogramowanie na kompie i nie sprawdza czy ktoś lata czy nie... Ma być jak najbardziej real więc inni nie widzą innych planów lotu chyba że maja BS-a
Nie porównuj pod tym względem dwóch kompletnie odmiennych światów.
- piotr-pajor
- Light Planes Captain

Ta nie wiedziałem wiesz, nigdy nie leciałem VFR-a w realu wiesz, hmmm wiem co i jak jest bo nie raz miałem przyjemność lecieć... ja nie wymyśliłem Vatsim i nie jest chyba trudno raz napisać porządny poradnik dla początkujących ale to już nie moja rola bo ja nie jestem założycielem VS
www.projectlodz.eu
www.projectlodz.eu
Ano tak, nie ja założyłem, niech inni się męczą. Pamiętaj tylko, żeby zaznaczyć, że początkujący broń boże niech nie sprawdza SI, bo jeszcze zobaczy kto jest na lotniskach i nie będzie as-real.piotr-pajor pisze:Ta nie wiedziałem wiesz, nigdy nie leciałem VFR-a w realu wiesz, hmmm wiem co i jak jest bo nie raz miałem przyjemność lecieć... ja nie wymyśliłem Vatsim i nie jest chyba trudno raz napisać porządny poradnik dla początkujących ale to już nie moja rola bo ja nie jestem założycielem VS
Gratuluję VFRa, wprost pękam z zazdrości.
- Kamil Nawrocki
- Cadet

- Skąd jesteś: Golina
-
El Wieczor
- Cadet

- piotr-pajor
- Light Planes Captain

Ja już dalej dyskusji nie prowadzę bo wiem z góry jakie jest nastawienie niektórych z udzielających się tutaj osób. Pozdrawiam i życzę Ci miłego VFR-a
www.projectlodz.eu
www.projectlodz.eu
Na AIP-ie są mapki z zaznaczonymi i opisanymi punktami VFR. Kontroler będzie wiedział, co bardziej kumaty pilot też.El Wieczor pisze:Odnośnie tych punktów w planie lotu - jeśli już wpiszę literę jako w/p, to w remarks umieszczam jakiś stosowny opis czy chociaż nazwę punktu, czy jak? Bo jak mam wpisywać same litery bez znaczenia to po co to komu? Skąd będzie wiadomo, że B to jezioro takie a takie?
Nie musisz nic wpisywać w remarks.
-
El Wieczor
- Cadet

Witam,
przykładowo chciałbym polecieć VFR z Dalamanu do Antalyi i z powrotem (Turcja) wzdłuż linii brzegowej. Czy mogę wpisać w plan lotu:
a. DEP.: LTBS - ARR.: LTBS
b. FL - tu mam problem, bo na pewno będę przecinał różne drogi lotnicze. Fakt, że najniższa granica dróg w Turcji to bodajże FL095, więc teoretycznie, gdybym wybrał FL090 to nikomu bym nie wadził.. ale z tego co się orientuję, VFR można latać też wyżej.. więc jak to jest z przecinaniem dróg lotniczych, które generalnie są w przestrzeni kl. C? ..bo jeśli chodzi o klasy przestrzeni, to mogę lecieć w G jak i chyba w C?
c. PLAN: np. LTBS DCT AYT* (via Turkey south coastline) DCT LTBS (via Turkey south coastline) ?
* AYT to VOR w Antalyi
Chodzi o to, abym miał nieco większą swobodę..mógł w każdej chwili gdzieś na moment odbić w bok, aby np. coś zobaczyć, albo zniżyć lot.
Jeśli chodzi o podejście w Dalamanie w drodze powrotnej, to rozumiem, że albo z kręgu, albo dostaję wektory do "visuala"?
przykładowo chciałbym polecieć VFR z Dalamanu do Antalyi i z powrotem (Turcja) wzdłuż linii brzegowej. Czy mogę wpisać w plan lotu:
a. DEP.: LTBS - ARR.: LTBS
b. FL - tu mam problem, bo na pewno będę przecinał różne drogi lotnicze. Fakt, że najniższa granica dróg w Turcji to bodajże FL095, więc teoretycznie, gdybym wybrał FL090 to nikomu bym nie wadził.. ale z tego co się orientuję, VFR można latać też wyżej.. więc jak to jest z przecinaniem dróg lotniczych, które generalnie są w przestrzeni kl. C? ..bo jeśli chodzi o klasy przestrzeni, to mogę lecieć w G jak i chyba w C?
c. PLAN: np. LTBS DCT AYT* (via Turkey south coastline) DCT LTBS (via Turkey south coastline) ?
* AYT to VOR w Antalyi
Chodzi o to, abym miał nieco większą swobodę..mógł w każdej chwili gdzieś na moment odbić w bok, aby np. coś zobaczyć, albo zniżyć lot.
Jeśli chodzi o podejście w Dalamanie w drodze powrotnej, to rozumiem, że albo z kręgu, albo dostaję wektory do "visuala"?
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
b. jeśli lot będzie w przestrzeni niekontrolowanej, to wysokość mogła by być "VFR". Jeśli będzie wiodła przez przestrzeń kontrolowaną, to wypadało by się trzymać wysokości jak dla IFR + 500ft.
c. jeśli lecisz wzdłuż wybrzeża, to nie będzie to DCT. Proponowałbym coś w stylu "along Turkey southern coastline AYT along Turkey southern coastline"
c. jeśli lecisz wzdłuż wybrzeża, to nie będzie to DCT. Proponowałbym coś w stylu "along Turkey southern coastline AYT along Turkey southern coastline"
Jeśli chcesz być "as real..." to wygląda to mniej więcej tak:
Z Turcją masz o tyle trudniej niż gdzie indziej, że nie sklasyfikowano tam przestrzeni powietrznej (vide ENR 1.4). Czyli formalnie rzecz biorąc poza TMA jesteś w przestrzeni niekontrolowanej i każde przecięcie drogi wymaga wpisania do planu lotu i zgłoszenia kontrolerowi (vide ICAO Annex-2 3.3.1.4).
Na trasie LTBS - LTAI wzdłuż brzegu nie masz dróg ATS o ile nie polecisz za bardzo na zachód (A/UA 16 już FL70 od granicy ANKARA FIR do Antalyi kursem 355).
Jeśli chodzi o drogi RNAV to masz po drodze N/UN 127 idącą kursem 136 od Dalmanu z minimalnym FL140 oraz UT 39 z minimalnym FL 290 - nie dotyczy Cię więc nie opisuje położenia.
Jeśli już chcesz być bardzo as real to powinieneś wiedzieć, że na południe i południowy wschód od Kumluca (nie odmieniam celowo) jest poligon artyleryjski - Danger Area D 16.
Opis tras wylotowych i dolotowych VFR znajdziesz w części AD tureckiego AIP.
Plan lotu powinien więc wyglądać następująco:
Pole Departure: LTBS
Pole Arrival: LTAI
Route: GOCEK, MERCAN, BENEM, east along shoreline, Kumluca, SAHIL, MARINA
Powrót dokładnie na odwrót - trasy dolotowe i odlotowe VFR są takie same - różnić się będą jedynie wysokością.
Odcinek MERCAN -> BENEM przebiega pod wspomnianą drogą RNAV.
Istotne jest aby w locie nie wychodzić za bardzo na południe bo to oznacza przekroczenie granicy z Grecją co powinno być odpowiednio zaznaczone i wykonane wg procedur. Czyli w punkcie BENEM, a najlepiej przed nim trzeba zmienić kurs na północny-wschód-wschód. BENEM jest kilka mil poza TMA.
Generalnie trasa odejścia i podejścia VFR powinny być wykonane na małej wysokości. Na jakiej nie wiem - nie mam już teraz czasu sprawdzać STARów i SIDów, żeby nie kolidowało. Jeśli lot byłby pod kontrolą to na pewno dostał byś pułap lotu.
Wszystkie mapy i AIP Turcji są dostępne na www.ead.eurocontrol.int - rejestracja jest darmowa i trwa sekundę, JAVAowy interfejs jest koszmarny na pierwszy rzut oka, a potem rewelacyjny
Zasadniczo obowiązuje Cię plan, który złożysz. Złożyć go musisz bo polecisz w kontrolowanej przestrzeni powietrznej. Jeśli chcesz na którymś etapie w niekontrolowanej przestrzeni latać dowolnie to warto zaznaczyć ten zamiar. Formalnie nie musisz wpisywać w planie lotu trasy lotu w przestrzeni niekontrolowanej... Punkty, które musisz wpisać pogrubiłem. Pozostałe najprawdopodobniej nie są obowiązkowe. Wpisanie "direct" pomiędzy BENEM a SAHIL zobowiązuje... Muszę jeszcze poszukać co się wpisuje w takim miejscu.
Z Turcją masz o tyle trudniej niż gdzie indziej, że nie sklasyfikowano tam przestrzeni powietrznej (vide ENR 1.4). Czyli formalnie rzecz biorąc poza TMA jesteś w przestrzeni niekontrolowanej i każde przecięcie drogi wymaga wpisania do planu lotu i zgłoszenia kontrolerowi (vide ICAO Annex-2 3.3.1.4).
Na trasie LTBS - LTAI wzdłuż brzegu nie masz dróg ATS o ile nie polecisz za bardzo na zachód (A/UA 16 już FL70 od granicy ANKARA FIR do Antalyi kursem 355).
Jeśli chodzi o drogi RNAV to masz po drodze N/UN 127 idącą kursem 136 od Dalmanu z minimalnym FL140 oraz UT 39 z minimalnym FL 290 - nie dotyczy Cię więc nie opisuje położenia.
Jeśli już chcesz być bardzo as real to powinieneś wiedzieć, że na południe i południowy wschód od Kumluca (nie odmieniam celowo) jest poligon artyleryjski - Danger Area D 16.
Opis tras wylotowych i dolotowych VFR znajdziesz w części AD tureckiego AIP.
Plan lotu powinien więc wyglądać następująco:
Pole Departure: LTBS
Pole Arrival: LTAI
Route: GOCEK, MERCAN, BENEM, east along shoreline, Kumluca, SAHIL, MARINA
Powrót dokładnie na odwrót - trasy dolotowe i odlotowe VFR są takie same - różnić się będą jedynie wysokością.
Odcinek MERCAN -> BENEM przebiega pod wspomnianą drogą RNAV.
Istotne jest aby w locie nie wychodzić za bardzo na południe bo to oznacza przekroczenie granicy z Grecją co powinno być odpowiednio zaznaczone i wykonane wg procedur. Czyli w punkcie BENEM, a najlepiej przed nim trzeba zmienić kurs na północny-wschód-wschód. BENEM jest kilka mil poza TMA.
Generalnie trasa odejścia i podejścia VFR powinny być wykonane na małej wysokości. Na jakiej nie wiem - nie mam już teraz czasu sprawdzać STARów i SIDów, żeby nie kolidowało. Jeśli lot byłby pod kontrolą to na pewno dostał byś pułap lotu.
Wszystkie mapy i AIP Turcji są dostępne na www.ead.eurocontrol.int - rejestracja jest darmowa i trwa sekundę, JAVAowy interfejs jest koszmarny na pierwszy rzut oka, a potem rewelacyjny
Zasadniczo obowiązuje Cię plan, który złożysz. Złożyć go musisz bo polecisz w kontrolowanej przestrzeni powietrznej. Jeśli chcesz na którymś etapie w niekontrolowanej przestrzeni latać dowolnie to warto zaznaczyć ten zamiar. Formalnie nie musisz wpisywać w planie lotu trasy lotu w przestrzeni niekontrolowanej... Punkty, które musisz wpisać pogrubiłem. Pozostałe najprawdopodobniej nie są obowiązkowe. Wpisanie "direct" pomiędzy BENEM a SAHIL zobowiązuje... Muszę jeszcze poszukać co się wpisuje w takim miejscu.
Jesli zaczynasz od "as real", to w trasie nie moze sie znalezc "east along shoreline", bo takich rzeczy pole trasy nie przewiduje.
Z drugiej strony nie przesadzalbym ze strefami danger i granica. Strefy danger nie sa aktywne nonstop, w przypadku Polski mozna znalezc info o aktywacji w necie, nie wiem czy Turcja cos takiego udostepnia (mozna ewentualnie szukac w notamach). A ADIZ i inne bzdety na szczescie na vatsim nie funkcjonuja, podobnie jak konflikt grecko-turecki.
Z drugiej strony nie przesadzalbym ze strefami danger i granica. Strefy danger nie sa aktywne nonstop, w przypadku Polski mozna znalezc info o aktywacji w necie, nie wiem czy Turcja cos takiego udostepnia (mozna ewentualnie szukac w notamach). A ADIZ i inne bzdety na szczescie na vatsim nie funkcjonuja, podobnie jak konflikt grecko-turecki.
"Bo final był za krótki..." - stop wirtualnej przemocy
Dzięki serdeczne panowie za szczegółowe odpowiedzi, ale mam jeszcze kilka wątpliwości...
Po pierwsze - bo tu się pogubiłem - pisać "east along shoreline" czy też nie pisać?
Dalej:
..i rozumiem, że ta "dowolność" to i "lateralnie" i "wertykalnie" (oczywiście pilnując górnej granicy)?
Ps. Serwis z mapami na Eurocontrol znam i często korzystam.. natomiast czy są podobne serwisy dla krajów spoza Europy; żebym miał wgląd do AIPów, opisów dróg, itp.? ..bo chyba aplikacja nDAC nie oferuje aż tak szczegółowych informacji (chociaż się do niej przymierzam ..co Wy o niej sądzcie? ..w sumie, to większość map, chyba można pobrać ze stron vacc poszczególnych krajów?) (przepraszam za mały OT)
Po pierwsze - bo tu się pogubiłem - pisać "east along shoreline" czy też nie pisać?
Dalej:
A jak wpisuje się w plan takie przecięcia dróg lotniczych i co zgłasza się kontrolerowi (czy coś w stylu: "'callsign' 10NM to AWY N123, inbound from west, request clearance to cross AWY N123"?Z Turcją masz o tyle trudniej niż gdzie indziej, że nie sklasyfikowano tam przestrzeni powietrznej (vide ENR 1.4). Czyli formalnie rzecz biorąc poza TMA jesteś w przestrzeni niekontrolowanej i każde przecięcie drogi wymaga wpisania do planu lotu i zgłoszenia kontrolerowi
...ale polecieć bez wspomagania klasyczną nawigacją to chyba nie da rady po w/w punktach.. rozumiem, że nikt mi nie zabrania wspomagać się klasyczną naw. w locie VFR?Route: GOCEK, MERCAN, BENEM, east along shoreline, Kumluca, SAHIL, MARINA
..a jak to zaznaczyć w planie?Jeśli chcesz na którymś etapie w niekontrolowanej przestrzeni latać dowolnie to warto zaznaczyć ten zamiar
..i rozumiem, że ta "dowolność" to i "lateralnie" i "wertykalnie" (oczywiście pilnując górnej granicy)?
Ps. Serwis z mapami na Eurocontrol znam i często korzystam.. natomiast czy są podobne serwisy dla krajów spoza Europy; żebym miał wgląd do AIPów, opisów dróg, itp.? ..bo chyba aplikacja nDAC nie oferuje aż tak szczegółowych informacji (chociaż się do niej przymierzam ..co Wy o niej sądzcie? ..w sumie, to większość map, chyba można pobrać ze stron vacc poszczególnych krajów?) (przepraszam za mały OT)
Faktycznie - przepraszam, zasugerowałem się amerykańskimi planami lotów w których takie rzeczy się pojawiają.Jesli zaczynasz od "as real", to w trasie nie moze sie znalezc "east along shoreline", bo takich rzeczy pole trasy nie przewiduje.
"By the book" powinno być tak, że między punktami DCT, a punkty jako kod drogi (2-7 znaków) lub kod punktu (2-11 znaków), pozycja w stopniach (7 znaków), pozycja w stopniach i minutach (11 znaków), kurs i odległość od pomocy nawigacyjnej (do 9 znaków).
Ale z tego co czytałem niektóre państwa nie przyjmują planów VFR z wpisanymi punktami wg niektórych sposobów (np. wg odległości od punktów nawigacyjnych) i wymagają wpisania miast...
Strefę danger wymieniłem, bo skoro jest na mapie to można (ale nie trzeba) ją wziąć pod uwagę w FS. Z NOTAMem tureckim jest już gorzej, bo stronach tureckiej kontroli jest niebezpieczna dla komputera :/
Granicę wymieniłem tylko dlatego, żeby na nią uważać jeśli ktoś ma ochotę.
-----
EDIT:
VFR Flying Guide wydany przez australijskie CASA rozróżnia się trasy direct między punktami i trasy, które nie są direct. Czyli w tym przypadku BENEM DCT SAHIL jest przelotem po prostej łączącej te punkty, a BENEM SAHIL informuje jedynie o tym, że to są kolejne punkty bez informowania jaka jest trasa między nimi.
Czy zatem plan lotu może wyglądać tak:
Departure: LTBS, Arrival: LTAI (chociaż nie wiem dlaczego nie LTBS - przecież wracam na to lotnisko)?
Planowana wysokość: FL110 (bezpieczniej chyba nie wybierać wyżej niż najniższy poziom mijanych dróg)
Trasa: DCT GOCEK DCT MERCAN DCT BENEM SAHIL DCT MARINA DCT SAHIL BENEM DCT MERCAN DCT GOCEK
..chyba przesadziłem
..no ale w myśl, tego co napisałeś, Wojtek, DCT oznacza - wiadomo - "bezpośrednio na", a jeśli między BENEM a SAHIL nie ma DCT, to lecę sobie do SAHIL wg własnego uznania (tu mam tę dowolność).
Pytanie tylko jeszcze o ten FL - jeśli wpiszę FL110, to mogę lecieć niżej? ..bo jak pisałem wcześniej, chciałbym mieć także swobodę w lataniu "wertykalnym"..
Departure: LTBS, Arrival: LTAI (chociaż nie wiem dlaczego nie LTBS - przecież wracam na to lotnisko)?
Planowana wysokość: FL110 (bezpieczniej chyba nie wybierać wyżej niż najniższy poziom mijanych dróg)
Trasa: DCT GOCEK DCT MERCAN DCT BENEM SAHIL DCT MARINA DCT SAHIL BENEM DCT MERCAN DCT GOCEK
..chyba przesadziłem
Pytanie tylko jeszcze o ten FL - jeśli wpiszę FL110, to mogę lecieć niżej? ..bo jak pisałem wcześniej, chciałbym mieć także swobodę w lataniu "wertykalnym"..
..tzn? ..Zaczynam się gubić..Plan lotu przygotowujesz na każdy odcinek trasy.
Ok, tylko przecinając jakąś AWY wlatuję na chwilę w przestrzeń kontrolowaną...i jeśli jest ATC, to muszę wcześniej zgłosić - czy tak? A jeśli tak, to czy komunikat, który (jako przykładowy) podałem wcześniej jest dobry? (przypomnę: "'callsign' 10NM to AWY N123, inbound from west, request clearance to cross AWY N123"Jeśli chodzi o wysokość - po minięciu BENEM masz mnóstwo nieba dla siebie - w Turcji VFR jest dopuszczalny do 20tys. stóp.
No ale lądujesz w LTAI, prawda?
Ale nie przetniesz żadnej AWY. Do BENEM musisz lecieć nisko, bo obowiązuje Cię nakaz lotu na wysokości nie przeszkadzającej w wykonywaniu procedur dolotowych i odlotowych. A potem nie ma na trasie żadnej awy, którą mógłbyś przeciąć lecąc VFR - one są na wyżej.
EDIT:
Ale nie przetniesz żadnej AWY. Do BENEM musisz lecieć nisko, bo obowiązuje Cię nakaz lotu na wysokości nie przeszkadzającej w wykonywaniu procedur dolotowych i odlotowych. A potem nie ma na trasie żadnej awy, którą mógłbyś przeciąć lecąc VFR - one są na wyżej.
EDIT:
Da się - poza BENEM, ale jak by się uprzeć to do BENEM też dolecisz na kompas z wystarczającą precyzją. Po prostu lecisz wg mapy - to są wspólne punkty dla awy i dla VFR więc można je - jeśli się wie gdzie one są - rozpoznać na podstawie obserwacji terenu (choć nie są to takie obiekty jak punkty VFR wokół np. EPWA)....ale polecieć bez wspomagania klasyczną nawigacją to chyba nie da rady po w/w punktach.. rozumiem, że nikt mi nie zabrania wspomagać się klasyczną naw. w locie VFR
Przepraszam, że nie uściśliłem.. nie zamierzam lądować na LTAI. Zawracam przed Antalyą..No ale lądujesz w LTAI, prawda?
Hm, w sumie ciekawiej by było, gdyby droga powrotna już nie była wzdłuż wybrzeża a np. lądem nad górami, czyli ( [...] SAHIL DCT BENEM [...] )
Racja, zapędziłem sięAle nie przetniesz żadnej AWY.
..ale tak hipotetycznie..załóżmy, że przecinam jakieś drogi, to czy zaproponowany przeze mnie komunikat do ATC jest w miarę poprawny?
PS. Właśnie przeczytałem wątek dot. Twojego lotu dookoła świata .. jesteś więc teraz "oblatany" w temacie VFR
Nie podałeś pozycji, kursu, miejsca przecięcia ani czasu przecięcia...ale tak hipotetycznie..załóżmy, że przecinam jakieś drogi, to czy zaproponowany przeze mnie komunikat do ATC jest w miarę poprawny?
Znajdź jakieś miejsce przecięcia - najlepiej charakterystyczne, wywołaj kontrolę, podaj callsign, potem podaj pozycję w odniesieniu do tego miejsca (np. 20 miles west of XXXXX), swoją wysokość, zamiar (request clearance to cross airway YYY), miejsce przecięcia XXXXX ewentualnie czas przecięcia.
No to LTAI nie wpisuj, a trasę w TMA wokół LTAI najlepiej opisz punktami z AD 2 LTAI z tureckiego AIP.Przepraszam, że nie uściśliłem.. nie zamierzam lądować na LTAI. Zawracam przed Antalyą..
Możesz na przykłąd polecieć przez SAHIL -> MARINA -> BAKIR DAG zgłaszając się do APP przed SAHIL i prosząc o pozwolenie na wejście do strefy z zakazem niezgłoszonych lotów VFR (jest zaznaczona na mapie VFR dla LTAI).
Dzięki. I ostatnie pytanie.. czy mogę zatem LTAI wpisać jako lotnisko zapasowe? Bo przy VFR chyba też wpisuje się 'alternate'..?
EDIT
jeszcze jedno:
- rozumiem, że ATC daje mi max. wysokość na jakiej mam minąć ostatni punkt z obszaru Dalamanu, czyli BENEM? Natomiast na UNI, po prostu obserwować ruch i można od razu na planowaną?
- czy jeśli w planie wpiszę ALT: 9000, to podczas lotu, mogę wejść wyżej?
- Squawk wybieram 7000. A jaki Mode .. S czy C?
EDIT
jeszcze jedno:
- rozumiem, że ATC daje mi max. wysokość na jakiej mam minąć ostatni punkt z obszaru Dalamanu, czyli BENEM? Natomiast na UNI, po prostu obserwować ruch i można od razu na planowaną?
- czy jeśli w planie wpiszę ALT: 9000, to podczas lotu, mogę wejść wyżej?
- Squawk wybieram 7000. A jaki Mode .. S czy C?
Witam,
z poprzedniego postu, chciałbym tylko ponowić pytanie o Mode transpondera w lotach VFR - jaki powinien być?
..no i może to.. czy jeśli wpiszę w FP jakiś planowany pułap, to czy mogę podczas lotu wejść na wyższy, oczywiście aby nie przekroczyć dolnej granicy jakiejś drogi lub nie wejść do przestrzeni kontrolowanej?
Mam też inne pytanie.. w zasadzie b. podobne do tego o czym już wyżej pisaliśmy - czyli lot VFR "tam i z powrotem", ale załóżmy, że chcę zrobić podejście do lądowania, dalej "touch and go" i powrót do lotniska macierzystego. Wszystko VFR. Głównie chodzi mi o to, jak taki lot, a szczególnie manewr "touch and go" wpisać w plan lotu?
PS. Może ktoś z Was zetknął się mapą VFR dla AbuDhabi (Emiraty)?
z poprzedniego postu, chciałbym tylko ponowić pytanie o Mode transpondera w lotach VFR - jaki powinien być?
..no i może to.. czy jeśli wpiszę w FP jakiś planowany pułap, to czy mogę podczas lotu wejść na wyższy, oczywiście aby nie przekroczyć dolnej granicy jakiejś drogi lub nie wejść do przestrzeni kontrolowanej?
Mam też inne pytanie.. w zasadzie b. podobne do tego o czym już wyżej pisaliśmy - czyli lot VFR "tam i z powrotem", ale załóżmy, że chcę zrobić podejście do lądowania, dalej "touch and go" i powrót do lotniska macierzystego. Wszystko VFR. Głównie chodzi mi o to, jak taki lot, a szczególnie manewr "touch and go" wpisać w plan lotu?
PS. Może ktoś z Was zetknął się mapą VFR dla AbuDhabi (Emiraty)?
-Transponder 7000
- jako wysokosc wpisz sobei VFRxx gdzie xx to " xx" * 100 ft czyli górna granica twojego lotu .
- plan lotu dep: " lotnisko macierzyste" arr : "lotnisko macierzyste " , dalej pkt pośrednie trasy bez wpisywania lotniska do "touch & go" . w remarks wpisz : " nazwa lotniska do manewru touch & go" - TOUCH & GO
.Powinno to wystarczyć
- jako wysokosc wpisz sobei VFRxx gdzie xx to " xx" * 100 ft czyli górna granica twojego lotu .
- plan lotu dep: " lotnisko macierzyste" arr : "lotnisko macierzyste " , dalej pkt pośrednie trasy bez wpisywania lotniska do "touch & go" . w remarks wpisz : " nazwa lotniska do manewru touch & go" - TOUCH & GO
.Powinno to wystarczyć
Szanowni koledzy,
bardzo proszę o pomoc.. jako, że planuję drugi lot VFR na VATSIM, chciałbm go dobrze wykonać.
Lot z Majorki (z tym, że lecę właściwie dookoła Majorki, wzdłuż wybrzeża) na Ibizę. Napiszę jak ja to widzę i mam prośbę o weryfikację (mapy mogę załączyć do wiadomości, aczkolwiek są dostępne na EAD)
Lotnisko startu LEPA, lądowanie na LEIB
Zapasowe LEVC (Valencia)
Trasa: SE S SANTANYI CALA-D'OR CAPDEPERA POLLENCA VALLDEMOSA ANDRATX DCT S
Teraz tak: końcowy pkt S w pow. trasie jest już na Ibizie - czy zatem trzeba to jakoś dodatkowo oznaczyć w planie? Andratx to ostatnia miejscowość na Majorce.
Celowo nie pisałem między miejscowościami "DCT" gdyż planuję delikatnie zbaczać z trasy w celu ew. zwiedzania wybrzeża
Planowany poziom lotu - 6000ft (wg AIP do FL150 jest przestrzeń niekontrolowana, z wyjątkiem oczywiście dróg lotniczych). Po drodze przecinam kilka dróg ATS (2 razy drogę A33, B46 i G30), których dolna granica to 3500 ft. Domyślam się, że powinienem zgłaszać przecięcie tych dróg odpowiednio wcześniej (jeśli ATC będzie zalogowane) lub schodzić poniżej 3500 również informując ATC o tym zamiarze?
Lądowanie oczywiście z widocznością z kręgu: za pkt. S lecę kursem 349 i przed pasem skręcam w prawo lub lewo (w zależności od wiatru) w pozycję downwind.
O czym jeszcze pamiętać.. no i przede wszystkim, czy pow. trasa jest w miarę dobra; gdzie popełniłem ew. błędy?
Z góry dzięki za pomoc.
Łukasz
bardzo proszę o pomoc.. jako, że planuję drugi lot VFR na VATSIM, chciałbm go dobrze wykonać.
Lot z Majorki (z tym, że lecę właściwie dookoła Majorki, wzdłuż wybrzeża) na Ibizę. Napiszę jak ja to widzę i mam prośbę o weryfikację (mapy mogę załączyć do wiadomości, aczkolwiek są dostępne na EAD)
Lotnisko startu LEPA, lądowanie na LEIB
Zapasowe LEVC (Valencia)
Trasa: SE S SANTANYI CALA-D'OR CAPDEPERA POLLENCA VALLDEMOSA ANDRATX DCT S
Teraz tak: końcowy pkt S w pow. trasie jest już na Ibizie - czy zatem trzeba to jakoś dodatkowo oznaczyć w planie? Andratx to ostatnia miejscowość na Majorce.
Celowo nie pisałem między miejscowościami "DCT" gdyż planuję delikatnie zbaczać z trasy w celu ew. zwiedzania wybrzeża
Planowany poziom lotu - 6000ft (wg AIP do FL150 jest przestrzeń niekontrolowana, z wyjątkiem oczywiście dróg lotniczych). Po drodze przecinam kilka dróg ATS (2 razy drogę A33, B46 i G30), których dolna granica to 3500 ft. Domyślam się, że powinienem zgłaszać przecięcie tych dróg odpowiednio wcześniej (jeśli ATC będzie zalogowane) lub schodzić poniżej 3500 również informując ATC o tym zamiarze?
Lądowanie oczywiście z widocznością z kręgu: za pkt. S lecę kursem 349 i przed pasem skręcam w prawo lub lewo (w zależności od wiatru) w pozycję downwind.
O czym jeszcze pamiętać.. no i przede wszystkim, czy pow. trasa jest w miarę dobra; gdzie popełniłem ew. błędy?
Z góry dzięki za pomoc.
Łukasz
Jeśli wpiszesz S jako ostatni punkt to dla kontrolera będzie jasne, że chodzi o S - punkt zgłaszania VFRów przez Ibizą.Teraz tak: końcowy pkt S w pow. trasie jest już na Ibizie - czy zatem trzeba to jakoś dodatkowo oznaczyć w planie?
Wg mapy od 300m AGL-AMSL do FL195 jest przestrzeń A - z wyłączeniem opisanych sektorów VFR - których maksymalne wysokości są opisane na mapie - niższe w większości niż 6000ft.Planowany poziom lotu - 6000ft (wg AIP do FL150 jest przestrzeń niekontrolowana, z wyjątkiem oczywiście dróg lotniczych)
Sektory VFR są tak skonstruowane, że nie przecinasz żadnej drogi ATS.Po drodze przecinam kilka dróg ATS (2 razy drogę A33, B46 i G30), których dolna granica to 3500 ft.
Formalnie - możesz pamiętać o tym, że w "sezonie" VFR są zabronione. Ale na Vatsimie to chyba nie obowiązuje skoro zachodzą przesłanki, które powodują ten zakaz.O czym jeszcze pamiętać.. no i przede wszystkim, czy pow. trasa jest w miarę dobra; gdzie popełniłem ew. błędy?
Może być bardzo ciekawy lot, tylko sprawdź mapę TMA Palma na której są pozaznaczane sektory VFR.