Myszkowy joystick i STAR - 2 pytania

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

mlekosh
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR

Myszkowy joystick i STAR - 2 pytania

Post autor: mlekosh »

Witam wszytkich, to moj pierwszy post.

Mam dwa pytania:
1. W FS98 byla funkcja "Mouse as Yoke", dzieki ktorej nie trzeba bylo meczyc sie ze sterowaniem klawiatura, lecz po prostu lotki i ster wysokosci sterowane byly mysza podobnie jak joystick'iem. Wiem ze lepszy joystick, niz "mouse as yoke" ale to zawsze cos :D Czy taka funkcja istnieje w FS2002 lub FS2004
2. Odnosnie STAR'ow. Jesli wlatuje do TMA, np. EPWA nad punktem powiedzmy DEDOL i w ATIS pasem do ladowania byl np. 33, to czy sam sobie, bedac jeszcze poza TMA wybieram ktory STAR bede wykonywal, czy mi przydziela kontrola obszaru a moze juz Warsaw Approach, a moze po prostu jest tylko jeden STAR ktorym znad DEDOL dolece do IAF na pas 33 i nie mam wyboru?

Dodam, ze kiedys duzo latalem na FS2004 ale mi sie plytka pekla :D chyba kupie 2002 lub 2004 i moze niedlugo sie spotkamy na VATSIMIE :)

Dziekuje za wyjasnienia i pozdrawiam,
Wojtek
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Re: Myszkowy joystick i STAR - 2 pytania

Post autor: tidit »

mlekosh pisze:Witam wszytkich, to moj pierwszy post.

2. Odnosnie STAR'ow. Jesli wlatuje do TMA, np. EPWA nad punktem powiedzmy DEDOL i w ATIS pasem do ladowania byl np. 33, to czy sam sobie, bedac jeszcze poza TMA wybieram ktory STAR bede wykonywal, czy mi przydziela kontrola obszaru a moze juz Warsaw Approach, a moze po prostu jest tylko jeden STAR ktorym znad DEDOL dolece do IAF na pas 33 i nie mam wyboru?
Przede wszystkim poprzeglądaj mapki starów, jak i podejść do różnych pasów, a zobaczysz np. że nie można wlatywać do TMA warszawskiego przez punkt DEDOL. A poza tym lecąc od południa i mając pas 33 w użyciu w epwa polecisz starem ARDAG2U. Nie ma co kombinować.
mlekosh
Cadet
Cadet

No fakt, z tym DEDOL'em to sie pomylilem ale to jedyny punkt kolo Warszawy jaki pamietalem :D Mapki z pl-vacc.org umiem czytac, a przynajmniej tak mi sie wydaje :? Ale jesli np. na lotnisku ABCD sa dwa aktywne pasy np. 18L i 18R i do obu do podejsc sa inne IAF'y to wydaje mi sie, ze beda takze inne STAR'y. Zatem moje pytanie brzmi: wtedy kto decyduje, ktory pas, a wiec ktory IAF i STAR mam wybrac: kontro obszaru, kontrola approach czy wyliczanke robie? :D

Pozdrawiam, Wojtek

PS Kurcze nie spodziewalem sie takiej szybkiej odpowiedzi :D
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Jak będzie kontrola to nie Twoje zmartwienie jakim starem polecisz ;) A jak unicom party to zdrowy rozsądek + orientacja jak jest zorganizowany zwykle ruch na danym lotnisku mogą dużo pomóc ;)
mlekosh
Cadet
Cadet

Aha :( no bo tak sobie mysle: kontrola approach zaczyna sie w punkcie wlotowym, czyli poczatku STAR'a. Nie moze mi zatem nakazac STARa, bo jeszcze sie z nia nie polaczylem. Z drugiej strony wydaje mi sie dziwne, zeby troll obszaru kazal mi wykonac procedure wewnatrz TMA. A moze ktos wie jak to jest w realu?? ;)

A jak to jest z tym "Mouse as yoke" w FS2002 i FS2004?? (wiem, powinno byc w Hangar) 8-)

Pozdro,
Wojtek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

mlekosh pisze:Z drugiej strony wydaje mi sie dziwne, zeby troll obszaru kazal mi wykonac procedure wewnatrz TMA.
Nic nie musi kazać. Może powiedzieć np: expect ARDAG2U arrival i juz wiesz, co mozesz dostać od kontroler Approach.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
mlekosh
Cadet
Cadet

Czyli jesli wchodze do TMA Warszawa przez ARDAG, a pas aktywny to 33, to nad ARDAG wchodze w holding as published na mapce STAR, czyli kurs 020, czy tez lece dalej przez ELSEX az do LININ ? Czy moze np. lece normalnie (jesli nie dostaje zadnych wektorow) i czekam ?

Pozdrawiam, Wojtek
Awatar użytkownika
roszo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krzyżanowice

Post autor: roszo »

Jeśli będzie zalogowany tylko APP, to zgłoś się do niego jakieś 20-30nm przed wlotem do TMA (najczęściej jeśli tego nie zrobisz, sam wyśle do ciebie prośbę, żebyś się z nim połączył), wtedy da ci znać jaki STAR masz wykonywać.
Obrazek
mlekosh
Cadet
Cadet

Juz prawie rozumiem. A jesli jest CTR i APP to np. 20 nm przed TMA CTR powie 'contact Approach' i wtedy sie przelacze? Czy moge gadac z 2 trollami (CTR i APP) naraz? A wiec pierwszy problem rozwiazany w 1 godzine 13 minut :D Pozostaje drugi - jak to jest z ta myszka: teoretycznie moglbym kupic joya, ale myszka mi chyba wystarczy, bo i tak 95% na FMC i AP, sami wiecie jak to jest ;)

Pozdrawiam, Wojtek

[EDIT]
Kurcze, tak to jest jak sie pisze o 22:18... OK. Wiec wydawalo mi sie, ze kontrole APP wywoluje sie dokladnie nad punktem wlotowym, w tym przypadku ARDAG. Teraz widze ze to nieprawda. Tak samo jak na podejsciu wieze wola sie nie na DH, ale jak najwczesniej, po established.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

mlekosh pisze:Juz prawie rozumiem. A jesli jest CTR i APP to np. 20 nm przed TMA CTR powie 'contact Approach' i wtedy sie przelacze? Czy moge gadac z 2 trollami (CTR i APP) naraz?
Jeśli są obsadzone stanowiska CTR i APP to nic się nie martw, kontrolerzy już między sobą ustalą co z Tobą zrobić i odpowiednio wcześniej Cię poinformują ;)
mlekosh
Cadet
Cadet

tidit pisze:
mlekosh pisze:Juz prawie rozumiem. A jesli jest CTR i APP to np. 20 nm przed TMA CTR powie 'contact Approach' i wtedy sie przelacze? Czy moge gadac z 2 trollami (CTR i APP) naraz?
Jeśli są obsadzone stanowiska CTR i APP to nic się nie martw, kontrolerzy już między sobą ustalą co z Tobą zrobić i odpowiednio wcześniej Cię poinformują ;)
To fajnie. I milo z ich strony 8-) Dzieki.

Wiec pozostaje problem tej glupiej myszki... Da to sie jakos zrobic??

Pozdro, Wojtek
aszczupal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: aszczupal »

Witam, wiesz czas temu jakoś tez wydawało mi się że poradze sobie bez joy'a, tylko z kbd (jak już lecisz z AP na przelotowej to faktycznie sterujesz myszką :D ) , ale kupiłem sobie uzywanego logitecha i latanie nabrało zupełnie nowego sensu, teraz mam CH YOKE'a , i własnie spróbowałem wystarować i wylądować bez niego.... TOTALNA porażka... :( .
Teraz już nie wyobrażam sobie innego latania ...
Niestety nie wiem jak Ci pomóc, ale sugeruję , jak chcesz się pobawić dłużej niż kilka dni w latanie to kup sobie jakiś prosty JOY (..najlepiej z osią skrętną i przepustnicą :D ) a a cała ta zabawa nabierze innego wymiaru.. u mnie najwięcej emocji wywołują własnie starty i łądowania/podejscia bez AP , a z klawiatura/myszą to się nie da (no może się da , to traci sens)

pozdrawiam
Adam
pozdrawiam
Adam

Obrazek
mlekosh
Cadet
Cadet

Sporo latalem na joy'u u kuzyna (na klawiaturze zreszta tez :D ). Pewnego pieknego dnia sobie kupie, tylko mam pytanie czy mysza sie da, na poczatek. Wiadomo ze to nie to samo, chcialem sie tylko dowiedziec/upewnic, czy w FS2002 lub 2004 da sie to jakos ustawic, a jezeli tak to w jaki sposob?

Pozdrawiam, Wojtek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Zadałeś pytanie o sterowanie myszką w tym wątku 5 razy, a nie pofatygowałeś się i nie użyłeś szukajki - w jednym z postów ktoś wymienił, że stosowny gauges znajdziesz na Flightsimie, a wpisanie w Google "fs2004 sterowanie myszką" daje link m.in. do tej strony.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Kup sobie joya, a nie kombinuj myszką...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Podobno w instrukcji operacyjnej do 737 jest sugestia o włączaniu AP dopiero po przekroczeniu 10000ft.
Obrazek
mlekosh
Cadet
Cadet

:oops: No fakt domyslam sie jak to jest odpowiadac setkom newbies na te same pytania, sory. Ale jeszcze sie przyzwyczaje :D

Pozdro, Wojtek
Awatar użytkownika
HollyBoy
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: HollyBoy »

Jest program Mouse-as-yoke 2004 do sterowania myszką podczas lotu
Wystarczy poszukac! ;)
Życie To Nie Jest Film, Więc Nie Rób Scen Tylko Lataj!"_"
Intel Core 2 Quad Q9650 3.00 GHz
Radeon HD 4870 X2 2048Mb DDR5