Przed 1993 kolejnośc kolorów była następująca - najpierw czerwony, potem biały. Nie było to zgodne z zasadami heraldyki - kolory czyta się od lewej do prawej. By szachownica zgadzała się z flagą narodową w 1993 roku zmieniono kolejnośc kolorów.
Nie tylko F-16 mają odwróconą szachownicę - wszystkie samoloty mają ją w ten sposób malowaną.
Watpie, zeby por. Stec malujac swaja szachownice zwracal uwage na heraldyke. Mogl ja malowac jak chcial. To bylo jego godlo osobiste, ktore zostalo przejete przez Rzeczpospolita. Numer z obrocona szachownica wycieli Francuzi, malujac takowa na Morane´ach. Oczywiscie byl o to krzyk, ze polska szachownica ma w pierwszym polu kolor czerwony. Moim zdaniem powinna zostac zachowana w oryginale, tak jak ja przejeto od por. Steca i towarzyszyla naszym pilotom na wszystkich frontach.
misio1958 pisze:Watpie, zeby por. Stec malujac swaja szachownice zwracal uwage na heraldyke. Mogl ja malowac jak chcial. To bylo jego godlo osobiste, ktore zostalo przejete przez Rzeczpospolita.
Oczywiście, że zrobił jak chciał. Na wersję 'heraldyczną' szachownica została 'przerobiona' w 1993 r.