[FS2004] Kilka pytań (propeller, ilość paliwa)

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

[FS2004] Kilka pytań (propeller, ilość paliwa)

Post autor: pawjer »

Witam serdecznie,

Wciągam się ostro w latanie FS2004 i mam w związku z tym 3 pytania do doświadczonych użytkowników.

1. Kombinuję trochę z samolotem Vega a w nim jednym z parametrów jest opisywany na forum propeller. Na podstawie instrukcji w FS oraz porad innych użytkowników forum wydedukowałem jak się tym mniej więcej posługiwać i w locie osiągam całkiem niezłe szybkości. Jednakże frapuje mnie temat, jak ustawić przepustnicę oraz śmigło do lądowania? Chcąc wytracić moc podczas lądowania powinienem cały czas kręcić propellerem zamiast przepustnicą? Jeżeli tak to wygląda na to że powinienem zmienić funkcję suwaka na joysticku, tak aby było wygodniej.

2. Jakie powinno być ustawienie przepustnicy w locie poziomym na docelowym pułapie? Cały czas otwarta na maksa i tylko kręcę wajchą śmigła?

3. Czy historyczne samoloty, np. Piper albo Vega mają gdzieś wskaźnik poziomu paliwa? Czy jedynym wskaźnikiem jest koniec pracy silnika? :) Kontynuując ten wątek, podjeżdżając do dystrybutora na lotnisku, skąd wiem że paliwo zostało uzupełnione?

Będę wdzięczny za pomoc w powyższych wątpliwościach.

Pozdrawiam,

Paweł
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

1. Skok śmigła. W wielu instrukcjach operacyjnych do samolotów spotkałem się z tym, że do startu i lądowania ustawia się skok śmigła i mieszankę na maksimum, a prędkość reguluje się przepustnicą.
2. Nie na maksa, bo po co, zmniejszasz przepustnicę na wartość ekonomiczną.
3. Mieć pewnie miały, pytanie tylko, czy tym wskaźnikiem nie był czasem patyk wkładany do baku. ;)
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

RzEmYk pisze: 3. Mieć pewnie miały, pytanie tylko, czy tym wskaźnikiem nie był czasem patyk wkładany do baku. ;)
SHIFT+Z i mamy patyk.
ODPOWIEDZ