Procesor: Intel 2 QuadCore Q6600 2,4 GHz (Podkręcony do 3 GHz)
RAM: OCZ 4 GB DDRII 800 Vista upgrade CL5 (2x2GB)
Karta graficzna: 2x ASUS GeForce 8800Ultra 768MB DDR3
Zasilacz: OCZ GameXStream 1010W SLI PSU
Płyta główna: DFI LanParty UT NF680SLI
System operacyjny: Windows Vista Ultimate 64 bit
Monitor: LCD iiyama 19" 2ms
Zainstalowałem FSX, skonfigurowałem go do maksymalnych detali z myślą, że wyciągnę około 50 FPS w wymagającym samolocie (tego oczekiwałem od komputera za 10 tys zł...) Niestety przy standardowym samolocie typu Cessna 172 mam około 15-20-25 fps, przy samolocie ATR72 Flight1 w VC mam około 10-15-20 FPS. Zmartwiło mnie to. Próbowałem ustawić mniejsze detale, ale to nic za dużo nie pomagało.
Odpuściłem FSX, bo wiedziałem że w FS2004 będę miał z pewnością ponad 100 FPS. Zainstalowałem FS, następnie wszedłem do gry, ustawiłem opcje wszystkie na max i w VC pmdg mam 20-40 FPS, próbowałem również w procesorze ustawić z powrotem 2.4GHz i żadnej różnicy. Czy to normalne, że mam tak mało FPS? Wszyscy mnie zapewniali, że jak kupię komputer za 10 tys, będę miał ponad 100FPS. 20 klatek miałem w starym komputerze z przed 4 lat, a w tym tylko 40 maksymalnie? Coś chyba problem z wydajnością...
Zainstalowałem następnie Battlefield 2, tam również na max detalach ścina (przecież to stara gra), niestety mało w nią grywam i nie wiedziałem jak sprawdzić fpsy, ale przy lataniu odrzutowcem(
Następna kolej przypadła na grę Condor Soaring Simulator(Patch 12, max detale), tam fps mam około 70 (Czasami ponad 100), ale podczas obracania głową, lub latania pojawiają się jak to można nazwać lagi, (FPSy przy ścinaniu nie spadają, nadal mam 70), w poprzednim komputerze nie miałem tego problemu.
Ustawienia karty graficznej: Wszystko maksymalnie (Testowałem również na minimum, niestety bez pozytywnych rezultatów)
Następny problem mam tylko i wyłącznie w FS2004, przy pasku ładowania jak już kliknę 'Fly now' lub naciśnięciu alt (menu) podczas gry monitor wygasa na około 5 sekund (Czarny ekran) dopiero później pojawia się pasek ładowania lub menu pod alt, jest to bardzo denerwujące. Kolega powiedział, że te dwa problemy mogą być spowodowane tym, że większość gier nie pracuje dobrze w trybie SLI... Czy to prawda nie wiem, bo nie znam się akurat na tym za dobrze...
Teraz podsumowanie, czy dokonałem dobry wybór kupując taki komputer razem z innymi dodatkami (dyski, chłodzenie, monitor itd.) za łączną sumę 12 tys zł? Jeśli zrobiłem zły zakup to proszę o jakieś rady co mógłbym zamienić, bo podejrzewam że będzie taka możliwość. Jeśli jednak to nie wina parametrów to jak mogę osiągnąć taki poziom w tym komputerze by było ponad 100-150 fps w np. grze FS2004, oraz jak rozwiązać problem z czarnym ekranem, który się pojawia w Fs2004 podczas np. naciśnięcia alt?
Grubo się zawiodłem na komputerze, bo jednak ponad 10 tys zł to nie 1000 zł, zarówno mogłem kupić komputer za 3 tys zł i mieć podobne osiągi co teraz mam...
Wierze w to, że mam coś źle w nim skonfigurowane i nie jest to wina parametrów komputera, bo z wymianą może być problem (Chociaż prawdopodobne, że da radę).
Starałem się opisać problemy jak najściślej, żeby lepiej się czytało, dlatego pewnie o czymś jeszcze zapomniałem... Jeśli potrzebne to mogę podać więcej informacji, tylko proszę mówić jakie.
Czekam na Waszą pomoc...
Pozdrawiam.
Edit: @some1: Dzięki za odpowiedź, ale chyba jednak powinienem mieć więcej fps w FS2004. Synchronizacja pionowa włączona, również testowałem na wyłączonej, dalej mam ścinki w Condorze...
Edit2: @Masi: SP1 zainstalowany. Odnośnie płyty, w poniedziałek porozmawiam w sklepie ze sprzedającym.