Sie wykonuje tak jak sobie wymysli pilot. Jak bedzie chcial je wykonac w oparciu o LNAV to wykona.budyniek pisze:Pomijam tutaj sytacje, gdy ktoś potrafi je wpisać ręcznie do pliku bazy, tylko wg mnie nie jest to dobre podejście. W realnym lotnictwie takie podejścia wykonuje się w oparciu o standardową nawigację.
ATR-72 Flight1
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Czyli posiadasz informacje, które potwierdzają możliwość wpisania w FMC ATR-72 dowolnego punktu o konkretnych współrzędnych geograficznych, tudziesz FIX Course/Distance.Bodzio W. pisze: Jak bedzie chcial je wykonac w oparciu o LNAV to wykona.
Byłoby mi bardzo miło gdybyś mógł się z nami takimi dokumentami podzielić.
Krzysiek
A PBD to jedyna metoda?budyniek pisze:Czyli posiadasz informacje, które potwierdzają możliwość wpisania w FMC ATR-72 dowolnego punktu o konkretnych współrzędnych geograficznych, tudziesz FIX Course/Distance.Bodzio W. pisze: Jak bedzie chcial je wykonac w oparciu o LNAV to wykona.
Byłoby mi bardzo miło gdybyś mógł się z nami takimi dokumentami podzielić.
Krzysiek

Lechu, "Bogusław", możecie nie pisać półsłówkami ?
Co znaczy "czy PDB to jedyna metoda" ? Mowimy o ATR F1. Mowimy o braku mozliwości wpisania fixa w postaci PDB do FMC. O niczym innym.
Co znaczy "czy PDB to jedyna metoda" ? Mowimy o ATR F1. Mowimy o braku mozliwości wpisania fixa w postaci PDB do FMC. O niczym innym.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Bodzio: bardzo Cię proszę o niewyrywanie zdania z kontekstu.Bodzio W. pisze:Budyniek sugeruje ze tak czy owak nie jest to potrzebne, bo nikt tak nie wykonuje w realnym lotnictwie podejscia.
1) W moim zdaniu nie było słowa "nikt"
2) zdanie odnosiło się do podejść proceduralnych
Bardzo proszę o wypowiedź innych pilotów. Kto z Was programuje w FMC podejście np. ILS rwy 25 na EPKK (racetrack), albo ILS Z rwy 30 na EPWR w samolocie ATR-72 Flight1?
Bodzio: proszę daj mi receptę jak ATR F1 mam to zrobić? Masz chyba problem ze zrozumieniem, że piszemy w Grupie: "Płatne samoloty i śmigłowce » ATR-72 Flight1".Bodzio W. pisze:Sie wykonuje tak jak sobie wymysli pilot. Jak bedzie chcial je wykonac w oparciu o LNAV to wykona.
Hmm, Bartku chyba zaczyna robić się off-topic.
Pozdrawiam,
Pytanie o FMC...zapoznałem się z poradnikami itd. ale jakoś nie pomogły. Chodzi o to że jak lece np. Epll do Epkk programuje w FMC Drogę Dep dla Epll Ldz N133 Jed gdy podczas lotu wbijam w komputer Epkk app pas 25 pojawia się nieciągłość trasy. Próbowałem wbić Jeszcze raz punkt Jed, Cl 33 lub inne punkty to ciągle jest to samo a nawet się podwaja :-D.
A co o tym mówiono w poradniku?Broker89 pisze:(...)pojawia się nieciągłość trasy.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Czy aby nie lewy na pierwszej pozycji pod nieciągłością i póżniej lewy na nieciągłości?
Jeśli nie działa, to sprawdzę, sugeruję się ogółem, ale FMC (MCDU) do PSS A320, B737, ATR 72 działają nieco odmiennie.
Jeśli nie działa, to sprawdzę, sugeruję się ogółem, ale FMC (MCDU) do PSS A320, B737, ATR 72 działają nieco odmiennie.
Już było...lukasz pisze:Jak wyłączyć dźwięk baterii i czy w ogóle da się to przyciszyć? Przyciszenie w Configuration Manager nic nie daje. Próbowałem znaleźć w katalogu Sound plik z tym odgłosem, ale nie ma.
Rzemyk sprawdzałeś może jak usunąć nieciągłość w komputerze...Nie wiem jak to zrobić zauważyłem że nieciągłość zawsze pojawia się jak wybiera się pas lądowania jak jest STAR do wyboru to jeszcze idzie ją usunąć wklepując jeszcze raz punkt rozpoczęcia star-a ale jak nie ma procedury to już kaplica jak coś próbuje robić to tylko wyświetla "NOT IN DATABASE"
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Screen + albo kasacja (chyba CLR) disco, albo unikanie sytuacji, że będzie np.:
JED ----
disco
JED 3000
wtedy nie przeniesie JEDa.
PS. Poza tym, to trzeba ruszać głową od czasu do czasu.
JED ----
disco
JED 3000
wtedy nie przeniesie JEDa.
PS. Poza tym, to trzeba ruszać głową od czasu do czasu.
- Kamil Nawrocki
- Cadet

- Skąd jesteś: Golina
DISCO się kasuje w LEGS.Broker89 pisze:trasa epwa-epll po wbiciu innych punktów jak ldz tez nie załapuje
[url=http://img142.imageshack.us/img142/9800/52818084xr4.th.jpg]Obrazek[/URL]
A tak przy okazji - czcionka of F1 ATR się czasami nie zainstaluje poprawnie - u Ciebie widać się poprawnie nie zainstalowała

Szukajka nie boli - viewtopic.php?p=28406#28406Broker89 pisze:nazwy czcionki nie mogę znaleźć...
http://atr.flight1.net/forums/forum_pos ... ID=78&PN=1
Przy czym kopiować należy za pomocą Windowsowego kopiuj wklej. Z poziomu TC i F5 nie zadziała.
Mam pytanie o stosowane przez Was prędkości w trakcie podejścia do lądowania. Chodzi mi głównie o zachowanie pilota ATR-ka na Vatsimie, gdzie wiele razy pisano o utrzymywaniu 160KIAS do 4nm. Oczywiśćie nie każdy samolot na to pozwoli, ale jakie macie prędkości (przy założeniu że spory ruch i więcej chętnych do podejścia/lądowania) w trakcie manewrowania przed finalem (wektory lub STAR), a jakie prędkości na prostej? Te 160 na 4nm przed progiem wydaje mi się dość dużo, samolot zwalnia dość opieszale i te ostatnie mile robią się dość nerwowe. Chciałbym się pojawić z tą maszyną on-line i nie robić zamieszania. Chciałbym wiedzieć, czego spodziewają się po mnie i oczekują kontrolerzy i inni piloci.
Paweł
Paweł
Paweł Dragan
Gdańsk
Gdańsk
Opisane jest co nieco tu:
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
Bartek
Witam
Mam pytanie odnośnie poradnika do tego ATR. Pisze w tym poradniku: "FMC obliczył nam zniżanie już w okolicach punktu ARDAG" a ja nie wiem gdzie FMC to pokazuje. Wiem że odpowiedź na moje pytanie znajduje się pewnie w manualu lecz angielski manual jest dla mnie dużą przeszkodą w jego zapoznaniu.
Mam pytanie odnośnie poradnika do tego ATR. Pisze w tym poradniku: "FMC obliczył nam zniżanie już w okolicach punktu ARDAG" a ja nie wiem gdzie FMC to pokazuje. Wiem że odpowiedź na moje pytanie znajduje się pewnie w manualu lecz angielski manual jest dla mnie dużą przeszkodą w jego zapoznaniu.

-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
-
mateo72
Witam serdecznie,
to jest mój pierwszy post i pierwsze pytanie dotyczące wiATRAka 72-500, bowiem nie wiem dlaczego (być może nie mam wgrango jakiegoś składnika) wszystkie procedury SID z pasa 29 moj ATR (tak samo dzieje się z Wilco 737 PIC) pokazuje inaczej niz zwykle
tak samo działo mi się z PMDG 737NG ale błąd ustąpił po wgraniu plików SID i STAR ze strony http://navdata.at/.....Przeszukałem chyba wszystkie możliwe fora ale w żadnym nic nie znalazłem
.........Sami oceńcie o co tu chodzi
..
Bardzo prosze o szybki kontakt
Serdecznie Pozdrawiam 
to jest mój pierwszy post i pierwsze pytanie dotyczące wiATRAka 72-500, bowiem nie wiem dlaczego (być może nie mam wgrango jakiegoś składnika) wszystkie procedury SID z pasa 29 moj ATR (tak samo dzieje się z Wilco 737 PIC) pokazuje inaczej niz zwykle
..Bardzo prosze o szybki kontakt
AIRAC wrzucony? Jesli tak, jaka wersja?
SID/STAR dla ATR masz tu:
viewtopic.php?p=19422#19422 patrz załącznik.
AIRAC 0806 z:
http://www.navigraph.com/www/fmsdata.asp
zawiera procedury (nie wiem tylko, czy ma poprawne dla ATR F1).
SID/STAR dla ATR masz tu:
viewtopic.php?p=19422#19422 patrz załącznik.
AIRAC 0806 z:
http://www.navigraph.com/www/fmsdata.asp
zawiera procedury (nie wiem tylko, czy ma poprawne dla ATR F1).
Bartek
-
mateo72
Witam,
dzieki za odpowiedz, AIRAC oczywiscie wrzucony 0804, ale po wrzuceniu tych plikow z zalacznika nic sie nie zmienilo......
wiem ze mojemu koledze ten AIRAC chodzi idealnie ( zarozwno w ATRku jaki w 737 PIC) mi sie wydaje ze to nie wina AIRACa ale czgos innego.......problem w tym że nie wiadomo w czym........to samo wystepuje po kompletnej renstalacji. Serdecznie pozdrawiam
dzieki za odpowiedz, AIRAC oczywiscie wrzucony 0804, ale po wrzuceniu tych plikow z zalacznika nic sie nie zmienilo......
-
mateo72
Wiem, ze są ale którego nie miałes=na jakiej wersji latałes?
Bartek
-
mateo72
Podejście i lądowanie
Witam
Pytam bo im więcej czytam, tym mniej wiem:
- wysokość redukcji ciągu - czy redukcję ciągu muszę zacząć w punkcie rozpoczęcia przechwytywania GS i czy tym samym by być na odpowiedniej wysokości muszę odpowiednio wcześnie zwolnic by pokrywała się ona z tą z mapy ( Deceleration height = IAS x 10 )
- jak długo trzymam zredukowany ciąg
- jaka prędkość po FLAPS 30
- jaki stopień nachylenia trzymać (+) ile czy może cały czas (-) ile?
Dlaczego pytam:
Deceleration height liczę z (IAS X 10) dlatego ustalam prędkość wchodzenia w ils tak by przy ustawianiu się w prostej być zgodnie z mapą i by była to właśnie ta wysokość
w momencie gdy łapie GS redukuje ciąg do FI
prędkość spada klapy 15 ( o ile już nie trzeba było ich wyciągnąć 150<IAS<180 kts )
podwozie przy 170 kts
pokrętło MGT na T/O
klapy 30 przy 150 kts
no i teraz zagadka rozumiem, że prędkość VAPP nie mniejsza od VMCL dla danej wagi ( gdzie ją odczytać - wagę oczywiście, czy FMC pokazuje ją na bieżąco ? )
i najważniejsze jaki stopień nachylenia ( - ) aż do 20 ft nad elev czy już wcześniej (np 500 ft kiedy wyłączam Ap ) ustawić ciąg tak by utrzymywać ( + ) ile stopni ?
jak lądowałem przy nachyleniu (-) i prędkości ok. 90 kts na 20 ft nad elev. i ciągiu na FI przy ściągnięciu drążka samolot o dziwo zamiast dalej zniżać zaczynał natychmiastowo nabierać wysokości.
Już nie wiem co robie dobrze a co źle, pomocy.
Pytam bo im więcej czytam, tym mniej wiem:
- wysokość redukcji ciągu - czy redukcję ciągu muszę zacząć w punkcie rozpoczęcia przechwytywania GS i czy tym samym by być na odpowiedniej wysokości muszę odpowiednio wcześnie zwolnic by pokrywała się ona z tą z mapy ( Deceleration height = IAS x 10 )
- jak długo trzymam zredukowany ciąg
- jaka prędkość po FLAPS 30
- jaki stopień nachylenia trzymać (+) ile czy może cały czas (-) ile?
Dlaczego pytam:
Deceleration height liczę z (IAS X 10) dlatego ustalam prędkość wchodzenia w ils tak by przy ustawianiu się w prostej być zgodnie z mapą i by była to właśnie ta wysokość
w momencie gdy łapie GS redukuje ciąg do FI
prędkość spada klapy 15 ( o ile już nie trzeba było ich wyciągnąć 150<IAS<180 kts )
podwozie przy 170 kts
pokrętło MGT na T/O
klapy 30 przy 150 kts
no i teraz zagadka rozumiem, że prędkość VAPP nie mniejsza od VMCL dla danej wagi ( gdzie ją odczytać - wagę oczywiście, czy FMC pokazuje ją na bieżąco ? )
i najważniejsze jaki stopień nachylenia ( - ) aż do 20 ft nad elev czy już wcześniej (np 500 ft kiedy wyłączam Ap ) ustawić ciąg tak by utrzymywać ( + ) ile stopni ?
jak lądowałem przy nachyleniu (-) i prędkości ok. 90 kts na 20 ft nad elev. i ciągiu na FI przy ściągnięciu drążka samolot o dziwo zamiast dalej zniżać zaczynał natychmiastowo nabierać wysokości.
Już nie wiem co robie dobrze a co źle, pomocy.
Ostatnio zmieniony wt 10 cze, 2008 23:38 przez McTabi, łącznie zmieniany 1 raz.
ex ungue leonem...