Project tupolev problem z APU i baterią

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Project tupolev problem z APU i baterią

Post autor: slimak »

Witam mam problem z Tu154 B2 project tupolev robie od poczatku tak jak w tutorialu samolot wlaczony cold and dark ale problem zaczyna sie na samym poczatku wlaczam baterie i po przelaczeniu switcha kolejnego na APU czyli w pozycje dolna kontrolka obok wlacznika bateri powinna zgasnac jednak dalej swieci sie na czerwono co uniemozliwia mi wlaczenie apu i rozruch silnikow moze ktos wie jak to rozwizącac?
Ostatnio zmieniony czw 17 maja, 2012 21:05 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

na tym forum juz dawno byłem jednak nic nie pomaga nawet screeny przegaldałem mase tutorialow zebo zobaczyc czy przy wlaczaniu samolotu w cold and dark wszystkie przelaczniki sa w odpowiednim polozeniu jednak apu dalej ni chu chu
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Mało to odkrywcze, ale coś musisz robić źle - opisz krok po kroku jak postępujesz.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

no to po zaladowaniu samolotu na lotnisku wlaczam enginer panel wlaczam baterie dla picu przelaczam switch na AKK N1 aby zobacyc czy jest to 28V potem przełacznik ВСУ-ВЫКЛ-РАП w dolna pozycje i w tym momencie battery discharge light powinno zgasnac co sie nie dzieje nastepnie probuje uruchomic APU starter w pozycje gora shutt off valve w gore i zamkniety cover i ten trzeci tez w gore takze trzy napisy swieca sie na zielono nastepnie probuje uruchomic APU gdzie słysze tylko dwiek a wskazowka sie nie rusza nic a nic i na tym konczy sie moja przygoda z odpalaniem silnikow.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Masz dostępne zasilanie z zewnątrz (działa tylko przy zaciągniętych hamulcach postojowych)?
Nie wciskasz przypadkiem przycisku od bleed air dostępnego dopiero z działającego APU?
Masz FSUIPC?
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

mam FSUIPC gauge sa juz zarejestrowane bleed air nie wlaczam bo mam wlaczyc dopiero po rozruchu aPU parking break sa zaciagniete lampka dalej swieci

dla lepszej orientacji dam link do screena z enginer panel :

http://img528.imageshack.us/my.php?imag ... tuuqh6.jpg
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

A Tupolew w najnowszej wersji? FSUIPC tak samo (w obecnej wersji gaugesów już nie trzeba rejestrować)?
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

znaczy mam tupolev w wersji v94 i update do v95 i przed update zarejestowałem
Awatar użytkownika
a6intruder
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: a6intruder »

Lampka będzie świeciła nadal, ponieważ pobierasz prąd z akumulatora.
Masz nie zgaszony napis ГОТОВ К ЗАПУСКУ , przełącznik отбор воздуха do góry i przytrzymać do zgaśnięcia ГОТОВ К ЗАПУСКУ.
Na koniec, oczywiście ПУСК.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

z forum na vat sim zawsze dochodze do momentu odpalenia apu i na tym sie wlasnie konczy ok przytymałem ten przycisk отбор воздуха naprawde długo bo kolo 2 minut nawet ale zniknał tylko jeden napis z tych trzech od odpalania apu kontrolka nie zgasła i APU tylko do 20% roruch i gaśnie

Edit
gaśnie jedynie bleed air od APU co powinienem zrobic po rozruchu apu ale samolot ciagle bierze z akumulatorow a groud power wlaczone mam i lampka czerwona nie gaśnie
Ostatnio zmieniony sob 14 cze, 2008 20:07 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

a6intruder pisze:Lampka będzie świeciła nadal, ponieważ pobierasz prąd z akumulatora.
Masz nie zgaszony napis ГОТОВ К ЗАПУСКУ , przełącznik отбор воздуха do góry i przytrzymać do zgaśnięcia ГОТОВ К ЗАПУСКУ.
ГОТОВ К ЗАПУСКУ - gotowy do włączenia (bo APU jest wyłączone)
Jak chcesz pobierać bleed air z wyłączonego APU?
znaczy mam tupolev w wersji v94 i update do v95 i przed update zarejestowałem
Ściągnij 9.6.1.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

ok sciagne znaczy postaram sie i odezwe ale ale w sumie nawet 95 powinno grac nie wiem co jest
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Trzeba spróbować wszystkiego, problem jest bardzo dziwny... a masz paliwo w samolocie ;)?
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

no paliwo jest :) nawet duzo bo po 90 procent aha jesli wlasnie chodzi o paliwo to calcurator to TU i load menager u mnie niezbyt działa nie wiem moze znakow nie mam zainstalowanych jakichs bo wlaczajac rpogram nie mam np na przysku napisane dajmy na to exit albo open tylko same pytajniki. Mam jeszcze jedno pytanie bo sciagam tego 9.6.1 i zajmuje 50mb czy mam odinstalowac tamtego tupoleva ?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Menu na pasku najbardziej z lewej, wybierz to na górze rozwijanej w prawo listy i będziesz miał angielski. Starego Tu-154 lepiej wywal, choć to chyba bez różnicy.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

OK apu działa to ze kontrolka na czerwono sie pali dalej to szczegół :P nie wiem czemu noa le wazne ze APU chodzi :D zoaczymy co bedzie dalej ;)
Awatar użytkownika
a6intruder
Light Planes Captain
Light Planes Captain

PZL Belfegor pisze:
a6intruder pisze:Lampka będzie świeciła nadal, ponieważ pobierasz prąd z akumulatora.
ГОТОВ К ЗАПУСКУ - gotowy do włączenia (bo APU jest wyłączone)
Jak chcesz pobierać bleed air z wyłączonego APU?
Oczywiście mój błąd - Przepraszam.
przełącznik отбор воздуха (bleed air) w DOLNĄ pozycję i przytrzymać kilka sekund.
Co do lampki akumulatora - zgaśnie po uruchomieniu APU i przełączeniu zasilania na BCy ( u góry po prawej stronie amperomierza).
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

przełącznik отбор воздуха (bleed air) w DOLNĄ pozycję i przytrzymać kilka sekund.
Nie ma po co, w końcu APU nie dostarcza bleed air, więc przełącznik nic nie zrobi (nie odłączy czegoś, co nie jest dostarczane ;)).
Awatar użytkownika
a6intruder
Light Planes Captain
Light Planes Captain

PZL Belfegor pisze:
Nie ma po co, w końcu APU nie dostarcza bleed air, więc przełącznik nic nie zrobi (nie odłączy czegoś, co nie jest dostarczane ;)).
Bez tego "manewru" APU nigdy nie chciało mi zatrybić - wersja 9.5
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain

ok wszystko działa dzieki wielkie za pomoc ;) niezstety rosyjski nie jest moja mocna strona jednak nie wyobrazam sobie paneli w tupolevie w innym jezyku klimat musi byc ;) pozdrawiam
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

a6intruder pisze:
PZL Belfegor pisze:
Bez tego "manewru" APU nigdy nie chciało mi zatrybić - wersja 9.5
Też możesz ściągnąć 9.6.1, u mnie odpala się wszystko jak należy, bez zabaw z bleed air przed włączeniem APU.
Awatar użytkownika
a6intruder
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Też możesz ściągnąć 9.6.1, u mnie odpala się wszystko jak należy, bez zabaw z bleed air przed włączeniem APU.
Zrobiłem to już wczoraj :P
daniel1990

Post autor: daniel1990 »

Witam myślę, że jest to odpowiednie miejsce żebym mógł opisać mój problem. No więc chodzi mi o dodatek Project Tupolev 154M v2.0.2 a konkretnie o plik z nagranym głosem rosyjskim w kabinie. Gdy ten plik mam umieszczony w folderze Gauges, to podczas uruchamiania silników wywala mi FS i wyświetla się komunikat, że FS przestał działać. Sprawdziłem to i usunąłem ten plik z Gauges. Teraz gdy uruchamiam silniki, to wszystko jest ok. Jednak chciałbym mieć ten głos w kabinie. Co zrobić? Proszę o pomoc. Plik nazywa się "crewvoices".
Ostatnio zmieniony ndz 08 kwie, 2012 08:46 przez daniel1990, łącznie zmieniany 1 raz.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Update do wersji 2.03 . Jeśli nie pomoże odinstaluj wszystko i zainstaluj 2.02 a następnie nakładkę do wersji 2.03. W razie czego link do 2.02.
daniel1990

Odinstalowałem i zainstalowałem 2.0.2 i nakładkę 2.0.3 i też to nie pomaga dalej wywala.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

Dziwne, może antywirus go widzi jako coś podejrzanego, dodaj ten plik do "wyjątków" antywirusa, nic mi innego nie przychodzi do głowy niestety.
daniel1990

Nie wiem czy to ważne, ale po zainstalowaniu dodatku, antywirus usuwa mi plik uninstal.exe.
Dodam do wyjątku antywirus i zobaczymy.
Ostatnio zmieniony pt 13 kwie, 2012 22:39 przez daniel1990, łącznie zmieniany 1 raz.
macieksoft
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Tychy

[FSX] Project Tupolev TU154B2 problem z rozrusznikiem

Post autor: macieksoft »

Jak uruchomię Tupolewa i po uruchomieniu wszystkiego zakończę lot w FSX, a potem znowu rozpoczynam kolejny lot, to samolot jest w trybie cold and dark, ale z kręcącym się rozrusznikiem w silniku nr 3. Rozrusznik kręci się mimo wyłączonej baterii, APU i prawdopodobnie GPU. Nie wiem jak go wyłączyć! Jedyny sposób to wyłączenie całego FSX i ponowne uruchomienie.

Jednak rozrusznik nie daje mi spokoju również jeśli popełnię błąd w procedurze startowej, i wtedy również nie wiem jak go wyłączyć.

Więc jak wygląda w tym samolocie procedura crank start czy false start? Nie pamiętam jak to się nazywało, chodzi mi o wyłączenie rozrusznika, oczyszczenie przewodów z paliwa (jeśli to konieczne) i ponowne uruchomienie silnika.
Ostatnio zmieniony śr 16 maja, 2012 20:09 przez macieksoft, łącznie zmieniany 1 raz.
aktualnie: FSX sp2, Flacon BMS 4.32, DCS:BS, DCS:A10C.
Dodatki do FS: głównie PMGD MD11 i CS B767 czasami PMDG 747-8, CS C130, Concorde X.
Joy Saitek X52 pro + czasami pedały od kierownicy
ODPOWIEDZ