Sceneria została zrobiona na tyle realistycznie, na ile pozwalały umiejętności, finalna wielkość pliku i zdobyte materiały. Głównie były to materiały fotograficzne, gdyż właściwie nie są dostępne żadne oficjalne plany z wymiarami. 99% obiektów pokryte są fototeksturami. W czasie czterech wizyt na lotnisku, zostało wykonanych około 300 fotografii różnych powierzchni a także takich, pomagających usytuować dane obiekty prawidłowo w przestrzeni. Poniżej przykład bramy obok terminalu - wiele obiektów musiało być opracowanych "ręcznie" - czyli każdy czarny kwadracik namalowany osobno.
Ze swojej strony mogę powiedzieć, że na ten projekt poświęciłem bardzo sporo kawy oraz chlebu ze smalcem. Oczywiście mam nadzieję, że sceneria się komuś spodoba.
Przy okazji, chciałbym jeszcze raz podziękować Kubie za niezwykle inspirującą współpracę.
Już ssam fajnie że ją zrobiłeś, ale w opisie na Swojej stronie napisałeś że jest pierwsza, Góraszka już raz była udostępniona w wersji beta i chyba nie skończona, chyba że to TY byłeś jej autorem a ja się wygłupiłem
U mnie pojawia się mały błąd z polygonem pasa startowego, czasem chowa się trochę pod defaultową texturę spod spodu, niestety często się zdarza ze sceneriami importowanym z FS9, związane to jest z wprowadzeniem krzywizny ziemi w FSX, ale nie przeszkadza za bardzo.
...dlatego też nie dawałem scenerii jako kompatybilnej z FSX, choć z pewnością da się ją uruchomić mimo nieprawidłowości w odczycie kształtu i tekstur terenu (może być też efekt budynków w powietrzu).
Pozdrawiam!
Szkoda, ze opyliles FSX. Wlasnie przegryzam sie przez SDK. FSX daje wiele o wiecej mozliwosci, niz FS9. Obiekty gmaxa sa tylko czesciowo kompatybilne, sa zmiany w gmaxie. Dotyczy to efektow i przezroczystsci szyb, samego eksportu i lekkich zmian zapisu w xml. Nie jestem jeszcze calkowicie pewny, ale chyba da sie robic pochyle poligony, bo dla wierzcholkow mozna podawac rozne wysokosci. Gratuluje pieknej sceneri. Wreszcie cos sie ruszylo.
Wczoraj ,po kilku latach wsiadlem do cessny zeby polecec na EPGO,warto bylo.Dobrze ze sa tacy ktorym sie jeszcze chce cos robic ,a nie dziamdziac tylko zlosliwe posty .
Dobra robota.
TERRAIN_MAX_VERTEX_LEVEL= (jaka tu wartość)
w sekcji [TERRAIN] pliku fs9.cfg ?
Dostałem takie info:
Sprawa jest prosta. Zapewne używacie jak i ja - Aerodromes....(sic. of Poland)
Więc w pliku AP953130.BGL (EURE) trzeba zmienić niweletę na 107 m. (program JABBgl)
Bartek Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Moim zdaniem Bartek ma rację - musicie mieć zainstalowane coś dodatkowo, co zmienia wysokość. W scenerii jest działający na 100% flatten i Afcad, oba dopasowane i sprawdzone na różnych komputerach - czyli to wina jakiegoś zewnętrznego czynnika.
Pozdrawiam
Stanisław, Kuba - moim zdaniem powinniście dać info w readme, ze mogą byc takie wlasnie problemy z Aerodromes. Ewentualnie dopisac co zrobic albo dodać do scenerii zmodyfikowany plik AP953130.BGL (jesli oczywiscie nie jest to łamanie praw autorskich).
Bartek Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Chciałem również podziękować Autorom za wspaniałą scenerię, która świetnie współgra z WPS-em. Oddaliście rewelacyjnie klimat lotniska! Gratuluję, to musiał być ogrom pracy.
Jednocześnie jako nowa osoba na Forum, chciałbym się przywitać ze wszystkimi Użytkownikami!
Sceneria EPGO Góraszka 2007 jest już dostępna na serwerach Flightsim Library oraz Avsim Library .
Na stronie Drzewiecki Design będzie dostępna nadal jak również na pl-vacc.
Dziękujemy. Jest prawdopodobne, że w przyszości zrobimy jakieś następne scenerie - jednak chciałbym robić je w najwyższej możliwej jakości, nie tylko po to, żeby coś uaktualnić. Czyli wszystko foto itd. A czasu na jeżdżenie po Polsce i focenie oczywiście nie jest dużo. Ja cieszę się, że udało się z Góraszką, bo nigdy właściwie dobrej Góraszki pod FS nie było, a do lotniska miałem niedaleko, co upraszczało zbieranie materiałów - prawie wszystkie tekstury zastosowane w scenerii są foto. Nawet dachy i kostka brukowa robione były na bazie fototekstur. Pozdrawiam.
D. Design pisze:Dziękujemy. Jest prawdopodobne, że w przyszości zrobimy jakieś następne scenerie - jednak chciałbym robić je w najwyższej możliwej jakości, nie tylko po to, żeby coś uaktualnić.
Właściwie to EPKT trzeba by było zrobić od początku. Lotnisko zmieniło się właściwie całkowicie. Działa u nas Stowarzyszenie EPKT Spotters i myślę że członkowie mogliby dostarczyć odpowiednie fotki, jednak nie mogę się wypowiadać za Nich bo nie jestem członkiem stowarzyszenia.
Co do scenerii - myślę, że kilka polskich lotnisk wymagałoby zbudowania od nowa. Czasami to jednak nawet bardziej kwestia wolnego czas niż dostępnych materiałów.
Bardzo ładna praca, wszystko tam gdzie powinno byc......podejrzewam, że jakbyś wrzucił to do sieci to sporo osób, by się tym zainteresowalo ......Pozdrawiam