US Airways: ograniczenia w ilosci paliwa na pokladzie

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

US Airways: ograniczenia w ilosci paliwa na pokladzie

Post autor: budyniek »

Witam,
Chwilowo przebywam za oceanem. W mediach od wczoraj temat nr 1 to sprawa cisnienia wywieranego przez Zarzad US Airways na pilotach, aby brali mniej paliwa z powodu wzrostu jego ceny.

Szczegoly na link (CNN).

Oficjalna wypowiedz rzecznika US Airways: srednio samoloty laduja z iloscia paliwa dwukrotnie wieksza niz minimum okreslone przez NTSC. Piloci na to, ze pojednycze samoloty laduja prawie "na oparach" w niesprzyjajacych warunkach (taxi traffic, head wind etc).

Przypomina mi sie powiedzenie mojego profesora fizyki: "Siedzi 9 kobiet w poczekalni. Jedna jest w 9-tym miesiacu ciazy, czyli srednio kazda jest w pierwszym miesiacu".

Przy okazji byla zazyla rozmowa w jaki sposob rosnace ceny paliwa wplyna na caly sektor lotniczy w USA. Prognoza jest taka, ze 50'000 osob ma stracic miejsca pracy (wliczajac firmy zalezne) do konca 2008.

Pozdrawiam,
ps. Administratorzy i moderatorzy: wybaczcie za brak polskich liter, ale mam do dyspozycji komputer bez obslugi polskiej klawiatury.
Awatar użytkownika
ROBTEEK
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: ROBTEEK »

No to Ciebie wywiało, daaaaaaaaaaaleko oj daleko ! ;)
Miłego pobytu, a jeśli chodzi o tą ilość paliwa pobieraną przy odlocie, to trochę bez sensu.
Jaka różnica, czy w zbiornikach mam 3/4 paliwa czy 1/2. Przecież spalanie jest zawsze takie samo. I nie prawcie morałów o zwiększonym zużyciu z powodu ciężaru samego paliwa. Byle wiaterek w nos i spalanie wzrasta o 7 do 10 %.
Uznaję to za kolejną amerykańską decyzję niedouczonych prezesów firmy transportowej.

p.s. jak będziesz wracał to pomachaj do nas z góry.
-----------------------------------------------
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Re: US Airways: ograniczenia w ilosci paliwa na pokladzie

Post autor: konraf »

budyniek pisze:Witam,
Chwilowo przebywam za oceanem. W mediach od wczoraj temat nr 1 to sprawa cisnienia wywieranego przez Zarzad US Airways na pilotach, aby brali mniej paliwa z powodu wzrostu jego ceny.
Generalnie dziwna sprawa ale pewnie się nie znamy. Przecież jesli zatankuje pod korek (czyli wyda więcej), to jak nie spali wszystkiego, to reszty nie wyleje, tylko zostanie na kolejny lot, na który będzie musiał zatankować mniej o to, co mu zostało.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: budyniek »

Im wieksza masa startowa tym wiecej samolot spala paliwa przy starcie i w powietrzu, aby utrzymac predkosc na przeletowej.
CNN web site pisze:The heavier an aircraft is, the more fuel it burns, and one of the heaviest portions of an aircraft can be fuel
Zaskoczyla mnie tez wymagana zapasowa ilosc paliwa regulowana przez FAA: 45 min. lotu nie liczac przelotu do lotniska zapasowego. Ciekawe co na to taki Ryan, EasyJet czy Wizz? :shock:
CNN web site pisze:FAA regulations require aircraft to carry enough fuel to reach their destination and an alternate destination, plus 45 minutes worth of fuel, FAA spokeswoman Laura Brown said. Also, pilots have the final authority on whether their flight should have extra fuel.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

O ile wiem to zapas na 45 minut holdingów jest standardem.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

45min to minimum.
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Czyżby na holdingi zazwyczaj brało się zapas paliwa większy, niż wystarczający na 45 minut? Bo w przeciwnym razie minimum wcale nie przeszkadza mu być standardem ;)
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

budyniek pisze:Zaskoczyla mnie tez wymagana zapasowa ilosc paliwa regulowana przez FAA: 45 min. lotu nie liczac przelotu do lotniska zapasowego. Ciekawe co na to taki Ryan, EasyJet czy Wizz? :shock:
Nic bo w d... maja FAA.
"Bo final był za krótki..." - stop wirtualnej przemocy
ODPOWIEDZ